19reacties

Van den Waardenburg: Luchtkwaliteit

Iedereen wil fijn wonen in Helmond zonder zich zorgen te maken over zijn of haar gezondheid. De afgelopen jaren heeft D66 Helmond zich daarom hard gemaakt voor de gezondheid van de Helmondse inwoners. Meerdere keren hebben we aandacht gevraagd voor de hoogspanningsmasten, de vestiging van een geitenhouderij nabij de stadsgrens, de korrels op de voetbalvelden en de overlast van Eindhoven Airport. Ook de verminderde luchtkwaliteit is een belangrijk thema voor D66.

Tijdens de begrotingsbehandeling van november hebben we als D66 Helmond uitgebreid aandacht gevraagd voor gezondheid en leefbaarheid in Helmond en is de motie van D66 voor een onderzoek naar houtstook aangenomen. Houtkachels zouden eigenlijk allemaal van een filter voorzien moeten worden.
Ook heeft D66 Helmond op 11 november 2017 in het Annatheater een symposium georganiseerd over luchtkwaliteit en volksgezondheid. Aan de hand van de titel ‘Gezonde lucht: realiteit of fictie?’ hebben verschillende deskundigen een toelichting gegeven over de gevolgen van een slechte luchtkwaliteit op de gezondheid. 
Dat een slechte luchtkwaliteit effect heeft op de gezondheid bleek onder meer uit de presentatie van het Longfonds. Luchtvervuiling is eigenlijk een sluipmoordenaar die ervoor zorgt dat mensen gemiddeld minder oud worden. Voornamelijk ultrafijnstof en roet zijn schadelijk, omdat deze makkelijk tot diep in de longen en tot in de bloedbaan doordringen waardoor je gevaar loopt op hart- en vaatziekten.

Dat luchtkwaliteit een belangrijk thema is, dat blijkt ook uit de uitspraak van de rechtbank Den Haag tijdens de kerstperiode. In het beroep van de Verenging Milieudefensie tegen de Staat heeft de rechtbank aangegeven, dat Nederland niet voldoet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Daarbij staat niet ter discussie dat het verkeer de grootste ‘boosdoener’ is. Daarnaast zorgt de veehouderij en industrie ook voor een slechte luchtkwaliteit. Zeker in een omgeving zoals Zuidoost-Brabant, met veel landbouwdieren, heeft dat negatieve effecten op de luchtkwaliteit. De Staat wordt echter niets verweten, omdat het probleem moeilijk op te lossen is. Voor D66 is dit geen reden om dan maar bij de pakken neer te zitten.

Begin 2017 heeft D66-kamerlid (nu staatssecretaris) Stientje van Veldhoven al het 10-puntenplan ‘gezonde lucht’ (pdf) gepresenteerd. En ook in Helmond wil D66, ondanks dat de lucht niet alleen afkomstig is uit Helmond, de komende periode doorpakken. Naast een actieve houding van de gemeente Helmond als het gaat om uitbreidingsplannen van veehouderijen of ernstig milieubelastende bedrijven in Helmond of bij onze buurgemeenten, kan er ook rondom verkeer en vervoer veel worden gedaan.

D66 Helmond wil actief inzetten op schonere brandstoffen. Naar aanleiding van een motie van D66 is Helmond al een van de weinige gemeenten met een waterstoftankstation en in de toekomst willen wij graag dat wijken worden ingericht op het toenemende gebruik van duurzame auto’s. Om het gebruik van elektrische auto’s verder te stimuleren, moeten bijvoorbeeld voldoende laadplekken gereserveerd worden voor elektrische auto’s. Ook het steeds meer opkomende autodelen heeft groot effect op autogebruik; autodelers rijden gemiddeld 15-20% minder dan autobezitters. Een aan standplaats gebonden deelauto vervangt negen tot dertien auto’s. Deze nieuwe manier van vervoer, die vooral bij jongeren in opkomst is, willen wij dan ook stimuleren. Zeker in wijken zoals Brandevoort biedt dat kansen. En om de luchtkwaliteit en leefbaarheid in het centrum te verbeteren, moeten auto’s en vrachtwagens zoveel mogelijk uit het centrum worden geweerd. Dit gebeurt al in veel andere gemeenten. Door de Kanaaldijk N.W. – tussen de Eikendreef en de Havenweg – af te sluiten zullen daar minder vervoersbewegingen plaatsvinden en wordt de Steenweg nog meer aan de Veestraat verbonden.

Aan de andere kant willen wij het fietsgebruik stimuleren door bijvoorbeeld de fietsenstallingen gratis te houden en meer fietsstraten aan te leggen. Deze fietsstraten (waar auto’s te gast zijn) zijn verkeersveiliger en bovendien bespaar je ruimte; ruimte die gebruikt kan worden voor groen. Ook moet de snelfietsroute richting Eindhoven nu toch echt gezamenlijk met de andere gemeenten worden afgerond.

D66 Helmond vindt dat alle Helmonders recht hebben op een gezonde leefomgeving en dat onze kinderen gezond moeten kunnen opgroeien. Dit zijn allemaal maatregelen die bijdragen aan een schoner en gezonder Helmond en die terugkomen in ons verkiezingsprogramma.

Gaby van den Waardenburg
Lijsttrekker en fractievoorzitter D66 Helmond