31reacties

Helmonders zijn positief over homo’s

Veruit de meeste Helmonders hebben een positieve opstelling ten opzichte van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT). Dat blijkt uit onderzoek in 2015 (pdf). Sinds het eerste onderzoek in 2012 daarover is het beeld nog wat gunstiger geworden. Dat laat B&W in een brief aan de gemeenteraad weten
Uit dat onderzoek van de gemeente blijkt dat meer dan 90% vindt dat mensen (van welke geaardheid dan ook) hun eigen leven moeten kunnen leiden. Helmonders met een laag opleidingsniveau hebben daarbij gemiddeld een wat negatievere mening dan die met een hoog opleidingsniveau. Het aantal geregistreerde klachten die betrekking hebben op seksuele geaardheid is (met gemiddeld 2 per jaar) al enkele jaren stabiel.

In 2014 ondertekende Helmond de intentieverklaring ‘meerjarenaanpak Regenboogsteden 2015’ waarna het ministerie van OCW 50.000 euro subsidie toekende voor de jaren 2015-2017. Met dat geld wil de gemeente de sociale acceptatie van seksuele diversiteit bevorderen. De opvallendste uitingen daarvan zijn 2 homo-verkeerslichten en een regenboog(zebra)pad dit jaar. De locaties daarvan zijn nog niet bekend. De stad Utrecht had eerder dit jaar de primeur met zo’n stoplichten en regenboog-zebrapad.
De Helmondse scholen zullen ondersteund worden om in de lessen aandacht te besteden aan het thema ‘seksuele diversiteit’. Het onderzoek laat zien dat de acceptatie onder jongeren niet significant lager is dan bij andere leeftijdscategorieën en ten opzichte van 2012 is toegenomen. “De vervolgaanpak zorgt voor blijvende aandacht binnen het onderwijs voor dit thema, vanuit het motto: kennis voorkomt weerstand” zo besluit B&W haar brief.

In de reacties hieronder staan updates.