7reacties

Tuerlings: Hoe nu verder?

Mijn laatste column viel zes weken geleden precies in de week van de eerste serieuze maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Maandag column online, woensdag werd ik van werk naar huis gestuurd om thuis te gaan werken. Zondag was ik van plan ergens buiten de deur te eten, want geen eten in huis en de hele dag gewacht op de persconferentie van onze premier die steeds maar uitgesteld werd, tot om 17:30 het bericht kwam: om 18:00 sluit de horeca. Dan maar naar de Burger King maar ook hun eetgelegenheid moest dicht, dus te voet door de drive-thru. Stond al lang op mijn ‘bucketlist’; Check! Van het ene op het andere moment zou het dagelijks leven voor vrijwel iedereen enorm veranderen.

Nu, zes weken later, begint het dagelijkse leven weer langzaam op gang te komen. Het idiote van de situatie lijkt er af en we gaan richting een ‘nieuwe normaal’, al vind ik die woordkeuze vreselijk. Zelfs met het nieuwe normaal, zal de wereld voorlopig niet normaal zijn. De vraag is dan ook, hoe nu verder als de maatregelen straks versoepeld worden? Hoe ziet die anderhalvemeter samenleving er uit en wat blijft er over van de samenleving die we kenden?

De afgelopen jaren heeft het centrum van Helmond zich ontwikkeld als hotspot voor leuke café’s en restaurants. Het grote aanbod aan cultuur en evenementen als extra trekpleister. Creatieve ondernemers met bijzondere formules hebben zich gevestigd en proberen er ook nu het beste van te maken, maar ook zij vragen zich af, hoe nu verder?
Vrijwel alle sectoren voelen de gevolgen van het Coronavirus en de noodzakelijke afstandsregels, maar bijvoorbeeld voor de horeca en het culturele veld zijn die regels extra ingrijpend. Een café/restaurant waar ooit 100 gasten terecht konden, kan straks met geluk 15 gasten kwijt. Theatervoorstellingen in het Speelhuis (Isabelle maakte de tekening) trokken ruim 400 bezoekers, maar zullen er straks nog hooguit 100 kunnen verwelkomen. Sectoren waarin de marges al niet groot waren, worden simpelweg onrendabel, tenzij we straks met z’n allen bereid zijn 8 tot 10 euro per biertje te gaan betalen, maar dat lijkt me niet…

Nu de hobbel van het digitaal vergaderen voor gemeenteraden is overwonnen, moeten we kijken naar de uitdaging van het nieuwe normaal: het maximaal ondersteunen van de kwetsbaarste inwoners en sectoren in onze samenleving zonder de gezondheid in gevaar te brengen. Mogelijk nog een grotere uitdaging dan de kredietcrisis uit 2008. Wordt vervolgd… Stay strong!

Thomas Tuerlings
Fractievoorzitter GroenLinks