2reacties

Stadspenning voor Wim Daniëls


Wim Daniëls kreeg gisteravond bij zijn afscheid als stadsdichter, de stadspenning van Helmond. Hij ontving die voor zijn inzet als stadsdichter en de vele andere manieren waarop hij Helmond (ook landelijk) positief op de kaart zet.
Wim Daniëls was de afgelopen 4 jaar stadsdichter van Helmond. In 2011 volgde hij Bert Kuijpers op. De opvolger van Wim Daniëls is Abdelkader Benali, hij wordt stadsschrijver. Tijdens zijn afscheid als stadsdichter reikte burgemeester Elly Blanksma de stadspenning uit.
In de afgelopen 4 jaar schreef Wim Daniëls 122 gedichten over Helmond. Verder gaf hij 66 voordrachten, leidde hij 27 keer mensen rond door de stad en noemde hij de naam Helmond 98 keer bij het populaire radioprogramma Spijkers met Koppen. Wim Daniëls schreef onder andere gedichten over 100 jaar bibliotheek in Helmond, Keijserinnedael en het overlijden van oud-burgemeester Geukers. Bij zijn vele optredens bij het tv-programma Pauw en Witteman gaf hij steevast alle gasten zijn boekje met gedichten over Helmond.
Op allerlei manieren zet Wim Daniëls het Helmonds dialect op de kaart. Bijvoorbeeld als vaste columnist bij Spijkers met Koppen op Radio 2 en bij het tv-programma Landinwaarts. Hij stelde een Helmonds woordenboek en het ‘Helmonds voor beginners’ samen. Ook de bundel ‘Stadsgedichten Helmond’ is van zijn hand. Daarnaast schreef hij ook andere boeken, onlangs kwam zijn honderdste boek uit: ‘De taal achterna’. 1 Van de boeken waar hij zijn bijdrage aan leverde, is het boek ‘Station Helmond 1866 – 2014’ ter ere van de opening van de nieuwe Spoorzone. Ook hierin komt het Helmonds dialect naar voren als Helmonders hun mening geven over het nieuwe station: “Helmond wordt mi zo’n stesjon nog de skònste stad van ‘t land, wa ik oe zeg.”
Voor zijn verdiensten voor de stad Helmond als stadsdichter en op vele andere manieren, werd Wim Daniëls begin januari uitgeroepen tot Helmonder van het Jaar 2014. Hoewel Wim Daniëls zelf niet in Helmond woont, verkoos de jury hem toch tot Helmonder van het Jaar, omdat zijn ‘hart en ziel uitgaan naar Helmond en hij een onmiskenbare binding met de stad heeft en dat ook uitdraagt’. Naast de titel Helmonder van het Jaar, heeft Wim Daniëls nu dus ook de stadspenning van Helmond gekregen.
Wim, van harte, hij is verdiend!

Nieuw Helmonds nieuws
2 reacties
Reageer

Wim hartstikke verdiend en proficiat met de onderscheiding.
Een stadsdichter met het hart op een goede Helmondse plek. Een betere stads promotor kun je je feitelijk niet bedenken. En wat mij betreft kun je en mag je daar gewoon mee doorgaan. Gr. Berry

Helaas kon ik er deze avond niet bij zijn. Van mij ook een groot dankjewel en tevens felicitaties voor het in de spotlights zetten van Helmond. Een stad om van te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: