38reacties

Omroep Helmond en DIOW willen fuseren


De afgelopen periode spraken het kwakkelende Omroep Helmond en Dit Is Onze Wijk (DIOW) over een voorgenomen samenwerking om de slagkracht en het draagvlak van hun activiteiten te versterken. Voor het zetten van vervolgstappen in het fusieproces gaan zij extern advies en expertise inzetten. De gemeente betaalt daarvan de kosten via een eenmalige subsidie van 25.250 euro. Dat laat het nog zittende B&W in een brief (pdf) aan de gemeenteraadsleden weten.
Belangrijke aanleiding voor de start van de gesprekken is de subsidieaanvraag die DIOW in januari bij de gemeente indiende. Daarin gaf deze website (met ruim 40 duizend websitebezoekers volgens de gemeente) aan druk bezig te zijn met haar eigen ontwikkeling. Om hun continuïteit te kunnen garanderen is professionalisering noodzakelijk.
Omroep Helmond is tot en met 2020 door het Commissariaat voor de Media aangewezen als de lokale zendgemachtigde. De afgelopen jaren heeft de omroep zich, “helaas nog zonder al te veel succes” zo meldt B&W, ingespannen om samen met de lokale omroepen in de aangrenzende Peelgemeenten toe te werken naar een fusie. Ondertussen was de gemeente steeds met Omroep Helmond in gesprek over de vraag hoe bereik en draagvlak in de stad kunnen worden vergroot. Omdat ook Omroep Helmond tegen grenzen aanloopt en nog altijd vrijwel volledig op vrijwilligers draait, is het financiële draagvlak in die gesprekken constant een onderwerp van gesprek.
B&W: “Als gemeente zijn we echter van mening dat onze rol hierin beperkt is en dat de levensvatbaarheid en toekomstbestendigheid van een lokale omroep bepalend zijn. Daarbij hechten wij sterk aan een koppeling tussen de traditionele(re) media radio en televisie en nieuwe, digitale nieuwsvoorzieningen. Bijkomend feit is dat beide organisaties een belangrijke rol spelen ten opzichte van het werven en opleiden van vrijwilligers. Ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn DIOW en Omroep Helmond belangrijke organisaties. Een verdere professionalisering kan hen ook in deze activiteiten sterken.”
De subsidieaanvraag van DIOW en de ontwikkelingen rondom Omroep Helmond waren voor B&W, en specifiek voor de wethouders Frans Stienen en Nathalie van der Zanden, aanleiding beide partijen samen uit te nodigen voor een gesprek over mogelijke samenwerking. Dat resulteerde in een samenwerkingsverklaring waarin DIOW en Omroep Helmond zich hebben uitgesproken om samen vorm te willen geven aan 1 lokale mediaorganisatie. Zij zien daarin veel voordelen en erkennen elkaar, elk vanuit de eigen kracht en focus, te kunnen versterken. Daarom is per 1 mei 2018 een ‘bestuurlijke unie’ gevormd.

In de reacties staat een update.

Nieuw Helmonds nieuws
38 reacties
Reageer

"Helmond Media"

Deze fusie heeft geen zin als de productie kwaliteit niet om hoog gaat. Lees:
- de potsierlijke interviewsters bij DIOW
- de waardeloze kwaliteit van Omroep Helmond
- algemene amateuristische producties

Ik snap dat het vrijwilligers zijn. Maar een gemiddelde vlogger heeft 't beter voor elkaar dan onze "omroepjes"

Zonde van die 25 duizend euro! Iedere organisatieadviseur weet dat 2 zwakkelingen samen niet 1 sterke maken. Hopelijk gaat Dit is onze wijk nu voortaan wat netter met haar niet betaalde vrijwilligers om en betalen ze die ook voortaan voor hun werk.

Ondertussen zijn er afspraken gemaakt, convenanten getekend, diverse berichten over 'onderzoek' naar samenwerking (zelfs met 040) maar daar blijft het dan ook bij. Het 'kwakkelt' al 10 jaar terwijl er maar weinig luisteren/kijken!

https://www.ed.nl/asten/geen-licentie-lokale-omroep-bij-weigering-samenwerking~a2836402/

mag dan ook alleen nog positief nieuws? of wordt t dan wel echt, ook als t negatief is?

DIOW kijk ik niet naar, Omroep Helmond wel.
Iedere keer als ik de omroepers/omroepsters/interviewers zie staan stuntelen (met een enkele uitzondering), liggen mijn tenen krom in de schoenen. Helemaal geen feeling voor presenteren. Geen uitstraling ondanks hun opgepoetste uiterlijk. Met een blik als een verschrikte kip recht vooruit starend.
En dan te bedenken dat er toch wel ervaring met publiek is bij de een of andere "tante" of heer.
Je kunt wel menen een omroep te zijn, maar laat dat maar eens zien na al die jaren van "in de lucht" zijn. Erbarmelijke kwaliteit, maar om enigszins op de hoogte te blijven, ben je wel genoodzaakt om er (soms) naar te kijken.

25.250 euro.Meer dan een jaarsalaris voor menig inwoner.

@deweblogvanhelmond ja dat bericht bedoelde ik, op ed.nl niet meer te vinden.
Maar zie ze eens proosten, wat is daar tot nu toe van terecht gekomen? Want het was een verplichting anders ging de stekker eruit. Tel de subsidies eens op. Waarom zien ze zelf niet dat het gewoon op is.

Ik zit op geen van beiden te wachten! Nooit een kritische noot op de gemeente en uitzendingen op TV die recht uit het oostblok lijken te komen

Paula Janssen

Ja joh, pomp er nog maar wat geld in. Ongelofelijk.

Vico Hoozemans

Verjong de zender maar eens.

Michel Gruyters

De vernieuwing van het management heeft niet gebracht wat het moet zijn. Het draait overgrotendeels (bestaat dat woord niet?) op vrijwilligers en toch lijkt het soms op de Claassen Show. Of het nou Gilberto of zijn Vader zijn... maar het brengt wel wat, maar kwaliteit kan ik idd niet zeggen. Overigens DIOW vind ik helemaal verschrikkelijk, waar halen ze die Kwalitatief Uitermate Teleurstellende achtergrondmuziekjes vandaan?

Critischkijker

Omroep Helmond is in deze fusering de zwakke partij, dus DIOW zal straks overheersen, Als dit doorgaat (na de geld dump richting een externe partij) neem ik aan dat Omroep Helmond de naamdrager zal blijven?

Gelukkig zijn we niet gelimiteerd tot OH en DIOW hier in Helmond en zijn er genoeg alternatieven die naast de Weblog ;-) ook goed Helmonds nieuws leveren met en zonder 'bewegend' beeld. Ik kijk oa richting Marleen Smits https://indebuurt.nl/helmond/author/marleen/

Ik zou als ik omroep Helmond was, nog maar even de ademen inhouden en gewoon doorgaan met waar ze mee bezig zijn, programmering is niet 'oud-bollig' het is gewoon zoals het hoort voor een lokale omroep met te weinig budget en vrijwilligers, dat moet eerst aangepakt worden zonder er een andere partij bij te betrekken waarvan de insteek altijd geweest is om geld te verdienen, linksom of rechtsom. Kudos voor DIOW dit lijkt nu te gaan lukken.

Gewoon te gek voor woorden, dat er 25.000 euro gaat naar een club die met gemeenschaps geld de markt op gaat om advertenties te werven, terwijl er diverse comerciele bedrijven zijn met personeel in dienst die zo met oneerlijke concurentie bestookt worden.

Dus de gemeente gaat hier banen op het spel zetten met gemeenschaps geld.
Niet te geloven!!

overgen gaat er al jaren heel veel geld naar een bodemloze put.
Omroep Helmond krijgt ook nog eens een flinke subisdie en waar is dat geld gebleven?

Helemaal van de pot gerukt de armoede in Helmond viert hoogtij en ons belasting geld word verkwanseld. Grote schande voor dit wanbeleid.

Als je als omroep of website je eigen broek niet kunt ophouden, is er geen plaats voor je. Het gaat in beide gevallen om reclamekrantjes-nieuws. Gewoon simpelweg plaatsen wat anderen aanleveren of op verzoek op komen draven. Er zit geen enkele journalistiek achter en alles is ook op andere plekken te vinden.

Geld steken in een lokale hobbyomroep is een erfenis uit het verleden. Zo snel mogelijk mee ophouden. Geld steken in een website is echt niet van deze tijd.

Ik denk dat het een hele verbetering zou zijn als Erik van Heeswijk en zijn partner van de buis gehaald zouden worden.
Ze zijn totaal niet representatief en het presenteren slaat nergens op.
Heb hen trouwens ooit een mail gestuurd om hen dat te vertellen , maar krijg geen enkele reactie ( zeer onfatsoenlijk ).
Voor mij en vele anderen is dat een reden om niet meer te kijken.

@Birdie op woensdag 30 mei 2018 om 12:16:

Dat zal hun arrogantie zijn en met een beetje fatsoen hadden ze je gemaild.
Commentaar in slechte zin, wordt nooit snel geaccepteerd.
Misschien denken ze zelf dat ze goed bezig zijn. Daar kun je van mening over verschillen.

@Birdie op woensdag 30 mei 2018 om 12:16:

Deze reactie heeft niet echt betrekking op bovenstaand artikel. Ik had begrepen dat OH graag versterking in hun ploeg wil hebben. Indien jij jezelf wel representatief vindt en de presentatie over wil nemen van de door jou genoemde personen: voel je vrij om je aan te melden, zou ik zeggen! Of misschien ken jij mensen die het graag zouden willen doen.

Ik heb een paar jaar bij de omroep gefilmd als vrijwilliger. Heb iok een gesprek gehad met stienen. Ik heb hem verteld dat de omroep niet lang meer zou bestaan zonder financiële impuls. Als filmer moest ik op stap met knaken rommel. (Ik moest als timmerman gaan timmeren met een hamer zonder steel) vandaar ik gestopt ben. De gemeente liep weg met diow. De omroep zal nu niet lang meer bestaan.
Gr.Louis Claassen.

Louis claassen

@Louis claassen op vrijdag 1 juni 2018 om 16:08:

Je bent niet de enige vrijwilliger die nu opstapt. Einde Omroep Helmond nabij ben ik ook bang voor. En eigenaar von Reth krijgt dan met zijn diow de lokale zendmachtiging en krijgt dan de jaarlijkse subsidie van 60 of 70 mille.

Gezien de kwaliteit van deze ingedutte omroep (OH), zeer discutabel, zou het best een goede optie zijn om DIOW de zendmachtiging te geven. Ik ken Herbert von Reth als een bevlogen man die zeker een nieuwe impuls kan geven aan de berichtgeving over Helmondse zaken.

johan megens

Update:
Omroep Helmond en Dit Is Onze Wijk fuseren en willen € 226.000 subsidie
De besturen van Omroep Helmond en Dit is Onze Wijk (DIOW) zijn dit jaar gezamenlijk gaan vergaderen over de fusie en de vorming van ‘De Nieuwe Combinatie’ (DNC, werktitel). Zij betrokken daar tijdelijk Antoinette Knoet (oud directievoorzitter van het ROC Ter Aa en voormalig voorzitter van Helmond Sport) bij als onafhankelijk voorzitter en procesbegeleider. Tot 1 oktober is gewerkt aan het opstellen van een strategisch perspectief. Beide partijen zien 2019 als een transformatiejaar waarin 1 bedrijfsplan wordt opgesteld voor DNC en waarin de 2 organisaties, die vooral uit vrijwilligers bestaan, worden samengevoegd. Dat laat B&W vandaag aan de gemeenteraad weten.
Naast dit fusieproces kreeg de gemeente op 1 oktober (zoals elk jaar) de nieuwe subsidieaanvraag van Omroep Helmond voor 2019, vergezeld van het Jaarplan. Op basis van het bestaande gemeentelijke subsidiebeleid betekent dat een bedrag van 1,29 euro per huishouden. Aangevuld met een extra bedrag voor diensten van Omroep Helmond aan de gemeente, bedraagt het totale subsidiebedrag zo’n 70.000 euro. B&W wil deze reguliere subsidieaanvraag van Omroep Helmond voor 2019 honoreren.
De gemeente blijft in gesprek met de 2 besturen. Vertrekpunt voor deze gesprekken is het fusiedocument dat de afgelopen maanden is opgesteld. Daarin meldt DNC een visie waarin zij aangeeft als onafhankelijk (multi)mediaplatform een belangrijke rol te willen spelen in de Helmondse samenleving. Dit willen zij bereiken via onder meer:
• Een nauwe koppeling tussen radio, tv, internet en sociale media
• Een netwerk van vrijwilligers
• Professionele opleiding en ondersteuning van de medewerkers
B&W staat in principe positief tegenover de ontwikkeling die met DNC wordt ingezet en meldt: "Sinds 1 mei wordt voortvarend gewerkt aan het fusieproces. Tegelijkertijd zullen wij de concrete plannen beoordelen aan de hand van onze visie op de toekomst van een lokale omroep en de wijze waarop deze een plek moet innemen binnen het bredere moderne medialandschap. Voor ons staat daarin voorop dat de moderne tijd voornamelijk vraagt om een koppeling tussen radio, internet en sociale media. Nieuwe, flexibele en veelal goedkopere technieken bieden daarin kansen. Daarnaast moet een lokaal mediabedrijf in een stad als Helmond primair kunnen draaien op de inzet van vrijwilligers. Deze nog nader uit te werken visie zal ook bepalend zijn voor de wijze waarop wij in de toekomst financiële aanvragen vanuit DNC zullen toetsen en beoordelen."
Voor investeringen in organisatie, huisvesting en het vernieuwen van apparatuur diende DNC inmiddels een eenmalig subsidieverzoek van 226.000 euro in bij de gemeente. Dit bedrag is in de begroting 2019 niet voorzien en is op dit moment voor B&W ook niet opportuun. Op basis van visie van B&W over de toekomst van lokale media wil B&W volgend jaar met de gemeenteraad stilstaan bij de wijze waarop de gemeente betrokken denkt te moeten zijn bij DNC. "Afhankelijk daarvan doen wij op basis van een integrale afweging tijdens de Voorjaarsnota 2019 een voorstel," aldus B&W.

@De weblog van Helmond op woensdag 21 november 2018 om 14:11:

Zijn die helemaal van de pot gerukt???
Eerst 25.250 euro subsidie om te kijken of ze samen gaan, dan 70.000 euro subsidie aan Omroep Helmond en als klap op de vuurpijl 226.000 euro subsidie voor nieuwe apparatuur (ze zullen toch wel zelf een telefoontje en een computer hebben?) Want uitgebreide huisvesting hebben ze al en investeringen in de organisatie is zo blabla.

Willen ze Giel Beelen of Ruud de Wild misschien inlijven? .......

Alsof er ooit iemand luistert/kijkt naar omroep Helmond...

Paul-Ivo Burgers

Goede zaak

Hennie de Gooijer

Van mij mogen ze deze allebei opdoeken. Voegen niets toe aan het gebeuren in en rondom Helmond. Het was en is een amateuristisch zootje en dat zal ook na de geldinjectie wel zo blijven.
Voor dat geld kan wel een betere oplossing gevonden worden.

is de Weblog mogelijk ook nog een partner in dit media fusie traject?
OF blijft de weblog wat het is? Lijkt me verstandig om te overwegen om ook aan te sluiten bij deze media fusie. Of ze die subsidie van € 226.000 gaan ophalen lijkt me wel wat voorbarig! Vanavond in Lokaal 42 de uitleg ?!

Om de hele week naar herhalingen te kijken ?
Of gaan jullie nu voor dagelijkse -Helmondse -actualiteiten ?

Kunstlokaal vanavond is daarmee super actueel!

Nathalie Peijs

Ik vroeg straks iemand van Omroep Helmond over die fusie. Die wist helemaal van niks, ik liet hem dit berichtje lezen en toen zei hij droog "O dat zal wel weer een plannetje van het bestuur zijn."
Misschien is het een idee dat Omroep Helmond en Dit Is Onze Wijk eerst een cursus intern communiceren doen voordat ze Helmond gaan informeren.

@Berry Smits op woensdag 21 november 2018 om 17:26:

Nope, wij zijn zeker geen onderdeel van deze fusie. Een jaar of 3 geleden voerden we enkele gesprekken met Omroep Helmond over een mogelijke samenwerking, maar dat bleek voor de weblog geen toegevoegde waarde.

Daarbij, we zouden niet weten wat we met al dat subsidiegeld moesten doen. Alle vrijwilligers bij de weblog hebben zelf een computer, telefoon en waar nodig een fototoestel. En de vele uren die we maken, doen we met heel veel liefde (voor Helmond) en plezier voor nop als vrijwilligerswerk. Veel meer heb je niet nodig om een website in de lucht te houden.
Het wordt ons wel eens vaker gevraagd en daarom melden we het ook hier maar een keer: sinds de oprichting in 2005 draait de weblog zonder 1 cent subsidie en/of reclamegeld.

Als jullie er waren geweest gisterenavond, misschien sommigen wel dan had je meer informatie gehad. En nee er kot helemaal geen Fusie. Waar dit vandaan komt en waarom de weblog dit schrijft is alleen maar om verwarring te scheppen. En nee de gelden zijn nog lang niet inzicht.

Ik zou aanbevelen om het filmpje wat gisterenavond opgenomen is in de gaten te houden op de website van Ditisonzewijk.nl.

Jolanda Kampert

@Jolanda Kampert op donderdag 22 november 2018 om 15:47:

Huh??? Waarom zou de weblog verwarring willen zaaien??? Een andere complottheorie: misschien wil B&W verwarring zaaien...

De update over de fusie is namelijk gebaseerd op een Raadsinformatiebrief die B&W gisteren naar de gemeenteraadsleden stuurde. Omdat je ons wellicht niet gelooft, verwijzen we je graag naar de betreffende pagina op de website van de gemeente. En daar klik je op "RIB 111 Fusie Omroep Helmond en Dit Is Onze Wijk" die nu nog bovenaan staat.
Zoals je dan zult zien, hebben we vrijwel letterlijk de tekst aangehouden die B&W gebruikte. We hielden dit keer hun wat ambtelijke woorden aan omdat sommige mensen van ditisonzewijk niet altijd willen geloven wat wij schrijven en daarover dan op de weblog reageren. Dat wilden we dit keer vermijden.

Zit B&W echter te jokken in haar brief aan de raad en dus verwarring te zaaien, dan horen we dat in een volgende reactie heel graag van je.

@Jolanda Kampert op donderdag 22 november 2018 om 15:47:

Vreemd, misschien wel triest, dat iemand van Helder Helmond zo slecht geïnformeerd is! Lokale politiek 2.0?

Welk filmpje Jolanda? Is alweer vier dagen geleden. Actueel? Niet echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: