Buiten is het 27 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.821 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
5reacties

Hoewel veel Helmonders het zich niet realiseren, is de provincie Noord-Brabant best belangrijk voor onze stad. Daarom is het prettig dat we vanaf vandaag geïnformeerd worden als daar iets belangrijks speelt voor Helmond. Door 2 specialisten bij uitstek, want zowel Annegien Wijnands als Stijn Smeulders zijn én Helmonder én beslissen als Statenlid mee wát er gaat gebeuren. 


Als de Helmondse leden van Provinciale Staten zullen we in deze column op de weblog verslag gaan doen van gebeurtenissen in de provincie die voor Helmond van belang zijn. Er gebeurt namelijk geregeld wat op provinciaal niveau, waarbij Helmond betrokken is of wat voor Helmond van belang is. Iedereen kan zich bijvoorbeeld het Kerktheater nog herinneren, waaraan de provincie een financiële bijdrage heeft geleverd en wat dagen het onderwerp van gesprek was in Helmond.
Via deze column willen we de Helmonders graag informeren over wat de provincie allemaal doet. Als Statenleden weten we dat veel Brabanders niet goed weten wat de rol van de provincie nu eigenlijk precies is. Wij begrijpen dit, de Brabander heeft namelijk maar weinig direct contact met de provincie. Met de gemeente Helmond heeft een Helmonder vaker contact, bijvoorbeeld voor de aanvraag van bouwvergunningen, het verkrijgen van een rijbewijs of een paspoort of in relatie met de zorgtaken van de gemeente. Daardoor is het voor burgers vaak wel duidelijk wat de gemeente doet en minder duidelijk waar de provincie nu eigenlijk voor verantwoordelijk is.
Helmond is niet onbelangrijk in Brabant. De stad mag ontzettend trots en blij zijn met de status van B5-stad die het samen met de andere grote Brabantse steden Eindhoven, Tilburg, Breda en Den Bosch heeft. De provincie heeft vanwege de B5-status de laatste jaren tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in Helmond. Er is in de stad dan ook bijna geen groot project te vinden wat niet mede mogelijk is gemaakt door de provincie. Zo zijn naast het veelbesproken kerktheater ook de culturele HotSpot in de Cacaofabriek, het nieuwe stationsplein en de tunnel onder het station, de nieuwe afrit bij Brandevoort, de upgrade van de kanaalzone, de groene campus en automotive campus mede mogelijk gemaakt door de provincie.
De provincie heeft de laatste jaren dus een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van onze stad. Ze heeft niet meer de financiële mogelijkheden om Helmond nogmaals van zo’n enorme impuls te voorzien, maar toch blijft de provincie ook de komende jaren van belang voor Helmond. Zo bepaalt de provincie of er een nieuw stadion voor Helmond Sport kan komen op Berkendonk of dat Berkendonk groen blijft en hoe provinciale wegen zoals de N279 en het Wilhelminatracé worden aangelegd. Daarnaast heeft de provincie een belangrijke rol in het stimuleren van de regionale economie, bij het toewijzen van bedrijventerreinen (bijvoorbeeld BZOB-bos) en de leefbaarheid van het buitengebied (megastallen). Er is dus genoeg om over te schrijven en dat zullen we dan ook graag gaan doen!

Annegien Wijnands
Stijn Smeulders

Update: 
Op 25 april werd Annegien wethouder in Nuenen. Daarom is zij geen lid meer van Provinciale Staten en kan zij dus geen verdere bijdragen leveren aan deze rubriek Brabant Best Belangrijk. Helaas voor de weblog, maar ‘n mooie functie voor haar.
Stijn zal daarom als enige Helmonder in de Staten nu deze kar moeten trekken.

5 reacties:

Leuk, ook ik was onwetend hahaha.
Ik vind het altijd wel moeilijk hoor, ook nu een beetje met woorden als Wilhelminatrace en BZOB. Maar die stonden gelukkig achteraan. 🙂

Beantwoorden

Dit heet institutionele weerstand. Of, zoals Klaartje Peters dat noemt, institutionele taaiheid van provincies.

Veel taken van de provincies kunnen prima ondergebracht worden bij gemeenten, die almaar groter worden. Andere (regionale) taken kunnen naar bijvoorbeeld het SRE. Het restant kan naar inspecties (denk aan de inspecties onderwijs en gezondheidszorg)

Provincies: gauw opheffen op bestuurlijk niveau. Traditie is geen argument dit in stand te houden.

Beantwoorden

Trouwens, de slogan “Brabant, best belangrijk” lijkt wel heel erg op de slogan van het kabinet uit 2005 rondom het Europareferendum (“Europa, best belangrijk”). De inspiratie is in Den Bosch al wegbezuinigd?

Beantwoorden

@@de Provincialen op woensdag 6 maart 2013 om 11:16:

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat die titel van die weblogrubriek Brabant Best Belangrijk bedacht is door het weblogteam. Die zitten allemaal in Helmond. 😉

Beantwoorden

Dán neem ik het terug natuurlijk!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *