8reacties

Wethouder Gaby: In Helmond staat een huis

Volgens mij is je opdracht heel simpel als wethouder. Je maximaal inzetten om Helmond mooier en beter te maken voor de inwoners van nu en de generaties van de toekomst. Maar, wat ik ook heb geleerd, is dat het niet alleen belangrijk is om die juiste dingen te doen, maar óók om dat verhaal te vertellen. Om met inwoners te delen welke ambities we hebben, waar we staan, welke stappen we zetten. Daarom deel ik graag op deze plek mijn ervaringen met jullie. Meestal gaat het over de enorme opgave die we in Helmond hebben om ervoor te zorgen dat iedereen hier een woning kan vinden. Zo ook vandaag. Vandaag vertel ik onder meer over nieuwe sociale huurappartementen aan de Torenstraat!

35 sociale huurappartementen erbij
Vanaf vandaag worden er woningen gebouwd aan de Torenstraat, zeg maar tegenover de parkeerplaats van de Albert Heijn. Er komen 35 appartementen. Sociale huur, van Woonpartners. Ik was vanochtend aanwezig om de mijlpaal ‘start bouw’ te vieren. Waarom ik deze ontwikkeling zo belangrijk vind? Er kunnen hier weer 35 alleenstaanden of stelletjes, starters of senioren, in Helmond wonen. En dan ook nog eens op een steenworp afstand van ons centrum. En, betaalbaar. Want we hebben met elkaar in Helmond afgesproken dat iedereen hier een plek moet kunnen vinden, ongeacht de dikte van je portemonnee. Hier, op deze plek, woon je niet alleen dichtbij het centrum, maar ook volop in het groen: denk aan het Burgemeester Geukerspark én het prachtige groen dat we rondom de Watertoren gaan realiseren.
Als het goed is zien we die appartementen hier al heel snel verschijnen. Dat komt omdat dit de eerste Woonst-woningen zijn. Dat zijn huurwoningen die sneller kunnen worden opgeleverd én minder duur zijn in de ontwikkeling. Dat is, zeker in deze tijd van woningnood én grote financiële zorgen, extra belangrijk.

Helmond blijft groeien
Gelukkig blijft het niet bij die 35 appartementen. Wie onze stad ziet, kan niet om de bouwkranen heen. In de hele gemeente, maar vooral direct aan de rand van ons centrum, komen er de komende jaren heel veel woningen bij. En dat is ontzettend belangrijk, want uit allerlei onderzoeken blijkt dat Helmond ook de komende jaren fors blijft groeien. En voor alle inwoners hebben we goede en betaalbare woonruimte nodig.
We denken daarbij ook aan de aantrekkelijkheid van ons centrum. Want meer inwoners in de buurt van ons centrum, betekent meer inwoners die er een kop koffie drinken, een boodschap doen, op een terrasje gaan zitten. Dat is dus ook weer goed voor onze ondernemers. En we denken aan het groen, aan ontmoetingsplekken, aan een fijne omgeving om te wonen. Het is niet alleen belangrijk om meer woningen te bouwen, maar juist ook om te bouwen aan een fijne en toekomstbestendige stad.

Nieuwe uitdagingen
Ook wij zien dat alles duurder wordt, dat projecten te maken hebben met stijgende bouwkosten. Maar ik ga me er enorm voor inzetten, samen met al onze partners, dat die kosten zo weinig mogelijk invloed hebben op ons bouwtempo. Want stijgende bouwkosten of niet. Inflatie of niet. Onze inwoners blijven op zoek naar een woning. Starters, om een toekomst op te bouwen. Gezinnen, voor wie hun huidige woning te krap wordt. Of juist senioren, die graag willen doorstromen naar een levensloopbestendig huis.
Ook worden we met de neus op de feiten gedrukt als het gaat om de prijzen van energie. Het sterkt ons in de overtuiging dat we door nu energiezuinige, goed geïsoleerde en gasloze woningen bouwen, deze problemen in de toekomst zoveel mogelijk kunnen voorkomen en de lasten voor toekomstige bewoners meer en meer kunnen drukken. Tegelijkertijd leveren we op die manier een bijdrage aan onze duurzaamheidsambities. Op die manier gaan goed voor de wereld en goed voor de portemonnee hand in hand. Uiteraard vergeten we daarbij niet de bestaande woningen, maar daarover vertel ik in een volgende column meer.

De komende periode probeer ik jullie vanaf deze plek zoveel mogelijk op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen rondom bouwen en wonen in Helmond. Ik hoop dat ik je zo, goed en actueel, kan bijpraten over alles wat er speelt. En dat is een heleboel!

Wethouder Gaby van den Waardenburg