13reacties

Vetjens: Parkeerbeleid Helmond

Column René Vetjens Trots op Nederland Helmond

Er zijn allerlei grootse plannen om het winkelcentrum van Helmond uit te breiden, om er een publiekstrekker van te maken en om een stadscentrum te creëren dat past bij Helmond nu en in de toekomst. Op zich zijn plannen altijd welkom. Het is belangrijk om naar de toekomst te kijken. Hoewel je in tijden van bezuiniging best even pas op de plaats mag maken.

Het College schijnt te vergeten dat er mensen moeten zijn die het winkelcentrum bezoeken. Dat het winkelcentrum uitnodigt om er te gaan shoppen en uit te gaan. Daarvoor zijn randvoorwaarden nodig. Een daarvan is het juiste parkeerbeleid. Trots Op Nederland vraagt zich dan ook af wat het college bezield heeft om de parkeertarieven drastisch te verhogen.

Wanneer het winkelcentrum van Helmond nu platgelopen werd door bezoekers, bedrijven in de rij stonden om er een pand te huren of te kopen, de jeugd de stad platwalste om uit te gaan, dan kan ik mij er nog iets bij voorstellen. Maar Helmond heeft te kampen met een grote leegstand van winkelpanden in het stadscentrum en voor de wat oudere jeugd geen aantrekkelijke uitgaansgelegenheden. Blijkbaar is Helmond niet zo aanlokkelijk. Blijkbaar heeft het winkelcentrum van Helmond onvoldoende bezoekers om bedrijven er toe te brengen hun winkels in Helmond te vestigen. Blijkbaar hebben wij te beperkte uitgaansmogelijkheden. Misschien dat daar eerst eens aan gesleuteld moet worden.

Inmiddels zijn verschillende winkeliers al in actie gekomen. Zij zien de impact van deze te hoge tarieven. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat winkeliers hun klanten het parkeergeld terugbetalen. Eerdere reacties van de zijde van de winkeliers hebben geen gehoor gekregen bij het College. Ook de voorstellen tijdens de begrotingsronde van Trots Op Nederland om het parkeertarief ongewijzigd te laten werden ter zijde geschoven.

Inmiddels gonst het bij de bewoners van Helmond. Men vindt de verhoging van de parkeertarieven ongehoord. Overigens werd ik zelf ook geconfronteerd met het veranderde parkeertarief. Bij een kort bezoekje aan het Stadskantoor vroeg ik mij af waarom de parkeerautomaat de tijd niet per minuut verhoogde. Ik kreeg minimaal 30 minuten aan mijn broek, terwijl ik slechts 10 minuten binnen hoefde te zijn. Uiteindelijk viel het kwartje. Het nieuwe parkeerbeleid!!! Die 10 minuten kostten mij € 0,90.

Al eerder heeft Michael Rieter het parkeerbeleid van Helmond in zijn column aan de orde gesteld. Ik wil daar met deze column een schepje bovenop doen. Trots Op Nederland pleit er voor om de parkeertarieven weer per minuut te berekenen en de parkeerschijf in te voeren voor het kortstondig parkeren. Onze lokale economie verdient het om gestimuleerd te worden.

René Vetjens
Raadslid
Trots op Nederland, Helmond