Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 108.687 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
18reacties

Deze maanden schrijven Helmondse politieke partijen 1 voor 1 een discussiestuk over een Helmonds politiek getint onderwerp. Een mooie kans om in je eigen omgeving je mening aan ‘de Helmondse politiek’ te laten horen en met hen in discussie te gaan.


Integriteit: vanzelfsprekend?

Als gemeenteraadslid van Helmond Aktief vraag ik me bijna dagelijks af, hoe het toch komt dat de politiek bij de burger in zo’n slechte geur staat. Veel politici proberen toch naar eer en geweten hun werk te doen? Staande midden in de samenleving, temidden van verlokkingen en verleidingen. Want leer me een ding, politici zijn ijdel, ze willen graag aangesproken worden als bobo, liefst nog als een prominente bobo. Pluimstrijkerij, daarvoor vallen gemeenteraadsleden, wethouders en burgemeesters.
Maar bij een aantal politiekers gaat het verder. Zij worden hautain, maken gebruik van een leugentje om bestwil, ze komen hoe dan ook op een hellend vlak, maar ze willen er wel mee weg komen, desnoods door hun omgeving een andere kant op te laten kijken.

Integriteit is van het grootste belang voor het goed functioneren van een stadsbestuur. Regels en richtlijnen kunnen ondersteunend werken. Maar hoe men het wendt of keert. Integriteit begint bij de persoon. Een eerlijk mens staat sterk in zijn schoenen.

Op dit moment spelen veel zaken, waarbij de integriteit van bestuurders in het geding is. Een wethouder in Eindhoven  heeft zich laten onthalen door vastgoedmagnaten. En voor wat hoort wat. Exit: wethouder. De burgemeester van die gemeente heeft zich te goed gedaan aan privé-gebruik van dienstautokilometers compleet met chauffeur. In Valkenswaard loopt een onderzoek naar een wethouder en in Amsterdam, en zo dadelijk in andere gemeenten, loopt een kwestie over de bonnetjes van de politieke partijen.

Ik vraag me af: is men in Helmond ook ziek?
Zo worden wethouders regelmatig gezien met ondernemers uit de bouw- en vastgoedsector, die ook opdrachten vervullen voor de gemeente Helmond. Gezien worden is goed, maar al te vriendschappelijk is teveel van het goede. Zoals ik al zei, het hellend vlak begint met leugentjes om eigen bestwil.
Grove leugens heb ik in deze raadsperiode meegemaakt in de gang van zaken rond Klein Arsenal, waarbij leden van het college zich niet van hun beste, lees integere kant hebben laten zien.

Ik weet het niet, maar volgens mij moet ook Helmond alert blijven.Soms zijn klokkenluiders nodig voor het zelfreinigende vermogen van de democratie.

Theo van Mullekom
Fractievoorzitter Helmond Aktief met een K

18 reacties:

Allereerst, Theo van Mullekom, leuk dat je de moeite wil nemen om hier een gastlog te schrijven !
Typisch dat je het over andere politici hebt en geen promotiepraatje Helmond Aktief ! Daarmee vertel je mij in ieder geval al dat je bedoelingen goed zijn en dat je het beste voor Helmond wilt.
Je laatste zin .. Soms zijn klokkenluiders……. vind ik helemaal geweldig maar je zou maar eens zo’n klokkenluider zijn, dat valt niet mee, denk ik.
Klein Arsenal, veel over gezegd en geschreven, ik weet niet goed wat ik hier zelf van moet denken. Maar ik vind het wel pijnlijk voor Klein Arsenal dat de voetbalclub op het terrein weg moest waar men nu , als het aan het college ligt, het nieuwe stadion van Helmond Sport wil hebben.
Dit is nu het tweede bericht wat ik lees met een verstopte waarschuwing in de boodschap. Het andere
bericht ging over een intern onderzoek naar de gang van zaken bij vergunningen ???? Klinkt dat bekend ?
8)

Beantwoorden

Ik denk dat ik hier dan ook wel een vraag kan stellen.
Bij mij in de gemeente word ik niet veel wijzer, misschien weet jij de oplossing.
Casus: Ik woon in Rijen, aan een weg langs het spoor.
Ik zou niet anders willen. Totaal geen last van de treinen.
Maar nu wil de gemeente schermen gaan plaatsen zodat mijn uitzicht weg is. Ik tegen lelijke schermen aan moet kijken. omdat het volk van Rijen dat veel verder weg woont van het spoor geel last meer heeft van het geluid.
Er wonen hier ongeveer 50 mensen aan het spoor..die de schermen dus totaal niet zien zitten. WAT KUNNEN WIJ HIER AAN DOEN..? Volgens mij heeft de gemeente Gilze Rijen het plan al klaar zonder ons te raadplegen…

Beantwoorden

@Theo van Mullekom,
Leuk stukje, waarbij je misschien had moeten melden dat je optreden in het dossier Klein Arsenal ook niet altijd even handig was. Maar waaruit wel je betrokkenheid en medeleven met de club naar voren kwam.
Ben overigens benieuwd welke partijen nog volgen 😉

@ Anneke
Waarschijnlijk heeft jouw gemeente zich gewoon te houden aan landelijke regels omtrent geluidsniveau in de nabijheid van spoortrajecten. Daar is dus niet veel aan te doen. Wat dan nog overblijft is de keuze voor het soort geluidsscherm dat zal worden geplaatst. Maar het zal altijd invloed hebben op je uitzicht. Als je het er echt niet mee eens bent kan je misschien bezwaar maken, let dan wel op de officiele bezwaartermijnen. Als het echter voortvloeit uit landelijke regels dan maak je weinig kans.
In ieder geval succes.

Beantwoorden

@Theo van Mullekom: Zoals je de zaken in het Gastlog beschrijft, zouden ze moeten verlopen.De praktijk is dus heel anders, Ik denk dat in een betrekkelijk kleine Gemeente als Helmond,de kans op frauduleuze handelingen of iets in die richting groter is dan in een grotere gemeente. In een kleine gemeente is de “ons kent ons” mentaliteit in grote mate aanwezig. Zoals in elke gemeente worden zaken die het daglicht niet kunnen velen zogezegd onder het tapijt geschoven. We zien het in Eindhoven en de bekende bonnetjesaffaire in Amsterdam. Daar had de VVD-fractie lering moeten trekken uit het opstappen van Wethouder Groen destijds. Maar nee, ook Huffnagel ging in de fout. Dan hebben we daar nog de verrijking van Mokum Mobiel en van de ontoelaatbare handelingen van Leefbaar Amsterdam. Als elke partij in elke gemeente zich eens bezint,wat er niet helemaal in de haak is ( de toestanden in Helmond rond Klein Arsenal bijvoorbeeld),dan denk ik dat er veel zaken aan het licht komen die het daglicht niet kunnen verdragen.
@Anneke: Er kunnen toch schermen geplaatst worden van plexiglas. Als die schermen er toch moeten komen,probeer dan als wijk de gemeente daarvan te overtuigen.

Beantwoorden

@JE Mulder.
Helmond een kleine stad 🙁
Daarnaast zeg je dat de frauduleuze handelingen in een kleine stad groter zijn dan in een grote zoals Eindhoven en Amsterdam, maar kom je alleen maar met voorbeelden uit de grote stad 😕
Dit kan dus, in mijn optiek, 2 dingen betekenen.
1. De frauduleuze handelingen zijn in een grote stad toch groter dan in een kleine.
2. In een kleinere stad zijn de frauduleuze handelingen wel groter, maar de mensen ook gewiekser en kunnen het langer verbergen.

Beantwoorden

@Ad:In een kleinere stad heeft men een fijner netwerk,waardoor frauduleuze handelingen langer verborgen kunnen blijven.
In een grote stad zijn de projecten bijv. bouwprojecten vele malen groter dan in een kleine stad en er zijn veel meer mensen bij betrokken, men kan een eventuele fraude in kleine kring houden, waardoor het langer duurt voordat iets aan de oppervlakte komt.Dus of het een grote of een kleine gemeente is,dat maakt niet uit..

Beantwoorden

Bedank voor de tips.
Helaas plexiglas willen ze niet aan, te duur…om schoon te houden.
We gaan maar kijken als wijk wat we er verder aan kunnen doen.
Maar helaas heb ik weinig hoop. Belachelijk dat landelijke politiek uitmaakt wat voor mij goed is. Dat haden ze jaren geleden moeten bedenken, voor dat ze hier huizen gingen bouwen. En het geluid is nu minder dan 25 jaar geleden hoor..de treinen worden steeds stiller.

Beantwoorden

Ik ben het helemaal met u eens mijnheer van Mullekom.

Beantwoorden

Eigenlijk alleen maar 3 vragen deze keer.
1. Zoals Angelique hierboven ook al schreef, lijkt het er inderdaad op dat je iets op het spoor bent. Klopt dat?
2. Met die grove leugens rond Klein Arsenal, bedoel je daar (ook) dat lage ledenaantal mee dat in de roddelrubriek van deze weblog werd genoemd?
3. Ben je zelf als raadslid ooit oneerbaar/niet netjes/met voordeeltjes benaderd? Of wil je dat liever niet zeggen omdat je daar anderen mee beschadigd?

Beantwoorden

Angelique, klokkenluiders horen beter beschermd te worden. Je hele leven wordt overhoop gehaald, als je de vuile was buiten hangt, je collega’s kijken je met de nek aan. Toch zorgen klokkenluiders ervoor, dat de samenleving zich te weer kan stellen tegen onrecht. Zij moeten vooral steun ondervinden in de publieke sector. Zelfs als hun gebeier de overheid zelf betreft. Pieter vraagt mij of ik iets op het spoor ben. Twee antwoorden. Ik mag en kan daar op dit moment niets over loslaten. Dat was een. Twee is dat ik door mijn activiteit hoop dat mensen de stap durven maken en toch foute zaken aanhangig gaan maken. Het openbaar bestuur heeft deze mensen hard nodig! Helmond Aktief zal hen daarbij steunen.

Anneke vraagt of ze als burger wel sereius genomen wordt als ze dadelijk in Rijen tegen een groot geluidscherm aan moet kijken. Mijn advies ga samen met andere mensen zo ver mogelijk in je protest. Je mag mij persoonlijk benaderen voor advies.

Een aantal mensen Pieter, Angelique, J.E Mulder en Ad vragen naar Klein Arsenal. Ik heb in dat dossier veel meegemaakt. Veel menselijk leed bij bestuurders en spelers van Arsenal. Dat heeft mij emotioneel erg geraakt. daarbij komt dat ook collegeleden het haarhaaldelijke malen niet zo nauw hebben genomen met de waarheid. In de raad heb ik daar ruzie over gekregen met de burgemeester.
Theo van Mullekom

Beantwoorden

Goed als raadleden de kat de bel aanbinden. Dat voorkomt uitslaande branden en explosies, zoals bij ons in Eindhoven, waar de afgesproken regels over integriteit niet strikt te zijn nageleefd. Danworden de problemen zo groot, dat een stad in een crisis wordt gestort. Als je ergens anders in nederland komt en je vertelt dat je uit Eindhoven komt zeggen ze: “hoe zit het met die bouwpastoor van jullie?”
Theo ga zo door.

Beantwoorden

@Theo van Mullekom
Je maakt me wel nieuwsgierig en nu dus maar wachten op de klokkenluider? Maar kun je wel vertellen of het over “vergunningen” gaat want daar is al over gesproken in een weblog van iemand anders? 8)
@eef, inderdaad de kranten staan momenteel bol van de verhalen over Pastoor en niet te vergeten de dienstreizen en nevenfuncties van de burgemeester.

Beantwoorden

Wat een gezeur en gedram toch weer!

Beantwoorden

@ Theo van Mullekom, ik heb nu dus gelezen op de web-log van SjaakvanBuuren waar het over gaat en ik weet nu wie de klokkenluider is ! 😀 8)

Beantwoorden

echt mooie

Beantwoorden

Meneer Van Mullekom,
Ik ben van mening dat het zeer frappant is dat u eerst de integriteit van het college in twijfel trekt, omdat zij zich geregeld laten zien met mensen die al dan niet iets voor de gemeente doen. Vervolgens begint u over Klein Arsenal. Als er iemand persoonlijk betrokken was bij Klein Arsenal, dan was u het wel. Dient u als raadslid niet net zo objectief te zijn als menig wethouder? Is zakelijke afstand en objectiviteit niet net wat we nodig hebben? En wordt het niet eens tijd om uw persoonlijk stokpaardje Klein Arsenal achter zich te laten en eens naar de toekomst te kijken?

Beantwoorden

@P & Meneer Van Mullekom:
Daar ben ik het eigenlijk wel mee eens. Want ook mij viel al op dat je mijn vraag daarover op 3 oktober onbeantwoord liet. Bewust vanwege de relatie met Klein Arsenal?

Beantwoorden

Ben het helemaal eens met Hr van Mullekom.
Zou het niet verstandig zijn om ALLE politici een verplichte weblog site te laten bijhouden, waar hun politieke handel en wandel te volgen is?? Zou dan de “corruptie” niet minder worden?
Vind de opmerking van van Mullekom over mn de parkeer privileges van het stadsbestuur zeer goed en dient politieke gevolgen (waar zijn de andere partijen??)te krijgen. Dit kan niet, zeker niet als mantelzorgers, eten rondbrengers ed parkeerbonnen krijgen.
Ik hoor Helder Helmond niet (of te weinig) ?? Is dit nog niet helder genoeg??

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *