31reacties

Van den Bogaard: successen van Diftar


Sinds begin dit jaar geldt in Helmond Diftar. Dit om het afvalprobleem beheersbaar te houden en omdat betere afvalscheiding goed is voor het milieu. Er was nog wat werk aan de winkel; het scheidingspercentage was in Helmond zeer laag vergeleken met andere vergelijkbare gemeenten. De invoering van variabele tarieven lijkt zijn vruchten af te werpen: Helmonders zijn meer bezig met het scheiden van afval. Er gaat een stuk minder restafval richting de verbrandingsovens en er wordt meer gerecycled. Er is inmiddels een eerste evaluatie uitgevoerd van de tot nu toe bereikte resultaten. Pas na een jaar kunnen definitieve conclusies worden getrokken, maar duidelijk is al wel dat de financiële prikkel en bewustwordingscampagne een positief effect hebben.

Zo is het aantal ledigingen van de restafvalcontainers met 52% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Verder wordt er ten opzichte van 2020 nu 62 kg/inwoner/jaar minder restafval aan huis aangeboden. Dat zijn flinke aantallen. Verder is de hoeveelheid GFT-afval toegenomen met 12,5% (van 96 naar 108 kg/inw/jaar) en PMD met 52,4% (van 21 naar 31 kg/inw/jaar). Deze twee stromen zijn goed te recyclen en daarom is het belangrijk om deze apart in te zamelen. Alles bij elkaar genomen zien we een verschuiving van restafval naar meer gescheiden afval (pdf).

Deze aantallen zijn nog altijd erg veel als je kijkt naar de landelijke ambitie om in 2025 op 30 kilo per persoon te zitten, maar we zijn op de goede weg sinds Diftar is ingevoerd. De kosten worden zo in de hand gehouden, want verbranden van restafval is ontzettend duur. Daarbij is het slecht voor het milieu. Niet te ontkennen valt dat er meer meldingen zijn over afvaldumpingen, maar het is beheersbaar volgens de gemeente. Daarnaast komt GFT nu nog bij het restafval terecht in de hoogbouw en de Veste. Komend jaar wordt per locatie bekeken hoe groente-, fruit- en tuinafval ook daar apart kan worden ingezameld.

De evaluatie geeft ook inzicht in de gemaakte kosten in het eerste kwartaal. Uit deze gegevens blijkt dat, zoals verwacht, invoering van de maatregelen een kostenvoordeel voor Helmondse huishoudens oplevert t.o.v. de situatie als er geen Diftar zou zijn ingevoerd. Aan het einde van het jaar zijn alle kosten in beeld, maar de verwachtte maximale € 9, – daling van de afvalstoffenheffing lijkt haalbaar. Zonder Diftar zouden de kosten verder stijgen.

Kortom, we zijn op de goede weg in Helmond maar er is nog veel te winnen, bijvoorbeeld in de hoogbouw, maar ook in het scheidingsgedrag van de Helmonders. Samen moeten we ervoor zorgen de uiteindelijke doelstelling van 30 kilogram afval per inwoner in 2025 te gaan halen om de kosten beheersbaar te houden en het milieu te sparen.

Jochem van den Bogaard
Raadslid D66 Helmond

JochemOnze Helmondse politici
31 reacties
Reageer

Succes van Diftar is dat Jeroen van Helmond (werkzaam bij de gmeente Helmond) allerlei dingen verzint om mensen dwars te zitten waardoor hun groene container niet geleegd wordt maar wij er wel voor mogen betalen

Ja zeker een succes heb je je ogen en oren dicht want sluikstort is aan de orde van de dag.

Illegale dumpingen , meer vasthouden van grof vuil en meer bij plastic wat er niet hoort. Succes twijfelachtig. Negen i.p.v. zes was beter geweest.

Lodewijk den Breejen

Ja, lekker op cijfertjes sturen. 30kg,gewoon omdat dat minder is dan 60 kg. En dus goedkoper, alleen maken we het tweemaal duurder dus blijft de burger arm. Wie heeft er nou baat bij, wie betaalt wie?
Verbranden restafval duur?.. Onbrandbaar afval verbranden ja dat is duur maar warmte is toch duur betaald, kijk maar naar onze stadsverwarming.Deze geniale, groene warmte die solidair uitgerold werd behoort tot de duurst betaalde. Want een magische vijferformule waarin nota bene aardgas grootste rol speelt. Vergelijk de prijs elastin van lpg... Of eigenlijk alle accijnzen en milieu en energie belastingen.
Alle douceurtjes zijn voor meervoudig modaal:subsidies voor teslas outlander zonnepanelen warmtepompen monumentale panden, zorgboerderijen etc... De vvd cda d66 GroenLinks elite graait steeds meer..
Nu nog even extra gedwongen (onechte) asieleisers opvangen en voorrang geven voor woonruimte.
Nee, dezelfde elite vind dat mooi en goed, zij hoeven niet te concureren op arbeid of woonmarkt.
GA eens echt wat doen.

Van den Boogaard u hebt hier zo'n grote mond over het succes van Diftar maar waarom hebt u niet het fatsoen mijn mail daarover te beantwoorden of is dit hoe jullie na de verkiezingen in maart met de kiezer in contact willen komen. Gewoon negeren!!!!!! Typisch D'66!!!!!!

Het is me volkomen onduidelijk wanneer en hoe de QR-afvalpas van Gemeente Helmond gaat werken voor restafval in De Veste.
Hoe vaak en hoe veel mag er straks geledigd worden in containers? Ik zou de limiet niet te laag stellen, anders verwacht ik wekelijkse blokkades door maximaal propgedrag.

Graag tijdig een informatiebrief.

@Ben op dinsdag 14 december 2021 om 16:41:

Beste Ben,

Ik heb uw mail zojuist beantwoord. Jammer dat u gelijk zulke grote woorden gebruikt. Uiteraard krijgt u een reactie. Ik was er alleen nog niet aan toegekomen door ziekte. Het zou fijn zijn als u de volgende keer niet zo snel zulke conclusies trekt.

Groet,

Jochem

Jochem van den Bogaard

@Lodewijk den Breejen op maandag 13 december 2021 om 11:22:

Dag Lodewijk,

Bij de invoering van het Diftar-beleid is er rekening gehouden met een toename van afvaldumpingen. Daarom is er ook extra ingezet op handhaving. Volgens de gemeente is het tot nu toe nog beheersbaar, omdat de toename van dumpingen nog relatief beperkt is (zeker vergeleken met andere gemeenten waar Diftar is ingevoerd). Niettemin ondervingen mensen overlast door afvaldumpingen. Dit heeft zeker onze aandacht.

Jochem van den Bogaard

@Jochem van den Bogaard op woensdag 15 december 2021 om 10:48:

Noem je dat een antwoord, om de hete brij draaien noem ik dat maar dat is de mensen van D'66 niet vreemd. Ik kies zelf bovendien mijn woorden wel dat hoeft u niet voor mij te bepalen.

Ook ik was vorig jaar sceptisch, maar achteraf gezien is het echt een makkie!
Wij zijn met 4 en onze grote kliko is maar 5x geleegd dit jaar! We ruilen hem nu zelfs om naar een kleine!
Klein beetje moeite doen , maar het kan echt!
En in vergelijking met het tarief van vorig jaar kun je voor hetzelfde geld de kliko 9x buiten zetten... als je het bij 6 houdt ben je dus inderdaad goedkoper uit!
De afvalstofheffing houdt ook niet alleen het legen van de containers in, maar ook het legen van de openbare prullenbakken en de mannen die met een afvalwagentje door de wijken rijden om zwerfafval op te ruimen! Hoe meer er gedumpt wordt ,hoe duurder het dus weer zal worden..

Hoe zit het met het scheiden van gft in de Veste? Wij kunnen papier, plastic en restafval kwijt, voor gft zijn geen bakken aanwezig in de blokken met ondergrondse containers.

Groetjes Irene

Ik ben van mening dat dit een typisch gevalletje is van: ''reken jezelf rijk'' en ''het project moet slagen''.
Het klopt dat mijn aanbiedingen van de grijze container minder is geworden, maar de hoeveelheid afval is simpelweg gelijk gebleven.
In plaats van 2 vuilniszakken per 2 weken lever ik nu 4 zakken per 4 weken in (gemiddeld).
Dus op het eind van het jaar heb ik inderdaad minder aanbiedingen, maar het aantal kg blijft min of meer gelijk en ik heb dan nog wel het fatsoen om maximaal te scheiden en niks te dumpen, want daar is totaal geen controle op.

Vorig jaar was ik weg kritisch op de invoering van Diftar. Een jaar verder is het meer dan prima te doen en we halen de 6 rest-ledigen met gemak door meer iets moeite te doen het afval te scheiden.
GFT afvalzakken zijn wel (heel) veel duurder en helaas niet in (onze) de supermarkt te koop. Dat mag wel meer gepronoot worden bij de supers.
Maar de besparing in financiëel opzicht is makkelijk te behalen met weinig extra moeite.

Tevreden Helmonder

We zitten hier pas aan 4 ledigingen dit jaar doordat we echt goed letten op hoe we het afval scheiden. Verbazingwekkend hoeveel minder restafval we hebben.

@Irene op woensdag 15 december 2021 om 13:35:

Dag Irene,

Het GFT-afval komt nu nog bij het restafval terecht in de hoogbouw en de Veste. Komend jaar wordt per locatie bekeken hoe groente-, fruit- en tuinafval ook daar apart kan worden ingezameld. Er wordt dus aan gewerkt. Hopelijk wordt het in de loop van volgend jaar apart ingezameld in de Veste.

Jochem van den Bogaard

Als stomadrager produceer ik jaarlijks tientallen kilo’s extra restafval. Heeft Gemeente Helmond, net als veel andere gemeenten, een regeling voor?

@Tevreden Helmonder 15-12-21: helemaal mee eens
@Judith 16-12-21: goed punt. Ik hoop dat Helmond hier iets mee gaat doen. Ik dacht dat er wel een regeling voor ‘luiers’ was in samenwerking met milieustraat. Kan me overigens voorstellen dat dat niet in alle gevallen makkelijk is.

Frans van der Zanden

@judith misschien heb je hier iets aan:
Ik heb een medische indicatie, wat betekent dit voor mij?
Heeft u een medische indicatie? Dan kunt u per jaar maximaal € 100,- korting op de extra ledigingskosten van uw restafvalcontainer krijgen. U kunt één restafvalcontainer van 140 liter dan 26 keer per jaar (dat is elke 2 weken) aanbieden, zonder dat u extra voor de ledigingen betaalt. Uw basistarief betaalt u altijd, ook met een medische verklaring.

Wilt u een medische indicatie aanvragen? Stuur dan een e-mail naar postbusafval@helmond.nl. U moet ook verklaring van de dokter meesturen waarin staat dat u om medische redenen meer afval heeft.

@Judith op donderdag 16 december 2021 om 09:58:

Beste Judith,

Als u een medische indicatie heeft dan kunt u per jaar maximaal € 100,- korting op de extra ledigingskosten van uw restafvalcontainer krijgen. U kunt één restafvalcontainer van 140 liter dan 26 keer per jaar (dat is elke 2 weken) aanbieden, zonder dat u extra voor de ledigingen betaalt. Uw basistarief betaalt u altijd, ook met een medische verklaring.
@Frans, Luiers kunnen inderdaad gratis ingeleverd worden bij de milieustraat. Ondertussen wordt gewerkt om luierinzameling bij kinderdagverblijven mogelijk te maken.

Jochem van den Bogaard

@Jochem van den Bogaard op donderdag 16 december 2021 om 15:58:

Papegaaien wat Lara heeft gemeld, super goed bezig

Wat er nu gebeurd is dat het restafval verstopt wordt in de GFT container en PMD zakken.

@Karel op vrijdag 17 december 2021 om 14:06:

Beste Karel,

Excuus. Ik heb het bericht van Lara over het hoofd gezien. Anders ga ik uiteraard niet precies dezelfde informatie delen hier. Lijkt me een beetje overbodig/zinloos.

Groet,

Jochem

Jochem van den Bogaard

Wat Jochem er ff bij vergeet te vertellen is dat de afvalstoffen heffing in 2022 met maar liefst 11.8% stijgt, van 232.46 euro in 2021 naar 259.96
En dan het nog verkopen als 9 euro per burger goedkoper, en een geweldig succes ??
Is dat D66 logica?
Voor het artikel met cijfers bij RTL..

https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/5275045/ozb-afvalstoffen-rioolheffing-2022-omhoog-2-procent

@Joep op maandag 20 december 2021 om 23:41:

Kliko's aan de straat iets duurder
Burgers kunnen direct of indirect wat hebben gemerkt van die onderbezetting; in de portemonnees verandert er weinig. Inwoners, die genoeg hebben aan het aantal vastgestelde ledigingen van hun kliko’s, gaan volgend jaar een kleine zeven euro op jaarbasis meer betalen aan afvalstoffenheffing. De reden voor de stijging heeft te maken met toegenomen inzamelingskosten. Zonder invoering van het diftar-systeem waren inwoners nog wat duurder uit geweest, stelt de gemeente. De woonlasten (afvalstoffenheffing, ozb, rioolheffing) stijgen in 2022 in totaal met een kleine 0,7 procent.

@Joep op maandag 20 december 2021 om 23:41:

Beste Joop,

Zonder diftar zouden de kosten veel meer stijgen.
De evaluatie geeft ook inzicht in de gemaakte kosten in het eerste kwartaal. Uit deze gegevens blijkt dat, zoals verwacht, invoering van de maatregelen een kostenvoordeel voor Helmondse huishoudens oplevert t.o.v. de situatie als er geen Diftar zou zijn ingevoerd. Aan het einde van het jaar zijn alle kosten in beeld, maar de verwachtte maximale € 9, – daling van de afvalstoffenheffing lijkt haalbaar. Zonder Diftar zouden de kosten verder stijgen. Je bent dus 9 euro per jaar goedkoper uit t.o.v. de situatie wanneer er geen Diftar zou zijn ingevoerd. Uit de evaluatie blijkt dat er een verlaging is van de kosten per huishouden van 4 euro in het eerste kwartaal.

Jochem van den Bogaard

Beste Jochem,

Voordat de gemeente diftar in voerde was dit al een totaal achterhaald systeem, in 2020 waren er al diverse gemeenten die er vanaf stapten, in 2021 Enschede en Almelo geloof ik ook .. nascheiding is een betere milieuvriendelijkere oplossing die makkelijker en goedkoper is voor de burger hogere opbrengst, minder gedoe is bij flats en afvaldumpingen… het gaat in Helmond nu zo...de vuilniswagen rijdt rond plakt stickers op afgekeurde pmd zakken, en een half uur later rijdt het karretje van de gemeente er achteraan..en haalt het alsnog op … het zelfde geld voor alle rommel die overal gedumpt wordt en ik heb al diverse keren hele vloerbedekkingen, banken en andere rommel zien liggen.. gemeente wagen er achteraan ...en weg is het .. en ja hoor ...6 ledigingen grijze bak haal ik het prima mee vuilnis er in ..stoeptegel er op als de bak bijna vol is en het zakt aan en je kunt er een grote klomp restafval van maken… na 3 maanden stinkt het ding een uur in de wind.. buren boos je bak stinkt… want ja..een puber in huis die er een keer een stuk vlees in gooit, en je hebt de maden aan het dansen … maar in 6 ledigingen net zoveel afval dan daarvoor.. wat de gemeente goed doet is meerdere papier of groen bakken… met die maatregel had je het ook al gehaald want ook ik gooide mijn teveel groenafval in de grijze bak als de groene vol zat.. alleen maak een extra aanvragen het hele jaar gratis ..

Wat ik me afvraag heeft de gemeente doorgerekend wat nascheiding zou opleveren ? Kosten baten analyse? Dit TOV diftar, en dan niet het bekende verhaal de mensen moeten zich bewust worden van de hoeveelheid afval die ze maken… daar heb je gewoonweg geen keuze in het ligt aan de fabrikant die producten zo verpakt .../ Mag verpakken dat je geen keuze hebt.. dat verbranden duur is… wat zijn de kosten die Helmond betaald aan de overheid die daar de gemeente belasting aan rekent? Het verbranden aan sich is niet duur ..de belasting wel..

En voor 9 euro verschil per jaar...doe mij het oude systeem maar terug gemak mag wat kosten en een zuiverdere stad ook ..

@Joep op woensdag 22 december 2021 om 22:39:

Beste Joep,

Ik ben het helemaal met je eens dat nascheiding een goed alternatief is. Nascheiding biedt als achtervang een welkome aanvulling voor afvalscheiding. Nascheiding van restafval kan voor gemeenten een middel zijn dat helpt om aan steeds strenger wordende milieu-eisen te voldoen. Daarbij kan met bestaande technieken 15 tot 30 procent meer herbruikbare grondstoffen uit restafval worden gehaald. De prijs per ton na te scheiden afval is vergelijkbaar met de prijs die gemeenten naar verwachting per 2028 moeten gaan betalen voor een ton te verbranden restafval.
Dit is echter op korte termijn niet haalbaar. Er is meer afval nodig voor een eigen afvalscheidingsfabriek in Oost-Brabant en de andere nascheidingsfabrieken zitten al vol. De gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Meierijstad, Oss, ’s-Hertogenbosch, Valkenswaard en de provincie Noord-Brabant hebben begin dit jaar een marktconsultatie laten uitvoeren om te kijken of marktpartijen geïnteresseerd zijn in de bouw en realisatie van een scheidingsinstallatie. Dit blijkt het geval en dit is aanleiding voor de provincie om de samenwerking uit te werken en meer Brabantse gemeenten te interesseren.

Het is dus op de korte termijn nog niet haalbaar, maar mogelijk op de langere termijn wel. We moeten deze optie dus zeker niet uit het oog verliezen.

Jochem van den Bogaard

Prima om afval te scheiden, als het betaalbaar is voor de inwoners en als er zekerheid bestaat dat het vervolgens gescheiden wordt verwerkt.
De zorgen van de burger en de bijna lege portemonnee van velen in onze stad zou voor ook D66 prioriteit moeten hebben op tal van dossiers. Landelijk laat D66 de burger flink in de steek. Iedereen gaat er tot wel 100 euro per maand op achteruit, volgens het Nibud. Toch zwijgt D66 over een gegarandeerde compensatie. Er is al de hoge eigen bijdrage voor de ziektekosten, de energiekosten zijn sinds kort extreem hoog. Ook hierover zwijgt D66, ik hoor niets over een gegarandeerde compensatie voor iedereen. Er komt rekeningrijden, met dank aan o.a. D66. D66 betaalt studenten hun studieleningen niet terug, terwijl die schuld niet had gehoeven en voor structurele hoge lasten zorgt. D66 maakt ontvangers van AOW nog armer, de minimumlonen gaan omhoog maar de AOW niet. Tegelijkertijd geeft D66 ten koste van komende generaties tientallen miljarden euro’s uit aan stikstof en klimaat, terwijl Nederland mondiaal een uiterst kleine invloed heeft. Wel ons geld naar peperdure en onduidelijke klimaatplannen, niet naar de burgers van dit land en onze stad. De gemeenteraadsverkiezingen zijn in aantocht, een partij die onze portemonnee leegtrekt en vrolijk de andere kant op kijkt, gaat terecht een stevig verlies tegemoet.

Succes?
Wij hebben 4 maal de grijze bak aan de straat gezet, en ik kreeg toch een aanslag om bij te betalen.
Vraag:hoe wordt dit bijgehouden?
Ik heb natuurlijk bezwaar aangetekend, maar ik zou graag weten hoe de gemeente meent dat de container vaker geleegd is.

In andere landen wordt het vuil, gft, plastic enz. gewoon bij de verbrandingsoven op een hoop gegooid en gewoon verbrand, vooral in Italië wat ik weet. Hier is het gewoon om de burger dom te houden en financieel 'een poot uit te draaien'. In die volgorde! Denken nog steeds dat de mensen dom zijn, alleen het is niet meer als vroeger, men is ook veel meer geneigd om hun grieven te uiten en niet alleen maar mee te werken aan de prestige projecten van hun lokale overheid die er alles aan doet om zoveel mogelijk geld bijeen te schrapen over de rug van hun burgers, Den Haag is beslist niet anders! Volhouden aan iets wat niet deugd, anders kunnen ze hun eigen standpunt en mede beslissing hierin niet verdedigen. Durven niet van het 'berepad' af, misschien is een tasje dragen voor Kaag een beter idee nu Jette minister is geworden? Kun je nog meer hielen likken!

Waarom moet ik 27 euro meer asvaltstoffenheffing betalen dan vorig jaar als alles zo goed gaat. Dus ipv 9 euro 27 euro.

Ralph bressers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: