Buiten is het 5 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.322 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
31reacties

Veruit de meeste Helmonders hebben een positieve opstelling ten opzichte van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT). Dat blijkt uit onderzoek in 2015 (pdf). Sinds het eerste onderzoek in 2012 daarover is het beeld nog wat gunstiger geworden. Dat laat B&W in een brief aan de gemeenteraad weten
Uit dat onderzoek van de gemeente blijkt dat meer dan 90% vindt dat mensen (van welke geaardheid dan ook) hun eigen leven moeten kunnen leiden. Helmonders met een laag opleidingsniveau hebben daarbij gemiddeld een wat negatievere mening dan die met een hoog opleidingsniveau. Het aantal geregistreerde klachten die betrekking hebben op seksuele geaardheid is (met gemiddeld 2 per jaar) al enkele jaren stabiel.
In 2014 ondertekende Helmond de intentieverklaring ‘meerjarenaanpak Regenboogsteden 2015’ waarna het ministerie van OCW 50.000 euro subsidie toekende voor de jaren 2015-2017. Met dat geld wil de gemeente de sociale acceptatie van seksuele diversiteit bevorderen. De opvallendste uitingen daarvan zijn 2 homo-verkeerslichten en een regenboog(zebra)pad dit jaar. De locaties daarvan zijn nog niet bekend. De stad Utrecht had eerder dit jaar de primeur met zo’n stoplichten en regenboog-zebrapad.
De Helmondse scholen zullen ondersteund worden om in de lessen aandacht te besteden aan het thema ‘seksuele diversiteit’. Het onderzoek laat zien dat de acceptatie onder jongeren niet significant lager is dan bij andere leeftijdscategorieën en ten opzichte van 2012 is toegenomen. “De vervolgaanpak zorgt voor blijvende aandacht binnen het onderwijs voor dit thema, vanuit het motto: kennis voorkomt weerstand” zo besluit B&W haar brief.

In de reacties hieronder staan updates.

31 reacties:

Wat een belachelijke onzin… homo stoplichten en regenboog zebra pad, Ik ben zelf homo maar vind die zogenaamde positieve aandacht die het nu ineens krijgt zo overdreven! De meeste gays willen gewoon een normaal leven lijden en hoeven niet op te vallen in de maatschappij door middel van een homo stoplicht of zebrapad. Vestigt zowiezo teveel aandacht op het onderwerp homo en door die zogenaamde positieve aandacht die het krijgt komen er ook weer meer mensen die er een hekel aan krijgen. Zelfde geld voor de Gaypride in amsterdam. Je ziet alleen de extremiteiten en merendeel van de mensen denken dan dat iedere gay extravagant of opvallend wilt zijn. FOUT! meeste zijn gewoon je buurman/vrouw met een normaal “saai” bestaan en vallen niet op.

Beantwoorden
Alex van der Velden

Fijn om dit lezen. Hoop ook echt dat Helmond een tolerante stad is.
Las net de reacties op ed.nl op het nieuws dat er een homo-verkeerslicht komt, en dacht serieus even om te verhuizen.

Beantwoorden

@Alex van der Velden op vrijdag 20 mei 2016 om 14:45:

Alex, wat een heerlijk bericht van jou, ik kan me goed indenken dat al dat overdreven gedoe niet nodig is en homo’s daar ook niet op zitten te wachten, net zo min als hetero’s overigens.
Je slaat de spijker op zijn kop!

Beantwoorden

Ikzelf ben ook homo en zit ook niet te wachten op speciale verkeerslichten en of zebrapaden.
Ik denk dat de subsidie beter gebruikt kan worden voor meer voorlichting van LHBT op scholen Etc.

Beantwoorden

Eens met de heren hierboven! Alsof mensen door zo’n stoplicht ineens gaan denken: hee homo’s zijn tof! Niet dus, dat is gewoon een kwestie van fatsoenlijk, tolerant (en niet extreem gelovig) opvoeden.

Beantwoorden

Goed bezig Helmond! Acceptatie is nog geen 100%, dus alleen maar goed dat er POSITIEVE aandacht aan besteedt wordt. Zeker in deze gewelddadige tijden!

En het is ook gewoon leuk om verschillende stoplichten en zebrapaden in de stad te hebben, toch?

Beantwoorden
Michel van Lierop

Wat een onzin ……. typisch Nederland om weer Door te slaan ……..

Beantwoorden

@Jules op vrijdag 20 mei 2016 om 15:11:

Ik las ze zaterdag ook, ik vond ze zelfs ronduit gênant. Ik ben er niet trots op als Nederlandse hetero in Helmond!
Ik vraag me nu wel af of dat onderzoek dat de weblog vermeldt, wel klopt.

Beantwoorden

Update 1:
Lokaal sterk stelt raadsvragen over de homoverkeerslichten  
Henriëtte Verouden en Maarten Janssen van Lokaal sterk stelden donderdag schriftelijke vragen aan B&W over deze LHBT-verkeersmaatregelen.
Hieronder staan hun 7 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door hun volledige inleiding. Zodra wij de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Middels RIB 39 (pdf) met de bijlage Helmonders over seksuele geaardheid (pdf) werden wij o.a. geïnformeerd over de aanleg van een regenboog(zebra)pad en de aanleg van homoverkeerslichten. Ook werden wij geïnformeerd dat meer dan 90% van de Helmondse bevolking van mening is dat iedereen, al dan niet behorend tot LHBT, hun eigen leven moet kunnen leiden. Wat een mooie uitkomst! Helmond positief in het nieuws!
En daarmee komen wij direct op de vraag waar wij mee worstelen sinds genoemde RIB.

 1. Lopen we met het aanleggen van de homoverkeerslichten niet het risico dat juist de resterende 10% in het nieuws komen, dat zij door bijvoorbeeld vandalisme aan de verkeerslichten, Helmond in een negatief daglicht plaatsen, terwijl meer dan 90% voor een positief bericht zorgen?
 2. In het ED van zaterdag 21 mei geeft de voorzitter van de St Homobelangen Helmond, mw. Cissie Maas, aan dat het voor haar niet hoeft. Is er contact geweest met deze stichting voordat het besluit genomen werd?
 3. Kunt u aangeven wat de kosten zijn van de genoemde verkeerslichten en zebrapad?
 4. Is het aanleggen van een regenboogzebrapad in overeenstemming met de wegenverkeerswet?
 5. Hoe gaat u bepalen waar genoemde verkeerslichten en zebrapad zullen komen?
 6. Bent u het met ons eens dat u door genoemde verkeersmaatregelen de LHBTgroep in een apart hokje zet?
 7. Mogen wij in de toekomst in Helmond ook verkeerslichten tegemoetzien met bijvoorbeeld een mannetje en vrouwtje, iemand in een rolstoel, met rollator, met hoofddoek enz.?
Beantwoorden

California here we com.nog nooit zonne onzin meegemaakt,klap dat geld zomaar in het kanaal,daar gaat het uiteindelijk toch heen,wie verzint dit eigenlijk allemaal.

Beantwoorden
kan niet waar zijn

Ik kan met name Maarten Janssen niet volgen… Al jaren zit hij de wethouder met vragen te bestoken over een beter LHBT Beleid tot zelfs een voorstel om er nog meer geld aan te besteden. Hij schreef hier op de weblog van Helmond al eerder over, zie ook… https://www.deweblogvanhelmond.nl/onze_helmondse_politici/janssen-helmond-ook-homovriendelijk/ ….

Dus mede op zijn verzoek nu deze actie en ook al eerdere acties en natuurlijk niet alleen op zijn verzoek daar niet van 🙂 , en nu weer raadsvragen vanuit o.a zijn pen…… Pfff… Verwarrende hoor als niet duidelijk is wat iemand wil alleen maar duidelijk wordt dat het nooit goed of voldoende is.

Ik ben het met die mensen eens die zeggen , homo/lesbienne/transgender, zou niet moeten uitmaken want we zijn allemaal gewoon mensen. Maar ik besef ook dat dat niet automatisch voor iedereen geld en dat een beetje extra aandacht geen kwaad kan. Maar lijkt me ook dat we met elkaar wel voor grotere uitdagingen staan 🙂

Maar het is verder prima zo…. Veel mensen, veel meningen 🙂 Fijne zondag allemaal,

Groet,
Angelique

Beantwoorden
Angelique Raaijmakers- v.d. Pol

Is dit serieus bedoeld?

Beantwoorden
Anne Marie Dierelier

Moet je jezelf nu eens voorstellen: je komt thuis van je werk en je vriend / vriendin vraagt, en wat heb je vandaag gedaan op het werk? Nou ik heb bedacht dat we een stoplicht voor homo’s gaan plaatsen met een gekleurd zebrapad..!!

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zaterdag 28 mei 2016 om 19:50:

Ik ben benieuwd naar het antwoord op de laatste vraag. Als het bij homo-stoplichten blijft, staat één groep in de schijnwerpers. Daarmee zeg je in feite dat die groep apart is. Maar als onderdeel van een bredere campagne kan het weer wel. Iedereen maakt wel deel uit van een of andere minderheid. We kunnen ons niet vaak genoeg verplaatsen in al die andere minderheden.

Beantwoorden

@Angelique als mede-indiener van de vragen wil ik je wel wat meer duidelijkheid geven hoor. Natuurlijk is het zo dat wij meer aandacht willen voor LHBTbeleid, en dat wij willen dat dit beleid beter wordt. Wat dat betreft is het niet zo dat Maarten Janssen met deze vragen aangeeft dat het nooit goed is, het is alleen wel raar dat zoiets uit de hoge hoed getoverd wordt, terwijl o.a. Homobelangen Helmond het niet nodig vindt.
Wij vragen ons af of het slim is om mensen in een hokje te stoppen. Wij denken dat het geld misschien wel beter besteed kan worden aan meer voorlichting, o.a. op scholen, maar ook op andere plekken. Een Homoverkeerslicht en/of regenboogzebrapad zullen de 10% Helmonders die LHBT’ers niet accepteren echt niet over de streep trekken. Het gewoon en goed bespreekbaar maken en met jongeren en anderen in gesprek gaan zal wat dat betreft meer opleveren.

We wachten de antwoorden van de wethouder maar eerst af.

Beantwoorden

@Angelique Raaijmakers- v.d. Pol op zondag 29 mei 2016 om 13:34:

Ik word hier direct en persoonlijk aangesproken door mw. Raaijmakers, maar ik sluit me aan bij de reactie van Henriette Verouden. Telkenmale bepleit ik dat er helder LHBT-BELEID zal moeten komen. Dat is meer dan een vlag hijsen of de stad verrijken met twee verkeerslichten en een zebrapad (samen zo’n € 50.000 kostend???). Ook ik wacht met spanning de reactie van de wethouder af.

Beantwoorden

Vaiftigduuzend euro??? ????????????

Beantwoorden

@Angelique Raaijmakers- v.d. Pol op zondag 29 mei 2016 om 13:34:

@Henriëtte op maandag 30 mei 2016 om 13:20:

@maarten janssen op maandag 30 mei 2016 om 18:33:

Bent u voorstander of tegenstander van deze homoverkeerslichten en dat regenboogzebrapad in Helmond?
Als u het nog niet weet, zou u dan misschien kunnen zeggen naar welke kant u neigt?

Beantwoorden

Update 2:
Behalve homo-stoplichten, mogelijk ook hetero-stoplichten in Helmond
B&W sluit verkeerslichten met hetero’s, iemand met een hoofddoek of in een rolstoel niet uit. Het kost maar een paar tientje per verkeerslicht. Dat liet B&W weten in de onderstaande antwoorden op de raadsvragen van Lokaal sterk.

 1. Vraag: Lopen we met het aanleggen van de homoverkeerslichten niet het risico dat juist de resterende 10% in het nieuws komen, dat zij door bijvoorbeeld vandalisme aan de verkeerslichten, Helmond in een negatief daglicht plaatsen, terwijl meer dan 90% voor een positief bericht zorgen?
  Antwoord: –
  Mogelijk werd die vraag retorisch gesteld of opgevat. (weblogredactie)
 2. Vraag: In het ED van zaterdag 21 mei geeft de voorzitter van de St Homobelangen Helmond, mw. Cissie Maas, aan dat het voor haar niet hoeft. Is er contact geweest met deze stichting voordat het besluit genomen werd?
  Antwoord: De ideeën van de LHBT-verkeersmaatregelen zijn besproken in het regionale overleg seksuele diversiteit, waarin diverse, lokale belangenorganisaties participeren. St. Homobelangen heeft als kleine vrijwilligersorganisatie helaas onvoldoende capaciteit om te participeren in dat regionale platvorm. Wel voert de gemeente periodiek overleg met St. Homobelangen Helmond om hen te betrekken bij te ontwikkelen beleid. De voornemens van de LHBT verkeersmaatregelen zijn niet op voorhand besproken met Cissie Maas. Graag betrekken we haar wel bij deze initiatieven.
 3. Vraag: Kunt u aangeven wat de kosten zijn van de genoemde verkeerslichten en zebrapad?
  Antwoord: Deze verkeersmaatregelen kosten een paar tientjes per maatregel.
 4. Vraag: Is het aanleggen van een regenboogzebrapad in overeenstemming met de wegenverkeerswet?
  Antwoord: Nee. Vandaar dat wij geen zebrapad in de zin van een verkeersmaatregel zullen aanleggen maar een regenboogpad. Wij denken als mogelijke locatie aan het wandel-/winkelgebied in het centrum, natuurlijk in afstemming met wijkraad/ ondernemers
 5. Vraag: Hoe gaat u bepalen waar genoemde verkeerslichten en zebrapad zullen komen?
  Antwoord: Dit zal bepaald worden in samenspraak met onze afdeling van ruimtelijke ordening en verkeer, belangenorganisaties en scholen (koppeling met de lesmaterialen rondom LHBT).
 6. Vraag: Bent u het met ons eens dat u door genoemde verkeersmaatregelen de LHBTgroep in een apart hokje zet?
  Antwoord: Nee. Wij voeren weliswaar geen doelgroepenbeleid maar zijn als Helmond regenboogstad wat betekent dat wij ons inzetten voor acceptatie en participatie van ál onze burgers en dat wij daarbij specifieke aandacht hebben voor groepen waarvoor dit nog niet vanzelfsprekend is. Gelukkig gaat het steeds beter met de acceptatie van LHBT-ers (zie mening bevolking), dit is mede dankzij specifieke initiatieven zoals de programma’s rondom LHBT op scholen. De verkeersmaatregelen zijn bedoeld om op prikkelende manier onze regenboogvisie uit te dragen en het onderwerp bespreekbaar te maken.
 7. Vraag: Mogen wij in de toekomst in Helmond ook verkeerslichten tegemoetzien met bijvoorbeeld een mannetje en vrouwtje, iemand in een rolstoel, met rollator, met hoofddoek enz.?
  Antwoord: Wij sluiten dit niet uit. Er zijn in andere steden voorbeelden van allerlei varianten.
Beantwoorden

@Tineke: Inmiddels zijn de antwoorden binnen. Het blijkt dat, zoals wij al dachten, het zebrapad niet past binnen de Wegenverkeerswet, en gepland is in het wandelgebied in het centrum. Geen zebrapad dus, maar gewoon strepen in regenboogkleuren. Mogelijk komen er ook verkeerslichten met andere poppetjes, waarmee de homoverkeerslichten geen aparte status hebben en er geen apart hokje gecre”eerd wordt. Want dat is wat ik in ieder geval een valkuil vind aan het hele plan, dat de groep LHBT in een apart hokje wordt gezet en daarmee juist integratie wordt tegengewerkt. M.I. Moet vooral ingezet worden op voorlichting en het er gewoon over praten om uiteindelijk het doel te bereiken nl. volledige acceptatie/integratie van LHBT
Voor de antwoorden kijk op http://www.lokaalsterkhelmond.nl

Beantwoorden

Al het gegil om solidariteit, die er grotendeels altijd al geweest is, roept eerder negatieve reacties op.

Het is altijd een overstekend mannetje geweest.
Waarom nooit een vrouwtje? Zijn mannetjes, homo’s en lesbiennes meer dan vrouwtjes?
Waarom geen roze stoplichten uit solidariteit voor borstkanker?

Maatschappelijke items horen niet thuis in verkeers inrichting. Men heeft nu al moeite met het lezen en volgen van aanduidingen in het verkeer.

Beantwoorden

Waarom niet zoiets als dit: http://www.toongoedewil.org/ ? Dan heb je alle doelgroepen onder één paraplu.

Beantwoorden

Wanne kwats
Hebben ze in de stadhuys niks anders te doen dan stuurt ze mar nor huis want die zin wel un bietje dur gedreen denk ik.

Beantwoorden

Een paar tientjes per stoplicht… Zijn daar de uren van de ambtenaren ook bij geteld? Overlegje hier, inspraakavondje daar, dat moet toch redelijk in de papieren lopen voor zo’n futiliteit…

Beantwoorden
Michiel van Geel

het komt nog zover dat er dadelijk een stoplicht komt dat aangeeft let op er komt een homo stoplicht,of een stoplicht voor verschillende religie’s,dit moet een grap zijn kan niet anders.

Beantwoorden

Zon typisch geval… We krijgen 50000 euro, die moeten op anders moeten we ze terug betalen.. Dus bedenken we wel wat… Oftewel de oorzaak waarom de belasting druk mede zo hoog is in nederland…. Ondertussen geen helmonder, homo of niet die dit een goed plan vindt…

Beantwoorden

Waar gaat dit over belachelijk
Laat de stoplichten zoals reeds zijn en de zebrapaden ook.

Beantwoorden

Beste Tineke T.,

Ik wil nog even uw vraag aan mij beantwoorden. Ik neig nergens naar eerlijk gezegd. Het maakt me niet uit. Ik vind het daarentegen wel heel belangrijk dat tegen iedereen verteld wordt dat we allemaal gelijk zijn. Dus prima de voorlichtingen op school om aandacht te vragen en discussie op te starten. Ik heb dus geen moeite met het creatief en speels inrichten van de openbare ruimte. Brengt wat kleur en levendigheid, zo zou ik ook graag gekleurde stoeptegels in de vorm van hinkelbanen e.d leuk vinden.

En ik besef heel goed dat er wel bepaalde groepen in Helmond en Nederland zijn zoals marokanen maar zeker ook homo’s die het soms zwaarder hebben dan mensen zonder dit etiket. Dus extra aandacht is soms nodig maar wel met mate… Want ze (die mensen die het betreft) zullen alles uiteindelijk zelf moeten relativeren daar helpt geen regenboog-zebrapad of wat dan ook maar dat beseft volgens mij ook iedereen zelf wel 🙂

Groetjes,
Angelique

Beantwoorden
Angelique Raaijmakers- v.d. Pol

@Henriette op donderdag 2 juni 2016 om 15:29:

@Angelique Raaijmakers- v.d. Pol op zondag 5 juni 2016 om 13:22:

Bedankt voor jullie antwoorden. Ik stel vast dat ik ook bij jullie geen enthousiasme kan bespeuren voor deze LHBT-verkeersmaatregelen. Misschien wel bij Maarten Janssen.
Ik begin benieuwd te worden naar het politiek genie die ze verzon.

Beantwoorden

Naast alle hierboven al genoemde vragen en meningen vraag ik me af hoe het zit met de verkeersveiligheid: hoe groot is de kans dat zo’n regenboogzebrapad door een automobilist niet als zebrapad herkend wordt, met aangereden voetgangers als gevolg?

Beantwoorden

@Mus op dinsdag 19 juli 2016 om 16:38:

Zie het antwoord van B&W op vraag 4 van Lokaal sterk (donderdag 2 juni 2016 om 15:15).

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *