Buiten is het 9 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 109.551 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

8reacties

Volgens mij is je opdracht heel simpel als wethouder. Je maximaal inzetten om Helmond mooier en beter te maken voor de inwoners van nu en de generaties van de toekomst. Maar, wat ik ook heb geleerd, is dat het niet alleen belangrijk is om die juiste dingen te doen, maar óók om dat verhaal te vertellen. Om met inwoners te delen welke ambities we hebben, waar we staan, welke stappen we zetten. Daarom deel ik graag op deze plek mijn ervaringen met jullie. Meestal gaat het over de enorme opgave die we in Helmond hebben om ervoor te zorgen dat iedereen hier een woning kan vinden. Zo ook vandaag. Vandaag vertel ik onder meer over nieuwe sociale huurappartementen aan de Torenstraat!

35 sociale huurappartementen erbij
Vanaf vandaag worden er woningen gebouwd aan de Torenstraat, zeg maar tegenover de parkeerplaats van de Albert Heijn. Er komen 35 appartementen. Sociale huur, van Woonpartners. Ik was vanochtend aanwezig om de mijlpaal ‘start bouw’ te vieren. Waarom ik deze ontwikkeling zo belangrijk vind? Er kunnen hier weer 35 alleenstaanden of stelletjes, starters of senioren, in Helmond wonen. En dan ook nog eens op een steenworp afstand van ons centrum. En, betaalbaar. Want we hebben met elkaar in Helmond afgesproken dat iedereen hier een plek moet kunnen vinden, ongeacht de dikte van je portemonnee. Hier, op deze plek, woon je niet alleen dichtbij het centrum, maar ook volop in het groen: denk aan het Burgemeester Geukerspark én het prachtige groen dat we rondom de Watertoren gaan realiseren.
Als het goed is zien we die appartementen hier al heel snel verschijnen. Dat komt omdat dit de eerste Woonst-woningen zijn. Dat zijn huurwoningen die sneller kunnen worden opgeleverd én minder duur zijn in de ontwikkeling. Dat is, zeker in deze tijd van woningnood én grote financiële zorgen, extra belangrijk.

Helmond blijft groeien
Gelukkig blijft het niet bij die 35 appartementen. Wie onze stad ziet, kan niet om de bouwkranen heen. In de hele gemeente, maar vooral direct aan de rand van ons centrum, komen er de komende jaren heel veel woningen bij. En dat is ontzettend belangrijk, want uit allerlei onderzoeken blijkt dat Helmond ook de komende jaren fors blijft groeien. En voor alle inwoners hebben we goede en betaalbare woonruimte nodig.
We denken daarbij ook aan de aantrekkelijkheid van ons centrum. Want meer inwoners in de buurt van ons centrum, betekent meer inwoners die er een kop koffie drinken, een boodschap doen, op een terrasje gaan zitten. Dat is dus ook weer goed voor onze ondernemers. En we denken aan het groen, aan ontmoetingsplekken, aan een fijne omgeving om te wonen. Het is niet alleen belangrijk om meer woningen te bouwen, maar juist ook om te bouwen aan een fijne en toekomstbestendige stad.

Nieuwe uitdagingen
Ook wij zien dat alles duurder wordt, dat projecten te maken hebben met stijgende bouwkosten. Maar ik ga me er enorm voor inzetten, samen met al onze partners, dat die kosten zo weinig mogelijk invloed hebben op ons bouwtempo. Want stijgende bouwkosten of niet. Inflatie of niet. Onze inwoners blijven op zoek naar een woning. Starters, om een toekomst op te bouwen. Gezinnen, voor wie hun huidige woning te krap wordt. Of juist senioren, die graag willen doorstromen naar een levensloopbestendig huis.
Ook worden we met de neus op de feiten gedrukt als het gaat om de prijzen van energie. Het sterkt ons in de overtuiging dat we door nu energiezuinige, goed geïsoleerde en gasloze woningen bouwen, deze problemen in de toekomst zoveel mogelijk kunnen voorkomen en de lasten voor toekomstige bewoners meer en meer kunnen drukken. Tegelijkertijd leveren we op die manier een bijdrage aan onze duurzaamheidsambities. Op die manier gaan goed voor de wereld en goed voor de portemonnee hand in hand. Uiteraard vergeten we daarbij niet de bestaande woningen, maar daarover vertel ik in een volgende column meer.

De komende periode probeer ik jullie vanaf deze plek zoveel mogelijk op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen rondom bouwen en wonen in Helmond. Ik hoop dat ik je zo, goed en actueel, kan bijpraten over alles wat er speelt. En dat is een heleboel!

Wethouder Gaby van den Waardenburg

8 reacties:

Waar kan je je inschrijven….😊

Beantwoorden
Carolien van de Kimmenade

“Om met inwoners te delen welke ambities we hebben, waar we staan, welke stappen we zetten.”

Ambities: check. (“En voor alle inwoners hebben we goede en betaalbare woonruimte nodig.”)

Stappen: check. (“Wie onze stad ziet, kan niet om de bouwkranen heen.”)

Waar we staan: ik mis in de tekst de informatie hoe groot het verschil is tussen vraag en aanbod.

Beantwoorden

Dat is positief nieuws voor Arno Bonte!
Hoeft hij niet meer vanuit Rotterdam naar Helmond te reizen.

Beantwoorden

Benieuwd inderdaad of die wethouder van verweg hier ook een plek krijgt.
Betaalbaar voor iedereen, dus voor mensen die hier komen wonen een zekere armoedeval wanneer zij mogelijk meer willen gaan werken of verdienen. Eerst wordt je bijdrage afgetrokken.. En bij sterke nivellering via huurtoeslag etc, zullen mensen afhankelijk blijven.
Ook wel zuur wanneer je modaal verdient en pak ‘m beet 1300 euro huur betaald, en een andere met uitkering max 270 betaald.

Verder prima stukje dat, natuurlijk, wegblijft van politieke vragen. Als wethouder vind ik dat horen.

Beantwoorden

Woonpartners verricht nog steeds wonderen. De tijden van de grondlegger Sjef Gerris blijven actueel.

Beantwoorden

Tjonge 35 appartementen erbij. Hoeveel Helmondse starters kunnen daarvoor in aanmerking komen?

Beantwoorden

@Bert s op maandag 3 oktober 2022 om 22:39:

Gaby is onder de indruk, dat telt.

Beantwoorden

@Bert s op maandag 3 oktober 2022 om 22:39:

Inderdaad, slechts 35 starters… Wat heb je daar nu aan? De wethouder had vorige week gewoon ineens 35.000 appartementen bij moeten bouwen én meteen opleveren. Dan waren er tenminste 35.000 starters geholpen. Pas dan was ze goed bezig geweest. Trouwens, al waren het slechts 10.000 appartementen geweest, dan telde het wat mij betreft ook nog wel.

Kortom, wat een onzin verkoop je wederom Bertje s. Ik moet Gaby nog een compliment geven, want wat een mooie dame is dat.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *