Buiten is het 20 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 97.660 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties

Zaterdag 26 mei schrijven we.
Het is een zonovergoten dag in een zinderend mooie lenteweek, getoefd met een nog mooiere avond. Vanavond wordt Artimond 2012 officieel geopend, en dat gebeurt op een nieuwe locatie.
Waar het voorheen heerlijk zitten was in het gras van de kasteeltuin, moet ik me nu laten vallen op de kasseien voor ons Kasteel. Daar staat het grote podium, en daar bevindt zich inmiddels toute Helmond voor de aftrap. Wij, zitten eerste rang vanavond…

Mijn oog valt op een medewerkster van Artimond die een oude dame begeleidt naar de tafel naast ons. Het tafeltje waarover de grote kastanjebomen hun schaduw niet kunnen leggen. De zon prikt net iets te fel door het loof, en de dame vraagt of ze bij ons mag komen zitten.
Geen probleem!
Ze moppert een beetje na over die “verrekte zon”. Ondertussen komt ons gesprek op gang, en stelt ze zichzelf voor. Bij ons aan tafel zit niemand minder dan ras-Helmondse Jo van Lierop.
“U bent toch…” probeer ik, en in geuren en kleuren volgen meteen de verhalen over vroeger, in smeuïg Helmonds.

Bijna 50 jaar lang heeft Jo gewerkt in de Heistraat, sjouwde ze met “kiepen” van het poeliersbedrijf.: “Zudoende kende ik iederein, alle restaurants hier…”
Al jaren ergerde ze zich aan “d’n erremoei” wanneer kinderen met de foekepot langs de deuren kwamen. Ze zingt met breekbare stem “Rommelpotterij, rommelpotterij… gif me ne cent en dan goa’k vurbei”.
“Die joong in de kaauw…”
Ze moesten iets ondernemen voor de jeugd in Helmond, en het idee voor een kunstmarkt was al snel geboren. Ze verteld met veel passie, pakt je beet, en kijkt je diep in de ogen. Altijd weer volgt er een gulle lach.
Het plezier dat ze vanavond uitstraalt werkt aanstekelijk, zoals dat ook destijds gewerkt moet hebben.
De eerste kinderkunstmarkt was een feit. “40 Kroamen, jonguh, hier onder de luchtbrug”, wijzend naar het verkeerslint dat zich naast ons verheft boven het stadshart. De Traverse werd in 1966 officieel geopend en dat gebeurde met de kunstmarkt en rondvluchten boven de stad.
Ze leeft helemaal op; “Da kostte ons destijds ginne cent, ik kende iemand die vlog” . Haar ogen glinsteren als ze vervolgt dat ze zelf geen tijd had om mee te vliegen. Ze had het graag gewild, dat is duidelijk. Nee, ze moest gasten ontvangen vanachter haar standje op de kunstmarkt.
Ze vind het wel jammer dat de organisatie haar een beetje vergeten is door de jaren heen, dat wel….

Jo van Lierop is mede oprichtster van Artimond, de kindercarnavalsoptocht, en de Keiebijterse Kiezelkeikes.

Edwin van Hoof

8 reacties:

En zo’n dame vergeet je niet, beste organisatoren van Artimond. foei!! Ik denk dat de rest van echte Helmonders haar ook nooit zullen vergeten. En dankbaar zijn voor haar vele jeugdwerk.

Beantwoorden

Enkele beelden van Artimond vanmiddag op 1e Pinksterdag.

Beantwoorden

Mooie samenvatting van Artimond gisteren:

Beantwoorden

Oude en nieuwe burgemeester op Artimond 2012:

Beantwoorden
Wim van den Broek

“Wie het oude niet eert is het nieuwe niet weert”

Beantwoorden
Wim van den Broek

Oh wat zonde, Tante Jo is gisteren overleden.

Beantwoorden

Beantwoorden

Gecondoleerd met jullie moeder

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *