22reacties

Hoe bezuinigen we 15,7 miljoen?


Waarop moet de gemeente de komende 4 jaar bezuinigen? Dat is de belangrijkste vraag waarover een select groepje gemeenteraadsleden nu onderhandelt. Zij zijn, richting een nieuw college van burgemeester en wethouders, het nieuwe collegeprogramma met begroting aan het samenstellen.
Het 54 pagina tellende overdrachtsdossier (pdf) is daarbij een belangrijk startpunt. Daarin staat dat er 15,7 miljoen euro moet worden bezuinigd. Er moet besloten worden van welke kostenposten een onsje, een pond of zelfs een paar kilo af gaat. Ga er maar aanstaan!
Een week of 3 voor de verkiezingen stelden wij alle politieke partijen de vraag “Als u op één zaak moet, kunt of wilt bezuinigen, wat zou dat dan zijn?” Geen moeilijke vraag aan mensen die hiervoor in gehuurd willen worden. Tenminste, dat dachten wij. Want het klinkt wellicht raar, maar 6 van de 11 partijen wisten ons geen antwoord te geven. Opvallend genoeg (op de SP na) allemaal partijen die buiten de coalitieboot lijken te gaan vallen. De partijen (op de VVD na) die naar verwachting wel in het gemeentebestuur gaan komen, wisten het wel. Een kwestie van voorbereid zijn op het besturen van onze stad?
Hoe dan ook, de grootste bezuiniging voor D66 moet bij de ‘centrumontwikkeling’ liggen. De SP was het met D66 eens en voegde daar de plannen voor de Kanaalzone aan toe. SDOH en CDA gaven beide als antwoord dat het gezocht moet worden in het bezuinigen op de interne organisatie, de bestuurs- en ambtelijke kosten in onze gemeente. En Helmondse Belangen tenslotte, zij vinden dat er absoluut bezuinigd moeten worden op bosbouw.
Wil jij de lokale politiek een goede, andere, betere bezuinigingspost aan de hand doen? Dit is jouw kans ze te helpen door nu kleine of grote posten voor te dragen. Kortom: waarop vind jij dat Helmond moet bezuinigen?

Raadsverkiezingen
22 reacties
Reageer

Laat ik eens openen met een kleine bezuiniging: vervang de huidige bomen op de Markt de komende jaren niet. Laat de huidige dure bomen aub een keer wat langer staan. Dat bespaart geen miljoenen euro's, maar alle kleine beetjes helpen.
En stop natuurlijk met het belachelijke en miljoenen verslindende prestigeproject dat centrumontwikkeling heet. Durf eindelijk eens toe te geven dat het altijd al een dom project was om het winkelcentrum dubbel zo groot te maken en daarvoor een hele vrij nieuwe wijk plat te gooien!

eerlijker met het geld van de burgers omgaan,,minder bonnetjes,,,,minder kunst,en andere,gekke dingen ,,feestjes,,recepties,,snoepreisjes vooral eerlijk en open zijn geen achterkamerzaakjes,,

Laat in hemelsnaam dat onzinnige project met windmolens op de Kasteeltraverse heel snel vallen.
Ze mogen maar een klein deel van de dag draaien omdat ze anders teveel geluid produceren, het (telkens opnieuw) opstarten kost veel elektriciteit (hoezo milieuvriendelijk) en ze zijn veel te duur in aanschaf en onderhoud.
En waarom moeten ze er komen? Om Helmond zogenaamd "op de kaart te zetten"? Of omdat een voormalig wethouder zijn naam aan een geldverslindend project verbonden wil zien?

WWat?? windmolens op de traverse??? Zijn ze nou helemaal gek aan het worden????? Wat een idioot die dat bedacht heeft!! Kostbaar geld investeren in iets nutteloos... Dat ze dat dan op rand van gemeente Helmond doen op een rustige plek... Maar wat dan als die windmolens er staan?? De enige die er wat van merkt is de gemeente zelf... De burgers hebben er niets aan!
Ik persoonlijk wist hier niets van... Maar tis te belachelijk voor woorden

De stad moet aantrekkelijker worden voor de huidige en nieuwe inwoners. Een aantrekkelijke stad leidt tot hogere uizenprijzen dus hogere OZB-ontvangsten. Bezuinigen op het centrumplan? De helmonders hebben massaal gestemd op partijen die het centrumplan juist wel door willen zetten zoals eerder besloten is (een lager tempo lijkt me wèl acceptabel).
Waar dan wel op bezuinigen? Het aantal ambtenaren zou kunnen dalen d.m.v. een vacaturestop. De voorgenoemde windmolens zjin mijn inziens wel wat te prestigieus. Waarschijnlijk zijn ze reeds betaald. De OZB zou iets verhoogd kunnen worden. € 120 per object per jaar, levert de Helmondse schatkist al heel veel geld op.

Zonder veel nadenken: niet op cultuur, niet op (groen)onderhoud en niet op bereikbaarheid. Wel bijv. op het indirect sponsoren van bedrijven, zinloze bedrijventerreinen, woningbouw voor leegstand en vooral megalomane centrumprojecten. Laat die city-sporthal toch lekker staan en bouw daar iets moois omheen. En oh ja; de zijmuur van de nieuwe bibliotheek zou een prachtige openluchtbioscoop kunnen worden…
@Marcel: zeker niet de OZB verhogen. Ik ga al failliet aan de gemeentelijke belastingen...

@Jean Cat: bouw daar iets moois omheen. En oh ja; de zijmuur van de nieuwe bibliotheek zou een prachtige openluchtbioscoop kunnen worden…

Volgens mij snap je het niet helemaal Jean. De bedoeling van bezuinigen is dat er minder geld wordt uitgegeven, niet nieuwe projecten opzetten die meer geld kosten.

Maar gelukkig zitten de rooien niet in het college dus blijven dit soort ideeën beperkt tot dit onderonsje.

Ik denk dat er veel op subsidies gekort kan worden. Sommige instellingen krijgen veel te veel en houwen elk jaar geld over, andere subsidies hebben weinig nut. Ik gun het iedereen, maar in deze tijden kan dat niet meer.

@Roy,
beste Roy, ik weet niet wie wat niet weet of begrijpt: de sporthal laten staan en daar een mooie 'schil' omheen zetten, is goedkoper (& beter!) dan het ding slopen en complete nieuwbouw zetten, zoals nu de plannen zijn. Dat geldt ook voor die openluchtbioscoop: de bestaande ruimte beter gebruiken is goedkoper dan een 'heetplek' op Suytkade. Ik gebruikte misschien wat te weinig woorden maar weinig 'roois' dus in mijn opmerking...

@Jean Cat
Sorry Jean, ik snap het nog steeds niet.
Als je een "schil" om de sporthal zet moet dat toch betaald worden. Het is niet goedkoper om geld uit te geven aan iets waar nog geen geld aan is uitgegeven. Tenzij er al contracten zijn afgesloten en dan kan het ons nog veel meer gaan kosten om die te verbreken. Daarbij zal die schil ook weer gesloopt moeten worden want uiteindelijk gaat de uitbreiding toch door. Is dus een extra kostenpost.
En het bioscoop idee, heel leuk trouwens, maar ook dit kost geld. Los van apparatuur moet er iemand zijn die het werk doet om films te plannen en bestellen, de marketing van zo'n project. Daarbij denk ik dat met de geluidshinder-problematiek die we al hebben dit idee weing kans maakt.

Mijns insziens had Jan van de Heuvel het beste idee tot nog toe. Geef de ambtenaren de opdracht om in hun eigen departement te zoeken naar mogelijke bezuinigingen.
En nog een ideetje. Als het niet goed gaat krijgen de minima, waaronder ik, een extraatje erbij. Nu is de gemeente de minima en waarom zouden zij niet om een extraatje mogen vragen. Als elk individu gemiddeld 100 euro ophoest hebben we al de helft binnen. Je zou hier zelfs een gemeentelijke obligatie van kunnen maken zodat het geld over 10 jaar wordt terugbetaald met rente. Als ze dat doen wil ik wel een paar obligaties kopen van mijn vakantiegeld.

@Roy,
't punt wat ik probeer te maken is dat je de (binnen)stad ook heel goed maar stukken goedkoper kunt opknappen zonder alle rücksichlos te slopen. Waar we hier in Helmond nogal 'n handje van hebben. Bovendien: wat is nu mooier dan 'n sporthal (met kegelbaan!) midden in het centrum? En ja: er is al erg veel geld geïnvesteerd in gronden aankopen; het postkantoor en Obragas bijvoorbeeld.
Wat betreft die openluchtbios: ik weet niet of je het weet, maar letterlijk naast Pathé hebben we 'n Filmhuis waar tientallen vrijwilligers gratis en voor niets dit soort werk doen. Last but not least: je obligatie vind ik wel 'n fantastisch idee! Het Helmond-aandeel. Zou ik misschien zelf nog wel van mijn minimum-inkomen kopen!

@Jean Cat
Héhé, zijn we het toch nog ergens over eens haha. Maar hoe krijgen we dit idee nu van de grond, of liever gezegd in de raadszaal?

Mensen, denken eens aan het afschaffen van al die dure reisjes naar Polen, Marokko en China, Turkije en weet ik waar ze naar toe gaan allemaal van burgemeester, wethouders gemeenteraadsleden en ambtenaren. Scheelt niet alleen reis- en verblijfkosten, maar ook ambtenaren die hun werk moeten overnemen. Ik schat de totale besparingen op een kleine miljoen euro!

@roy
Leuk idee van de obligaties. Dit soort dingen is alleen aan het rijk besteed, daar mogen gemeentes niet aan meedoen.

Ik ben niet van de PVV, maar bezuinig toch eens op de kunst, Van de kunst hoorde ik dat bv. van elke euro die betaald wordt voor de entree van het theater, er 2 euro bijgelegd moet worden door de gemeenschap. Is dat nou nodig????
Groenonderhoud mag ook wel minder.

@Jan
Hoezo bezuinigen op groenonderhoud? Er wordt nu al zo weinig aan gedaan, en wanneer er nóg minder aan gedaan wordt, verloederen de wijken helemaal.

@Jan
Hoezo bezuinigen op kunst? Daar wordt nu al zo weinig aan gedaan terwijl het zo'n beetje het enige is wat een stad aantrekkelijk maakt.

De jaarlijkse vergaderingen die het College van B&W in Antwerpen houden om de begroting door te nemen,kunnen geschrapt worden.Er is in Helmond ruimschoots vergaderruimte aanwezig.

@Noud en @GvN.
Je moet ergens op bezuinigen en ik kies tvoor kunst en groenonderhoud. Jullie? Kunst is voor een klein deel van de bevolking, vaak het rijkere deel. Die hoeven niet gesubsidieerd te worden. Zeker niet zo veel. Met groenonderhoud bedoel ik bv. de vele bloemen in de vele perken in deze korte tijd. Maar ook het schoffelen als tijdverdrijf.

@ Jan
Wanneer het groen niet wordt onderhouden, staat binnen de kortste keren het onkruid een meter hoog. Dat ziet er natuurlijk niet uit. Bovendien wordt er dan een hoop afval tussen het hoge onkruid gedumpt.
En wat betreft schoffelen als tijdverdrijf. De mensen van Atlant verrichten goede arbeid, en krijgen hier slecht voor betaald. Het zijn over het algemeen mensen die eigenlijk zijn afgekeurd om te werken, maar gaan uit eigen beweging, en om een bijdrage te leveren aan de maatschappij, an de slag.

@Jan
Kunst voor een klein deel van de bevolking? Weet je wel hoeveel mensen muziek maken,op een koor zitten, toneelspelen, schilderen en weet ik veel wat? Duizenden mensen in Helmond zijn actief of passief met kunst bezig. Moeten die allemaal maar thuis blijven zitten? Kan en wil jij je een wereld zonder kunst voorstellen?

@Jan

Bezuinigen op groenonderhoud lijkt me geen goed idee. Bij ons in de wijk staat het onkruid al 1.5 m hoog omdat ze al zo weinig doen, laat staan wanneer ze dit helemaal niet meer doen. Daarbij zijn er al diversen ongelukken gebeurd omdat kuiltjes ed door het onkruid niet meer gezien werde... Gevolg een vrouw van 68 valt, breekt haar voet en ambulance kan nog geeneens fatsoenlijk bij haar komen.. En zo kan ik er een heel boek overschrijven. Waar ik op zou bezuinigen is idd de kunst, bouw van nieuwbouwwijken, stadswachten (vervangen door politie) en zo kan ik nog wel doorgaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: