59reacties

Maas: Vuurwerk: lastig of gezellig?


Over enkele dagen is het weer zover. Dan wordt al dan niet uitbundig de jaarwisseling gevierd. Bij veel inwoners gaat dit vergezeld van het afsteken van vuurwerk. Ook dit jaar verwacht de branchevereniging dat er voor 65 miljoen euro de lucht in gaat.

Persoonlijk heb ik niks met vuurwerk. In een paar uur tijd wordt enorm veel geld verknald, de spoedeisende hulp overbelast en de luchtkwaliteit zwaar onder de druk gezet. Bovendien is niet iedereen gecharmeerd van de harde -vaak onverwachte- knallen. Met het afschaffen van die traditie zou ik dan ook geen enkele moeite hebben. Ik besef echter ook dat een groot aantal mensen veel plezier beleeft aan vuurwerk, niet in de laatste plaats de jongens in mijn eigen gezin. Het leidt zo tegen het einde van het jaar weer tot ‘verhitte’ discussies.

Toch ervaren veel mensen vuurwerkoverlast rond Oud en Nieuw. Dat bleek uit het meldpunt dat GroenLinks eind 2013 had geopend, maar liefst ruim 89.000 klachten kwamen er binnen. Dat was 10 procent meer dan het jaar daarvoor. Naar aanleiding van de overlast in voorgaande jaren hebben ruim 30 gemeenten vuurwerkvrije zones ingesteld. De Tweede Kamer besloot bovendien de afsteektijd in te korten. Op Oudejaarsdag mag dit jaar pas vanaf 18:00 uur vuurwerk worden afgestoken, dat was 10:00 uur. Ook dit jaar heeft GroenLinks samen met 20 andere gemeentelijke en provinciale afdelingen (waaronder Helmond) het meldpunt vuurwerkoverlast geopend. Schade, overlast en gevaarlijke situaties door vuurwerk kunnen gemeld worden op: vuurwerkoverlast.nl

Meldpunt vuurwerkoverlast 2013

Uit recent onderzoek (pdf) blijkt dat een meerderheid er wel voorstander van is om het afsteken van vuurwerk aan banden te leggen.
Het vuurwerk dat wordt afgestoken wordt ook steeds zwaarder en het aantal slachtoffers, de schade en de overlast nemen navenant toe. Niet alleen mensen hebben last van harde knallen, vuurwerkbommen of te vroeg afgestoken vuurwerk, ook huisdieren staan angsten uit om vuurwerk. De noodzakelijke extra inzet van nood & hulpdiensten rond de jaarwisseling is groot.
Niet zelden zijn kinderen, ouderen en dieren het slachtoffer van onverantwoordelijk gedrag van anderen bij het afsteken van vuurwerk. Slachtoffers dragen soms levenslang de gevolgen met zich mee. Daarnaast is de schade aan gemeentelijke eigendommen door zinloze vernielingen met vuurwerk jaarlijks groot. De discussie over vuurwerk en een mogelijk verbod daarop laait daarom jaarlijks weer op.

Vragen aan B&W
Onze fractie heeft onlangs vragen gesteld aan het College van B&W over vuurwerkoverlast in Helmond. Een vuurwerkverbod is een ingrijpende maatregel en zou idealiter niet nodig moeten zijn.
Naast bovengeschetste gevaren en overlast, zorgt de jaarwisseling met het traditioneel afsteken van vuurwerk om middernacht ook voor contact tussen mensen. GroenLinks Helmond is daarom geen voorstander van een algeheel vuurwerkverbod, maar bepleit inperking van de afsteektijd en het instellen van vuurwerkvrije zones op plaatsen waar de overlast het grootst is.

De fractie heeft gevraagd of B&W bij benadering kan aangeven wat de kosten van extra inzet van nood- en hulpdiensten zijn rond de jaarwisseling en wat de schade bedraagt aan gemeentelijke eigendommen? Ook willen wij graag weten welke -juridische- mogelijkheden de gemeente Helmond heeft om het afsteken van vuurwerk in te perken.
GroenLinks stelt verder voor om in 2015 (digitaal) onderzoek te doen naar de draagkracht voor het ongelimiteerd afsteken van vuurwerk. Ook de animo voor een alternatieve vuurwerkshow op een centrale plek in de stad kan hierbij worden gepolst. Wij hebben het college verzocht om hierover in gesprek te gaan met de raad in relatie tot mogelijke maatregelen in 2015.

Ik ben benieuwd hoe de Helmondse bevolking hierover denkt. Met of zonder vuurwerk, ik wens u in ieder geval een gezellige jaarwisseling toe en een gezond 2015!

Antoinette Maas
Raadslid GroenLinks

AntoinetteOnze Helmondse politici
59 reacties
Reageer

afschaffen die rotknallers,niks als overlast,ziekenhuis bezoeken,kapotte handen of vingers,ouderen kinderen dieren allemaal ondervinden ze last hiervan,per direct verbieden en door de gemeente een vuurwerk punt maken waar om 12 uur een spectakel plaats vind en verder verbieden.

afschaffen. Je hebt er meer overlast van dan wat anders. Gewoon in het centrum alleen door de Gemeente een vuurwerkshow laten geven.

Wat een gezanik toch elke keer over dit onderwerp, en dat voor 1 keer per jaar wat herrie. Maar wel lekker naïef instemmen over vuurwerk op een plein van de gemeente. Lekker gezellig met een paar duizend man naar vuurwerk kijken en maar hopen dat er niets misgaat , want dan heb je meteen een ziekenhuis vol gewonden. En de beestjes en bewoners zullen in de omgeving van dat plein ook geen last hebben van de herrie.
Mensen hou op met zaniken over een paar kleinigheden wat vuurwerk nu eenmaal veroorzaakt want 2 januari is iedereen weer vergeten welke overlast er was.

Het is wat mij betreft heel simpel: het knalvuurwerk wel verbieden (dat geeft de overlast) en siervuurwerk vanaf 22.00 tot 2.00 uur toestaan.

Een totaalverbod vind ik veel te betuttelend. En vanuit gemeente geregeld op een centrale plek is ook niks. Dam zou iedereen daar naar toe moeten een kan men niet meer gewoon thuis genieten.

Als ik de totale paniek bij mijn twee honden zie elke keer bij een knal, ach laat ook maar het is al jarenlang hetzelfde geleuter in de Politiek erover.
Af en toe waan ik mezelf in Helmand Afganistan i.p.v. Helmond NL.

Heel het vuurwerkgedoe is uit de hand gelopen hier in Nederland, het heeft niks meer met feestelijke activiteiten c.q. afsluiting van het jaar te maken, maar met de verdere verloedering van de maatschappij.
Maar owee als ik 5 minuten te laat ben bij de parkeermeter in de stad.
Ga m'n brievenbus maar weer dichtplakken, en voor 100 euro bij de dierenarts aan kalmerende middelen halen voor m'n honden.
Misschien is het een begin, dat ik deze kosten mag declareren bij de gemeente.

Mooi vraagstelling Groen Links, maar ik geloof er na al die jaren niet meer in.

Toch de beste wensen van mijn kant aan u mevr. Maas voor 2015

Ik heb niets met vuurwerk. Voor mij mogen ze de verkoop gerust verbieden. Dus afschaffen! Soms is het niet normaal als je de bedragen hoort die ermee gemoeid gaan. En zelfs mensen met zogenaamde "armoede" doen flink mee, of vergis ik me hierin? Denk het niet, want zodra de verkoop open is, zie je ze ook met grote zakken sjokken. Dus voor mens, dier en aanverwanten. Algeheel verbod!

Maar ik snap ook wel dat mensen het leuk (kunnen) vinden en sta vanuit mijn appartement ieder jaar weer volop te genieten als ik rond the klok van twaalven richting Brouwhuis en Rijpelberg kijk! Mits het niet mistig is. Dan heb ik pech en denk dan aan volgend jaar (mits ik nog op deze aardkloot rondloop).

Maar het zijn vooral die snotneuzen en "onvolwassenen" die zich nergens aan storen en overdag, maar vooral laat in de avond en 's nachts menen flink met die rotzooi te keer te moeten gaan. Controle is er niet of nauwelijks en als je wat van hun gedrag zegt, krijg je of een héle grote bek, of ze slaan erop! De straffen zijn véél te laag. Van mij mogen ze allemaal (ja, allemaal) een vinger, of erger kwijtraken.

Eigenlijk zou iedereen eens een flink bombardement moeten meemaken, dan laat je het wel. Dan heb je genoeg geknal voor je hele leven gehad!

En Nicky, doe je oogkleppen eens af. Jij zanikt en niet de mensen die het afgeschaft willen zien! Je hoort zeker tot de categorie "onvolwasssenen"?

Och daar hebben we het volgende weer waar over geklaagd moet worden... Zwarte Piet is weer weg wat zullen we nu weer eens gaan bedenken ....

Onderstaande maar eens invullen ...

http://meldpuntgroenlinks.nl

Oh en voordat iedereen nu denkt dat ik vind dat het allemaal mag zoals het nu soms gaat die heeft het mis...

Heel het probleem ligt bij een paar man die het voor de rest verzieken, ipv je kroost met een zak vuurwerk de straat op te sturen ga zelf mee en gebruik het zoals het bedoelt is met alle veiligheids voorschriften in acht te nemen, lees lont, niet in de hand, en niet alles wat los en vast zit op te blazen ....

Wat betreft wat een ieder er aan uitgeeft gaat alleen diegene aan en niemand anders we leven nog in een vrij land waar iedereen met z'n geld kan doen wat ie wil .... Laat iedereen in zn waarde en vier een gezellig oud en nieuw ....

Alvast de beste wensen voor 2015!

"het vuurwerk was bij de voedselbank niet aan te slepen"

Ging lekker vanavond, bij mij in de buurt zijn ze tot 01.30 bezig geweest!
Nee werkt goed dat nieuwe beleid, ga toch weg!!

O ja, vergat er bij te zeggen vanaf gistermorgen 10.00 uur!

Hoezo tot 01.30 uur bezig geweest. Ze zijn al weken bezig met het afsteken van die rotzooi. Iedere avond en nacht. Niet constant, maar wel met de regelmaat van de klok. Er is helemaal geen beleid. Controle nog minder dan dat!

@Frutje Frot op maandag 29 december 2014 om 13:14:

Heeft u uw honden zelf aangeleerd. U bent er bang voor dus uw honden die op de bank liggen nemen uw gedrag over.
Mijn honden zijn niet bang voor vuurwerk of andere harde geluiden. (heb ik ze geleerd)
Vuurwerk hoort bij een jaarwisseling net zoals klimaathysterie bij groenlinks.

Een hond iets aanleren? Ik zal daar maar verder niet op ingaan. Dieren zijn over het algemeen bang van knallen. Dat heeft niets met de eigenaar van doen! Honden hebben bij dat knallen last van hun (goed horende) oren en hebben daarom schrik....Ik neem dus aan dat jouw honden doof zijn of in ieder geval iets aan de oren hebben, Stef?

Vuurwerk hoort helemaal niet bij een jaarwisseling. Dat hebben de mensen er maar van gemaakt! Zoals er meer zaken zijn waarop hysterisch wordt gereageerd.
Ik heb al eerder gezegd dat mensen van mij gerust wat kunnen afsteken en dat ik morgenavond, als het niet mistig is, er weer van kan genieten. Ik zie er alleen de lol niet van in om een boel geld uit te geven.

Afsteken moet niet de hele dag gebeuren en zeker niet 's avonds laat en 's nachts (het liefst tussen twee en vier). En zeker niet expres naar fietsers gooien of als er voetgangers in de buurt zijn of moeders met kleine kinderen. Dat heeft ook met opvoeding te maken, maar daar is al jaren iets mee aan de hand (met opvoeden dus).

@Stef, Je zit al vroeg aan de drank niet?

1 dag per jaar vuurwerk ... En een gezanik dat het moet worden afgeschaft ..... 365 dagen zo een hond bij de achterburen op de plaats ... Blaffen en herrie zodat je in de zomer de raam niet kunt open laten.... Enkele keren per jaar stront op de stoep en onder je schoenen .... En de eigenaar hypocriet met een zakje lopen om de stront op te ruimen ... Even om zich heen kijkend... Niemand gezien. Mooi laten liggen....

Juist ligt aan de eigenaar van de hond.... Moeten we honden dan ook maar verbieden?

1 dag per jaar. Waar woon jij, Joep? Hier in mijn buurt knallen ze al vanaf het begin van de maand (en soms zelfs al eerder). Meestal in het weekend, en diep in de nacht. Dus na een week of zes ben je dat geknal meer dan zat! Een kennis van mij woont in de buurt van een park (let wel in Eindhoven). Daar knallen ze twaalf maanden per jaar. En niet zo misselijk. Dus één dag is in veel gevallen kletskoek!

Joep, dat zou mooi wezen (dat van die honden), maar ik wil de liefhebbers hun "dieren"-genot niet ontnemen. Al zou het best weleens anders kunnen. Respect en rekening houden met een ander is een woord dat bij velen uit hun vocabulaire is weggeschrapt. Niet iets van de laatste tijd. Dat is al jaren zó!

Dat van 365 dagen per jaar, ken ik (en ook dat gedoe met die zakjes. Een échte schijnvertoning). Als je huurt kun je op een gegeven moment de woningbouwvereniging voor het karretje spannen i.v.m. de overlast als praten niet (meer) helpt. Als die moeite doen (dat gaat wel met enige dwang gepaard hoor en kan een hele tijd duren), staat de deurwaarder op de stoep of krijgt de bewoner in ieder geval een brief met een serieuze waarschuwing (weet ik uit eigen ervaring). Het kan zijn dat het dan wat rustiger wordt. Het kan natuurlijk ook averechts werken en loopt het op klappen uit (daar is dat respect weer). Dierenliefhebbers, zeg maar hondenliefhebbers, weten natuurlijk van geen kwaad!

@ brombeer, ik heb er idd niet veel last van, maar kan me voorstellen als al eennhele maand geknalt wordt je dr gek van wordt, maar met een verbod op vuurwerk los je dat niet op, want al dat geknal is illegaal vuurwerk, maar waar is dan de handhaving? Politie , stadswacht? En vooral de ouders ! Ik moest het vroeger niet in MN hoofd halen om illegaal vuurwerk af te steken, dan knalde dr wat anders ! Maar kijk wat ik bedoel is het is net zo makkelijk roepen om vuurwerk te verbieden dan om te roepen verbied honden maar, omdat een paar rotte appels het voor de meerderheid verzieken... Als er een boete van 1000 euro komt staan op het te vroeg of afsteken van illigaal vuurwerk, laten veel het wel uit hun hoofd, en daarbij fatsoenlijke handhaving ....

Verbieden heeft geen nut want dan gaan mensen al het vuurwerk voortaan in het buitenland halen wat veel zwaarder is.

En de ouders weten heel goed wat de kinderen uitvreten. En niet een halt taakstraf maar alle schade delen door het aantal betrapte kinderen (ouders moeten die boete betalen). Anders gaan de jaarlijkse heffingen weer omhoog dus is de huiseigenaar genaaid.

Joep, het is vandaag verbazend rustig (tot nu toe dan, want het is nog geen avond of nacht). Heb de politie een paar keer in de buurt zien rondrijden. Wie
weet is dat de reden van een redelijke rust (of is het de rust voor de storm?). Rotte appels verzieken het overal en altijd, of dat nu met vuurwerk is, asociaal rijgedrag of elk ander soort boerenkaffers-gedrag (de hond z'n drol laten draaien en als een onschuldige met een zakje aan de riem doorlopen alsof er niets gebeurd is).

Flinke boetes uitdelen, helpt misschien of die gastjes met een hesje van HALT door de stad laten lopen met daarop hun gedragspatroon vermeld (ook de onvolwassenen). Je moet eens zien hoe ze zich dan generen. In ieder geval alle schade laten betalen, maar dan krijg je weer: "die van ons doet zoiets niet". Jawel, lieve ouders juist die snotneus van jullie doet het wel degelijk, maar jullie hebben geen plank, maar een hele deur voor de kop! En...dat zouden veel van die ouders wel degelijk moeten weten.

@begrijp een ieder zijn standpunt.

Ja het mag van mij best 1x per jaar, maar wel pas van 22.00 tot 2.00 idd.
Siervuurwerk is zeker mooi als het niet mistig is, maar kost zeker een fortuin.
Wij besteden per gezin en een klein bedragje x3 is leuk.
Te gek als je ziet dat waar de armoede het grootste is er het meeste afval ligt van vuurwerk?? maar jah de gemeente ruimt wel op!
Hier bij ons in de wijk, ruimt iedereen alles netjes op als ze er klaar mee zijn!
Dit ook zeker, voor de veiligheid van kinderen die een dag later nog even gaan kijken of er toch nog iets te vinden is van dat mislukte vuurwerk.
Dat knal gedoe hoeft voor mij ook niet, heb zelf ook 2 kinderen en krijgen het niet!!!.
Die grapjassen die zo'n knal bom in je brievenbus stoppen, of tegen je auto aan gooien erg lollig idd.
De schade daar zit jij dan mee, en niet diegene die het afsteekt.
Maar ieder zijn ding, we zullen zien wat de schade zo meteen weer is op 1 januari 2015 aan ongelukken met vuurwerk.
Incl de brievenbussen/vuilnisbakken die ze hebben laten ontploffen.
Tegenwoordig plakken ze de brievenbussen dicht, maar jah ze zoeken wel weer wat anders.
Dagje halt is toch ook niet erg zal de jeugd incl ouders misschien denken.

Wens iedereen een gezond 2015, en hele goede jaar wisseling! zonder ongelukken xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Beste mensen,

Op 31 december vanaf 9.00 uur kun je in de Isodoor Opsomerstraat en omgeving je vuurwerkhart ophalen en je echt wanen in Afghanistan Nergens zoveel lawaai en oorlogsknallen als daar. Er gaan geruchten dat in genoemde straat voor meer dan 100.000 euro op de laatste dag verknalt wordt. Niet gek voor merendeel uitkeringstrekkers. Geld genoeg nog steeds in dit land. En.......... de regering weet dat ook, dus kan er best nog wat af. Voor dergelijke mensen die zo brassen met hun geld is dat meer dan terecht. Zoals velen hier laten weten, afschaffen die rotzooi, omdat het (weer) meer schade zal gaan opleveren dan gemaakte winst in totaliteit.

Twan, duim omhoog voor jou; duim omlaag voor de "bras", het gajes en de "ziekelijken en onvolwassenen", die het verzieken voor anderen!

De meerderheid wil geen vuurwerk ( als het waar is) maar zeker is wel dat diezelfde meerderheid vrolijk staat te kijken naar het door anderen betaalde vuurwerk. Of is het straks enkel voor de elite in het centrum?

Lodewijk den Breejen

Ieder jaar zijn er weer ongelukken met auto's. Mensen rijden te hard, maken herrie midden in de nacht en er vallen talloze doden. Om nog maar niet te spreken over het fijnstof en de luchtvervuiling die door deze heilige koe. Laten we ook hier de vrijheid van mensen beperken en alleen nog maar een centrale autodienst gebruiken (lees openbaar vervoer).

Nu begint iedereen natuurlijk te steigeren, omdat het opeens iets betreft wat hen aan het hart gaat. Zo is het m.i. dus ook met vuurwerk. Ja, dat knalvuurwerk mag fors minder wat mij betreft, maar ik zie het graag in perspectief. Als je het gaat verbieden kun je er donder op zeggen dat binnen de kortste tijd de illegale handel opbloeit. Beter is om gewoon tijdens de jaarwisseling een meldpunt te openen vanuit de politie en een lik-op-stuk beleid te voeren voor iedereen die buiten de afgesproken tijden afsteekt.

Uiteindelijk gaat het om een mentaliteitsverandering. Probeer eens om onder jongeren siervuurwerk populairder te maken dan knalvuurwerk door specifiek voor hen producten te ontwikkelen, dat zou ook al veel schelen. Vooral als je het combineert met voorlichting op de scholen over gehoor- en andere schade door vuurwerk. Of maak gewoon knalvuurwerk duurder door er een "knaltaks" op te gooien. Er zijn nog genoeg mogelijkheden om de overlast terug te dringen zonder tot een draconisch algeheel verbod over te gaan.

Michiel van Geel

@Twan haha,

Jij slaat hier wel even de spijker op zijn kop!
Ik wilde weer eens aardig mijn mening geven, omdat ik anders weer een stortvloed van kritiek op mn dak krijg.
Maar je heb wel GELIJK!
En @Brombeer wens je een heerlijke oud en nieuw, met nog vele jaren van gezondheid! en zeker dat je vanavond mag genieten van het mooie vuurwerk.

@ja dames en heren!! gisteren nog op het nieuws, iemand die even zelf vuurwerk ging maken op zolder, die ontplofte (gezin met kinderen wonen er langs). een terechte buurtbewoonster zei haha, nu zal hij zijn les wel geleerd hebben en net goed. Geef deze vrouw nog gelijk ook.
Volgens mij is het ook niet doorgedrongen hoe laat het mag???? hoor al de hele dag bommen in heel Helmond pfffffffff.

Maar jah dat is mijn mening.

Ga dadelijk mijn Chinese rollen en cobra6's weer is aanstoken en ik hoop dat alle zanikers en mauwers er veel van mogen genieten al dan niet met hond en hoop dat de wind het daarna voor hun deur blaast, hoef ik t tenminste niet op te vegen. Groeten aan alle wereldverbeteraars die hun jeugd vergeten zijn toen ze nog zelf vuurwerk aanstaken. Maar dan ook niet om twaalf uur gaan kijken naar andermans vuurwerk dat zou pas hypocriet zijn zoals "Brombeer" is die rookten namelijk vroeger jointjes en nu is hij zwaar tegen cannabis.

Ah Stef, de nuance zelve. Wat een achterlijke reactie. Ik ben ook niet tegen vuurwerk (al mag het knalspul van mij wel verboden worden) en vind het siervuurwerk geweldig, maar ik ben blij dat ik het wat tactvoller verwoord heb.

@Stef

Mooi! hoop voor je dat er heel veel lol aan hebt!
Maar aangezien het soort vuurwerk wat je noemt zal het wel passen in de wijk waar je woont.
Toppie.
Laat Brombeer lekker genieten van het siervuurwerk GRATIS haha.
En jij lekker knallen met je rol, en je stoep vol troep.
OOH en de eerste hebben ze net al met een busje afgevoerd!! wat leuk he vuurwerk bommen en knallen hihihi.
Wat ben ik toch blij met de vele politie agenten die hier wonen in de wijk.
Lekker rustig!

xxxxxxxx gek mopje, en nogmaals gezond goed 2015

Stef, ik heb zelden zo'n zwamfiguur gezien als jij. Maar ja, uit de nek kletsen is normaal tegenwoordig. Ik heb nooit gezegd dat ik tegen cannabis ben. Moet iedereen voor zich weten. Het kost hun geld, mij niet. Wat een zwamdol, ben jij! Je kent me helemaal niet en je moet beslist nog eens de verschillende reacties nalezen over vuurwerk.
Dinsdag 30 december zei ik b.v. namelijk het volgende:
Ik heb al eerder gezegd dat mensen van mij gerust wat kunnen afsteken en dat ik morgenavond, als het niet mistig is, er weer van kan genieten. Ik zie er alleen de lol niet van in om een boel geld uit te geven.

En dan nog zo'n kletskoek-verhaal in het ED, die zegt:
Vrijwel iedereen gaf gisteren te kennen het vuurwerk alleen voor eigen huis af te steken. Op drie na gaven alle ondervraagden te kennen rekening te willen houden met anderen. Verder:
Afsteken mag pas vanaf zes uur op oudejaarsavond en dan.... De overgrote meerderheid zegt zich aan die bepaling te zullen houden.

Nou, daar merk ik maar weinig van. Vanaf vanmorgen vroeg wordt er in mijn buurt al geknald. Ik heb er weinig last van, maar kan me voorstellen dat véél mensen dat wel hebben en ook dieren. Steek jij je Chinese rollen en cobra's maar af, Stef. Vé''el plezier. Misschien moet je vanavond er nog een vinger aan laten naaien. Dat is je eigen keuze, sukkel!

Overigens Stef, jij was toch de persoon die zijn hond gedrag had aangeleerd (als reactie op Frutje Frot). Zal wat moois wezen, dat gedrag van jou! Leer eerst jezelf maar eens gedrag aan.
Ik zou weleens willen weten hoe jij over 40 pakweg 50 jaar reageert op vuurwerk. Misschien ben jij dan wel een grotere zeurder dan alle mensen te samen die hier hebben gereageerd op "vuurwerk, lastig of gezellig!"

Mensen, de beste wensen voor een goed 2015. En voor de liefhebbers, knal er maar flink op los. Dan kun je jezelf lekker afreageren.

Tja Brombeer en Mopje, een klein verslag van 18.25 uur in Noord:

Inmiddels ligt iedereen aan het front in de Isodoor Opsomerstraat. Klok kijken kunnen ze ook niet, sommige ook niet lezen en schrijven. Maar beuren en stoken....dat gaat prima. Terwijl ik dit schrijf kan ik jullie zeggen dat ik nu al geen verschil meer hoor tussen de afgestoken bommen en een handgranaat. Jammer dat ik geen heb. Wat me nog meer verwonderd is dat er nog (steeds) geen huizen in de hens zijn gegaan of erger. Maar beste mensen, dat is meer geluk dan........juist, verstand. Het zijn mensen wiens hersenen net zo hol zijn als de vaten bier die daar momenteel worden leeg gezopen. Ze houden in deze omgeving al dagen, wat zeg ik, weken geen rekening met wie dan ook. Dieren? Nooit van gehoord, schijt aan. En politie? Je wist van te voren al dat de nieuwe tijden nooit gecontroleerd zouden worden. Dus, dat was al een utopie, want de politie zoals jullie weten knallen liever argeloze burgers op de bon voor een klote overtreding. Wat een bedorven zaad loopt er toch rond op deze wereld. Mensen die zo met hun geld smijten en aan de andere kant mensen in dit land die nauwelijks nog wat kunnen. De beste wensen? Zalig Nieuwjaar, hoezo??????/

Wat een vooroordelen worden er hier op dit forum geventileerd zeg, De ene heeft het over "bras' de ander heeft het grootste woord over bewoners van de Isodoor Opsomerstraat die volgens hem allemaal uitkering trekkers zijn.( durft hij daar in de straat niet te zeggen) Ook heeft iemand gehoord dat er wel voor 100K aan vuurwerk in deze straat gekocht is. Wat een roddel en achterklap. Nou weet ik dat er in elke straat een "rat" woont die over alles en iedereen wat weet te roddelen maar dat ze zich op deze weblog verzamelen is voor mij nieuw. Het feit dat "Brombeer" het heeft over bedorven zaad dat er op deze wereld rond loopt dat nog een eens kan lezen spreekt al uit wat voor figuur het is. Maar goed om bij het onderwerp te blijven vuurwerk hoort bij oud op nieuw net zoals Groenlinks en (gesubsidieerde) windenergie
En nee ik woon niet in de Wilma of 't Haagje maar netjes zoals alle "nette" mensen in Brandevoort.

Brombeer = Twan Peters

Ha ha ha ha, mooi niet dus Stef.

@Twan Peters op woensdag 31 december 2014 om 21:29:

In mijn vorige stukje had ik het over "brombeer"maar dat moet jou naam zijn.

Jammer voor je Stef, maar Brombeer en Twan zijn toch echt 2 verschillende mensen. Maar, je mag van mij hoor.

Hopelijk allemaal een goed begin, 2015.
Het vuurwerk was fantastisch en gratis. Eerste rang. Prima zo!

Stef en volgende keer geen namen meer door elkaar halen. Ik ben geen Twan en Twan is geen brombeer. Nog lange niet en brombeer moet zonder hoofdletter, want ik ben een dier en het is geen eigennaam!

@brombeer @Twan,

Ik sluit me helemaal bij jullie aan!
Wie wat ook gezegd heeft, over bedorven zaad, of niet kunnen lezen etc etc.
Hoe dan ook het klopt helemaal, allemaal bras wat er woont.
En zeker te weten dat er 99,9% een soos uitkering heeft, die hun honden overal laten schijten en vuurwerk bij andere voor de deur neer gooien of wel in je brievenbus stoppen.
En zuipen wat ze kunnen, zoals ook kerstvieren whaaaaa.
Er is in de Wilma (zoals het mooie stukje helmond heet) 1 huis gewoon altijd verlicht, waarschijnlijk afgetapt van n lantaarnpaal.
Lach me kapot hier, hoop ook dat die mafketel 1 vinger of doe maar minimaal 2 kwijt is geraakt.
Nou lieve brombeer, fijn dat je weer hebt mogen genieten GRATIS van het mooie siervuurwerk.
En Twan wat ik denk schrijf jij gewoon op.

Voor alle lieve mede Nette Helmonders een goed gezond 2015.

@mopje op donderdag 1 januari 2015 om 15:10:

En de toon voor 2015 is alweer gezet dankzij jouw ongefundeerde uitlatingen.

"Voor alle lieve mede Nette Helmonders een goed gezond 2015."

En die overige 70.000 Helmonders dan????
Een ongezond 2015? Met hoge zorgkosten zodat de premies volgend jaar omhoog schieten.
Dan heb je weer iets om over te klagen en te roeptoeteren.

mopje, ik wens jou ook een jaar toe wat je verdient.

Dank je wel mopje voor je uitlatingen. Ik woon 50 jaar in de Wilma en daarvan 32 jaar in de isidoor opsomerstraat. ik werk al 34 jaar. Heb een hond die schijt op MIJN plaats, steek GEEN vuurwerk af en betaal voor hetgene wat ik verbruik.
Hoe kan je zo dom schrijven. mooie toon gezet voor het nieuwe jaar.
Dom mens.
En mijn naam is echt heb niet zo'n stomme schuilnaam nodig

Rene van de Kerkhof

@Case natuurlijk moet je weer even alleen op mij reageren en voel jij je aangesproken.
Durf je andere niet aan te spreken of zo?

@Rene heb je even terug gelezen? ik wens aan alle nette mede Helmonders een goed en gezond nieuwjaar!! en schreef ook 99,9%, dan hoef jij je toch zeker niet aangevallen te voelen.

@Dank voor alle reacties.

Van genuanceerd tot soms erg ongenuanceerd. Zoals "het vuurwerk was bij de voedselbank niet aan te slepen". Ik ben geen voorstander van vuurwerk maar wil toch even benadrukken dat een bezoeker van de voedselbank daar niet voor zijn of haar plezier naar toe gaat.

Voor wat betreft de overlast: de afgelopen jaarwisseling heeft in totaal 71.582 klachten opgeleverd op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Dat is ruim 20 procent minder dan het jaar daarvoor.
( NU.nl http://www.nu.nl/binnenland/3966133/vuurwerkmeldpunt-krijgt-minder-klachten-dan-vorig-jaar.html )
Het lijkt erop dat strengere maatregelen effect hebben, zoals vuurwerkvrije zones en het inperken van de afsteektijd.

Verontrustend blijft de enorme fijnstofpiek rond de jaarwisseling. De concentratie ultrafijnstof, zoals die bijvoorbeeld in Eindhoven werd geregistreerd, was tijdens de eerste uren van 2015 zelfs dusdanig hoog dat de apparatuur deze niet meer kon meten. Door de heldere nacht met hoge luchtvochtigheid bleef de vervuiling ook hangen. Bron ED: http://www.ed.nl/regio/eindhoven/fijnstofpiek-door-vuurwerk-in-eindhoven-video-1.4697286#content

Enkele aanvullende maatregelen lijkt me dan ook geen overbodige luxe, zowel landelijk als lokaal. Ik wacht graag de reactie van B&W af.

Antoinette Maas

Nou Antoinette,

de enige maatregel die nodig zal zijn is verbieden en de rotzooi afsteken op een grote open plaats zoals in Rotterdam, Amsterdam en Hilversum. Dat zijn prima voorbeelden. Ik was weer eens getuige van oorlogstoestanden in Helmond-Noord, locatie Isodoor Opsomerstraat. Er is daar gestookt van in de ochtend tot 0.300 uur. Wat ik eerder schreef, in deze ene straat is door merendeel uitkeringstrekkers, voor ongeveer 100.000 euro verstookt in ook nog gevaarlijke omstandigheden. Als je dat afweegt in de toenemende armoede waarin velen reeds verkeren is dat een schande. Mensen die de afgelopen feestdagen nauwelijks wat hadden/hebben en afhankelijk zijn van de voedselbank .De nieuwe tijden om af te stoken hebben nauwelijks soelaas geboden. Ik heb na een reeks van klachten niemand van de politie gezien. Dat konden we van te voren ook al invullen. Het is net zoals in de krant stond, de voorstanders hebben het weer gewonnen van de tegenstanders die hiermee in gijzeling zijn genomen. Het pleidooi van de Hr. Faber van de oogheelkunde in Rotterdam was weer treffend na het verwijderen van weer een aantal ogen van slachtoffers. De schade is weer groter dan de winst en de politiek luistert niet zoals vaak. Overigens de veroorzakers van het vuurwerkafval zijn ook niet van plan hun eigen rotzooi op te ruimen. Dat deden deze Maaskantjes trouwens nog nooit. Nogmaals Mevr. Maas verbieden op straat en verplaatsen naar een goed terrein. We zijn dan de rotzooi en ......de veroorzakers kwijt....................

Met een kleine aanpassing overgenomen van een politieke partij:
Modernisering van de Nederlandse vuurwerktraditie, met minder consumentenvuurwerk en meer professionele shows. Zou dit ooit gaan lukken?
Er zijn landen waar dat wel kan!

"Ideaalbeeld voor Nederland is het Australische model, waar vuurwerk alleen professioneel wordt afgestoken, dat betekent minder overlast voor mensen, dieren en de natuur in het algemeen".

Of men de Nederlanders ooit zover zal krijgen? Ik denk het niet, want hier gaan zich te veel mensen met die "traditie" bemoeien, zoals veel Nederlanders zich overal mee bemoeien (als kippen zonder kop blijven doorlullen). Dat beperken van de afsteektijd is je reinste geklets en een mooi zwetsverhaal van regering en aanverwante "jojo's"!

Goede aanvulling op mijn relaas brombeer.

Net als vorig jaar werden er rond de jaarwisseling in het Elkerliek ziekenhuis 4 vuurwerkslachtoffers behandeld. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.
Op 1 januari meldde de politie een rustige Helmondse jaarwisseling.

Nou Redactie,

Dat zijn er 4 teveel. En dan spreken over een rustige jaarwisseling? Wat een korps hebben wij hier in Helmond. In Noord heb ik ze totaal niet gezien op dat wat ik hierboven al beschreven heb. Dat lijkt me duidelijk genoeg.

@Rene van de Kerkhof op vrijdag 2 januari 2015 om 16:25:
Helemaal met je eens!

Ik las net dat er bij het meldpunt 285 vuurwerkklachten uit Helmond waren binnengekomen, een kwart minder dan vorig jaar.

Wat mij betreft gewoon voor consumenten helemaal afschaffen. Elke gemeente 1 professioneel verzorgde show scheelt ontzettend veel overlast, vervuiling, gewonden en schade. Een "traditie" is het in mijn ogen niet. Dat is het voor de Chinezen; wij hebben het alleen maar proberen over te nemen.

Vuurwerkschade bij de jaarwisseling spectaculair gedaald
De schade aan gemeentelijke eigendommen gerelateerd aan de afgelopen jaarwisseling bedroeg ongeveer 6.948 euro (stand schademeldingen op 21 januari 2015). Een spectaculaire daling ten opzichte van 2013 toen er voor 32.106 euro schade was. Rond de jaarwisseling 2012/2013 werd voor bijna 45.000 euro schade veroorzaakt. Dat laat B&W weten op vragen van GroenLinks. Wat de extra kosten zijn van extra inzet van politie, brandweer en stadswacht weet de gemeente niet.
De laatste jaarwisseling is goed verlopen. De afsteektijden van vuurwerk waren afgelopen jaar landelijk verkort tot Oudejaarsdag van 18.00 tot 02.00 uur (was vanaf 10.00 uur). Dat is goed opgevolgd in Helmond en heeft een positieve werking gehad op de schade en overlast door vuurwerk. "Er is weinig overlast rondom de jaarwisseling geweest. Dit mede door de integrale inzet van gemeente, politie, Stichting Stadwacht en maatschappelijke partners als LEV groep en woningcorporaties. De gezamenlijke voorbereiding op de jaarwisseling verdient hiervoor een compliment" zo laat het gemeentebestuur weten. Deze samenwerking wordt ook in 2015 voortgezet alsmede de landelijke ontwikkelingen.
In Helmond is prioriteit in de handhavingscapaciteit gegeven aan het bestrijden van excessen en handhaving van de openbare orde. Daarnaast is er een aanpak voor het voorkomen van vreugdevuren, waarbij politie, brandweer, woningcoöperaties en gemeente preventief inzetten om de vreugdevuren in de openbare ruimte te voorkomen. Deze aanpak, die vanaf 2009 met name in de wijken Helmond-Noord en Helmond-Oost, toegepast wordt heeft een goede preventieve werking.

Nou Brombeer kom op met je vooringenomen reactie's.

Preventieve werking weblog??? Niets van gemerkt!

Dit bericht raakt kant nog wel. In Helmond-Noord ontstonden levensgevaarlijke situaties met het zéér zware vuurwerk dat daar is afgestoken. En dat geld met name in het gebied rondom de Isodoor op Somerstraat waar men zich ieder jaar niets van de toegestane tijden aantrekt. In tegendeel, het lijkt er steeds meer op een oorlog daar met vuurwerk dat net zo zwaar is als handgranaten. Er werd gestookt op oudjaar van 's morgens vroeg tot diep in de nacht tot rond 04.00 uur. Alleen al het lawaai overtrof met ruime mate het aantal decibels dat is toegestaan. Geen politie gezien die dag. Die wagen zich ook niet in een oorlogsgebied te komen. Hoezo verbod i.v.m. de nieuwe tijden en andere regelgeving? Waardeloos dit.

Ik las net in de krant dat GroenLinks vragen over het Helmonds vuurwerk heeft. Toen ik het gelezen had dacht ik, dat las ik toch al ooit. FF Googelen en ik kwam hier bij deze column uit:
Ja dus, precies dezelfde opmerkingen en eisen als vorig jaar, weer inperking van de afsteektijd, instellen van vuurwerkvrije zones en weer een (digitaal) onderzoek naar de draagvlak bij inwoners voor het ongelimiteerd afsteken van vuurwerk.

Blijven zeuren als een klein kind en een beetje goedkoop de publiciteit zoeken door Antoinette Maas vind ik. Jammer, begint op de jaarlijkse zwarte pieten discussie te lijken. Niet fijn!! :-(

HELMOND – GroenLinks Helmond wil in 2016 een onderzoek naar verdere inperking van de afsteektijd van vuurwerk in Helmond en het instellen van vuurwerkvrije zones in de stad. De coalitiepartij roept het stadsbestuur op komend jaar met een voorstel te komen met nieuwe maatregelen om de overlast van vuurwerk in te dammen.

Fractievoorzitter Antoinette Maas heeft hierover een brief aan het college geschreven. Ze stelt daarin dat GroenLinks tegen een algeheel vuurwerkverbod in Helmond is maar wil de vrijheid van afsteken wel inperken. De fractie vraagt het college om een overzicht van de jaarlijkse kosten van extra inzet van (medische) nood- en hulpdiensten rond de jaarwisseling en wat de schade bedraagt aan gemeentelijke eigendommen. GroenLinks stelt ook voor om in 2016 een (digitaal) onderzoek te doen naar de draagvlak bij inwoners voor het ongelimiteerd afsteken van vuurwerk.

Maas wijst er in de brief op dat in den lande het 'nee-kamp tegen vuurwerk' groeit, dat Nederlandse artsen oproepen tot een vuurwerkverbod en dat de Raad van State deze week besloot de gemeenten meer speelruimte te geven om op te treden tegen de vuurwerkoverlast.

http://www.ed.nl/regio/helmond/groenlinks-helmond-roept-college-op-tot-scherpere-regels-rond-vuurwerk-1.5572330

@Frankie op donderdag 24 december 2015 om 12:45:

Voorstanders mogen ieder jaar hun gang gaan, en tegenstanders mogen er maar één keer iets van zeggen? Niet erg consequent.

@Sander Lam op donderdag 24 december 2015 om 13:24:

Haha, mooi antwoord! Zelf steek ik nooit vuurwerk af maar gun het wie dat wel wil doen. Maar een repeterende plaat elke jaar met steeds precies dezelfde vragen en argumenten vind ik niet creatief. Hoewel hergebruik wel past bij GroenLinks natuurlijk. ;-)
Ik zeg: bespreek het een keer goed wat we er mee willen en laat het dan de komende tien jaar zoals het wordt besloten en wordt niet de jaarlijks zeurende politieke partij daarover. Want dat is niet het GroenLinks waar ik vaak op stem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: