Buiten is het 15 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.681 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

14reacties

Gelukkig draagt Helmond niet wederom de rode lantaarn wat laagste opkomst van heel Nederland betreft. Echter trots kunnen we niet zijn met een opkomst van 39,3%. Als ik in de wandelgangen met collega’s spreek dan valt het me op dat de meesten de schuld geven aan de landelijke perikelen. Natuurlijk speelt dat een rol, maar ik denk toch echt dat we als lokale politiek ook in de spiegel moeten kijken. Laat dit het kantelpunt zijn!
Maak serieuze stappen qua bestuurlijke vernieuwing en stel het belang van onze inwoners voorop. Met de historische 5 zetels zijn we als Helder Helmond niet ontevreden. Dit versterkt onze opinie dat kiezers deze lokale verandering ook echt willen doorvoeren. Wij gaan in ieder geval door via onze buurtcafés, straatinterviews en online vraaggesprekken. Echter, dit alleen is niet genoeg.

Het collegeakkoord is een belangrijke stap om het vertrouwen van de inwoners te herstellen. Wat Helder Helmond betreft dient ‘’bestuurlijke vernieuwing’’ nadrukkelijk meegenomen te worden in een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Daarnaast zijn we van mening dat er een college moet komen wat recht doet aan de uitslag van de verkiezingen. En als je het mij persoonlijk zou vragen, dan mag er ook een raadsakkoord komen. Er zijn namelijk een aantal politieke onderwerpen die breed gedragen worden. Dat zou al een mooi begin zijn.

Deze keer nemen maar liefst 22 nieuwe raadsleden plaats in Helmond. Naast Alexandra Koolen en ikzelf zitten namens Helder Helmond Louis van de Werff, Willem Boetzkes en Stefanie Brugmans in de gemeenteraad. Ik vind het mooi als mensen via voorkeursstemmen in de raad komen. En helemaal als diegenen daarmee een plek afdwingen waar ze anders geen recht op hadden. Rick Koolen, Marlotte Brouwers en Marita van Lierop waren dat bij de afgelopen verkiezingen. Van 4 jaar terug weet ik dat dat niet gemakkelijk is om dat te bereiken. Super gedaan! Ik heb er wel moeite mee als je gekozen bent en alsnog afziet van deze raadszetel. Dit gebeurde dus bij laatstgenoemde naam van 50 PLUS. Als het een lijstduwer betreft dan kan ik dat nog begrijpen. Echter, met plek 3 en als hooggeplaatste vrouw op de lijst, kan je het in mijn ogen niet maken tegenover je kiezers om dan geen zitting te nemen in de gemeenteraad.

Dit is mijn laatste column (voor nu?), iedereen bedankt voor het lezen & reageren, maar een speciale dank voor Rob van de Weblog die me deze kans heeft geboden.

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond

14 reacties:

“Dit is mijn laatste column (voor nu?), iedereen bedankt voor het lezen & reageren” met andere woorden bedankt voor de stemmen losers tot over 3,5 jaar…achja we zijn iniedergeval voorlopig weer af van al dat geneuzel van al die politieke partijtjes

Beantwoorden

Het zijn gemeente raad verkiezingen. Wat heeft dat met de uitspattingen van de landelijke politiek te maken?
Nee de eenheidsworst is het probleem, vul je de stemwijzer in met de meest onzinnige stellingen dan krijg je in je top 5 dezelfde scorende partijen. Tel daarbij de loze beloftes op, de onzinnige potjes geld die vloeien en de stad verder verloederd. Een burgemeester die fel tegen drugs is maar het op iedere hoek van de straat te krijgen is…och eigenlijk weten we allemaal waar het echt mis gaat. Gelukkig zijn wij allemaal goed in het wijzen naar anderen.

Beantwoorden

@Martijn,

Dat verhaal van Marita is inderdaad een raar verhaal, ik ben het met je eens Martijn en dit zal de kiezers teleurstellen en geen goed doen, hoe mooi je het ook uitlegt in het ED.

Beantwoorden

Nou ou, ik dat, verhaal van Marita niet. Mis dus context. Kijk, de lijsten zijn al eerder gemaakt, en er kan altijd wel iets tussenkomen. Daarom ook meerder mensen op de lijst. Meeste stemmen gaan toch naar nr1, en zetels gaan dan can boven naar beneden. Niks geks. Een lijstduwer gaat er ook niet in.
Dus vanwaar die ophef.
Soms gaat ‘t gewoon zo.
Laat het dan ook gewoon zo.

Beantwoorden

@Peter Pannekoek op woensdag 30 maart 2022 om 08:50:

Iedere columnist heeft na de verkiezingen nog 1 column. Het is niet dat ik denk de verkiezingen zijn voorbij, nu stop ik er maar mee. Jouw vertaling van mijn dankwoord is wel erg laag-bij-de-gronds.

Beantwoorden

@Mark op woensdag 30 maart 2022 om 09:02:

Wij waren ook niet heel blij met deze stemwijzer. Meerdere partijen niet overigens. Grote kans dat het volgende keer anders aangepakt gaat worden

Beantwoorden

Ik liep vanochtend door de stad en zag dat het park half overhoop ligt wederom. In 2016 volgens mij was het park aangelegd, daarna moest het weer opnieuw en nu wordt er aan de zijkanten vanalles gebouwd? Door zulke dingen hebben mensen weinig vertrouwen in de gemeentepolitiek. BTW, ben een andere Mark dan de Mark hierboven.

Beantwoorden

Goed idee, een raadsakkoord. Ik had er nog nooit van gehoord, maar wat ik er zo snel over lees, klinkt heel logisch: geen coalitie die de dienst uitmaakt maar een per onderwerp wisselende meerderheid, en wethouders die niet aan een politieke partij gebonden zijn maar aan de wil van die meerderheid.

En het ziet er niet alleen op papier heel goed uit, al meer dan 50 gemeentes hebben hier positieve ervaringen mee.

“Uit een enquête onder gemeenten die ervaring hebben met een raadsakkoord, blijkt dat er sprake is van meer gezamenlijke ambitie en een constructieve(re) samenwerking. Veruit de meest genoemde positieve ervaring is de overbrugging van de tegenstelling tussen de oppositie en de coalitie.”

https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/betere-samenwerking-door-hoofdlijnenakkoord

Beantwoorden

Martijn,

Bedankt voor je bijdrages afgelopen jaren op de Weblog. Heb van tijd tot tijd graag je columns gelezen. Blijf vooral je mening/opinie & ideeën delen!

Bedankt.

Beantwoorden

@Martijn Rieter, Helder Helmond op woensdag 30 maart 2022 om 12:29:

Trek het je niet aan aan, die PP is gewoon een rare snuiter. Ik hoop dat de columns doorgaan.
Ik snap als je er nu niets over kunt vertellen vanwege iets met een broedende kip… Maar kun je nadat er een nieuwe coalitie is, ons gewone burgers eens helder en open en eerlijk vertellen over dat proces. Ik hoorde ooit dat er zelfs al voor de verkiezingen in Helmond vaak al best goed uitgekristalliseerd is (als dat qua zetels mogelijk is) wie met wie verder gaat.

Beantwoorden

@Patrick van Halen op woensdag 30 maart 2022 om 19:26:

Bedankt kerel! 🙂

Beantwoorden

@Jan de Vries op donderdag 31 maart 2022 om 11:18:

Hee Jan, achteraf kan zeker, maar wat ik je nu kan vertellen is dit: Alle partijen hebben een gesprek gevoerd met informateur Frits Lintmeijer. Dit als initiatief vanuit Groen Links. Frits zal volgende week verwacht ik met een advies komen en het is aan Groen Links wat ze met dit advies gaan doen. Gebruikelijk is dan wel dat dan de echte formatie gaat starten. Ik kan niet over andere jaren spreken uiteraard, maar deze keer is er niks voor de verkiezingen uitgekristalliseerd. In ieder geval niet met ons haha 😉

Beantwoorden

Persoonlijk vind ik het een prima zaak dat er op de Weblog columns vanuit verschillende partijen geschreven worden.
Dus Martijn lekker blijven schrijven !

Beantwoorden

@Martijn Rieter op donderdag 31 maart 2022 om 17:12:

Top dat je dat wilt doen, ik denk dat veel Helmonders wel eens willen horen hoe zo’n proces in de achterkamertjes verloopt van iemand die erbij was.
Succes met de onderhandelingen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *