16reacties

Draaiorgelman behouden voor ’t centrum!

Toen direct na de vakantie via de media duidelijk werd dat Alfons Gehlen, de orgelman die wekelijks 2 keer vanuit Heerlen naar Helmond komt met één van z’n draaiorgels, letterlijk en figuurlijk geen brood meer zag in de wekelijkse gang naar Helmond, overviel mij dat bericht. Ik vond het persoonlijk heel jammer dat die ge-zellige klanken zouden gaan verdwijnen. Nou kun je over dat laatste natuurlijk redetwisten maar een ding kan wel gesteld worden; het brengt reuring in het centrum! Goed ik besloot toen om Alfons te bellen en te vragen wat hem mogelijk kon bewegen om te blijven draaien. Omdat het dus ging om te weinig inkomsten, ging het simpel gezegd om een mogelijke geldelijke ondersteuning.

We kwamen tot een bedrag van € 2.500,00, wat een vergoeding betekende voor de reiskosten Heerlen-Helmond v.v. Omdat het naar mijn inzichten ook ging om het behoud van een stukje cultureel erfgoed, bracht ik het onder de politieke aandacht van de wethouder cultuur Jan van den Heuvel. “Heel sympathiek, maar ik kan / mag geen ondernemer steunen”; was zijn reactie. Ik besloot om een brief gericht aan het college te versturen. De inhoud van die brief werd binnen de samenwerkende fractie door de fvz’s SDOH en D66 echter niet gesteund en ook de voltallige fractie zweeg. Ik vond dat ik die actie dan maar op persoonlijke titel moest doorzetten en zocht hiervoor steun bij Michael Rieter (Helder Helmond ). In het verleden hadden we vanuit Helmondse Belangen ons al vaker ingezet voor de orgelman ( legeskosten ) Goed Michael ondersteunde met HH het initiatief en om een lang verhaal kort te maken; tijdens de algemene beschouwingen Begroting 2014 werd door de fractie Helder Helmond, ondersteund door ondergetekende, nog een motie ingediend voor een ondersteuning in 2014. Het college had, zoals kon worden verwacht, inmiddels al negatief geantwoord. Die motie werd alleen door de indieners gesteund waaruit dus bleek dat ook de gemeente-raad geen mogelijkheden zag tot een geldelijke ondersteuning. Het doek leek in politieke zin gevallen voor de orgelman !
Alleen in de weken voorafgaande was er contact geweest met Jan Verspaget. Hij had een visie waardoor er zeker mogelijkheden zouden liggen. Na de ( mislukte) politieke exercitie heb ik vervolgens contact gezocht met Jan en zijn Michael en ik bij Jan aan tafel geschoven. Jan was heel resoluut en gaf direct aan de orgelman te willen behouden voor Helmond en hem structureel te gaan steunen vanuit de Stichting Jan Verspaget Foundation. Naast de structurele geldelijke steun bood hij ook aan om 2 personen te voorzien van een winter- en zomer outfit ! Er waren voor hem wel enkele voorwaarden nl. het draaiorgel zou op meer (staan) plaatsen “reuring” moeten geven in het centrum en communicatie zou via het centrum management ( Marlène Drouen ) moeten gaan lopen. Nou die handschoen hebben / gaan we oppakken en is het (heugelijke) nieuws aan Alfons verteld. Zijn reactie was fantastisch en hij was opgelucht. Zijn reactie? Hij staat absoluut open voor het overleg en gaf aan dat zijn besluit om te stoppen hiermee van de baan was. Als die plooien worden gladgestreken, zal Alfons met echtgenote en diverse vrijwilligers, actief blijven in het centrum. Reuring en gezellige culturele muzikale klanken in het Helmondse centrum zijn behouden ( al is en blijft die visie er niet voor iedereen ! )
Waar vind je dit nog? Helmond onderscheidt zich daarin en we mogen daar best trots op zijn. En dat laatste geldt ook voor de orgelcollectie in de Gavioli zaal! Dit dossier is gelukkig verlengd met dank aan het doorschuiven van de sloop en de hernieuwde inzet van de vrijwilligers. Orgels blijven zodoende op de (politieke) agenda c.q. aandacht. Een museale collectie incl. de accordeon collectie van Arie Willems, om trots op zijn en zeker te blijven!

Berry Smits van Helmondse Belangen
(in samenwerking met Michael Rieter van Helder Helmond)