Buiten is het 5 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.420 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
39reacties

Hoe is het mogelijk dat een directeur die bewezen heeft een bedrijf dat jarenlang in het slob zat tot een bloeiend, winstgevend bedrijf te maken door een wethouder wordt weggespeeld. Vooral de sociale functie die voor veel mensen in Helmond zo belangrijk is gaat hierdoor verloren.
Welk belang speelt hier?
De reacties van deskundige zakenmensen die hun sporen verdient hebben spreken boekdelen. Wie verkwanselt hier goede arbeidsplaatsen en veel geld van de burger. In het bedrijfsleven zou zo’n persoon linea recta naar de uitgang verwezen worden.
Misschien moet de heer Van Kroonenberg net als Tielemans een procedure starten voor reputatieschade met dat verschil, waar Tielemans zijn reputatie zelf teniet deed, hij van alle blaam is gezuiverd en kan terugkijken op een zeer succesvolle baan waarbij hij Helmond en veel kwetsbare burgers een goede dienst heeft bewezen.

Leny van Muijen

39 reacties:

Inmiddels denk ik dat ik het snap. De heer Van Kroonenberg was aangesteld onder wethouder Tielemans. De visie van Dhr. Kroonenberg/Tielemans heeft waarschijnlijk niet gestrookt met de visie van mevrouw Van Mierlo, dus exit Dhr. Kroonenberg. Het heeft weer een paar centen mogen kosten, een zinloos onderzoek van 2.5 ton, een rapport naar het functioneren van Dhr. K, wat tot nu toe 66.000 heeft gekost, en ruim 3 ton om van Dhr. Kroonenberg af te komen. Het was een goed renderend bedrijf onder dhr. K…maar blijkbaar telt het ego van mevrouw Van Mierlo meer!! Nu is het maar de vraag, hoe het verder gaat met Atlant groep. Mevrouw Van Mierlo, bedankt!! In deze tijd van bezuinigingen had ik wel iets anders kunnen bedenken om met die ton te doen, en ik had Dhr. K. zijn werk laten doen, wat hij goed deed!!

Beantwoorden

En toen werd het stil aan de overkant……
Zoals gewoonlijk wanneer je hier in Helmond ernstige zaken aan de orde stelt.
Of ze ‘weten het niet meer” zijn het vergeten of…zou het toch zo zijn dat ze allen chantabel zijn op de een of andere manier…

Duidelijk is in ieder geval dat van Mierlo om wat voor reden dan ook een totaal onwerkbare situatie voor dhr. K. heeft laten ontstaan.

Maar wat nu met van Mierlo en consorten… wat gaat dit optreden voor haar opleveren? Ik zou zeggen, onmiddellijk aftreden wegens 1 onbehoorlijk bestuur, en 2. het verkwanselen van gemeenschapsgeld.

Waar blijven jullie nu betweters uit de Helmondse politiek die altijd overal wel iets van vinden of een totaal on relevant rapport weten aan te voeren met cijfers hoe goed het wel niet gaat in deze stad?

Gezien de recente publicaties deze week gaat het helemaal niet goed met deze stad. Deze stad hoort nu te vallen onder curatele van het Rijk.
Een raad die nog niet tot tien kan tellen en een bestuur, burgemeester en wethouders die er niets, maar dan ook niets van begrijpen
Ik ben benieuwd naar jullie reacties, maar zoals gewoonlijk gaan die er niet komen na deze waarheden.

Beantwoorden

Ik vind dit sowieso een lastig dossier. Ik sta persoonlijk wel aan de kant van Van Kroonenburg, maar ik snap ook de kant van het bestuur wel.

Ik denk dat het goed is voor iedereen om deze reactie vanuit het college van Helmond op een brief van de OR van Atlant eens te lezen, omdat die tot een hoop verduidelijking leidt:
http://www.helmond.nl/BIS/2013/Notities%20en%20kaarten/commissies/CN%20Reactie%20op%20notitie%20OR%20Atlant%20Groep%20van%207%20feb%202013.pdf

Ik vind dat Van Kroonenburg volkomen gelijk heeft dat die kostprijsplus systematiek (als ik tenminste goed begrepen heb wat die systematiek inhoudt) een slecht idee is. De winst aan het einde van de rit stroomt nu ook al terug naar de gemeenten. Wat belangrijk is is dat de financiële prikkel om zo efficiënt mogelijk te werken volkomen verdwijnt. Dat kan een politieke keuze zijn, met als doel Atlant menswaardiger te maken en ook de allerzwaksten weer een kans te geven om binnen Atlant aan de slag te kunnen. De vraag is alleen of dat niet op een andere manier bereikt kan worden (bijvoorbeeld met quota gebaseerd op het percentage dat men afgekeurd is). Nu wordt eigenlijk de hele commerciële doelstelling in een keer om zeep geholpen. Dat lijkt mij te drastisch.

Dat gezegd hebbende: het was nog in het stadium van doorrekenen wat de gevolgen zouden zijn. Het was dus nog allerminst zeker dat die kostrpijs-plus systematiek er überhaupt zou komen. In plaats van de kont tegen de krib te gooien zou Van Kroonenburg er misschien beter aan hebben gedaan om actief de discussie aan te gaan. Formeel is het allemaal juist gegaan, zowel bij het wegsturen van een directeur die een obstakel voor uitvoering van het beleid is geworden als bij het instellen van een onderzoek bij vermeende malversaties. Maar er knaagt iets. Hadden deze kosten niet allemaal voorkomen kunnen worden op een of andere manier? Waren deze kosten ook gemaakt indien Atlant werkelijk een commercieel bedrijf was geweest of was er dan meer druk geweest om er samen uit te komen? Had bijvoorbeeld de gemeenteraad niet een open discussie kunnen plannen met Van Kroonenburg en Van Mierlo present om te kijken of er een werkbare oplossing te bedenken was?

Van verwijtbaar handelen is geen sprake denk ik. Dat het allemaal handiger/minder formeel bureaucratisch gekund had klopt wel. Maar om nou te zeggen dat dit alleen maar een botsing van ego’s geweest is vind ik te ver gaan.

Het onderzoek staat trouwens compleet los hiervan. Er kwamen vertrouwelijke meldingen binnen van malversaties in de boekhouding. Ik neem aan dat die van meerdere bronnen kwamen. Dan is het redelijk normaal dat je dat gaat onderzoeken. De vraag is of je meteen een volledig onderzoek moet laten doen door een externe partij of dat je ook gericht had kunnen kijken in de boekhouding naar de meldingen. Het bestuur was er ook snel bij om te melden dat Van Kroonenburg niet verdacht werd. Uiteindelijk is daar trouwens afgezien van wat creatief boekhouden van Tielemans ook niets gevonden.

Beantwoorden
Hoge bomen vangen veel wind

Dit bedoel ik nu. Hele preken die niet over de essentie gaan. Creatief boekhouden noem ik gewoon oplichting door een volksvertegenwoordiger.

Beantwoorden

De term creatief boekhouden is hier volkomen misplaatst. De heer Tielemans heeft voor zijn werkzaamheden op een indirecte manier geld ontvangen, alleen om zijn wachtgelduitkering veilig te stellen. Maar elke Nederlander is wettelijk verplicht als hij/zij tijdelijk zonder werk zit om werk te aanvaarden, en de inkomsten hieruit te melden. Doe je dit niet, dan wordt je voor het gerecht gesleept onder de noemer fraude. Laat iedereen maar zelf bepalen hoe ze het handelen van de heer Tielemans willen benoemen.

Beantwoorden

@Hans Gruijters op zondag 1 september 2013 om 15:16:

Ik zit zo op uw reactie te wachten op mijn stukje de Angst en de Verkiezingen.
Waarom denkt u dat er ook maar geen enkele politieke reactie op komt?
Overigens ben ik het met uw mening zoals hierboven vermeld volledig eens.

Groet

Beantwoorden

@ hoge bomen vangen veel wind……

Gelul in een bord yoghurt zouden we in het westen zeggen.
.

Beantwoorden

Geachte Mevr. vvan Mijen.
Ter uwer geruststelling. Gisteren de laatste landelijke peilingen gezien aangaande de VVD en de PvdA.
Landelijk worden beide partijen verpulverd en dit zal ongetwijfeld zijn weerslag op de Gemeenteraadsverkiezingen hebben.
Het probleem Mevr. van Mierlo lost zichzelf wel op.
Ook alle pogingen van dhr. Boetzkes om zich weer te verzekeren van het pluche zullen tevergeefs blijken te zijn.

Beantwoorden

@Eric Laten we hopen dat Boetzkes inderdaad niet terugkeert.

Verder lijkt de Helmondse politiek rotter dan ooit tevoren. Ik weet niet of ik ga stemmen, want wie (van niveau) verdient nog enig vertrouwen?

Beantwoorden

@DTB op maandag 2 september 2013 om 13:32:
ik heb nog nooit mijn stem laten verloren gaan. Vind het een belangrijk democratisch recht. misschien wel een plicht..

Toch ga zoals ik er nu overdenk niet stemmen, zal dan de eerste keer zijn den de Helmondse politiek kan zich dat aanrekenen.

Beantwoorden

@eric op maandag 2 september 2013 om 14:05:

Dan gaat je stem verloren en profiteert de arrogante macht.

Beantwoorden

Ik ben het eens met Peter Swinkels die het wegzetten van Van Kroonenberg een zorgelijke ontwikkeling noemde. Hier wordt Atlant echt niet beter van en ook al is de gewezen direkteur niet de makkelijkste, hij heeftbwel bewezen een goedevformule neer te zetten die voor veel mensen zinnig werk opgeleverd heeft. Van Mierlo heeft veel te snel het conflict over de bezuinigingen aangegrepen om van deze directeurvaf te komen. En alweer kost het veel geld.

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

@lodewijk…. Hij kan misschien wel een winstgevend bedrijf maken.. maar daar gaat het bij de altant toch niet om? Ook bij de minder winstgevende onderdelen die nu verdwenen zijn werkte mensen met hun beperkingen. Jammer dat het schilderwerk verdwenen is bv.

Maar ben benieuwd wat er nog naar buiten komt van deze kwestie. Zal vast meer gespeeld hebben want aan de bedrijfresulaten kan het niet liggen….

Beantwoorden

@eric je zou inderdaad bijna even vooruit willen kijken wat de verkiezingsuitslag in Helmond gaat doen. De peilingen voor PvdA en VVD zijn terecht dramatisch. Er is totaal geen vertrouwen meer in de politiek. Aan de andere kant moet onze stad natuurlijk wel bestuurd worden. Zeggen dat we niet meer gaan stemmen gaat ook niet voor oplossingen zorgen. De vaste achterbannen van de politieke partijen zullen gewoon opkomen en hun stem uitbrengen. Als we dan een lagere kiesdrempel halen en veel mensen wegblijven dan blijft de oude hap in ongeveer de huidige verdeling zitten. En volgens mij worden we ook daar niet vrolijk van. Ik zou in ieder geval ook niet meer de club van Tielemans in de coalitie willen want die hebben zich nou ook niet bepaald van hun “nette” kant laten zien.

De hele affaire bij Atlant is niet goed geweest voor de naam van het bedrijf en de mensen die daar werken, wat je ook van Kroonenburg denkt.

Beantwoorden

@Ruud: Door het winstgevende bedrijf hebben veel mensen ook werk, dat er bepaalde bedrijfsactiviteiten gestopt zijn is natuurlijk wel jammer.

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

@Reinier op maandag 2 september 2013 om 19:24:

Dat de oude hap terugkeert hoeft nu niet bang voor te zijn.

Beantwoorden

@ eric. Dat zou ik niet te hard roepen. Ik durf te wedden dat 75 % terug keert op zijn huidige plekkie. Mensen die gaan stemmen stemmen toch op een partij waar ze altijd op stemmen. Meer gewoonte als stem waar over na gedacht is.

Beantwoorden

@Ruud op dinsdag 3 september 2013 om 09:15:
Dit keer niet.

Beantwoorden

Naar aanleiding van de rapportage van Deloitte inzake Atlant Groep, laat het college van burgemeester en wethouders het volgende aan de gemeenteraad weten:

Vanmorgen heeft het college gesproken over het vertrek van de heer Th. van Kroonenburg als algemeen directeur van de Atlant Groep. Ook is gesproken over het door het algemeen bestuur van de GR Atlant Groep openbaar gemaakt rapport inzake feitenonderzoek naar signalen van onregelmatigheden ( verder te noemen rapport Deloitte).
De bestuurlijke verantwoordelijkheid voor het vertrek van de heer Th . van Kroonenburg ligt bij het algemeen bestuur van het openbaar lichaam Atlant Groep. In deze gemeenschappelijke regeling is de verantwoordingsrelatie naar uw raad vastgelegd. Wethouder Van Mierlo zal als lid van het algemeen bestuur in de komende vergadering van de raadscommissie MO&E, voor zover haar dat mogelijk is, tekst en uitleg geven. In verband met contractuele afspraken en privacy van betrokkenen heeft dat wel zijn beperkingen.
Het uitgebrachte rapport activeert ook de bestuurlijke verantwoordelijkheid van ons college zelf voor een goede uitvoering van de Algemene wet politieke ambtsdragers (Appa). Het gestelde in het rapport roept de vraag op of ter zake wel juist gehandeld is door betrokkenen. Een antwoord op die vraag kan eerst gegeven worden dan nadat de heren Tielemans en Yeyden in de gelegenheid zijn gesteld om te reageren. Pas na hoor en wederhoor willen wij een inhoudelijk oordeel uitspreken.
Wij hebben vandaag per brief de heren Tielemans en Yeyden gevraagd hun opvattingen kenbaar te maken over het rapport Deloitte en over de daarin beschreven kunstaankoop. Gevraagd is voor 12 september 2013 te reageren. Het college kan na ontvangst van de gevraagde reacties tot een inhoudelijk oordeel komen. We zullen uw raad daarna daarover verder informeren.

Beantwoorden

Prima ,een eerlijk antwoord van Tielemans en Yeyden en de zaak is transparant.

Beantwoorden

Het verhaal met Tielemans is volgens mij niet relevant in zoverre dat dit niet de reden is dat SP en PvdA over Atlant willen spreken. Ik vraag me af of ze er genoegen mee nemen dat op deze manier het debat erover op de lange baan geschoven wordt. En volgens mij is het niet aan het college om contracten te sluiten waarbij zij de transparantie van de democratische controle “verkopen”. Als de raad in alle openbaarheid over deze kwestie wil spreken, dan is het college volgens mij gewoon verplicht om te antwoorden lijkt mij.

Vanavond raadsvergadering. Het zal mij benieuwen.

Beantwoorden
Hoge bomen vangen veel wind

Maar eigenlijk mogen twee fraudeurs hun zegje doen om v Mierlo uit de wind te houden. En juist dit soort politiek zouden wij als burgers niet meer moeten accepteren.

Beantwoorden

Waarom reageert de Gemeente Helmond via de Weblog?
Waarom niet via het kanaal in dit geval het ED die dit als eerste publiceerde?

Vooral niets ten nadele van het Weblog hoor.
Ik vind het alleen heel vreemd dat zo’n reactie via dit mediakanaal kont.
En dat voor een Gemeente….

Die hebben toch woordvoerders, persvoorlichters etc?

Beantwoorden

@ eric. 15 maart zullen we het weten.

Beantwoorden

@ Ruud,ik denk eerder.

Beantwoorden

Hoeveel % van de inwoners zou nog vertrouwen hebben in dit college? Ik denk heel weinig,we hebben genoeg gezien.

Beantwoorden

@ eric Kan het eerder dan? voor gemeente zijn toch nooit vervroegde verkiezingen?

Beantwoorden

@Naomi op dinsdag 3 september 2013 om 18:01:

De gemeente stuurt al haar informatie gelijktijdig naar alle media. Het is vervolgens aan de media om te bepalen of en wanneer zij dat publiceren.

Beantwoorden

Klopt,@ Ruud maar dit groepje dat totale lak heeft aan de kiezer en alleen maar voor eigen glorie gaat en geen draagvlak meer heeft gaat 15 mrt niet halen.

Beantwoorden

Gezien het bovenstaande, wellicht is het onderstaande voor sommigen een idee:

Zaterdag 14 september: Helmondse dag van de Democratie in het kasteel
Ook in Helmond vieren we dat we in vrijheid onze stem kunnen laten horen. Daarom doet Helmond mee met de landelijke Dag van de Democratie. Op zaterdag 14 september van 13.00 tot 17.00 uur zijn inwoners van Helmond van harte welkom in het kasteel voor een bezoek aan de politieke markt of om deel te nemen aan speeddaten met raadsleden.
Alle Helmondse politieke partijen die zijn vertegenwoordigd in de gemeenteraad hebben een kraampje op de politieke markt. Die markt vindt plaats in de oude raadzaal in het kasteel. Hier kunnen inwoners informatie krijgen, vragen stellen en kennis maken met alle fracties in onze gemeenteraad.
Het speeddaten biedt inwoners de kans om in korte tijd persoonlijk van gedachten te wisselen met raadsleden en ze suggesties mee te geven voor de komende verkiezingsprogramma’s. Inwoners die hierin geïnteresseerd zijn kunnen zich hiervoor opgeven door een e-mail te sturen naar [email protected] of door te bellen naar 0492 – 587155.

Beantwoorden

We kunnen nog wel maanden bloggen terwijl een ieder het wel eens is over gedrag Tielemans. Ik zal aangifte gaan doen.

Beantwoorden

@Eric: misschien is het een idee om donderdag even af te wachten? Ik begrijp dat Dhr. Tielemans en Dhr. Yeyden tot donderdag te tijd hebben gekregen om hun visie bekend te maken…

Beantwoorden

@ Ceedee: Hebben declaratiegesjoemel ook nog..

Beantwoorden

Op ED valt te lezen dat Kroonenburg al weer een nieuwe baan heeft weer in de zorg en weer in Helmond. Part of the deal. We worden bedonderd waar we bij zitten door dit college.

Beantwoorden

Wim bedankt,is gebruikelijk hier eerst zaken via anderen te vernemen.

Beantwoorden

@eric op zondag 15 september 2013 om 11:43:

Het onderzoek naar Theo van Kroonenburg pleit hem vrij. Hij had alleen een verschil van inzicht met het bestuur.
Het is dus niet zo gek dat hij zo snel alweer een goede baan in de zorg heeft gevonden. Al dan niet met behulp van het Helmondse college.

Beantwoorden

Daar gaat nu dus om. V Mierlo stopt hem ruim drie ton toe en bemiddeld ook nog eens in het vinden van een baan. Alleen voor mediton moet er toch ook nog enkele tienduizenden euro s worden neergelegd. Kortom een riante regeling voor iemand die niet fuctioneerde. Menig wel functionerend ambtenaar die er uitgekieperd bij de Gemeente Helmond is begrijpt hier niets van.Er deugd niets van.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *