32reacties

Van den Bogaard: successen van Diftar

Sinds begin dit jaar geldt in Helmond Diftar. Dit om het afvalprobleem beheersbaar te houden en omdat betere afvalscheiding goed is voor het milieu. Er was nog wat werk aan de winkel; het scheidingspercentage was in Helmond zeer laag vergeleken met andere vergelijkbare gemeenten. De invoering van variabele tarieven lijkt zijn vruchten af te werpen: Helmonders zijn meer bezig met het scheiden van afval. Er gaat een stuk minder restafval richting de verbrandingsovens en er wordt meer gerecycled. Er is inmiddels een eerste evaluatie uitgevoerd van de tot nu toe bereikte resultaten. Pas na een jaar kunnen definitieve conclusies worden getrokken, maar duidelijk is al wel dat de financiële prikkel en bewustwordingscampagne een positief effect hebben.

Zo is het aantal ledigingen van de restafvalcontainers met 52% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Verder wordt er ten opzichte van 2020 nu 62 kg/inwoner/jaar minder restafval aan huis aangeboden. Dat zijn flinke aantallen. Verder is de hoeveelheid GFT-afval toegenomen met 12,5% (van 96 naar 108 kg/inw/jaar) en PMD met 52,4% (van 21 naar 31 kg/inw/jaar). Deze twee stromen zijn goed te recyclen en daarom is het belangrijk om deze apart in te zamelen. Alles bij elkaar genomen zien we een verschuiving van restafval naar meer gescheiden afval (pdf).

Deze aantallen zijn nog altijd erg veel als je kijkt naar de landelijke ambitie om in 2025 op 30 kilo per persoon te zitten, maar we zijn op de goede weg sinds Diftar is ingevoerd. De kosten worden zo in de hand gehouden, want verbranden van restafval is ontzettend duur. Daarbij is het slecht voor het milieu. Niet te ontkennen valt dat er meer meldingen zijn over afvaldumpingen, maar het is beheersbaar volgens de gemeente. Daarnaast komt GFT nu nog bij het restafval terecht in de hoogbouw en de Veste. Komend jaar wordt per locatie bekeken hoe groente-, fruit- en tuinafval ook daar apart kan worden ingezameld.

De evaluatie geeft ook inzicht in de gemaakte kosten in het eerste kwartaal. Uit deze gegevens blijkt dat, zoals verwacht, invoering van de maatregelen een kostenvoordeel voor Helmondse huishoudens oplevert t.o.v. de situatie als er geen Diftar zou zijn ingevoerd. Aan het einde van het jaar zijn alle kosten in beeld, maar de verwachtte maximale € 9, – daling van de afvalstoffenheffing lijkt haalbaar. Zonder Diftar zouden de kosten verder stijgen.

Kortom, we zijn op de goede weg in Helmond maar er is nog veel te winnen, bijvoorbeeld in de hoogbouw, maar ook in het scheidingsgedrag van de Helmonders. Samen moeten we ervoor zorgen de uiteindelijke doelstelling van 30 kilogram afval per inwoner in 2025 te gaan halen om de kosten beheersbaar te houden en het milieu te sparen.

Jochem van den Bogaard
Raadslid D66 Helmond