Buiten is het 17 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.885 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
1reactie

Kort voor de zomervakantie heeft Provinciale Staten een besluit genomen dat belangrijk is voor Helmond. Provinciale Staten heeft namelijk met steun van de PvdA besloten dat Helmond de al eerder toegezegde subsidie van 5 mln euro voor het project Goorloopzone definitief van de provincie krijgt. Dit ondanks dat het project niet op de eerder afgesproken deadline van 31 december 2013 is voltooid. Helmond krijgt nu 2,5 jaar langer de tijd om de eerste fase van de Goorloopzone af te ronden.

Het project Goorloopzone omvat de ontwikkeling van de omgeving van de Goorloop tot een ecologische zone die toegankelijk wordt gemaakt voor recreatief gebruik. De Goorloop ligt nu in het stedelijk gebied tussen de Heeklaan en de Europaweg ingeklemd tussen bebouwing (o.a. het terrein van Raaymakers) en infrastructuur waardoor de ecologische en recreatieve functie van de beekzone beperkt is. Het project Goorloopzone beoogt de toegankelijkheid van de Goorloop te herstellen. Door het project Goorloopzone wordt er dwars door de stad – van het Goor tot en met de Warande – een park gecreëerd, waardoor een prachtige groene recreatiezone ontstaat. Bovendien vormt de Goorloopzone een mooie opwaardering van de wijk Helmond West.

Zoals ik in een eerdere blog al vertelde mag Helmond zich gelukkig prijzen met de status van B5 stad. Hierdoor heeft het net als Eindhoven, Tilburg, Breda en Den Bosch de laatste 5 jaar enorm veel geld van de provincie gekregen in het kader van het investeringsprogramma Samen Investeren in Brabantstad. Tot 1 februari van dit jaar is er al 242 mln euro van de provincie in de 5 grote Brabantse steden geïnvesteerd. Ook de Goorloopzone maakt deel uit van het investeringsprogramma Samen Investeren. Aan de projecten stelde de provincie de eis dat de realisatie uiterlijk 31 december 2013 diende te zijn afgerond. Deze deadline verklaart waarom er zo koortsachtig wordt gewerkt aan de Culturele Hotspot op Suytkade die ook voor het einde van dit jaar klaar moet zijn.

Omdat er buitengewone omstandigheden zijn die ervoor hebben gezorgd dat de uitvoering van de Goorloopzone is vertraagd heeft de gemeente aan de provincie verzocht om uitstel. Deze buitengewone omstandigheden zijn erin gelegen dat Raaymakers Houthandel vorig jaar failliet is gegaan en de gemeente de grond die benodigd is voor de Goorloopzone nog niet heeft kunnen overnemen van de curatoren. Zonder twijfel gaat het hierbij om overmacht. Provinciale Staten heeft dan ook besloten om het uitstel toe te kennen. Overigens ging dit niet zonder slag en stoot, want er ging een precedentwerking uit van het voorstel om Helmond uitstel te geven voor de Goorloopzone. Tilburg en Den Bosch zagen hun kans schoon om ook uitstel aan te vragen voor enkele van hun projecten. Dit uitstel is voorlopig afgewezen.

Het is goed om te zien dat de gemeente snel na het definitief worden van de provinciale subsidie is begonnen met de realisatie van een eerste deel van het project. Op 16 juli is begonnen met de aanleg van 3 ecopassages over de Goorloop. Deze diervriendelijke passages worden gerealiseerd bij de Arberglaan, President Rooseveltlaan en de Heeklaan. Tot midden november zijn deze wegen dan ook afgesloten voor verkeer. Het geeft even wat overlast, maar dan hebben we in Helmond wel een stadspark dat dwars door de stad loopt. Helmond wordt steeds mooier en het is goed dat de provincie daaraan bijdraagt!

Stijn Smeulders, lid van Provinciale Staten
woordvoerder wegen en OV en vicefractievoorzitter van de PvdA-fractie

1 reactie:

Wat is er ecologisch aan die hondenuitlaatplaats, al die drollen?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *