Buiten is het 19 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 103.322 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
5reacties

In ons coalitieakkoord hebben we opgenomen dat wij als gemeente er naar streven om een duurzame voorbeeldgemeente te willen zijn op het gebied van duurzaamheid en daarin voorop te lopen. In het coalitieakkoord hebben we een impuls van 2 miljoen euro gereserveerd om ons gemeentelijk vastgoed nog eens extra te verduurzamen. Verschillende gemeentelijke panden, zoals wijkgebouwen, hebben we al verduurzaamd. Recent hebben we ook diverse maatregelen genomen bij parkeergarage Doorneind.

Dave-van-Hout-FotografieMeerwaarde omgeving
Parkeergarage Doorneind is in mijn ogen een goed voorbeeld van de stappen die wij zetten in het verduurzamen van ons vastgoed. Naast dat we energie besparen door slim gebruik te maken van zuinige ledverlichting (als er geen beweging van mensen of auto’s is, dan dimt de verlichting) en zonnepanelen, is er een klimaatbestendige gevel gerealiseerd. De noord- en westgevel zijn voorzien van beplanting en hiermee zorgen we voor verkoeling en schaduw tijdens warme dagen. Tegelijkertijd dragen we bij aan een betere biodiversiteit en aan het vergroenen van het centrum. Met deze ‘groene jas’ laten we zichtbaar zien wat we doen en dit is een meerwaarde voor de uitstraling in de omgeving.
Voor het verduurzamen van ons eigen vastgoed proberen wij, uiteraard binnen de geldende regels, zo veel mogelijk samen te werken met Helmondse ondernemers. Dit is goed voor onze eigen ondernemers die de gevolgen van de corona crisis merken. Juist nu is het belangrijk dat de gemeente anticyclisch blijft investeren.

Een groene en duurzame stad
Misschien vraagt u zich af waarom we een duurzame stad zo belangrijk vinden. We zien en merken dat het klimaat verandert. U herinnert zich vast de warmte van afgelopen zomer en de droogte door de weinige regen. We willen juist dat Helmond ook in de toekomst een plezierige stad is om te wonen, recreëren en te verblijven. Dit vraagt op een aanpak van de bestaande gebouwen en verharding. We zijn ambitieus en geloven in onze plannen om te verduurzamen. En toch realiseren we ons goed dat dit een grote opgave is en blijft. Daarom zijn er diverse landelijke en regionale subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van particuliere woningen. Zo heeft de gemeente Helmond zelf ook een duurzaamheidslening en een subsidie voor groene daken. En als gemeente vinden we dat ook wij het goede voorbeeld moeten geven. Immers, een klimaatneutraal Helmond begint bij jezelf! Doet u ook mee?

Gaby van den Waardenburg
Wethouder Stedelijke Ontwikkeling, Wonen en Regionale Samenwerking

5 reacties:

Verduurzamen is oké, zolang men niet doorschiet zoals die halve zool van een Frans Timmermans.
Verduurzamen zou nog meer oké zijn als het kon zonder een enkele subsidie die vaak verkeerd terecht komen, misbruik in de hand werkt en projecten zo onnodig duur worden waardoor er geen profijt meer behaald kan worden.
Als gek Frans zijn zin krijgt hangen we over 10 jaar allemaal aan de bedelstaf.
Helmond is vooralsnog gezond bezig lijkt me.

Beantwoorden

Geef onderhand maar eens echt het voorbeeld dan en zorg dat de gemeentelijke gebouwen zonnepanelen hebben. Dan geef je pas echt een voorbeeld en niet anderen het opdringen en zelf op oude voet doorgaan.

Beantwoorden
Alex van der Velden

Gaby is geboren EN getogen in Helmond. Helaas woont zij nu in Oud-Mierlo (Brandevoort). Vanaf die locatie kijkt zij naar Helmond. Haar oproep steun ik.
De gemeente Helmond moet zelf een voorbeeld geven. Niet uitsluitend oproepen tot……

Beantwoorden

Veel gezemel maar weinig wol van dit figuur

Beantwoorden

Goed verhaal Gaby!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *