Buiten is het 17 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 97.620 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
10reacties

“Een mooi stukkie klassiek journalistiek werk van Chiel Timmermans, waarheidsvinding en terug naar de feiten, complimenten!” Dat was mijn reactie op het stuk dat in het Eindhovens Dagblad stond over illegale wiethandel in Helmond. Chiel heeft een rondje Helmond gedaan, (dat aanzienlijk korter is dan het bekende ‘rondje Helmond’) om te onderzoeken hoe eenvoudig het is om – illegaal – een gram wiet te kopen. In de samenvatting van zijn artikel schrijft hij: “Anderhalf uur, een handvol pogingen en twee gram wiet. Zo simpel is het dus.” Lees hier het volledige artikel.)

Beste mensen, dit is de dagelijkse gang van zaken in Helmond, sinds jaar en dag. De illegale handel van wiet viert hoogtij. Met harde aanpak door inzet van politie alleen red je het niet. Het werkt namelijk niet zo in de praktijk.
De aantallen fte’s bij de politie zijn simpelweg niet toereikend, zeker niet met alle andere zaken die ook de aandacht verdienen. Denk hierbij aan ondermijnende criminaliteit, loverboypraktijken en prostitutie, inbraken, autodiefstallen etc. Dat is dus dweilen met de kraan open. Bovendien is de regelgeving rondom wietverkoop niet helemaal duidelijk: een coffeeshop wordt gedoogd, verkopen mag, maar van inkoop is geen sprake. Met andere woorden: de overheid laat toe dat er iets verkocht wordt wat niet geteeld mag worden. Gevolg, het telen zit volledig in de illegaliteit. Pak dus de illegale wietteelt aan en reguleer het.
Dat laatste is wat D66 al jaren probeert aan te pakken. Als overheid verdien je er geld mee dat je kunt inzetten tegen criminaliteit, bovendien weet je met regulering waar het vandaan komt, wat de kwaliteit is en het allerbelangrijkste, wát je precies koopt! Op 21 februari jl. is het Vera Bergkamp (Tweede Kamerlid D66) het met haar initiatiefvoorstel gelukt. Dit initiatiefvoorstel moet nog door de Eerste Kamer heen en dat wordt een uitdaging, wordt vervolgd…

Terug naar Helmond. Burgemeester Blanksma heeft in 2013 een poging gedaan met de gemeenteraad om te komen tot een tweede coffeeshop. Om deze poging tot een succes te maken was het nodig de criteria voor het verlenen van een vergunning voor een coffeeshop te versoepelen. Dit is niet gelukt, hoewel de meerderheid van de raad voor regulering van wietteelt is. Betekent dit dat de meerderheid dit wel wil, zolang het niet in Helmond is? Een vreemde gedachte als je het mij vraagt. Hoe dan ook, de burgemeester concludeerde: “….ook heb ik waarde gehecht aan de in het verleden door de raad vastgestelde criteria waaraan die nieuwe locaties dienden te voldoen. De praktijk leerde mij echter dat geen van de voorgestelde locaties aan de door de raad vastgestelde criteria voldeed.” Conclusie: er is geen ruimte voor een tweede coffeeshop volgens de gestelde criteria door de gemeenteraad. Ik ruik hier een kans… (zie hier (pdf) de criteria.)

Chiel trekt in een discussie op Twitter met mijn collega Stevens de juiste conclusie: “Dit is deels ook een Helmonds probleem. Consequentie van het hebben van slechts één coffeeshop.” Lieve mensen, ik zeg niet dat een tweede coffeeshop alle wietproblemen in Helmond verhelpt, maar het zal zeker bijdragen aan de oplossing. Het aanbod in de reguliere circuit wordt groter waardoor mensen minder geneigd zijn hun wiet illegaal te verkrijgen. Want vergis je niet, de vraag in Helmond is gigantisch hoog, daar kan één coffeeshop niet tegenop!

Daarom roep ik de gemeenteraad op daadkracht te tonen in dit dossier, het gaat hier niet alleen om de veiligheid, maar ook om de gezondheid van onze inwoners. Wiet is overal in de stad verkrijgbaar, in woonwijken, bij middelbare scholen en vlakbij zorginstellingen…. de hele dag door en niet alleen vanaf 16.00 uur in de middag. Met dit gegeven, dames en heren van de gemeenteraad, is regulering van wietteelt zo’n slecht idee nog niet. Laat onzinnige criteria los en heet een tweede of zelfs derde coffeeshop welkom in Helmond.

Noureddine Zarroy (D66 Helmond)

10 reacties:

Jaja en dan weer aanslagen/brandstichting krijgen en allerlei andere rare dingen, omdat concurrentie niet gedoogd wordt ???

Beantwoorden

@Henry Road King op donderdag 18 mei 2017 om 17:17:

Meteen maar vier stuks dan. Of een extra voor elke aanslag. In Eindhoven hebben ze er 15, dus vier lijkt me een mooi minimum voor Helmond

Beantwoorden

Van mij hoeft dat echt niet, maar dat weet je al van mij.

Beantwoorden

Daar gaan we weer hoor, op naar de volgende ronde granaten gooien 🙁

Beantwoorden

Citaat: “Daarom roep ik de gemeenteraad op daadkracht te tonen in dit dossier”

Beste Noureddine, je zit zélf in de gemeenteraad. Misschien kun je een keer met een idee komen in plaats van vanaf de zijlijn inhoudsloze politiek correcte onzin te roepen.

Beantwoorden

Als ik kijk naar de huidige praktijk in de Wolfstraat lijkt het beter om wat meer zaken te openen. Blow zelf niet maar ik wil het wel fatsoenlijk reguleren. Gemeentebestuur frusteert dit al jaren. Kijk er eens minder wantrouwig en meer effectief naar. Bijvoorbeeld eetcafe/waterpijp/wiet. Zo doorgaan kan niet.

Beantwoorden

Wat ’n fout verhaal van deze d66meneer. D66 wil ’n overheid die jonge burgers niet beschermt tegen drugs, maar stimuleert dat men gebruikt. Zware criminelen lachen zich ’n breuk om deze ‘politicus’, want de handel zal groeien. Het echte probleem van al deze gebruikende jonge mensen, daar kijkt deze meneer en zijn partij uit 1966 van weg. Ook het Om er vervolgens niets aan te doen. Zarroy, ga eens kijken in de Wolfstraat en zie de opvallend vaak bleke koppies van gebruikers. Help hen, help hen echt. Ben ’n vent en sta voor de gezondheid van deze vaak jonge Helmonders. Help Helmond in de richting van ‘drugsvrij.’ Dan heeft de stad toch iéts aan het o zo lege liberalisme van meneer Zarroy en de zijnen.

Beantwoorden

Goed verhaal.
Als ik de Helmondse coffeeshopsituatie goed begreep is de grote meerderheid in de raad voor een tweede coffeshop maar omdat ze het niet eens kunnen worden over de precieze invulling van de regeltje is er nog altijd geen tweede coffeeshop: rare mensen die politici.
Wat me wel opvalt als ik enkele reacties lees, is dat die aanslagen op de Konninginnewal dus hebben gewerkt en veel angst zaaiden. Ik ben het eens met de oplossing van Michiel van Geel. Want we moeten de misdadigers hier in Nederland nooit de baas laten spelen. Wij de maatschappij zijn sterker en hebben een paar honderd miljard, die misdadigers niet!

Beantwoorden

@Patricia op vrijdag 19 mei 2017 om 01:17:

Beste Patricia,

Juist om de gebruikers goed in beeld te hebben en beleid te kunnen voeren dat hun gezondheid ten goede komt is het belangrijk om meer verkooppunten te hebben. Mensen die gewoon een pleziertje willen of even willen vluchten uit de werkelijkheid zullen altijd een roesmiddel vinden om dit voor elkaar te krijgen. Of dit nu alcohol is, wiet, pillen, lachgas of GHB maakt in wezen voor hen niet zo veel uit.

Wat belangrijk is is dat ze weten wat de gevaren zijn en dat de overheid beleid maakt om hun gezondheid te beschermen als ze besluiten om een roesmiddel te gebruiken. Bij wiet van een straatdealer weet je niet hoeveel bestrijdingsmiddelen erop zitten, wat het gehalte aan werkzame stof is voor de desbetreffende soort en je loopt het risico dat zo’n straatdealer ook andere zooi gaat aanbieden, zoals heroine.

Juist als je meer coffeeshops hebt en liefst ook de teelt reguleert kun je goed controleren op kwaliteit en zwaarte van het produkt. Als er meerdere shops zijn kun je ook shops die zich niet aan de regels van de gemeente houden probleemloos tijdelijk sluiten. Als je er maar een hebt, dan betekent sluiting dat de straathandel flink toeneemt.

Er zijn dus goede redenen om juist de handel uit de illegaliteit te halen. Met tabak en alcohol hebben we ook goede ervaringen met het voorlichten en terugdringen van (overmatig) gebruik en verslavingszorg. Die lessen moeten we ook op andere drugs gaan toepassen.

Beantwoorden
Michiel van Geel

Ik denk dat Zarroy vooral voor zijn Marokkaanse vriendjes extra afzetmogelijkheden wil organiseren. Iedereen weet dat de licht getinte bontkraagjes deze handel beheren

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *