6reacties

Heesakkers: Anderhalvemeter-slachtoffers


Heb jij dat ook? Dat je elke dag voorbeelden ziet op televisie of leest die je doen beseffen dat het ‘nieuwe normaal’ eigenlijk eerder een bizar ongewone situatie oplevert? De term die door onze premier in het leven is geroepen is wel duidelijk, maar het voelt zo vreemd om het nieuwe normaal normaal te vinden.
Kijk naar hoe burgemeester Blanksma via een videoverbinding mensen moest vertellen dat het zijne majesteit had behaagd om ze een onderscheiding te geven. Dan heb je je jarenlang dusdanig ingezet als vrijwilliger dat je een lintje krijgt, maar dan krijg je hem voorlopig nog niet omdat de burgemeester niet binnen anderhalvemeter van je mag komen. Het nieuwe normaal is helemaal niet normaal.

Nog een voorbeeld: We vieren Koningsdag, maar dan niet met hordes in oranje uitgedoste feestvierders, nee… We happen alleen met het gezin, in de achtertuin aan peperkoek die we zelf aan de drooglijn hebben gehangen. Bah!
En dan heb ik nog niet eens het meest schrijnende voorbeeld genoemd. Dat er mensen via een videoverbinding afscheid moeten nemen van een overleden dierbare. Dat nabestaanden niet eens een knuffel kunnen krijgen, of een arm om zich heen. En dan kan het ook nog eens zijn dat je digitaal achter het net vist, als de limiet van het aantal beschikbare linkjes is bereikt. Verschrikkelijk als het je overkomt!

De mensen die ervoor kiezen hun bruiloft door te laten gaan, maar dan met een zeer select groepje familie en vrienden. Ook zag ik beelden van bruidsparen met in plaats van hun familie in de zaal, bordkartonnen versies van familieleden. Of de vader die niet bij de bevalling van zijn kind kan zijn. Leven en dood, feest en verdriet. Corona kent geen genade. Het raakt behalve de mensen die het virus krijgen, ook een hoop anderen. Deze mensen noem ik ‘anderhalvemeter-slachtoffers’.

We zijn nog lang niet uit deze wereldwijde crisis. We moeten zoeken naar aanpassingen om op termijn ons normale dagelijkse leven weer op te kunnen pakken. Maar tot die tijd kan ik alleen maar mijn oprechte respect uitspreken naar alle mensen die zich dag en nacht keihard inzetten voor een ander. En dan heb ik het over de mensen met een vitaal en betaald beroep, maar ook over die talloze vrijwilligers die klaarstaan voor hen die het nodig hebben.

Blijf sterk, blijf volhouden en bovenal: Blijf gezond!

Marcel Heesakkers,
burgerraadslid CDA

MarcelCorona in HelmondOnze Helmondse politici
6 reacties
Reageer

We moeten de dood weer een plaats geven in ons leven.
Een beetje risico maakt het leven leuker.
Laten we maar snel weer gewoon gaan leven...
Natuurlijk ,zwakkeren beschermen en in afzondering houden..
Verder veel mer testen rondom positieven.
als je er snel bij bent, kan je met eenvoudig rust thuis genezen.

@dreetje op maandag 27 april 2020 om 13:11:

Laten we nou gewoon de adviezen van de deskundigen opvolgen.
Als je zelf een beetje risico wilt nemen.....so what.
We leven gewoon in een iets andere setting.
Sluit je maar aan bij Jort Kelder.

Social distance was anders ver te zoeken in Helmond centrum. Bij de Cacaofabriek zitten ze gewoon op een alternatief terras op de pickniktafels en banken. Je kunt daar aan de deur afhalen. Maar ja, het is van de gemeente. Politiewagen rijdt over de Engelseweg en ziet niets.

@Ria op dinsdag 28 april 2020 om 01:16:

Echt triest inderdaad, zeker voor andere horeca ondernemers waar het water tot de lippen staat.

We mogen naar de supermarkt en in grote getalen gaan we naar de bouwmarkten.
Maar de Fysiotherapeut is verboden. Mijn man die dit erg hard nodig heeft na zijn operatie mag nu videobellen met zijn therapeut.
Wat kan er in hemelsnaam gebeuren wanneer hij naar de sportschool zou gaan van waaruit de therapeut werkt? De apparaten waarop je moet oefenen kunnen ontsmet worden na iedere patiënt en de therapeut blijft op afstand.
Ergste is dat het Rijk en de Fysiobond toestemming geven voor deze behandeling maar gemeente Helmond gaat niet akkoord. Zelfs buiten in de open lucht zijn behandelingen (op afstand) niet toegestaan.

@Marjo op dinsdag 28 april 2020 om 12:12:

Je zou op basis van deze individuele zaak kunnen overgaan tot een uitzondering.
Iedereen begrijpt dat er dan een precedent kan ontstaan.
Bezoek aan de kapper is verboden. Wanneer loopt Rutte als een hippie rond?
We moeten nog even geduld hebben. Bezoek aan de kappers is binnenkort mogelijk.
Sommige andere zaken zouden misschien meer genuanceerd kunnen/moeten worden.
Niet uitsluitend vanwege financiële/economische betekenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: