19reacties

Van den Waardenburg: Betaald parkeren

‘Onvrede over parkeren op Suytkade Helmond: bewoners moeten zelf ook betalen’ zo luidt de titel van het artikel in het ED van 16 juli 2014. Voornamelijk de Annawijk heeft al lange tijd te maken met parkeeroverlast. Overlast die voornamelijk wordt veroorzaakt door langparkeerders, zoals treinreizigers en gemeenteambtenaren. Om de parkeeroverlast in de wijken, waaronder de Annawijk en Suytkade te beëindigen of te voorkomen is op 3 december 2013 het beleidsstuk ‘Parkeerregulering en tarieven en vergunningenbeleid’ in de raadsvergadering van Helmond besproken. In dit beleidsstuk is voorgesteld om de bewoners van de Annawijk en Suytkade een tarief te laten betalen voor de eerste en tweede parkeervergunning, op basis van kostendekkendheid respectievelijk € 4,- en € 12,- per maand. Het is echter zeer wrang om de bewoners van deze wijken te confronteren met kosten voor parkeerregulering. Zeker nu deze wijken volgens het beleidsstuk niet eens behoren tot het centrum of de rand.

Tijdens de raadsvergadering heb ik hiervoor dan ook extra aandacht gevraagd. Volgens de verantwoordelijke wethouders zouden de bewoners tijdens een bewonersbijeenkomst van 15 januari 2014 over deze plannen worden ingelicht en mochten bewoners nadien nog met eigen ideeën komen. De uiteindelijke invulling van parkeerregulering stond dus allerminst vast, tenminste dat leek zo te zijn. Van buurtbewoners heb ik nadien vernomen dat door de realisatie van het parkeerterrein bij de Cacaofabriek de problemen in de woonwijk opgelost leken. Je zou zeggen, het gewenste doel was bereikt. Velen waren dan ook onaangenaam verrast bij de aanblik van de borden met “betaald parkeren” op het parkeerterrein bij de Cacaofabriek. Hierdoor is bij wijkbewoners de vrees teruggekeerd, dat voor de wijken toch betaald parkeren zal worden ingevoerd. Door de uitspraken van de woordvoerder van de gemeente in het krantenartikel, volgens wie het slechts een kwestie van tijd zal zijn dat in de Helmondse Annawijk en Suytkade betaald parkeren wordt ingevoerd, is deze vrees bekrachtigd. Omwonenden worden daardoor geconfronteerd met kosten voor problemen die zij niet veroorzaken en op dit moment ook niet ervaren. Zoals in het ED al terecht wordt gesteld, bewoners zitten hierop niet te wachten.
Continuering van de huidige situatie, het gratis aanbieden van parkeerplekken op het parkeerterrein bij de Cacaofabriek, zou de meest eenvoudige en logische oplossing zijn. Voor de gemeente betekent dit geen extra kosten, want nu wordt immers ook gratis geparkeerd in de Annawijk en bij de Cacaofabriek. En mocht de parkeerproblematiek toch weer ontstaan, is het dan redelijk om deze bewoners, die het probleem zelf niet veroorzaken en over het algemeen niet tot de meest draagkrachtige bewoners van Helmond behoren, te laten betalen voor hun parkeervergunning? Om deze reden vindt D66 dat als betaald parkeren wordt ingevoerd, de bewoners in ieder geval de eerste parkeervergunning gratis zouden moeten krijgen.

Gaby van den Waardenburg
Raadslid, D66 Helmond