3reacties

Tuerlings: Een brug te ver


Één van de dingen die in mijn ogen bepalend zijn voor een goede column, is dat deze makkelijk weg leest. Van een droge brok politiek op de maandagmorgen wordt niemand vrolijk.

In eerste instantie had ik toch voor een tamelijk politiek thema gekozen; participeren met een uitkering. Hiermee bezig, ontdekte ik dat het niet om 15:00 maar om 13:00 verzamelen was voor deelname aan de drakenbootrace Helmond-Laarbeek, moest ik me ineens haasten. Ter plekke opperde collega columnist Maarten Janssen dit evenement als thema. Dat was reden voor een ‘change of plans’ en het is bovendien veel te mooi weer voor zo’n zwaar thema. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het lijkt wel alsof Helmond er bijna altijd in slaagt de weergoden op het juiste moment over te halen.

Zo stond afgelopen weekend (13 en 14 juni) het Drakenbootfestival op het programma. Met temperaturen van minimaal 25˚C, een licht bewolkte lucht en een aangenaam briesje het perfecte weer om het Helmondse centrum op zijn best te zien! En die kans werd dan ook door velen met beide handen aangepakt. Op sportieve doch speelse wijze namen Helmondse verenigingen en bedrijven het tegen elkaar op in Chinese drakenboten die, tot groot vermaak van het publiek, niet zo stabiel bleken.
Onder leiding van eerste trommelaar Arie Willems, deed ook de Helmondse gemeenteraad een gooi naar de overwinning. In een direct duel tegen de raad van buurgemeente Laarbeek werd door burgemeester Blanksma, de Helmondse wethouders en raadsleden op het scherpst van de snede gepeddeld. Deze titanenstrijd, waarin Helmond een droomstart kende (zie foto), trok bijzonder veel bekijks op het toch al druk bezochte spektakel. Helaas werd de strijd op de laatste meters toch nog in het voordeel van Laarbeek beslecht. Voor het strijdlustige Helmondse team was de finish letterlijk één brug te ver.

Naast de hoofdact op het kanaal, was er aan beide zijden een wereldmarkt en het Havenpark was ingericht als festivalterrein, met een groot podium in het middelpunt. Hier speelden twee dagen tal van bandjes en als klap op de vuurpijl verzorgde Rowwen Hèze het slotakkoord. Drakenbootfestival 1.0 mag als succes in de boeken en is zeker voor herhaling vatbaar!

De combinatie van het kanaal dwars door het centrum, met een aangrenzend park en uitgebreide horecagelegenheden, heeft dit weekend wel bewezen een succesformule te zijn. Een plek voor jong en oud, waar Helmond trots op mag zijn. Misschien is een permanent park niet eens zo’n slecht idee? Het enige dat nog ontbreekt is een snelboot service tussen Helmond en Beek en Donk, met stops bij de Cacaofabriek, het Havenpark en in Aarle-Rixtel. Na de knappe overwinning wil de raad van Laarbeek deze vast wel gaan verzorgen!

Ohja, Helmond wil revanche!

Thomas Tuerlings
Burgercommissielid GroenLinks

ThomasOnze Helmondse politici
3 reacties
Reageer

We hadden nog wat extra beeldmateriaal:
Een Chinese drakenboot die gisteren niet zo stabiel bleek:

Meer foto's van Rowwen Hèze op het Drakenbootfestival.

Het lijkt bijna afgesproken werk: omslaan recht voor de camera. Wel een erg mooie opname!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: