29reacties

Van den Bogaard: Vier jaar raad en coalitie

Afgelopen vier jaar ben ik raadslid geweest voor D66 in de gemeenteraad van Helmond. En wat is het snel gegaan. Het is wel anders gelopen dan we bij de aanloop dachten door Corona. Het leek alsof aan de handrem werd getrokken. Toch hebben we de afgelopen 4 jaar samen met de coalitiepartijen veel bereikt.

  • Zo is behoorlijk geïnvesteerd in de leefbaarheid van de wijken. Hiermee wordt tweedeling in de samenleving zoveel mogelijk tegengegaan. Zo is er een wijkontwikkelingsprogramma voor Helmond-Oost vastgesteld en is geld voor de wijk Rijpelberg gereserveerd om een multifunctionele accommodatie, als centrale plek in de wijk, te realiseren. Voor de wijk Mierlo-Hout is extra geld gereserveerd voor de fusie van de drie basisscholen. Bij Brouwhuis is de realisatie van Landschapspark Kloostereind opgepakt en in Stiphout is gestart met het herijken van de gebiedsvisie voor de toekomst.
  • Er is een extra impuls aan de woningbouw gegeven, want iedere Helmonder moet fijn kunnen wonen en leven in onze prachtige stad. Woningbouw blijft een belangrijk speerpunt voor D66. Wij zetten in op zowel sociale huur, middenhuur als betaalbare koopwoningen, zodat de doorstroming gestimuleerd wordt.
  • Ook rondom duurzaamheid zijn stappen gezet. Zo is één miljoen geïnvesteerd in het verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed, zoals parkeergarage Doorneind. Verder heeft de raad een nieuw afvalbeleid vastgesteld, waarvan Diftar een onderdeel vormt. Dit draagt bij aan een beter milieu én het in de hand houden van de kostenstijgingen voor afvalverwerking.
  • Ook in en om het centrum is er veel in gang gezet. Zo realiseerden we een prachtig stadpark en is het gebied rondom het station verder ontwikkeld door nieuwbouw van woningen. Verder is besloten om te bouwen aan het nieuwe Huis voor de Stad en de multifunctionele sportaccommodatie op de Braak. Hier heeft het dr. Knippenbergcollege een nieuw onderkomen gekregen en wordt hard gewerkt aan de bouw van een nieuw zwembad. Voor het Jan van Brabant College wordt eveneens gewerkt aan de realisatie van een nieuw schoolgebouw.
  • Daarnaast is samen met Provincie en Rijk afgesproken om in een periode van 20 jaar gezamenlijk te investeren in de bereikbaarheid van onze regio. D66 Helmond wil voornamelijk inzetten op fietsvoorzieningen, slimme mobiliteit en het ontwikkelen van multimodale overstapplaatsen (hubs). Zo worden stad en regio beter met elkaar verbonden. Daarnaast zetten we in op de opwaardering van de A67 en de verhoging van treinfrequenties.

Het was een eer om afgelopen periode raadslid te zijn en te mogen schrijven voor de weblog en de Loop. Ik wil graag verder bouwen aan een mooier Helmond. Daarom heb ik mij weer opnieuw verkiesbaar gesteld en hoop ik nog vier jaar mijn steentje bij te mogen dragen aan onze mooie stad.

Jochem van den Bogaard
Raadslid D66 Helmond