14reacties

Alana bij de World Press Photo

“Is dat iets voor jou, Alana?” klonk een bekende stem door mijn telefoon vanmiddag.
En voor ik het wist, ging ik naar de exclusieve perspreview World Press Photo in de Cacaofabriek. De opening voor de pers was om 13:15. En ik was zo’n geluksvogel dat ik daarbij mocht zijn.
Nadat ik verdwaalde in de Cacaofabriek (Ik liep achter een man aan waarvan ik dacht dat hij daar ook naartoe ging. De man had ook een fotostudio, maar het was niet diegene waar ik naar opzoek was.) en bijna weggestuurd werd, want de opening is pas om 17:00 (Ik zie er gewoon niet als ‘pers’ uit). Was ik op de goede plek bij de juiste mensen.

Ik werd, met nog een klein aantal anderen, opgevangen door Ilse en Julia. Terwijl zij ons vriendelijk te woord stonden, antwoord gaven op alle vragen, aan de kant gingen voor een foto, of in beeld stapten voor de tv-camera. Werden er om ons heen de laatste puntjes op de i gezet voor de grote opening later vanmiddag.

In het kort over de World Press Photo.
Elk jaar, vanaf 1955, organiseert een Nederlandse stichting de World Press Photo. Dit is een wereldwijde fotowedstrijd. Om een indruk te geven, de foto’s die hier in de Cacaofabriek hangen zijn gekozen uit 64.823 foto’s uit 130 landen. Bijzonder dit jaar is dat voor het eerst de wedstrijd en tentoonstelling zijn verdeeld in zes regio’s (Afrika, Azië, Europa, Noord- en Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië en Oceanië) en vier categorieën (Singles, Stories, Long-Term Projects en Open Format).

Ik vond de tentoonstelling erg indrukwekkend. Ruim 1½ uur heb ik er rondgelopen. Er is beneden een ruimte met foto’s en een verdieping hoger staat de rest. Er hangen 2 schermen, waar video’s op afgespeeld worden. Je kunt een QR-code scannen, waarbij je het verhaal achter de foto te horen krijgt (Ik had geen oordopjes bij, dus vergeet deze niet mee te nemen).
Alles bij elkaar was het prachtig. Wanneer je een foto ziet, roept dit een emotie bij je op (Alle emoties komen aan bod). Wanneer je het verhaal erbij leest, wordt deze emotie veel sterker en kijk je anders naar de foto. Om niet alles te verklappen zal ik 2 foto’s die mij de sterkste emotie gaven beschrijven.

Een foto, beneden in de hal, daar staat een meisje op van 12 jaar. Zij heeft het langste haar, dat ik ooit zag. Het is haar identiteit. De reden waarom haar haar zo lang is, staat op de kaartjes bij de foto’s. Die je echt zelf wil bekijken en lezen. Deze foto liet mij glimlachen. Ik herkende mijn dochter er een beetje in. Die er niet van houdt wanneer haar haren worden uitgekamd. Of wanneer er een vlecht wordt gemaakt. Ik zag in gedachten de ouders stoeien met de knopen. En de manier waarop de fotograaf dit verhaal heeft vastgelegd is erg mooi.

Boven tussen de foto’s viel mij een foto op van een vrouw die huilde. De reden van haar tranen waren haar kinderen. Haar twee dochters zijn ontvoerd. Tussen deze fotoserie hangt nog een foto. Een foto van een stapel sandalen. Dit zijn de schoenen van de meisjes die ze hebben meegenomen. Onvoorstelbaar hoeveel emotie een foto los kan maken.

De tentoonstelling is van 21 januari tot en met 19 februari te zien in de Cacaofabriek. Deze is geopend tot 20:00 uur, zodat je na werk kunt gaan. En het beste bewaarde ik voor het laatst:
Daar waar je in Hilversum €8,50 entree moet betalen. En in Israël 52 (omgerekend €14,10) is de entree van deze expositie in de Cacaofabriek in Helmond geheel gratis. Dit zodat er geen drempel is wanneer je een bezoek wil brengen. Maar ook om het belang van beelden en verhalen over de wereld te delen/zien en horen.
Deze gratis entree is te danken aan:
      • Stichting Openbare Basisscholen Helmond
      • De OMO Scholengroep
      • Jan van Brabant College
      • Hogeschool de Kempel (pabo)
      • ROC ter Aa
      • Driessen Groep
      • Mediapartners Eindhovens Dagblad en Helmond Marketing 

Omdat veel scholen dit initiatief steunen, bezoeken zij deze tentoonstelling ook. Meestal groepen 7 en 8. In de hal, naar de tentoonstelling toe hangen vele posters vol met polaroidfoto’s. Kinderen van basisscholen kregen les over fotograferen. Waarom maak je foto’s? Waar let je op? Wat mag wel/niet op een foto? Kijk hier ook even naar als je gaat.

Dus, ga.


In de reacties hieronder staan updates door de weblog.