14reacties

Rieter: Laat dit het kantelpunt zijn!

Gelukkig draagt Helmond niet wederom de rode lantaarn wat laagste opkomst van heel Nederland betreft. Echter trots kunnen we niet zijn met een opkomst van 39,3%. Als ik in de wandelgangen met collega’s spreek dan valt het me op dat de meesten de schuld geven aan de landelijke perikelen. Natuurlijk speelt dat een rol, maar ik denk toch echt dat we als lokale politiek ook in de spiegel moeten kijken. Laat dit het kantelpunt zijn!

Maak serieuze stappen qua bestuurlijke vernieuwing en stel het belang van onze inwoners voorop. Met de historische 5 zetels zijn we als Helder Helmond niet ontevreden. Dit versterkt onze opinie dat kiezers deze lokale verandering ook echt willen doorvoeren. Wij gaan in ieder geval door via onze buurtcafés, straatinterviews en online vraaggesprekken. Echter, dit alleen is niet genoeg.

Het collegeakkoord is een belangrijke stap om het vertrouwen van de inwoners te herstellen. Wat Helder Helmond betreft dient ‘’bestuurlijke vernieuwing’’ nadrukkelijk meegenomen te worden in een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Daarnaast zijn we van mening dat er een college moet komen wat recht doet aan de uitslag van de verkiezingen. En als je het mij persoonlijk zou vragen, dan mag er ook een raadsakkoord komen. Er zijn namelijk een aantal politieke onderwerpen die breed gedragen worden. Dat zou al een mooi begin zijn.

Deze keer nemen maar liefst 22 nieuwe raadsleden plaats in Helmond. Naast Alexandra Koolen en ikzelf zitten namens Helder Helmond Louis van de Werff, Willem Boetzkes en Stefanie Brugmans in de gemeenteraad. Ik vind het mooi als mensen via voorkeursstemmen in de raad komen. En helemaal als diegenen daarmee een plek afdwingen waar ze anders geen recht op hadden. Rick Koolen, Marlotte Brouwers en Marita van Lierop waren dat bij de afgelopen verkiezingen. Van 4 jaar terug weet ik dat dat niet gemakkelijk is om dat te bereiken. Super gedaan! Ik heb er wel moeite mee als je gekozen bent en alsnog afziet van deze raadszetel. Dit gebeurde dus bij laatstgenoemde naam van 50 PLUS. Als het een lijstduwer betreft dan kan ik dat nog begrijpen. Echter, met plek 3 en als hooggeplaatste vrouw op de lijst, kan je het in mijn ogen niet maken tegenover je kiezers om dan geen zitting te nemen in de gemeenteraad.

Dit is mijn laatste column (voor nu?), iedereen bedankt voor het lezen & reageren, maar een speciale dank voor Rob van de Weblog die me deze kans heeft geboden.

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond