11reacties

‘t Speelhuisplein is geopend!


In alle vroegte vandaag zijn rondom ‘t Speelhuisplein de hekken verwijderd. Elke Helmonder (en ook niet-Helmonder natuurlijk) heeft nu vrije toegang tot het plein. Het spienzen door de hekken (of het bekijken van onze digitale foto’s van de aanleg van dit plein) is nu verleden tijd.
Zoals we woensdag al aankondigden, wordt ‘t Speelhuisplein zaterdag 27 april officieel geopend. Maar waarom zou je daarop wachten als je er nu al op kunt?
Frank Vincent was waarschijnlijk de eerste Helmonder die dat deed. Wim van den Broek was de eerste fotograaf ter plekke en maakte onderstaande foto’s voor de weblog van een toen nog leeg plein.
Neem een kijkje zo lang het nog kan, op termijn komen er waarschijnlijk winkels.

Tot donderdagavond 29 december 2011 was dit de plek van theater ‘t Speelhuis. Vanaf vandaag kan Helmond er weer verpozen, nu op een plein dat (vanwege het typische kubuspatroon) door omwonenden al is omgedoopt tot het Escherplein.
Wil je alle foto’s zien die sinds de brand werden gemaakt? Kijk dan hier bij de diverse topics én in de bijbehorende reacties.

Speelhuis-dossier
11 reacties
Reageer

Vanmiddag eens even naar dat plein geweest. Mooi plein geworden, het heeft wel wat. Tijdje staan te kijken en veel mensen vonden het mooi en apart.
Maar wat ik niet snap is dat het terras van lunchroom Komma van de bibliotheek gesloten was. Mag dat niet open als de biebliotheek gesloten is of heeft de eigenaresse geen zin om op zondag te werken? Was daar zeker behoefte aan een terasje vandaag. Verschillende mensen gingen er toch in het zonnetje zitten om het eens rustig te bekijken.

De officiële opening van het Speelhuisplein is zoals bekend op zaterdagochtend 27 april. Daarbij zullen vanaf 10.00 uur wethouder Jan van den Heuvel en Peter Tielemans ieder een toespraak houden bij lunchroom Komma.

Wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van een officiële opening van een plein dat er maar tijdelijk zal liggen?

De officiële opening van 't Speelhuisplein
Zojuist werd 't Speelhuisplein officieel geopend.
Vanwege die opening staat op dat plein vandaag enkele uren de Tolerantiepoort. "Die poort vertegenwoordigt een droom. Er zijn al genoeg hekken, muren en kloven gecreëerd, het is tijd om de kloven te overbruggen, deuren open te zetten en hekken te ontsluiten. De Tolerantiepoort droomt ervan dat alles wat potdicht en muurvast zit, weer open te gooien waardoor mooiere verbindingen in de samenleving ontstaan. De poort laat zien dat je scherp kunt kijken, soms een oogje dichtknijpt en dat door de hand te geven het hart opengaat" aldus de initiatiefnemers.
De eerste foto (van de nog gesloten poort) maakte Marielle Barwasser.

@weblog
Raar verhaal wat wethouder vd Heuvel in het ED vertelde bij de opening. http://www.ed.nl/regio/helmond/speelhuisplein-moet-stadshart-blijven-1.3789950 Terwijl jullie zeggen dat er winkels komen.

Misschien een idee dat het ED trouwens een foto van jullie gebruikt, want die ontwerptekening van het Speelhuisplein is nu wel bekend. Mooi ding die tolerantiepoort! Hopelijk staat die er een tijdje. Dat kunnen we wel gebruiken in Helmond!!!

@Frank op zaterdag 27 april 2013 om 16:39:

Waarom wethouder Jan van den Heuvel dat zei, weten wij ook niet. Misschien zei of bedoelde hij dat het tijdelijk (zolang dat plein er is) het culturele hart van Helmond moet zijn.
Als het voorstel van B&W (pdf) door de gemeenteraad wordt goedgekeurd, komen die winkels er. Volgens de nieuwste planning dan, want het Centrumplan is nogal aan verandering onderhevig.

Je tip wat betreft de foto's ligt inmiddels bij het ED.

@Frank op zaterdag 27 april 2013 om 16:39:

Heb de wethouders Tielemans en V.d. Heuvel via twitter ook al gevraagd of ze hetzelfde over de plannen denken.

Overigens vond ik het ook vreemd om een tijdelijk plein officieel te gaan openen.Aan de andere kant pas het prima in de traditie van die omgeving. Al met al gaat het immers om een stukje Helmond waar al heel wat geld is heen gegaan.

Een mooi plein, maar dat zag ik vorige week al. Maar toen ik er gisteravond over liep was de verlichting van twee van de zes lantaarnpalen kapot en een andere lantaarnpaal was nog steeds in reparatie. :-(

Tolerantiepoort ?

Wim van den Broek

@Ria vd Laar op zondag 28 april 2013 om 14:45:

Toeval of niet, maar gisteren zijn een aantal Enexis-medewerkers een groot deel van de dag druk in de weer geweest om die kapotte verlichting van de 2 lantaarnpaal te repareren. Het resultaat: het licht van de ene lantaarnpaal is gerepareerd, de andere nog niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: