16reacties

Van den Bogaard: bouwen, bouwen, bouwen

Ben je écht vrij als je hoofd vol zit met zorgen over je huur of hypotheek? Of als je door het woningtekort niet kan wonen waar je hart ligt? Of als nieuwe woningen niet meer betaalbaar zijn? Het antwoord op deze zorgen is simpel: bouwen, bouwen, bouwen.
Het probleem van een tekort aan woningen is niet een typisch Helmonds probleem. Het speelt immers in het hele land.

Huisvesting is een fundamenteel recht en een publieke taak. Daarom zorgen we voor meer betaalbare huurwoningen. Er wordt volop gebouwd in Helmond om het woningtekort zo veel mogelijk te beperken. In 2019 heeft Helmond de woonagenda vastgesteld. We zetten onder meer in op inbreidingslocaties en transformatie van bestaande (kantoor)panden. Vooral in het centrum van Helmond is een grote transformatie bezig. In het centrum zullen 2000 woningen worden gebouwd. Hierbij willen we hoog stedelijk bouwen voor zowel jong als oud. Er is veel vraag naar wonen dichtbij de voorzieningen. Daarbij zullen zowel koop als (sociale)huurwoningen worden gebouwd.

Zo worden er op Suytkade de komende jaren ruim 100 woningen ontwikkeld. Dit zijn zowel koop- als huurwoningen in verschillende prijsklassen. In het gebied rond de Waardstraat, Oranjekade en het AHXL-terrein in het centrum komt een mix van woningen: zo’n 190 sociale huurwoningen, 185 middeldure huurwoningen en 545 koopwoningen. Ook komen er 500 tijdelijke woningen bij Brainport Smart District in Brandevoort. Daarnaast willen we zowel in het centrum als verschillende wijken meer koop en huur gaan mengen. Dus spreiding van doelgroepen en woningen. Dat is een lange meerjarige opgave, maar we moeten daar nu mee beginnen om de wijken minder gesegregeerd en kwetsbaar te maken.

Meer bouwen lost echter de problemen op de korte termijn niet op. Daarom moeten er maatregelen genomen worden om excessieve prijsstijgingen en andere uitwassen te voorkomen. Er wordt al langer gesproken over een landelijke zelfbewoningsplicht en het zou mooi zijn als deze wordt ingevoerd, om onnodige speculaties van woningen op de markt te voorkomen. Daarnaast is het door de verhuurdersheffing voor onze woningcorporaties lastig om te investeren in nieuwe woningen. Drie maandhuren gaan direct richting het rijk en dit kunnen corporaties niet investeren in bestaande en nieuwe woningen. Juist nu de woningnood hoog is, zijn investeringen van corporaties gewenst. Daarom pleit D66 Helmond ook voor het afschaffen van de verhuurdersheffing voor corporaties. Samen met wethouder Wonen Gaby van den Waardenburg doen we er alles aan om dit voor elkaar te krijgen bij het Rijk.

Jochem van den Bogaard
Raadslid D66 Helmond