Buiten is het 15 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.885 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

De kogel is door de kerk: na jaren van overleg hebben de lokale omroepen van Helmond, Deurne en Asten/Someren besloten om verder te gaan samenwerken. Volgende week tekent dit trio de samenwerkingsovereenkomst.
Volgens subsidieverstrekker B&W is dat goed nieuws omdat het de positie van die omroepen verstevigt. In een brief aan de gemeenteraad laten B&W het volgende weten over de feitelijke gang van zaken:
Eind 2015 ondertekenden de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) en de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) een convenant. Daarin is vastgelegd dat partijen streven naar een vergaande samenwerking tussen omroepen in streekverband.
Midden 2016 hebben de B&W’s van de Peelgemeenten een standpunt ingenomen aangaande de samenwerking van de lokale omroepen in Peelland. Helmond heeft daarbij een voorkeur uitgesproken voor samenwerking in Peelverband. Op grond van de ingediende zienswijzen (gemeenten én omroepen) heeft de NLPO eind 2016 geadviseerd om te komen tot de vorming van 1 streekomroep voor de Peelregio (Deurne, Asten, Someren, Laarbeek, Gemert-Bakel en Helmond). Het is aan de lokale omroepen zelf om te onderzoeken of en op welke manier hieraan invulling gegeven kan worden.
Op initiatief van wethouder Frans Stienen heeft vervolgens op 20 februari overleg plaatsgevonden tussen alle betrokken partijen (de portefeuillehouders en ambtenaren van de 6 Peelgemeenten en de voorzitters van de 5 omroepen). De omroepen van Helmond (Omroep Helmond), Deurne (DMG) en Asten/Someren (Siris) gaven tijdens dit overleg aan te willen onderzoeken of én hoe een verdere samenwerking gestalte kon krijgen. De omroepen van Gemert-Bakel (Omroep Centraal) en Laarbeek (Omroep Kontakt) willen zich echter (vooralsnog) niet aansluiten bij deze samenwerking. Tijdens het overleg is benadrukt dat de deur voor die 2 omroepen open blijft.
Na dit overleg is de Voorbereidingsgroep streekvorming lokale omroepen opgestart onder leiding van onafhankelijk voorzitter Jan Kerkhof. Hiervan maken vertegenwoordigers van de gemeenten en omroepen van Helmond, Deurne, Asten en Someren deel. De Voorbereidingsgroep is 5 keer bij elkaar geweest.
Doel van het overleg was het maken van concrete afspraken over een betere en intensievere samenwerking tussen de omroepen DMG, Siris en Omroep Helmond. Dit resultaat zou behaald moeten zijn voor de aankomende zomervakantie.
De 3 omroepen hebben onderzocht hoe zij de samenwerking gestalte kunnen geven dat heeft geresulteerd in een samenwerkingsovereenkomst. Hierin wordt afgesproken dat de omroepen uiterlijk 31 december 2017 een overeenkomst sluiten, waarin is geregeld hoe deze samenwerking concreet vorm krijgt: organisatorisch, financieel, technisch en juridisch. De nu opgestelde samenwerkingsovereenkomst wordt door de 3 betrokken omroepen ondertekend op vrijdagmiddag 7 juli om 15.30 uur in Cultuurcentrum Martien van Doorne in Deurne. Na de ondertekening van de overeenkomst gaan de omroepen aan de slag om de samenwerkingsovereenkomst voor 1 januari 2018 nader in te vullen.

In de reacties hieronder staat een update.

9 reacties:

Soms denk ik, waarom niet gewoon aansluiten bij Omroep Brabant, maar deze stap lijkt me in ieder geval alvast een goede zaak.

Beantwoorden

Zou het niet beter zijn om simpelweg de stekker er uit te trekken? De diverse omroepen met zeer weinig kijkers/luisteraars gaan het nu gezamenlijk proberen als één omroep met naar alle waarschijnlijkheid nog steeds zeer weinig kijkers/luisteraars. Die lokale omroepen zijn tegenwoordig volgens mij behoorlijk overbodig geworden. Dat geld zou ook in nuttige zaken gestoken kunnen worden.

Beantwoorden

Ik vind dat Omroep Helmond op werkdagen van 9-2-5 leuke en afwisselende muziek draait, en zonder gezever van die overbetaalde jockeys.
Ik heb deze meestal aanstaan, zonde als het zou stoppen.

Beantwoorden

@Twanneman op vrijdag 30 juni 2017 om 15:30:

Wist eerlijk gezegd niet eens dat ze ook op de radio zaten. Maar er zijn toch duizenden radiostations waar ze plaatjes draaien zonder dj’s die er tussendoor kwebbelen? Of draaien ze op Omroep Helmond alleen maar muziek van Helmondse muzikanten?

Op tv vind ik hun reportages van evenementen best goed en zeker de moeite waard om te kijken. Professioneel gefilmd en gemonteerd. Het voorgelezen “nieuws” er tussendoor is helaas vaak zo oud dat het bijna een maandoverzichtje is van de ongelukken en branden, de voorlichting van de gemeente en items uit de krant en deze weblog. Zonde, daardoor haken kijkers af.
Oproepje aan Omroep Helmond: laat jullie tv-uitzending altijd exact op het hele uur beginnen. Ik vind het ergerlijk dat het de ene keer een paar minuten na het uur begint en dan weer 5 of 10 minuten later. Ondertussen ga ik zappen en vergeet ik eigenlijk bijna altijd te laat terug te zappen.

Beantwoorden

@Tineke T op zaterdag 1 juli 2017 om 08:05:

Hoi Tineke, Omroep Helmond heeft heel afwisselende muziek, ik ben al een 10-tal jaren bekend met internet radio stations als ook Spotify, maar nergens zo veel afwisseling als Omroep Helmond, deze is samen met internet radiozender “Keizerstad Nijmegen” of “Keizerstad 80’s” mijn favoriet, ook luisterbaar via DAB+

http://www.keizerstad.nl/radio/

klik op 2 (80’s)

Beantwoorden

Als oud medewerker van Slot Radio, Stadsradio Helmond, (toen nog) wens ik de Heer Harrie van Horik, directeur van Omroep Sirus, nu al enorm veel sterkte om hier iets van te maken. Zelf heb ik hem dat ook medegedeeld. Het is nogal wat om verplicht je hoofd in een wespennest te moeten steken via een samenwerking (fusie?) die je min of meer wordt opgedrongen van hogerhand. Er moeten namelijk een groot aantal omroepen verdwijnen die geen levensvatbaarheid meer hebben. Wat mij betreft had daar Omroep Helmond al 15 jaar geleden bij moeten zitten. Drie besturen heb ik er meegemaakt met veelal mensen die totaal geen affiniteit bij de radio hebben. Een stelletje belanghebbers die met eigen ego en met hulp van de gemeente de boel op de rails hebben gehouden. Dat de zendmachtiging er nog is, is met dank wederom aan een stelletje ego’s die de Lokale TV van Helmond erg belangrijk vinden. Radio is bijzaak, dat kun je dan ook goed merken in de uitstraling die het heeft naar de luisteraars toe. Dat is daar al die jaren ten koste gegaan van integere mensen die wel hart voor de radio hadden. Bij Omroep Helmond zijn merendeels mensen binnen gehaald die met een microfoon in de hand denken dat ze meteen radiomederwerker/presentator kunnen zijn. Zonder enige ervaring, begeleiding, opleiding is het daar vanaf begin jaren 90 al zo. Ik vergelijk deze omroep met een kringloopwinkel waar geluid uit komt. Zelf heb ik begrepen dat technisch en redactioneel de boel vanuit Someren geleid gaat worden. Dat de (grote)bezem er ook door gaat hier in Helmond is onvermijdelijk en zeer hard nodig. Ik vrees (nou, eigenlijk niet) dat als er in de toekomst een selectief aantal mensen gekozen moeten worden, met een hart voor de radio op de juiste plaats, dat er van de huidige medewerkers niet veel over zal blijven. Dat zal dan moeten gebeuren door een ervaren (radio)deskundige. Ondanks dat ik zelf al zo’n 10 jaar weg ben bij Omroep Helmond heb ik de boel nauwlettend in de gaten gehouden en diverse programma’s gevolgd op radio en tv. Zelf vind ik het niveau van presentatie, interviews op radio en tv om te huilen, als ik dat vergelijk met wat ik bij Omroep Sirus aantref. Voor mezelf een voorbeeld van het hoe het wel! moet gaan bij een lokale omroep. Geen enkele wanklank van mijn kant. Derhalve zal het een zware klus gaan worden om dit vanuit Someren te gaan coördineren. Een knappe directeur daar in Someren-Asten die dit voor elkaar moet gaan krijgen zonder zelf ondergesneeuwd te worden……….Voor geen goud dat ik zijn schoenen zou willen staan. Ik heb destijds voor mezelf gekozen, anders had het mijn gezondheid gekost. Ik heb bij Omroep Helmond een paar….. integere mensen gekend die er doodziek van geworden zijn, zover heb ik het nooit laten komen…………….

Beantwoorden
Theodorus Niemeijer

Communicatie is en blijft voor een omroep een van de belangrijkste redenen van bestaan lijkt mij zo, echter dat was vroeger al niet het geval en zeker nu ook nog niet. Wat mij bevreemd trouwens. Enige tijd geleden een e-mail gestuurd naar de omroep van Helmond met het aanbod om het wereldmuziek programma wat ik al 17 jaar maak voor Gemert-Bakel en nu ook al weer 2 jaar voor Oostzaan, binnenkort Zaanstad. Na de fusie. Een programma waar de politiek in die betreffende gemeentes heel blij mee zijn, daar het een 100% aanvulling is op de programmering. Helaas was het fatsoen net als vroeger niet aanwezig om hier antwoord op te geven. Communicatie, ai nu moet dat gaan gebeuren tussen vier lokale omroepen en ik hoop dan ook dat de organisatie die dit op zich gaat nemen niet vervalt tot de manier waarop fe Helmondse lokale omroep communiceert met de Helmondse bevolking, zijn ex medewerkers, en nieuwe medewerkers die zich aanmelden. Toch heb ik wel vertrouwen in de mensen van Sirus. Goed geoliede machine als het om lokale omroep gaat. Echter Someren is geen Helmond, waar de vriendjes politiek tot in alle lagen van de samenleving een zeer belangrijke rol speelt. Ons kent ons en wee wie daar van af wil wijken. Dat kan niet. &juli dus de ondertekening, zou dit nu echt de nieuwe datum zijn van de totale verbetering van dat wat aan Helmond word aangeboden?
voorlopig nog niet want pas eind van dit jaar begin volgend jaar merken we iets van de verandering.Welke dat is nog even afwachten en ook wie zijn kont het hards tegen de krib gaat zetten van deze veranderingen. Zullen weer roerige tijden worden binnen het clubje radio-makers.

Beantwoorden

Update:
Streekomroep De Peel met Omroep Helmond na de ondertekening een feit
De omroepen van Deurne (DMG), Helmond (Omroep Helmond) en Asten-Someren (SIRIS) ondertekenden vrijdagmiddag in het Deurnese Cultuurcentrum Martien van Doorne de samenwerkingsovereenkomst. Daarmee is de hierboven aangekondigde Streekomroep De Peel een feit.
De samenwerking wordt aangegaan met behoud van identiteit van het trio. Dit betekent dat de lokale betrokkenheid, zowel qua inhoud van de programma’s als ook naar de bezetting van de nieuwsredacties in stand blijft, zo leggen zij uit. De samenwerking wordt gezocht middels het onderling coördineren van de nieuwsgaring, het delen van content en het delen van expertise en apparatuur. De expertise van SIRIS zal met name liggen in het voeren van een centrale redactie. Omroep Helmond zal de televisie-expertise inbrengen en voor DMG is dat de radio. Ook starten de omroepen met het inrichten van een gezamenlijk digitaal platform voor redactie, radio, TV en social media.
Zij maakten vrijdag de onderstaande foto’s.

Beantwoorden

Mooie foto’s, eens kijken hoe lang er gelachen wordt.. Helmonders. met mensen uit Someren en Deurne, dat lijkt gedoemd te mislukken. Ben reuze benieuwd wanneer de eerste binnenbrand losbreekt. Dat gaat gegarandeerd gebeuren. Ik kijk toe aan de zijlaan en zal een e.v.t brand nooit blussen……………Want wie met z’n kont op de blaren gaat zitten. Die van mij zijn al heel wat jaren terug genezen..

Beantwoorden
Theodorus Niemeijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *