9reacties

BZOB niet bij Brouwhuis

 politiek café werkgroep Brouwberg Helmond

PvdA, CDA en VVD zullen zich sterk maken om te voorkomen dat de Brouwhuise Heide bij het industrieterrein BZOB wordt getrokken. Desnoods tot en met de Raad van State. Het BZOB dient uitgebreid te worden in Diesdonk, op Astens grondgebied. De woordvoerders van die 3 partijen zeiden dat gisteravond -na enig aandringen- tijdens een politiek café georganiseerd door de werkgroep Brouwberg.
Die werkgroep maakt zich sterk voor een groene oostzijde van de stad onder het motto 'liever een groene long dan een grijs industrieterrein.' Oftewel: wij willen de politiek ervan overtuigen dat de natuur hier behouden moet blijven. Onder de noemer Groene Peelvallei zijn voor het gebied ten oosten van de stad namelijk grote plannen in de maak. Onze columniste Ellen Niessen (VVD) schreef daarover eerder deze column. De werkgroep Brouwberg komt tegen die plannen in opstand namens de bewoners van Brouwhuis en Rijpelberg.
Naast de vraag of en waar het BZOB uitgebreid moet worden, kreeg vooral de ontwikkeling van de waterplas bij Berkendonk veel aandacht. En dan vooral de vraag of daar al dan niet een nieuw stadion van voetbalclub Helmond Sport moet verrijzen. Zoals bekend zijn de meningen daarover behoorlijk verdeeld, soms zelfs binnen 1 partij. Wel bevestigden de meeste partijen weer eens dat Helmond Sport het in ieder geval allemaal zelf moet betalen.
Nu de verkiezingen naderen, beginnen de discussies levendiger en feller te worden. Zonder dat dit overigens veel bijdraagt aan de duidelijkheid. Niet alleen kwamen uit de zaal soms goed onderbouwde bezwaren tegen de plannen aan de oostkant van de stad. Ook de politici onderling vliegen elkaar meer en meer in de haren. Wat eerder uitloopt op politiek gekissebis dan op duidelijke antwoorden op de vragen uit de zaal.Zoals 1 van de bezoekers na afloop zei: gaat het nu over of de plannen wenselijk zijn, haalbaar of nodig? Het meest radicaal daarin was iets eerder Rudi van der Made van GroenLinks: "De schattingen over de toekomstige behoefte aan ruimte voor wonen, werken en bereikbaarheid zijn veel te optimistisch. Wij staan voor nu een grens trekken. Helmond is groot genoeg."
De werkgroep kreeg zelf ook forse kritiek te verduren, met name op een 'stemwijzer' die op de website en in de wijkbladen staat. Die kritiek kwam zowel uit de politiek die zich miskend voelde als uit de eigen wijkraad en van bewoners. Zij constateerden dat de meningen van de partijen in de 'stemwijzer' bepaald niet correct worden weergegeven. Bovendien werd de vraag opgeworpen namens welke bewoners Brouwberg eigenlijk spreekt. Een vraag waar ook geen duidelijk antwoord op kwam.