Buiten is het 5 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 90.878 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
10reacties

Helmonders, verenigt u! Samen met Eindhoven, Tilburg, Breda en Den Bosch dingen we mee naar de nominatie Culturele Hoofdstad van Europa. Op 6 september maakt een jury de keuze: de Brabantse steden hopen op deze dag Maastricht en Leeuwarden achter zich te laten. Een overwinning is een enorme impuls voor onze stad.
Op Facebook
Na het 155 vierkante meter grote doek op de gevel van de bibliotheek, is er deze week ook een Facebook-pagina in het leven geroepen. Hiermee is de campagne ‘Helmond is erbij!’ nu echt van start gegaan. Talloze Helmondse smaakmakers en ambassadeurs gaan proberen heel Helmond warm te krijgen voor deze race: we hebben iedere Helmonder nodig om de jury te overtuigen. Op Facebook gaan we u de komende maanden op de hoogte houden van ontwikkelingen en van leuke evenementen – en daarnaast zullen onze smaakmakers zich hier één voor één aan u voorstellen. Neem zelf een kijkje op facebook.com/2018helmondiserbij en klik op ‘Vind ik leuk’!
Kunst is overal
Cultuur is van iedereen en voor iedereen. Kunst is overal. Van carnaval tot beeldende kunst, van popmuziek tot kleinkunst, van klassieke muziek, heemkunde, architectuur, mode tot fotografie. En alles ertussenin. Kunst en cultuur zijn een verrijking in het leven van mensen, dragen bij aan de band tussen hen en zorgen voor een stad die leeft. Kunst en cultuur, dat is genieten, ontroering en plezier, van onbekommerde lol en diepzinnige leermomenten. Helmond heeft veel te bieden op cultureel gebied. Dat mag iedereen weten!
Wat brengt het ons?
Als we het worden op 6 september, geeft dat een enorme impuls aan cultuur in Helmond. En daarmee aan het totale imago van onze stad. Werken aan 2018 Eindhoven׀Brabant Culturele Hoofdstad is goed voor de economie en de werkgelegenheid. Cultuur is de ruggengraat van de samenleving: een stad die cultureel actief is, wordt aantrekkelijk gevonden. Door de bewoners zelf, maar ook door bedrijven en bezoekers. Het maakt ons sterker, het zorgt ervoor dat we trots kunnen zijn op onze stad. Daarom moeten we er ons als inwoners samen voor gaan zetten! Uit een gezamenlijk belang: Helmond is erbij!
Betuig uw steun door de pagina op Facebook te ‘liken’ – door dus op die beroemde knop met ‘Vind ik leuk’ te klikken. U vindt op die pagina ook een link naar de officiële website, waar u uw naam kunt achterlaten. Hoe langer die lijst met namen in september is, hoe meer de jury straks zal beseffen dat die eretitel toekomt aan de steden in onze provincie. Laten we Europa verrassen over vijf jaar!

Namens de hele organisatie,
Perry Vermeulen
Udo Holtappels
Groep5700

10 reacties:

Ik gun het Maastricht en Leeuwarden van harte. Krijgen zij ook de bijbehorende kosten…

Beantwoorden

Ook ik hoop dat de keuze voor culturele hoofdstad op Maastricht of Leeuwarden valt., dan kan men de reeds gereserveerde 10 miljoen euro voor andere en betere doeleinden inzetten.

Beantwoorden

Ik gun de andere steden van harte deze miljoenen verslindende gebeurtenis. Heb onlangs gelezen dat er door het rijk waarschijnlijk € 20 miljoen en door de provincie € 50 miljoen in gestoken zal worden. Daar bovenop moeten de gemeenten zelf ook zeker ieder € 10 miljoen bijdragen. En dat stoort me nog het meest omdat Helmond hiermee op basis van het aantal inwoners een onredelijk grote financier van dit decadente geheel moet worden.

Een eerlijke verdeling naar aantal inwoners zou moeten zijn.
Eindhoven: € 13.400.000
Helmond: € 5.450.000
Tilburg: € 11.550.000
Breda: € 10.925.000
Den Bosch: € 8.700.000

De inwoners van Helmond worden met de Culturele Hoofdstad beroofd van onredelijk veel belastinggeld. Laten we dus hopen dat iemand anders met deze ellende aan de haal gaat.

Beantwoorden

@Jasper de Groot op donderdag 16 mei 2013 om 22:17:

Jammer dat “jouw” VVD fractie/partijgenoten in Helmond hier anders over denken. Zij willen immers maar al te graag deze titel.

Of past dit in het huidige “we doen wel mee, maar willen eigenlijk niet winnen”-strategie, die er schijnbaar ook is bij het songfestival en ook bij HS voor wat promotie betreft (althans die geluiden zijn er)

Beantwoorden

Ja: dit project kost geld. En we snappen dat dit argument ter tafel wordt gebracht. Maar laten we ook focussen op wat het ons oplevert! Want nogmaals: een overwinning is een enorme impuls voor onze stad.

Wat geldt voor andere steden die dit in het verleden organiseerden, geldt ook voor Helmond. Het ‘zijn’ van Culturele Hoofdstad geeft Helmond de kans zijn imago een positieve boost te geven. Daarnaast is de economische impact groot. Investeringen worden dubbel en dwars terugverdiend. En cultuur krijgt een stevige, blijvende injectie – in ons bericht hierboven kunt u lezen hoe belangrijk dat is.

Wat kansen: profilering, (culturele) samenwerking binnen Helmond en over de gemeentegrens heen, nieuwe verbindingen, stimulans onderwijs, wetenschappelijke verbreding, aantrekkingskracht bedrijven/organisaties, toerisme.

Beantwoorden

Projecten kosten altijd geld. En in dit geval behoorlijk veel geld. Maar dan nog blijft overeind staan dat Helmond relatief gezien bijna het dubbele bijdraagt dan redelijkerwijs verwacht mag worden. Ongelooflijk dat een raad hier mee instemt. Het terugverdienen van die miljoenen zie ik dus eerlijk gezegd niet zo snel gebeuren.

Beantwoorden

Met dit project wordt weer eens bewezen dat in Helmond allerlei dingen gebeuren waar de bevolking niet achter staat. Het is allemaal hetzelfde, leuk voor de hotoemetoten, en de bewoners mogen betalen. Hup Leeuwarden, hup Maastricht.

Beantwoorden

Het blijkt ook maar weer dat Helmonders ten alle tijden pessimistisch zijn en niet vooruit willen met de stad Helmond. We mogen gerust groot en niet al te bescheiden denken, ook Helmond kan iets voorstellen binnen de Nederlandse landsgrenzen.

Beantwoorden
Robin Verleisdonk

Beste Perry en Udo,

Ik vind het geweldig mooi dat jullie je zo inzetten voor de culturele hoofdstad. Ik zag dit artikel al in meerdere media verschijnen, dus dat doen jullie goed. Ga zo door.
Maar er moet me toch iets van het hart. Dat spandoek tegen de bibliotheek vind ik echt een aanfluiting van alles wat met cultuur te maken heeft. Voor zo’n miljoenenproject moet er toch iets mooiers en zeker beters te maken zijn. Dit communiceert toch niets en straalt zo mogelijk nog minder uit. Kunnen jullie daar iets aan doen? Wie weet dat er dan ook weer wat meer Helmonders enthousiast worden.

Beantwoorden

@Robin Verleisdonk op vrijdag 17 mei 2013 om 14:48:

Alle begrip dat je graag ziet dat Eindhoven/׀Brabant Culturele Hoofdstad 2018 er komt, maar:

Jouw argument in deze was dat Helmonders ten alle tijden pessimistisch zijn en niet vooruit willen met Helmond. Die uitspraak vind ik (om het maar eens heel mild te zeggen) een Helmondse Democraat66 onwaardig. Moeten alle Helmonders nu alleen vinden wat jouw partij vindt?

Ik dacht dat jouw partij een grote voorstander was van referenda en ik neem aan dat je ook weet dat veruit de meerderheid van Helmond tegen Eindhoven/׀Brabant Culturele Hoofdstad is. Waarom? Omdat zij geen zin hebben om per gezin ruim driehonderd euro te betalen voor een feestje waar een erg klein deel van de Helmonders naar toe gaat.

Ik denk dat je het goed zou kunnen gaan doen in de politiek, maar ik hoor graag je reactie hierop.

Mocht jij of andere lezers het niet weten, dit staat op jullie D66-site (copy/paste):

D66 stimuleert de vernieuwing van de democratie door digitale raadpleging van burgers beter mogelijk te maken. Bestuurders op alle niveaus (burgemeester, commissaris van de Koningin, minister-president en EU President) hebben een toenemende beleidsbepalende rol. Dit maakt democratische benoeming en controle steeds belangrijker.

D66 wil burgers daarom in een vroeg stadium betrekken bij besluitvorming en dat de mogelijkheid tot een correctief referendum bestaat. Het is aan de overheid om met behulp van ICT mensen in staat te stellen inspraak en zelfbestuur vorm te geven.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *