30reacties

66 Betaalbare huurwoningen in de Heistraat

Op deze plek neem ik jullie af en toe mee in mijn werk als wethouder bouwen en wonen in Helmond. We zijn hard aan het werk om voor iedereen fijne en betaalbare plek in Helmond te fixen. Daarvoor moeten we ervoor zorgen dat er flink gebouwd wordt in onze stad. Gelukkig lukt dat best aardig: je ziet een heleboel bouwkranen, niet alleen rondom het centrum, maar ook in de wijken. Vandaag neem ik jullie mee naar één van die nieuwe woningbouwlocaties: de Heistraat. Hier gaan we, samen met Woonpartners, een heleboel betaalbare huurwoningen bouwen.

Aan de Heistraat hebben we keihard gewerkt. De afgelopen jaren heeft het gebied een flinke kwaliteitsimpuls gekregen. Dat doe je als gemeente natuurlijk niet alleen. Heel veel andere organisaties en inwoners hebben daar een steentje aan bijgedragen. Dankjulliewel daarvoor! Er was echter altijd steeds dat ene stukje ‘wat nog moest’: het gebied Heistraat en Heistraat/Wolfstraat (pdf). Daarmee ronden we het gebied ‘bouwkundig af’, zoals dat heet. En precies dáár gaat de schop in de grond voor nieuwe woningen.

Woningen: 11 sociale huur
Om met de deur in huis te vallen: hier kun je terecht met elke portemonnee. Want, met dank aan Woonpartners, gaan we hier 66 woningen bouwen. 55 daarvan worden appartementen en 11 daarvan worden eengezinswoningen.
Een impressie van die 11 zie je hiernaast. Het worden mooie, duurzame woningen, bovendien allemaal sociale huur, oftewel, betaalbaar voor iedereen. Dat is ook wat wij in Helmond belangrijk vinden, dat iedereen hier een plek kan krijgen, ook als je wat minder te besteden hebt.

Appartementen: 40 sociale huur en 15 middenhuur
Van de 55 appartementen worden er 40 ook sociale huurappartementen. Die zie je hiernaast. Het worden 40 studio’s en appartementen in verschillende prijsklassen, maar allemaal sociale huur, dus allemaal betaalbaar. Die andere 15 worden middenhuur. Dat is dus een iets hogere huur, maar ideaal voor bijvoorbeeld de leraar, de politieagent en de verpleegkundige: al die belangrijke beroepen die we in Helmond keihard nodig hebben, moeten een plek kunnen krijgen.
En als je liever wil huren dan kopen, bijvoorbeeld als je flexibel wil zijn of nog niet toe bent aan en koophuis óf juist als senior wil doorstromen vanuit een koophuis en niet meer het gedoe en onderhoud ervan wil hebben, dan kan middenhuur ideaal zijn.
Begin 2025 hoopt Woonpartners klaar te zijn met bouwen. Wanneer je je kunt inschrijven en hoe dat allemaal werkt, daarvoor zou ik zeggen: wend je vooral tot Woonpartners, zij kunnen je er vast meer over vertellen.

Je ziet natuurlijk volop bouwkranen in de stad. En je leest hier op de weblog en in de krant over alle plannen die we hebben in de wijken en rondom het centrum. Over het Stationskwartier, waar we volop woningen gaan bouwen. Over het gebied rondom het Piet Blomplein, wat we gaan aanpakken. En we zijn natuurlijk druk bezig met de Woonvisie en de Omgevingsvisie. Maar ik vind het belangrijk om jullie echt te laten zien als al die plannen echt tot uitvoer komen. Als we echt nieuwe woningen bouwen waar onze inwoners een fijne toekomst kunnen opbouwen. Want daar doen we het met zijn allen toch voor.

Woonwethouder Gaby van den Waardenburg