4reacties

Jan Roefs nieuwe lijsttrekker CDA


Fractievoorzitter Jan Roefs is de beoogde lijsttrekker voor het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Het CDA-bestuur heeft hem voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker. De circa 140 CDA-leden kiezen hun nieuwe lijsttrekker volgende week woensdag tijdens de ledenvergadering.
De positie van lijsttrekker kwam vrij nadat de eerder verkozen Margreet de Leeuw zich eind juni terugtrok. Na een motie van afkeuring over niet opgesoupeerd zorggeld (die ze deelde met wethouder Nathalie van der Zanden van de SP) was zij niet zeker van de volledige steun van haar eigen partij. Ook collega CDA-wethouder Frans Stienen heeft aangekondigd geen lijsttrekker te willen worden.
Net zo min als Thijs van Wetten, die begin dit jaar nog in de race was als tegenkandidaat van De Leeuw. Thijs van Wetten en Angelique Raaijmakers hebben allebei aangekondigd te stoppen. In november al vertrok toenmalig fractievoorzitter Saskia Peters per direct. Het CDA verliest daarmee zo een beetje alle ervaren politici.
De 61-jarige Jan Roefs werd in oktober vorig jaar door de fractie gekozen tot fractievoorzitter als opvolger van de (erg haastig vertrokken) Peters. En nu is hij dus kandidaat voor het lijsttrekkerschap. “Ik had liever De Leeuw als lijsttrekker gezien,” zegt Jan Roefs, die ook speelde met de gedachte uit de politiek te stappen. “Bij het CDA vinden we in het algemeen 12 jaar een mooie periode. En ik heb er al 20 jaar Helmondse politiek opzitten. Maar nood breekt wet. Er is behoefte aan rust, niet alleen binnen het CDA maar in de hele Helmondse politiek. Het was een hectisch jaar, met (te) veel partijen.”

In de reacties hieronder staan updates.

Raadsverkiezingen 2018Nieuw Helmonds nieuws
4 reacties
Reageer

Alvast gefeliciteerd voornaam-genoot. :-) Succes!

Update 1:
Jan Roefs lijsttrekker CDA Helmond
De Algemene Ledenvergadering van CDA Helmond heeft gisteravond Jan Roefs verkozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Dat was geheel volgens verwachting want er was geen tegenkandidaat. “De leden hebben vertrouwen uitgesproken in mij als lijsttrekker voor het CDA. Ik ga graag samen met onze leden de kar trekken richting maart 2018.”

Update 2:
CDA presenteert haar kandidatenlijst én verkiezingsprogramma
Gisteravond werd het CDA-verkiezingsprogramma 2018 (pdf) voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart vastgesteld. De eerste die we in onze mailbox kregen. In 6 A4-tjes kun je lezen waarvoor die partij zich de komende 4 jaar wil inzetten. De volgende 5 items vielen óns daarin op:

 • Helmond wil in 2035 klimaatneutraal zijn. "In dat kader zou de stadsverwarming energiecentrale in Rijpelberg / Brouwhuis omgebouwd kunnen worden."
 • "Aanstellen van een lokale ombudsman, die op basis van gesprekken en klachten over bureaucratische rompslomp met concrete oplossingen komt om tot minder bureaucratie te komen. Deze ombudsman is een onafhankelijke, sterke persoon, die de bevoegdheid heeft om werkelijk iets te veranderen."
 • "De OZB willen we niet verhogen behoudens de inflatiecorrectie." Deze gemeentelijke belasting voor Helmondse huis- en andere pandeigenaren steeg dit jaar fors.
 • "Voor sport in de wijken denken wij aan een binnensportaccommodatie met 3 volleybalvelden, een turnhal en een zweminstructiebad in Mierlo-Hout."
 • "Het CDA zou graag zien dat de zorgportefeuille bij één wethouder ligt, omdat alles met alles samenhangt. Van opvoedondersteuning tot het versterken van de eigen kracht." Met Margreet de Leeuw (CDA) en Nathalie van der Zanden (SP) heeft Helmond nu 2 zorgwethouders.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering gisteren werd ook de kandidatenlijst van het CDA vastgesteld:

 1. Jan Roefs
 2. Thijs van Wetten
 3. Désirée Meulenbroek
 4. Yalcin Yeyden
 5. Ron Peters
 6. Sedat Dere
 7. Pieter Vervoort
 8. Marcel Heesakkers
 9. Eef Luyben
 10. Holke Flapper
 11. Leo van de Heuvel
 12. Dominique Le Doux
 13. Albert van Dam
 14. Patricia Nacinovic
 15. Hennie de Gooijer
 16. Michel van de Berg
 17. Huub Vleeshouwers
 18. Kobus Kortman
 19. Marlène Blijlevens
 20. Theo Michels
 21. Piet Maas
 22. Roos Kerren
 23. Marianne Hegeman
 24. Jan Drouen

Ik mis op veel gebieden concrete stappen als ik eerlijk ben. Voordeel is wel dat het CDA daarmee flexibel genoeg is om de goede dingen uit andere verkiezingsprogramma's over te nemen. Rondom Leven Lang Leren bijvoorbeeld, dat toch echt meer is dan tweede kans onderwijs.

Enig echt pijnpunt dat ik zie ik de houding rondom de verbreding van de N279. Na veel plussen en minnen en verzet is er gekozen voor een optie van 2x1 ongelijkvloers, maar het CDA blijft star vasthouden aan haar standpunt van 2x2. Dat zit zou leiden tot een verkeersinfarct aan de oostkant van Helmond doet er kennelijk niet toe.

Michiel van Geel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: