34reacties

B&W: minder vuurwerkoverlast in Helmond


“Lijkt wel oorlog in de wijk Rijpelberg. Dit is gewoon van de zotten.” Dat meldde Harrie Fotografie zondag 6 november om 02.34 uur. Opmerkelijk, want na al die jaren is deze 112-fotograaf wel iets gewend in Helmond en omstreken (mag je toch denken).
“De bommen landen inmiddels alweer enige tijd in omgeving Berkendonk en Rijpelberg. Er is eigenlijk het hele jaar door vuurwerk te horen. Elke avond vanaf de zomer wordt er rond 23.00 uur vuurwerk afgeschoten. Na het verzetten van de klok leek dit 22.00 te zijn.”
Met die woorden viel Rijpelberger die zondagochtend Harrie in feite bij. “Zo was het vannacht echt te gortig. Dit kan zo niet langer! Twee uur ‘s nachts rechtop in bed in, ik gok, zowat de hele Rijpelberg.”
Natuurlijk was niet elke Helmonder het daar mee eens. “Het grote aantal illegale vuurwerk, hele jaar door ipv met oud en nieuw, komt ook vooral door verbod afgelopen jaren en dus het doordrammen van azijnpissers die altijd al tegen waren.”
Vandaag liet B&W in Raadsinformatiebrief 123 (pdf) die over de vuurwerkoverlast in onze stad gaat, het volgende weten: “Er worden dit jaar beduidend minder meldingen van vuurwerkoverlast gedaan via de vuurwerkapp ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit betreft een daling van 68%. Deze daling is ook zichtbaar in de meldingen die buiten de vuurwerkapp bij de gemeente of politie binnenkomen. Ook het schadebedrag door vuurwerkoverlast aan gemeentelijke eigendommen ligt tot op heden 75% lager dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. We hopen dat deze trend doorzet en blijven dit op de voet volgen.”  
Het 1 sluit het ander niet uit natuurlijk, maar toch…

In de aanloop naar de jaarwisseling maakt het stadsbestuur in die brief ook bekend hoe zij de komende periode de vuurwerkoverlast in Helmond zal aanpakken.

  • Er mag vuurwerk worden afgestoken op 31 december tussen 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Buiten deze tijden is sprake van een algeheel vuurwerkverbod.
  • Er komen 5 vuurwerkvrije zonen, te weten het Elkerliek Ziekenhuis en het Dierenpark Warande (zoals in voorafgaande jaren) en Dierenpark de Rippert, woonzorgcentum Rivierenhof en verzorgingstehuis de Pannehoeve.
  • B&W verkent een lokaal afsteekverbod voor Helmond vanaf de jaarwisseling 2023/2024. “We gaan het verloop van de komende jaarwisseling evalueren en bekijken ook hoe het op andere plaatsen in Nederland is verlopen. Deze ervaringen nemen we mee in de verkenning van een lokaal afsteekverbod.”

Uit deze weblogonderwerpen blijkt dat het Helmondse vuurwerk al heel wat jaartjes een onderwerp is dat geregeld een verhitte discussie oplevert tussen voor en tegenstanders. In de jaarwisseling van 2015 naar 2016 werd onderstaande video gemaakt.

34 reacties
Reageer

Hoe het in de Rijpelberg is, weet ik niet. Maar op de Heistraat en bij mijn zus in de Eeuwsels in Helmond Noord gaat er vaak stevig stevig aan toe. Fijn voor de honden. #NOT

Komt omdat jullie t vorig jaar verboden hadden en het aantal zeikjanussen ook met de dag groeit

Wesley Vermeulen

Misschien omdat mensen merken dat er toch geen reet mee word gedaan. In de Rijpel is het elke avond raak maar zie je nooit politie of handhaving. Fijn als je net een pasgeboren kindje hebt en er lopen weer een paar jongeren te knallen over het fietspad hier.

En ooh ja als je wel een melding maakt, krijg je standaard antwoorden. Oplossingen zijn vrij makkelijk tho. Politieposten in wijkcentrum, camerabewaking op hotspots. Maar ja de gemeente heeft het drukker met de wijken vergroenen en maatregelen voor het klimaat nemen.

B&W waren deze maand op vakantie? Of horen ze niet goed?
Ik ga het in iedr geval niet meer melden via die app, er komt toch geen politie of BOA in het weekend! 🤬😡🤬

Tis hier op de Rijpel elke avond raak

Linda Hoefnagels

Snap hier echt niks van, het is werkelijk verschrikkelijk met al die bommen die afgestoken worden in de Rijpelberg en dat is al vanaf september. Ik word er serieus helemaal gek van, je schrikt je kapot steeds. Hoe kan dit dan?

Piet van Bokhovenpad; elke dag diverse keren knalbommen. Vooral onder de viaducten! Teringherrie! Fijn wandelen met je honden daar…. Niet dus

Christel Janssen-Essers

Met nieuwjaar steek ik gewoon vuurwerk af waar ik woon. Als het nou mag of niet heb ik schijt aan !!😉👍

Dit is natuurlijk kinklare onzin! Nog nooit zoveel overlast gehad hier in de aso wijk Brandevoort en het is nu al weken aan de gang.

Minder meldingen kan kloppen. Bewoners hebben nu onderhand wel door dat er door gemeente, jeugdwerk, handhaving en politie toch niets aan gedaan wordt. Zelfs al geef je lokatie's en tijdstippen door waar dagelijks overlast is.

Brandevoorter

In Brouwhuis is het ook al maanden aan de gang, melden heeft geen enkele zin.
Ooit denk je de derde wereld oorlog is los.

Sinds ik vorig jaar als terugkoppeling kreeg dat er 's avonds geen BOA's beschikbaar zijn heb ik het opgegeven.
Als iemand een vuilniszak in mijn GFT bak gooit zijn ze er wel als de kippen bij om een gele kaart aan mijn bak te hangen en deze te laten staan. Prioriteiten.

Logisch, die app deed het een tijd niet.

Als je nu als D66er geïsoleerd bent in je huisje hoor je er niets van. Hier in de Binnenstad geen overlast. En hier lopen de meeste kansarme jongeren rond de gehele avond en nacht.

Het beleid van B&W: niets doen met overlastmeldingen en dan concluderen dat de overlast is gedaald.
Dit is een bewuste misleidingstactiek die vooral bij GL en D66 populair is. Zij hebben immers geen interesse in het gepeupel en Helmond.

"Ook het schadebedrag door vuurwerkoverlast aan gemeentelijke eigendommen ligt tot op heden 75% lager dan in de vergelijkbare periode vorig jaar."

Best wel gunstig voor de belastingbetaler dat het geringere aantal meldingen gepaard gaat met een lager schadebedrag.

Ik denk dat minder mensen melding maken omdat er weinig tot niets is veranderd.
In Brouwhuis ook vrijwel iedere avond zéér harde knallen.
Fiets je over het Piet van Bokhoven pad dan ben je vaak onder de bruggen ook niet geheel verzekerd van je veiligheid, ze leggen daar bijvoorbeeld vuurwerk midden op het fietspad en rennen dan gauw aan de kant. Leuk hoor wanneer je daar met kleine kinderen fietst of met je hond loopt.
Afschaffing heeft geen zin, het is nu ook niet toegestaan en gebeurt toch.
Er is in de afgelopen decennia steeds minder ontzag voor wetten en regels waardoor dit soort gedrag ook steeds erger is geworden en wordt.
Harder optreden, hoge boetes en dus meer op handhaven is de enige manier lijkt mij.
Én ook deze consequenties in de media melden, wat nu vaak niet wordt gedaan.
Ik las afgelopen week een artikel over een 14jarige die aangestoken vuurwerk op een schoolplein had gegooid, ín de pauze terwijl er honderden kleine kinderen speelden maar nergens lees ik de consequenties voor deze jongeman. Zolang andere asociale schoffies die dit soort praktijken erop nahouden nooit iets meekrijgen over de consequenties zal er ook zeker niet door ze worden nagedacht over de consequenties. Er mag veel harder opgetreden worden en dit mag ook meer naar buiten gebracht worden, zulke lui mogen wel wat "pakangst" krijgen en daarmee ook weer wat meer ontzag voor wetten en regels.

Hier bij de fietstunnel richting de berkendonk, Rijpelberg bijna elke dag vuurwerk overlast.

Reguleren, dat is altijd te prefelleren boven verbieden. Deze ernstige knallen hebben we te danken aan de abjecte verboden van afgelopen jaren. Voortaan is er een enorm netwerk aan illegaal zwaarder vuurwerk beschikbaar gekomen.
Vergelijk hoe al capone en misdaad profiteerde van de drooglegging in USA.
Laten we dus, voor en tegen, samen hier uit komen. De mooie traditie hoeft niet geheel weg.
Er mag maar een derde etmaal per jaar vuurwerk afgestoken worden. Dat is denk ik voor alle haters genoeg, 364,6 dagen per jaar hun zin.
Komt wel dus bij dat illegale spul minder moet en niet veel overlast al weken van te voren.
Toch hoop ik dat de knallers dit ook beseffen. En hun geknal ergens achteraf doen, zonder gevaar en met zo min mogelijk overlast.
Dus gewoon nette gecontroleerde handel toestaan, en beetje meer illegaal terugdringen.
Een totaal verbod of meer kinderachtige klaagbetutteling werkt ave rechts.

Ik ben het ermee eens dat het voortijdig knallen, zoals nu al gebeurt, niet moet, maar ik snap ook dat optreden lastig is. Hier ook wel eens een knal in de brandpoort, maar logisch, zodra er een handhaver is, zijn die jochies al 5 straten verderop, ik snap best dat het moeilijk is daar iets aan te doen. Eigenlijk moeten de ouders daar iets aan doen, opvoeding heet dat, weten waar je kinderen zijn en wat ze doen, ze niet in de avond over straat laten zwerven...

Maar ik zou het zonde vinden als daardoor de vuurwerktraditie van oudjaar de nek om zou worden gedraaid, want die heeft niks te maken met dat soort vandaaltjes. Met oudjaar geniet ik elk jaar weer van het vele prachtige siervuurwerk dat in de buurt wordt afgestoken en die traditie moeten we niet kapot laten gaan omdat een paar rotjochies in november al met knalbommetjes en rotjes lopen te smijten.

@Pejaka,

Dit zijn geen jochies die dat doen, daarvoor is het vuurwerk veel te duur. Het zijn jongeren vanaf 18 jaar. Ouders zijn aan het werken en in de avond hebben ze geen zin om te kijken waar hun kroost is.

Ach laat de mens toch. Het is toch al niks meer in Nederland. Alles word afgepakt dus pak deze traditie ook nog maar af helemaal goed bezig met deze onzin! En gemeente Helmond moet zich schamen en niet als een mak lammetje in de kudde mee lopen . Een keer naar de mensen luisteren en naar de behoeftes om de tradities te behouden.

@Anoniem

Als je asociaal gedrag een traditie vindt waar behoefte aan is dan is dat best raar. De klachten van de meesten gaan juist over lomp vuurwerk door het jaar heen, niet om het vuurwerk rond Oud & Nieuw. Waar zou de gemeente zich voor moeten schamen?

Minder meldingen wil niet zeggen dat er ook minder vuurwerk wordt afgestoken 🙈

Haalt toch geen zak uit maar mijn hond komt vanaf oktober al niet meer buiten vanaf het geknal wat vaak om 16 uur al is

Saskia van Kooperen

@ Roland, de gemeente oppert dat ze algeheel verbod willen invoeren.
Daar gaat ook de opmerking over.
Daar moet de gemeente zich voor schamen.
Een kleine groep kan niet omgaan met vrijheid en verantwoordelijkheid, en link wil dan niet de daders aanpakken, maar iedereen straffen.

@Andre bedankt blij dat je het wel begrijpt! En dat is precies wat ik bedoel. Niet dat ze meer politie of Boas in zetten om te handhaven nee want dat kost geld van de gemeente maar meteen iedereen afstraffen net als den Haag op dit moment met heel Nederland aan het doen is! En dat je wat ik bedoel met kudde gedrag! En niet op komen voor het volk maar als een schaap achter de rest aan lopen!

Piet van Bokhoven Pad, onder de Venusbrug in Noord. Elke dag zwaar vuurwerk. Nooit geen politie te zien. Af en toe trillen de ruiten in de omgeving. Dit is al vanaf september. Politie bellen? Heeft geen zin, ze hebben geen tijd...Al die (lokale) verboden, wassen neus. Het is zal gewoon weer Helmond Noord (Havervelden) op de laatste dagen hetzelfde liedje zijn en zeker op 31 dec. Wéér het gevoel en de beleving alsof je je in de Oekraïne bevind. Honden, katten, doodsbang.... Het interesseert ze geen ene moer, er veranderd niets. Onvoorstelbaar dat juist nu in de energiecrisis en de boodschappen die steeds duurder worden, dat jonge mensen vanaf 12 jaar, maar ook volwassenen er nog geld voor over hebben.....Verstand komt met de jaren, dat is helaas bij velen ver te zoeken.

@Piet Visser op vrijdag 18 november 2022 om 07:40:

Ben ik het helemaal mee eens! Maar ik ben bang dat veel van tieners zich domweg niet realiseren dat dieren een veel beter gehoor hebben dan wij mensen. Want door hun betere horen komen die knallen veel harder bij hen binnen waardoor ze er zoveel last van hebben.

Zelf vind ik siervuurwerk prachtig bij oud-op-nieuw. Maar ben al zeker 50 jaar blij dat ik het niet hoef te betalen en er wel naar mag kijken.

mevr. Klaassen

Klopt Mevrouw Klaassen,

dank voor uw reactie. Dieren hebben een meer dan tien keer beter gehoor. Hun zintuigen zijn ook beter ontwikkeld dan bij menig mens. Als de meeste dat zouden beseffen (helaas niet) gingen ze beter met deze bevindingen om. Ik heb niets met vuurwerk, zonde van het geld. Dat gaat naar betere doeleinden. Overigens, in de loop der jaren ben ik meer van de dieren gaan houden dan van mijn eigen soort.

@Piet Visser op vrijdag 18 november 2022 om 07:40: Nooit geen politie te zien

Dus, er is altijd politie te zien.

Slaap fijn verder B&W, er is al meer dan 10 jaar vanaf oktober tot maart veel overlast zware knallen, onrustige honden, knallen waar je zenuwachtig van wordt. Als je meldt dan wordt er niets mee gedaan, denk streepje zetten achter vuurwerkoverlast meer niet!!! Dus melden mensen t niet meer totdat t escaleert bij de mensen zelf, omdat de gemeente helmond er niets mee doet.
Minder meldingen😴🙄🫣t wordt ieder jaar erger en meer zwaardere knallen

Wilma Adriaans

Mensen bellen nie meer geen vertrouwen meer opzochten dus

Frits Verkoeijen

Hier bij de deltaweg en onder de tunnels gaat het het hele jaar door melden heeft geen nut

Het heeft inderdaad totaal geen zin om een melding te doen. Handhaving komt toch niet. Politie al helemaal niet.

Zojuist weer een erg zware vuurwerkbom vanaf sportpark Brandevoort. Leek wel een handgranaat.

Brandevoorter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: