72reacties

Waardenburg: Uitbreiding hockeyvelden

Dinsdag 14 oktober 2014 werd in de commissie Ruimtelijk Fysiek het uitbreidingsplan van de Hockeyclub Helmond gepresenteerd. Het voornemen om de Hockeyclub uit te breiden met een extra veld bestaat al vele jaren, maar deze uitbreiding is zeer lastig te realiseren. De Hockeyclub wordt namelijk omsloten door een Ecologische Hoofdstructuur, een netwerk van waardevolle natuurgebieden, waar bebouwing niet is toegestaan (zie afbeelding).

Aan de zuidzijde van de hockeyvelden ligt ook nog de tennisclub Shaile, zodat een uitbreiding naar de zuidzijde ook moeilijk is. De afgelopen jaren is vele malen gesproken over de uitbreiding van de hockeyclub. De uitbreiding in de Ecologische Hoofdstructuur, in de noordelijke richting van de huidige velden, leek tot voor kort zeer lastig tot onmogelijk te zijn. In 2010 heeft het gemeentebestuur naar aanleiding van schriftelijke vragen het volgende bericht over deze uitbreiding:

(…) Uitbreiding van de hockeyclub in noordelijke richting is een zeer lastige tot onmogelijke opgave vanuit de ruimtelijke ordening bezien. Direct ten noorden van de Hockeyclub is een gebied door de provincie bij verordening aangewezen als ecologische hoofdstructuur (EHS) en waar het geen EHS betreft ligt het gebied volledig in de ‘groenblauwe mantel’ en staat het tegelijkertijd als ‘beheergebied EHS’ op de kaart. Dit zijn strenge beschermingsregiems waarvoor nauwelijks ontheffingsmogelijkheden zijn. Ten eerste moet er sprake zijn van ‘groot openbaar belang’ en ten tweede zal aangetoond moeten worden dat er geen alternatieve locaties voor handen zijn. Hierbij mogen argumenten als ‘tijd en geld’ geen rol spelen. In geval van uitbreiding van de hockeyclub is er geen sprake van ‘groot openbaar belang’ en daarbij zijn er tevens alternatieven te vinden buiten de EHS. Uitbreiding van de hockeyclub in noordelijke richting is naar onze mening dan ook geen begaanbare weg.(…).

Een uitbreiding in de noordelijke richting is volgens het vorige college van B&W geen begaanbare weg. Het is opvallend dat het nieuwe college van B&W na 6 maanden lijkt te concluderen dat dit wel mogelijk is. Tijdens de presentatie van de plannen in de commissievergadering bleek uit mijn vragen aan wethouder Stienen, dat de gemeente nog geen gesprekken heeft gevoerd met de provincie en het Waterschap. Of deze uitbreiding in het natuurgebied is toegestaan, is dus nog allerminst zeker. Vanwege de investeringen van de provincie, het Rijk en Waterschap Aa en Maas van (gezamenlijk) 8 miljoen in de Goorloopzone, is het de vraag of deze partijen akkoord gaan met de aanleg van de hockeyvelden in dit waardevolle natuurgebied. Dit zou haaks staan op de eerdere investeringen in de Helmondse natuur.

Ook financieel gezien vindt D66 de aanleg van twee nieuwe hockeyvelden op dit moment niet verstandig. De bijdrage van de gemeente aan de nieuwe hockeyvelden is in ieder geval 2,5 miljoen. Dit is in vergelijking tot de bezuinigingen die we in de begroting van 2015 moeten realiseren, namelijk 9,8 miljoen, een zeer groot bedrag. Uiteraard vinden alle raadsfracties de hockeyclub van groot belang, maar het is de vraag of het gezien de bezuinigingen aanvaardbaar is om dit bedrag nu te investeren. Juist nu we gaan bezuinigingen op het klein onderhoud van de bestaande sportaccommodaties en het beheer van de sportvelden. En waar moeten de verschillende zwemverenigingen gaan zwemmen, indien we besluiten dat we in 2018 het huidige zwembad sluiten? D66 is van mening dat een evenwichtige verdeling van het budget eerlijker is naar andere sporten toe.

Tenslotte is het niet logisch om als gemeente 8 miljoen te investeren in de Goorloopzone en vervolgens een ander deel van dit natuurgebied op te offeren voor twee hockeyvelden. Eerder werd nog gesproken over het verplaatsen van de hockeyvelden naar de bestaande voetbalvelden van nabijgelegen voetbalvereniging R.K.PVV. Volgens eerdere plannen van het gemeentebestuur was dit 0,7 miljoen duurder dan de huidige plannen, maar met deze optie werd de Goorloopzone gespaard en zou het huidige hockeycomplex worden ingezet voor natuurcompensatie. Daarnaast zou ook gedacht kunnen worden aan de realisatie van één hockeyveld op of naast het nabijgelegen voetbalcomplex. De aanleg van twee nieuwe hockeyvelden in een natuurgebied wordt in ieder geval nog lastig en het zou verstandig zijn als het gemeentebestuur zou kijken naar alternatieven.

Met hartelijke groet,
Gaby van den Waardenburg
Raadslid, D66 Helmond