4reacties

Janssen: Lokaal kent lokaal

Op de laatste zaterdag van deze kwakkelwinter was de popzaal van de Cacaofabriek gevuld met maar liefst dertig teams van heel divers pluimage. Groen Links Helmond tekende voor de organisatie van de eerste echte Helmond Quiz. En dat hebben ze geweten! Vriendengroepen, families, politieke partijen en ook het College van B&W hebben de moeite genomen er aan deel te nemen.

De rode draad was uiteraard hoeveel kennis bezitten de teams over ons mooie Helmond. En ik kan u verzekeren dat is heel wat. Een groot scala aan vragen over onze stad kwam voorbij. Kiekjes uit de oude doos met onder meer Frans Joseph van Thiel en een echte Begemann brug ver weg in Suriname. Ook de enige echte onvervalste ‘wallewap’ werd ten gehore gebracht en werd de kennis getoetst op het gebied van sport, milieu, bedrijvigheid en van alles en nog wat ’tutti frutti’.

Helmond heeft al sedert vele jaren een rijk geschakeerd palet aan mensen, bedrijvigheid, verenigingen en activiteiten en dat kwam heel mooi naar voren in deze pubquiz. Het fanatisme onder de aanwezige deelnemers vlamden somtijds hoog op, zeker als de vraag niet helemaal helder gevonden werd of dat het bedoelde antwoord niet in de smaak viel.

Het geheel is omlijst door zeer mooie en sfeervolle luisterliedjes van de uit Helmond afkomstig zanger/troubadour Thomas Pieters. Met zijn, soms wat scherpe fraaie teksten wist hij zelfs op het late uur de zaal aan zich te binden. In juni treedt Thomas op in Helmond en kijk voor meer info op www.thomaspieters.nl, de moeite waard.

Maar net als in het echte leven ging het ook hier om de prijzen. Wie van de dertig teams heeft de meeste kennis in huis over Helmond. De redactie Helmond van het Eindhovens Dagblad ging met de hoofdprijs aan de haal, gevolgd door ons College van B&W en net daarachter haalde team 2 van Lokaal sterk een eervolle derde plaats. Het andere team van Lokaal sterk kwam met een verdienstelijke zesde plek uit de bus. Niet echt verwonderlijk toch want Lokaal sterk kent de lokale situatie in Helmond als geen ander.

Dit mooi initiatief zal zeker een vervolg krijgen nu de winnaars hebben toegezegd de volgende editie op zich te nemen.

Maarten Janssen,
burgercommissielid Lokaal sterk