Buiten is het 10 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.092 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

16 reacties:

So, Julie zijn wel heel snel, zeg! Complimenten!

Beantwoorden

Mooi, 10 miljoen bespaard!
Laten we de helft in een mooi feestje steken, is ook cultuur. 🙂
En de rest is dan voor het aflossen van de schulden.

Beantwoorden

De gemeente stuurde zojuist deze RaadsInformatieBrief (Word-document) en onderstaand persbericht uit:

Eindhoven|Brabant niet verkozen tot culturele hoofdstad
Vandaag werd bekend dat niet Eindhoven|Brabant, maar Leeuwarden is verkozen als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. De keuze van de jury komt hard aan bij de steden Eindhoven, Breda, Helmond, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en de provincie Noord-Brabant, die intensief samenwerkten aan de kandidatuur.
“Wij zijn natuurlijk heel erg teleurgesteld”, meldt wethouder Jan van den Heuvel (cultuur).
“Samen met heel veel betrokkenen uit de provincie en natuurlijk ook uit Helmond is met hart en ziel gewerkt aan het bod van Eindhoven|Brabant. De titel Culturele Hoofdstad zou de mooiste beloning zijn geweest voor de enorme wil tot samenwerking en het optimisme en innovatieve vermogen van Brabant.”
Toch heeft de kandidatuur Helmond ook veel gebracht, vindt wethouder Van den Heuvel. “De opmaatprojecten hebben gezorgd voor een vernieuwend aanbod van culturele belevenissen in Helmond. Het zijn stuk voor stuk projecten waar het culturele veld, organisaties, verenigingen en de inwoners van Helmond intensief bij betrokken zijn. Zo brengt Quadrant de Ouverture op 13 en 14 september een audiovisuele ode aan de stad, waarbij beelden uit heden en verleden worden verbonden met Helmondse muziek en poëzie. De opmaat heeft er ook voor gezorgd dat er een nieuwe impuls is gegeven aan Artimond en Jazz in Catstown. Zij zullen samengaan in een nieuw en sterk concept. En het Gemeentemuseum gaat een prachtig project uitvoeren over de Helmonders en het kanaal.”
“Heel veel mensen in Helmond, en uiteraard ook in de andere steden, hebben met trots en inventiviteit samengewerkt aan deze unieke kans. Dat bevestigt maar weer eens dat cultuur – voor en door onze inwoners – niet op zichzelf staat, maar van levensbelang is voor de toekomst van een aantrekkelijke stad. Die positieve energie wil ik graag vasthouden, ook zonder titel!”, besluit de wethouder.
Op 23 september a.s. wordt er in de Commissie Samenleving gesproken over de gevolgen van de uitslag.

Beantwoorden

@Arnold op vrijdag 6 september 2013 om 17:00:

Dank je. Altijd leuk om te horen als het een Helmonder weer opvalt dat we het nieuws snel brengen.

Beantwoorden

Ik kan hier ook niet echt rouwig om zijn. Het kost meer dan het oplevert en als dan toch ergens op bezuinigd moet worden, dan maar op cultuur. Dit geld kun je beter in de zorg steken.

Beantwoorden

stel je voor: wel culturele hoofdstad en wethouder vd Heuvel mag de culturele elite ontangen. Wie had het toch ooit over pleefiguren?

Beantwoorden

Hedenochtend hebben Henriette Verouden en Maarten Janssen onderstaande brief gezonden aan alle raadsleden in Helmond

Beste collega’s,

Ondanks de vele inspanningen, de goede samenwerking tussen de B5 steden en de provincie, ondanks de betrokkenheid van vele Helmonders en ondanks een goed bidbook met een verantwoorde financiële onderbouwing heeft de jury besloten om Leeuwarden te kandideren als culturele hoofdstad van Europa in 2018, proficiat voor hen daarmee.
Jammer voor al degenen die er zich op een formidabele wijze voor hebben ingezet, jammer voor Helmond en voor Brabant en ook jammer voor al onze inwoners die we graag hadden willen verrassen en vermaken met een keur aan culturele activiteiten, niet alleen in 2018 maar ook in de aanloop daar naar toe.

Op vele plekken in Brabant en door vele culturele instellingen wordt (gelukkig) opgemerkt dat we de samenwerking tussen de B5 steden, de provincie en de culturele instellingen niet zomaar moeten laten vallen. Veel wordt gehoord om op een Brabantse schaal te komen tot een samenbindend cultureel gebeuren. Een gebeuren dat wellicht niet in één maar in meerdere jaren plaats zal vinden, waarbij telkens één van de B5 steden centraal zal staan te beginnen in 2015 en zo doorlopend tot 2020.
Voor Helmond zal hierbij als uitgangspunt dienen de motie die de Raad op 25 juni 2012 in overgrote meerderheid heeft aangenomen (zie bijlage). Realisatie van de wensen, neergelegd in de motie lijkt ons heel goed haalbaar.
Het is evenwel denkbaar dat niet het volledig gevoteerde bedrag van 9.6 miljoen euro besteed zal worden aan dit evenement maar dat een en ander bezien zal worden in verhouding met hetgeen de provincie Noord Brabant in deze zal doen en wat onze Raad daarin zal beslissen. Hierover zullen we ongetwijfeld nog uitgebreid gaan spreken.

Maandag 9 september 2013 zal wethouder Jan van den Heuvel zijn collega-wethouders spreken in een overleg van de Raad van Toezicht en het lijkt ons als lid van de Raad van Betrokkenheid, afgevaardigd door uw Raad, erg fijn dat onze wethouder namens de Helmondse politiek het signaal af kan geven dat we ons, ondanks het missen van de kandidatuur, ‘samen en verbindend’ in blijven zetten op het scheppen van een goed cultureel klimaat in onze stad en onze provincie.

Mocht u dit met ons eens zijn laat het dan even weten aan onze wethouder Jan van den Heuvel.

groeten,
Henriette Verouden en Maarten Janssen

Beantwoorden

Bron Omroep Brabant:
Hier valt te lezen dat draagvlag (burgerschap zin) een zeer belangrijk criterium was tot verkiezing . Bekend is ook (eerder gepubliceerd) dat dit draagvlak zeer summier aanwezig was in deze regio m.n. Eindhoven.
Erger nog is dat Dhr. Sanders Directeur Eindhoven Culturele Hoofdstad dit niet wist. Pas tijdens de bekendmaking zou dit hebben vernomen. Zowel Maastricht alsook Leeuwarden waren hiervan wel op de hoogte.

Dit even zien in het licht dat Dhr. Sanders twee dagen in de week voor dit nobele doel werkzaamheden verrichte en daar toch de niet misselijke betaling van Euro 150 per uur voor kreeg. Even een rekensommetje?

Veel succes gemeenteraad.

Beantwoorden

Dit hele verhaal is en emotionele reactie op het niet veroveren van de titel Europese Hoofdstad. En met emotionele reacties kun je niet regeren. Laat nu elke Brabantse bestuurder nu eens goed beseffen waarom de titel niet is binnengehaald. Geen draagvlak onder de bevolking, iets wat trouwens de hele race duidelijk was. Verder dan 1/3 van de bevolking is men nooit gekomen.
Je nu al vastleggen op een nieuw plan betekent ook dat elke discussie over wat er nu moet en kan gebeuren de mond gesnoerd wordt. En ik denk dat men, in deze tijd van bezuinigingen, eerst maar eens de bevolking om advies moet vragen. Weer eventjes die 10 miljoen besteden past niet in tijden van sluiten van bibliotheken.

Beantwoorden

Ik begrijp dus dat deze vragen aan de raad heeft gesteld op zondagochtend zodat v.d. Heuvel dit morgen kan meeneem is zijn overleg.

Razendsnel overleg is gewenst.

Beantwoorden

Zoals het er nu naar uit ziet gaat een meerderheid van de raad niet mee in het plan van Verouden/Janssen.

Gelukkig maar.

Beantwoorden

Ik hoop dat sommigen inzien dat de azijnzeikerij jongeren met brains wegjaagt uit het (cynisch) toch al zo hoogopgeleide en hoogwaardige Helmond.

Beantwoorden

Ik neem aan dat reactie van de raad op brief Verouden/Janssen nog niet bekend is bij weblog?

Beantwoorden

Zijn toch al weer een week verder.

Beantwoorden

@eric op maandag 9 september 2013 om 14:30:

De verschillende fracties hebben via mail laten weten het eerst in de raad/commissie te willen bespreken, voordat er verdere iets gaat gebeuren.

Beantwoorden

Voor de liefhebber:
evaluatie deelname aan Brabant Culturele Hoofdstad (pdf) door de gemeente.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *