Buiten is het 22 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.912 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
50reacties

Maandagochtend werd gestart met de aanleg van het tijdelijke Speelhuisplein. De eerste contouren van dat nieuwe plein zijn inmiddels zichtbaar. Van de 6 zijdes die de omlijning van de grote zeshoek vormen, zijn er 5 gelegd. En in het midden daarvan geven de witte pijpjes in de grond aan waar de bomen komen. De plek waar 13 maanden geleden nog ’t Speelhuis stond, krijgt langzaam zijn voorlopige eindbestemming.
De gemeente verwacht dat het Speelhuisplein (conform het ontwerp) rond 1 maart klaar is. Het is nog niet bekend waar het tijdelijk plein voor gebruikt zal gaan worden. “Wij hopen en vertrouwen op creatieve en innovatieve ideeën uit de stad” laat de gemeente weten.
Vorige maand werd het terrein tot 1 meter opgehoogd (ten opzichte van de begane grond), zie deze en deze foto. Zodoende ontstaat er een verhoging in het midden met geleidelijk aflopende randen. In de periode daarvoor werden de vloeren en betonrestanten in de grond verwijderd, zie hier.
Hieronder 8 foto’s van maandag tot en met vandaag. Hebben we meer foto’s van de vorderingen, dan plaatsen we die in de reacties hieronder.

In de reactie hieronder geven we updates met vooral foto’s.

50 reacties:

Laat dit een centraal plein bliijven en niet meer bebouwen. De kubussen die gered zijn verdienen een pronk aanzicht. Dit bewerkstellig je niet door opnieuw een totaal andere (hoge) bebouwing terug te plaatsen.
Dus gemeente HELMOND, leg een mooi plein aan met wat kioskjes voor bloemverkoop e.d en maak er iets moois van.
Een nieuw theater aan de overzijde waar experience world komt, is een uitstekende plek. Dus GO FOR IT en maak geen domme fouten.

Beantwoorden

Ik zie het de gemeente Helmond eerder voor elkaar krijgen om het lelijkste hoekje van de stad: Kubuswoningen/speelhuis, nieuwe bibliotheek, en die woontoren van waaruit bovenstaande foto’s gemaakt zijn, nog lelijker te maken in de toekomt.
Sowieso de architect van de bibliotheek, hoeveel coke heeft die gast eigenlijk gesnoven toen hij dat gedrocht ontwierp? Waarschijnlijk nog altijd een kilo minder dan de ambtenaren die het ontwerp goedgekeurd hebben. En ik vrees dat het niet veel beter gaat worden als die Xperience world onzin erbij gebouwd gaat worden. Dan heb je dus straks binnen 200-300 meter meerdere totaal verschillende hondslelijke gebouwen bij elkaar. Nou daar kunnen we trots op zijn hoor. Not.

Beantwoorden

Helemaal mee eens Specht,

Het hele plein daar is sinds die bieb daar staat totaal verminkt. Die architecten die zulke griezels ontwerpen zitten veelal daarna op de bahama’s kan ik je melden. En de bewoners in de omgeving? Die hebben zoals vaak geen enkele inspaak. Wat in de raad beslist wordt gebeurt gewoon, soms al vele jaren van te voren. Hier in Noord hebben we het grote voorbeeld van voormalig jeugdcentrum JOVIC. In 2004 met groot bombarie geopend, een half jaar geleden van binnen gestript en gesloten. Een kapitaal vernietiging van in totaal bijna 3 miljoen euro. Geen hond die dat lelijke gebouw nog wil kopen, zeker in deze tijd.. En zo stapelen de blunders zich gestaag op in Helmond. En hoe kan het dan toch dat de lasten voor de burgers elk jaar schrikbarend stijgen? Nog erger, waarom pikken wij dit allemaal met z’n allen?

Beantwoorden

Je moet centrum-manager wethouder Tielemans ongestoord zijn gang laten gaan. Dat kost dan wel iets maar je krijgt ook iets.

En wat het dan kost en later onnodig zal blijken te zijn neem je gewoon op de koop toe.

Beantwoorden

@Twan,

Alles wordt toch gepikt in dit k…..land. Burgers worden tot op het bot uitgemolken, en het einde is niet in zicht.
Nederland, het land van belastingen en criminaliteit. En de retering doet wat zij wil, stemmen? Waarom? Niets wordt waargemaakt en alle verkiezingsboften zijn loze beloften. Referenda is de uitkomst maar wordt weggewuifd.
Nee, voor mij ligt NL gevoelsmatig al jaren achter me, en ga met mijn gezin en het bedrijf op temijn richting Spanje.
Het is overal wel iets, maar voor ondernemers is NL een slecht klimaat, en dit wordt alleen maar erger, Nederland wordt door de structurele bezuinigingen en keihard snoeien in de voorzieningen 100 jaar teruggeworpen in de tijd.
Mijn motto is, zoek het maar uit met de ellende, en ga voor je eigen geluk.

Beantwoorden

Gelijk heb je Adrie,

Velen zullen jouw voorbeeld gaan volgen en terecht!

Alléén criminaliteit schijnt nog te lonen in dit land, eerlijkheid, hard werken, het wordt allemaal afgestraft. 2 voorbeelden:

Een eenvoudige uitkering van zo’n 1300 euro, gekoppelt aan twee mensen, met e.v.t. toeslagen. Vaste lasten: 900 euro, dat is toch absurt onderhand? Een eenvoudig salaris van 1600-1700 euro, vaste lasten vallen vaak nog fors hoger uit, bij gemis aan alle toeslagen die uitkeringstrekkers wel! ontvangen. Ik kan me voorstellen dat mensen met een bedrijf vluchten naar betere oorden, zeker als je beginnend starter bent. Het klimaat wordt langzamerhand onhoudbaar. Maar ja…….. driekwart van Nederland ging in september naar de stembus en moesten toch zonodig PVDA-VVD stemmen? Wilders heeft hier al jaren terug voor gewaarschuwd, ook dat al ons geld, miljarden naar landen zoals Griekenland zou gaan, zonder dat er ooit een cent van terug zal komen. En het wordt nog erger…………………………………

Beantwoorden

Stenen op Speelhuisplein worden ‘gewoon’ gelegd
Sinds maandag worden de stenen op het Speelhuisplein gelegd. Vanwege de voorspelling dat er sneeuw op komst was, werd maandagmiddag plastic over het hele plein gelegd. Zodoende kon er dinsdag en de dagen daarna makkelijker worden doorgewerkt. Want vrieskou en sneeuw houden deze mannen niet tegen om door te werken, ook niet terwijl het sneeuwde.
Of het leggen van die vliegerstenen op de bevroren ondergrond later (als het niet meer vriest) nog problemen kan veroorzaken, weten wellicht de ter zake kundigen die dit lezen.
Hieronder 12 foto’s van maandagochtend tot en met vanmiddag.
Maandag:

Dinsdag:

Woensdag:

Donderdag:

Beantwoorden

Voor deze mannen heb ik veel bewondering! Het is nog een heel gepuzzel zo te zien. Maar vooral omdat ze het werk in de vrieskou uitvoeren, uren achtereen! En het wordt prachtig mooi!!!!

Beantwoorden

Ik vond ‘t Speelhuis leuker. We moeten het ‘voorlopig’ (?) maar doen met het plein. Zodra de kermisexploitant Arno Geul is afgehaakt bouw je op ‘zijn’ locatie een nieuw Speelhuis.

Beantwoorden

Deze locatie moet nooit meer bebouwd worden, dat is pas het speelhuis de hoogste eer aandragen. Dit plein is ter ere van het eens zo mooie speelhuis. Dit is een mooie gedenkplek met hopelijk een mooie grote tegel in het midden met daarop het theater afgebeeld.
Een theater moet men terugbouwen op een locatie waar meer ruimte voorhanden is., en dus waar dubbelle capaciteit gebouwd kan worden. Voor de toekomst is deze locatie totaal ongeschikt, en is complete kapitaals vernietiging.

Beantwoorden

@Mirjam van der Pijl op donderdag 17 januari 2013 om 16:48:

Er zijn arboregels die het volgens mij niet toestaan om uren achtereen op deze manier te werken. Ze zullen dus ongetwijfeld regelmatig op kunnen warmen. Weet overigens ook niet of dat altijd even prettig is.

Beantwoorden

@Ad op vrijdag 18 januari 2013 om 01:15:

De straatmakers hebben straalkachels.

Beantwoorden

Dit soort werk zou bij deze buitentemperaturen verboden moeten worden.
We zijn in een zzp-tijdperk. Van vorstverlet heeft niemand iets gehoord.
En niet werken betekent geen inkomen.
Wat doe je dan?

Beantwoorden

@Tejo op vrijdag 18 januari 2013 om 02:32:

Geen vorstverlet uit angst voor baan

Bouwbedrijven en aannemers sturen hun bouwvakkers ondanks de vrieskou de steigers op. Uit angst hun baan te verliezen, durft het bouwpersoneel geen nee te zeggen. Dat schrijft het AD.

Bij de vakbonden FNV Bouw en CNV Vakmensen komen de laatste dagen heel wat anonieme tips daarover binnen, weet de krant.

Vanaf min zes graden Celsius mogen bouwvakkers stoppen met werken. Een werkgever mag hen dan wel elders aan het werk zetten, zolang het maar een soortgelijke functie is en arbeidsgerelateerd. Dit zogenoemde vorstverlet is vastgelegd in de cao.

http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3379117/2013/01/18/Geen-vorstverlet-uit-angst-voor-baan.dhtml

Beantwoorden

@Jan op vrijdag 18 januari 2013 om 09:29:

Dan komen de bedrijven in financiële problemen, er wordt een ontslagvergunning geregeld en bij hun ontslagbrief krijgen de werknemers een briefje waarin ze kunnen lezen dat ze direct weer aan de slag kunnen bij dat bedrijf als zzp’er.

Dan is de cirkel rond.

Beantwoorden

@Jan op vrijdag 18 januari 2013 om 09:29:

Jammer dat Nederlanders nooit voor zichzelf opkomen

Beantwoorden

Het leggen van de stenen op de heuvel op het Speelhuisplein is nu precies halverwege. Hieronder de foto’s van de voortgang sinds vorige week vrijdag tot en met vandaag. ‘Slechts’ 4 werkdagen omdat de stenenleggers van Heesakkers uit Schijndel afgelopen donderdag en vrijdag niet werkten. De laatste 2 foto’s zijn van vandaag.

Beantwoorden

Helmond wordt er niet mooier op.. Vroeger was het altijd zo’n gezellige stad.. Zelfs de heistraat was toen gezellig. En die lelijke bieb dan 🙁

Beantwoorden

@Nicole,

Het wil niet zeggen dat met dit nieuwe plein, Helmond onaantrekkelijker wordt. Sterker nog, ik vind de andere kubuswoningen mooi in het oog springen, dus niet meer bebouwen. Oproep aan de Gemeente Helmond, laat het plein een ontmoetingsplaats worden voor ontspanning en rustzoekers, een kiosk (en), en wat bomen. Het is puur kapitaalsvernietiging om het plein over enkele jaren weer op de schop te gooien en te bebouwen. Nu is het een herdenkingsplek voor helmonders, waar eens het mooie Speelhuis heeft gestaan. Elders een groter theater terugbouwen.

Beantwoorden

Achja fff vergeten,

En weer een kermisplein erbij

Beantwoorden

Ik ben trots op die bouwvakkers. En als ik goed kijk zie ik mijn buurman. Natuurlijk dat is klasse. De directeur eigenaar werkt zelf mee. Waar zie je dat nog!!

Beantwoorden

Respect voor de stratenmakers die in die kou hun werk doen.

Beantwoorden

‘t Speelhuisplein aka Escherplein is bijna klaar (23 foto’s)
Sinds de vorige foto’s is er natuurlijk verder gewerkt aan ‘t Speelhuisplein. Zoals je op de foto’s ziet, hebben de  stenenleggers geen geluk met het weer. Mede daarom werd er niet elke dag gewerkt.
Vanwege het typische kubuspatroon is het plein door omwonenden al omgedoopt tot het Escherplein. De ontwikkelingen in de afgelopen 7 dagen zijn dat lunchroom Komma (in de bieb) extra ruimte voor de zaak kreeg (door verplaatsing van de hekken) en de kuilen voor de bomen zijn gegraven.
Hieronder een sectie van de foto’s die we de afgelopen 2 maanden maakten.

28 januari:

29 januari

15 februari:

19 februari:

22 februari:

zondag 24 februari:

25 februari:

26 februari:

27 februari:

1 maart:

5 maart:

12 maart:

15 maart:

19 maart:

20 maart:

25 maart:

vandaag, woensdag 27 maart:

Beantwoorden

Sinds vanochtend vroeg worden de 12 bomen gepland. Dat komt volgens de planters van BSI Bomenservice zeer nauwkeurig. Niet-precies plaatsen valt door het Escherpatroon namelijk direct op.
De bomen zijn Valse Christusdoorns (Gleditsia triacanthos ‘Skyline’). Hoewel de bomen nu nog zonder blad zijn, zullen ze met een maand blad hebben. Deze plusminus 15 jaar oude bomen zijn nu een meter of 8 en kunnen (als ze 40 jaar oud zijn) een hoogte van ruim 15 meter bereiken. De eerste 3 jaar zal de gemeente ze water moeten geven, daarna hebben de wortels de weg naar het water gevonden.
Dat liet Arjan Zoontjens van BSI Bomenservice uit Baarn de weblog weten.

Hieronder de eerste foto’s. (later volgen er natuurlijk weer meer)

Beantwoorden

Mooi pleintje

Beantwoorden

Mooi pleintje en mooi foto’s ook, maar op foto vanaf de grond op 29 januari lijkt het net of dat plein een bol loopt. Misschien door dat patroon of zo.

Beantwoorden

Wordt mooi maar valse christusdoorn? Daar zitten toch pikkers aan?

Beantwoorden

Ziet er mooi uit alleen is het jammer dat de gemeente in zee gaat met een aannemersbedrijf dat het woord “vorstverlet” niet kent.

Beantwoorden

Na de eerste 4 foto’s van gisteren, vandaag de 11 resterende foto’s. De mannen van BSI Bomenservice waren voor 16.00 uur klaar met het planten van de bomen.
Wil je alle foto’s zien die de weblog maakte sinds de start (begin januari) van de aanleg van dit tijdelijke plein? Sroll  dan helemaal naar het begin van dit topic óf klik hier.

Beantwoorden

Beantwoorden
Wim van den Broek

@Lieke op donderdag 28 maart 2013 om 17:19:

Dat lijkt niet alleen, dat is ook zo.
Het deel van het Escherplein binnen de 12 bomen ligt ongeveer een meter hoger dan de rode stenen rondom het Escherplein. Het deel van het Escherplein tussen die bomen en de rode stenen loopt omhoog om die meter hoogte te overbruggen. Zie ook bijgaand ontwerp (pdf).

Beantwoorden

Dan wordt het een sierplein, weinig activiteiten.

Beantwoorden

Festival Impact op Speelhuisplein
Festival Impact is het eerste aangekondigde evenement op het nieuwe Speelhuisplein. Dat maakte de stichting Impact vanavond bekend. Op zaterdag 7 en zondag 8 september vindt dat plaats op het Speelhuisplein, Watermolenwal en de Bleek.
Ondanks die locatiewijziging blijft Festival Impact een tweedaags, gratis toegankelijk festival in het centrum van Helmond. Op zaterdag vindt de Impact Dance Area (vanaf 16 jaar) plaats waarbij diverse DJs hun beats uit de boxen laten galmen en tijdens de Impact Sunday Special op zondag (alle leeftijden) zal behalve de bekende Mainstage ook de CultureZone, Urban Stage, Alternative Stage en de vernieuwde KidsZone plaats nemen op deze nieuwe locatie.
Een maand geleden werd bekend gemaakt dat vanaf dit jaar Impact en Winterstad en Oktoberfest niet meer in de kasteeltuin, maar elders in de stad zouden worden ondergebracht. De omwonenden hadden er te veel overlast van.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op donderdag 4 april 2013 om 22:30:

Hoe lang zullen die boompjes het dan volhouden?

Beantwoorden

@mark, hoe kom je erbij dat die bomen het niet lang gaan volhouden? In de kasteeltuin gebeurt toch ook nooit iets met de bomen? Ik ben blij dat ze in ieder geval in de binnenstad kunnen blijven zitten en niet naar bijvoorbeeld berkendonk gaan.

Beantwoorden

Officiële opening Speelhuisplein aka Escherplein op 13 april
Zaterdag 13 april gaat de gemeente ’t Speelhuisplein aka Escherplein officieel openen. Het programma daarvan volgt later. Die dag vormt in feite het sluitstuk van de afbraak van ’t afgebrande Speelhuis. Daarvan staan hier honderden foto’s bij de diverse topics en de reacties daarvan.
“Wij stellen u voor om het Speelhuisplein te laten vervallen als mogelijke locatie voor een nieuw theater, zodat deze ruimte kan worden betrokken bij de ontwikkeling van het centrumplan.” Dat voorstel (pdf) deed het college van burgemeester en wethouders vandaag aan de gemeenteraad.
Tenslotte hieronder 11 foto’s van het plein in de afgelopen 7 dagen. Daarop onder meer de mannen die de puntjes op de i zetten en de lantaarns plaatsen. De laatste foto werd vanmiddag gemaakt. Daarop zie je het stukje bij de overdekte fietsenstalling waar nog stenen moeten worden gelegd.

Beantwoorden

Ter info: het festival wordt op het voormalig RWE terrein gehouden.

Beantwoorden

@Prinfoto op vrijdag 5 april 2013 om 00:24:

Hoewel het 1 het ander niet hoeft uit te sluiten, weet Impact dat hopelijk ook. 😉 “Het festival zal plaats vinden op het Speelhuisplein, in combinatie met de Watermolenwal en de Bleek” aldus Marjolein van de stichting Impact gisteravond.

Beantwoorden

Laat ze die pokke herrie op of liever gezegd in het kanaal houwe

Beantwoorden

Ik weet het niet met die bomen, er zit een bolling in het plein waardoor regenwater van de bomen wegloopt. Maar bij de bleek en obragas effe snel gras zaaien en er een festivalterrein van maken.

Beantwoorden

Tjongens jongens wat een gezeik hiero.
Zeker allemaal boven de 60 jaar of juist niet,
vroeg oud en versleten en nergens meer tegen kunnen. Ik ben 48 lentes en ga naar party’s feesten kan niet op. Niet zanikken en leef en geniet van alles om je geen. Ik ben een groiet muziekliefhebber en kom maar op met die (geluidsoverlast) pfff. Denk dat de reageerders op feestjes van die zitters zijn die alleen omhoog komen om naar de toilet te gaan. Nee het leven is voor mij een muziekfeest of het nu Impact is of Sensation black, 80’s/90’s parties, ik lust er wel pap van.

Een muzikale groet,
A3

Beantwoorden

Een week na Festival Impact op het nieuwe Speelhuisplein is het volgende evenement geprogrammeerd. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september zal daar  Quadrant de Ouverture plaatsvinden. Deze audio-visuele opera is van de hand van de Tilburgse videokunstenaar Rob Moonen in samenwerking met de componisten Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk.
Op 4 grote schermen zal het arbeidsverleden van Helmond (met name de textiel- en metaalindustrie) worden getoond. Koren met fanfares en harmonieën zullen daarbij een compositie ten gehore brengen.

Beantwoorden

Mooi toch, een nieuw evenemententerrein.
Goed bezig gemeente Helmond. Dit plein nooit meer opheffen en in de staat laten zoals het nu is. Een aanwinst voor het centrum en mooier dan de markt waar nooit geen sfeer hangt.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zondag 7 april 2013 om 13:41:

Ik ben volgens mij even de weg kwijt….. Dacht dat Quadrant de ouverture speciaal gemaakt was voor omgeving Zuid-Willemsvaart en Traverse.

Daarnaast vraag ik me af of het verstandig is om het nieuwe plein nu al vol te programmeren. Of het nu wel of niet geschikt hiervoor is, zou je denken dat de gemeente heeft geleerd van ervaringen in het (recente) verleden wat het plannen van evenementen op 1 locatie betreft.

Beantwoorden

@Ad op zondag 7 april 2013 om 19:21:

De kruising Zuid-Willemsvaart en Traverse is niet heel ver van het Speelhuisplein.

Beantwoorden

De eerste lichtjes op ‘t Speelhuisplein branden.

Beantwoorden

Mooie foto, doet het vast goed als achtergrond op mijn tablet. 🙂

De wond is nog niet helemaal geheeld, maar de paalwoningen zijn nu in ieder geval weer prominent zichtbaar.

Beantwoorden

Officiële opening Speelhuisplein 2 weken later
Hoewel het eerder de bedoeling was om ‘t Speelhuisplein aankomende zaterdag te openen, liet een woordvoerder van de gemeente vanmiddag weten dat die opening 2 weken is uitgesteld. De officiële opening is nu op zaterdagochtend 27 april. De reden voor dat uitstel is dat de werkzaamheden op het nieuwe plein nog niet helemaal gereed zijn.
Op de onderstaande foto’s van vanochtend en vanmiddag zie je de aanlevering van stenen, een ‘meetmeneer’ en het stukje plein dat nog stenen moet krijgen.

Beantwoorden

Ik ben zojuist over het nieuwe plein gelopen. Het hekwerk is zo goed als weg, dus volgens mij had de opening gewoon morgen plaats kunnen vinden.

Beantwoorden

ik zou zeggen een grote fietsen stalling bouwen in plaats van die kleine oude gebouwtje waar ruim 2000 fietsen in passen .
met een in en uitrij poortje automatisch met een pasje de mensen zelf laten scannen en die zit op die fiets gekoppeld samen met de pas over of je kun er 50 cent op zetten met je nieuwe pas laten opwaarderen levert ook nog geld op beveiliging er bij en klaar hoef je niet zelf in te scannen ze willen toch bezuinigen nou moei optie vindt ik
gr Cindy en is lekker dicht bij het centrum van Helmond voor de mensen die met de fiets komen en staat lekker veilig..

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *