59reacties

Maas: Vuurwerk: lastig of gezellig?

Over enkele dagen is het weer zover. Dan wordt al dan niet uitbundig de jaarwisseling gevierd. Bij veel inwoners gaat dit vergezeld van het afsteken van vuurwerk. Ook dit jaar verwacht de branchevereniging dat er voor 65 miljoen euro de lucht in gaat.

Persoonlijk heb ik niks met vuurwerk. In een paar uur tijd wordt enorm veel geld verknald, de spoedeisende hulp overbelast en de luchtkwaliteit zwaar onder de druk gezet. Bovendien is niet iedereen gecharmeerd van de harde -vaak onverwachte- knallen. Met het afschaffen van die traditie zou ik dan ook geen enkele moeite hebben. Ik besef echter ook dat een groot aantal mensen veel plezier beleeft aan vuurwerk, niet in de laatste plaats de jongens in mijn eigen gezin. Het leidt zo tegen het einde van het jaar weer tot ‘verhitte’ discussies.

Toch ervaren veel mensen vuurwerkoverlast rond Oud en Nieuw. Dat bleek uit het meldpunt dat GroenLinks eind 2013 had geopend, maar liefst ruim 89.000 klachten kwamen er binnen. Dat was 10 procent meer dan het jaar daarvoor. Naar aanleiding van de overlast in voorgaande jaren hebben ruim 30 gemeenten vuurwerkvrije zones ingesteld. De Tweede Kamer besloot bovendien de afsteektijd in te korten. Op Oudejaarsdag mag dit jaar pas vanaf 18:00 uur vuurwerk worden afgestoken, dat was 10:00 uur. Ook dit jaar heeft GroenLinks samen met 20 andere gemeentelijke en provinciale afdelingen (waaronder Helmond) het meldpunt vuurwerkoverlast geopend. Schade, overlast en gevaarlijke situaties door vuurwerk kunnen gemeld worden op: vuurwerkoverlast.nl

Meldpunt vuurwerkoverlast 2013

Uit recent onderzoek (pdf) blijkt dat een meerderheid er wel voorstander van is om het afsteken van vuurwerk aan banden te leggen.
Het vuurwerk dat wordt afgestoken wordt ook steeds zwaarder en het aantal slachtoffers, de schade en de overlast nemen navenant toe. Niet alleen mensen hebben last van harde knallen, vuurwerkbommen of te vroeg afgestoken vuurwerk, ook huisdieren staan angsten uit om vuurwerk. De noodzakelijke extra inzet van nood & hulpdiensten rond de jaarwisseling is groot.
Niet zelden zijn kinderen, ouderen en dieren het slachtoffer van onverantwoordelijk gedrag van anderen bij het afsteken van vuurwerk. Slachtoffers dragen soms levenslang de gevolgen met zich mee. Daarnaast is de schade aan gemeentelijke eigendommen door zinloze vernielingen met vuurwerk jaarlijks groot. De discussie over vuurwerk en een mogelijk verbod daarop laait daarom jaarlijks weer op.

Vragen aan B&W
Onze fractie heeft onlangs vragen gesteld aan het College van B&W over vuurwerkoverlast in Helmond. Een vuurwerkverbod is een ingrijpende maatregel en zou idealiter niet nodig moeten zijn.
Naast bovengeschetste gevaren en overlast, zorgt de jaarwisseling met het traditioneel afsteken van vuurwerk om middernacht ook voor contact tussen mensen. GroenLinks Helmond is daarom geen voorstander van een algeheel vuurwerkverbod, maar bepleit inperking van de afsteektijd en het instellen van vuurwerkvrije zones op plaatsen waar de overlast het grootst is.

De fractie heeft gevraagd of B&W bij benadering kan aangeven wat de kosten van extra inzet van nood- en hulpdiensten zijn rond de jaarwisseling en wat de schade bedraagt aan gemeentelijke eigendommen? Ook willen wij graag weten welke -juridische- mogelijkheden de gemeente Helmond heeft om het afsteken van vuurwerk in te perken.
GroenLinks stelt verder voor om in 2015 (digitaal) onderzoek te doen naar de draagkracht voor het ongelimiteerd afsteken van vuurwerk. Ook de animo voor een alternatieve vuurwerkshow op een centrale plek in de stad kan hierbij worden gepolst. Wij hebben het college verzocht om hierover in gesprek te gaan met de raad in relatie tot mogelijke maatregelen in 2015.

Ik ben benieuwd hoe de Helmondse bevolking hierover denkt. Met of zonder vuurwerk, ik wens u in ieder geval een gezellige jaarwisseling toe en een gezond 2015!

Antoinette Maas
Raadslid GroenLinks