Buiten is het 4 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.287 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

Gisteren een vrije dag. Het klinkt wat luxe, na de Pinksteren, maar toch. In alle vroegte langs de Boerenbond voor wat tuinspullen. Ik was te vroeg dus had de gelegenheid de omgeving in me op te nemen. En daar werd ik treurig van. ’s Avonds en vooral in het weekend (en we hadden natuurlijk net een extra lang weekend achter de rug) verzamelt zich op de parkeerplaats van de Boerenbond/Kwikfit allerlei ‘The Fast & the Furious’-jeugd. Wijkagent Francisca weet dat, maar ‘op één plek heeft ze ze in elk geval in de gaten’. En op zich is het geen slechte plek voor ‘jeugd op vier wielen’. Hebben ze de muziek een keer hard aan of laten ze een motor een keer hard loeien, wie storen ze er daar mee?

Maar die jongeren hebben ook honger. Het zijn net mensen 😉 Dus halen ze wat te eten bij de naastliggende McDonalds. Sure, doe ik ook op z’n tijd: lekker. Maar na afloop donderen ze massaal de lege zakken en doosjes en bekers domweg uit het raam. Op de parkeerplaats.
En zo loopt er terwijl ik wacht op het open gaan van de Boerenbond een aardig McDonalds-meisje met een mega-vuilniszak al die vuilnis op te ruimen. Eenzame, stomme klus.

Het lijkt wel of we tegenwoordig echt een ‘na-ons-de-zondvloed’-mentaliteit hebben. Mijn kids en ik zijn niet zonder zonden. Maar als we iets weg te gooien hebben doen we dat gewoon waar het hoort: in de vuilnisbak.
Is dat zo moeilijk? Blijkbaar wel. Dus bij dezen geen oproep het leven te beteren, maar een verzoek aan de stadswachten cq. wijkagenten om eens een tijdje extra (en dan niet één keer), liefst onherkenbaar, daar ’s avonds te posten. Het consequent repressieve beleid dat de laatste tijd bij de basisscholen is gevoerd tegen het a-sociaal parkeren door ouders, heeft uitstekend gewerkt. Hopelijk werkt het ‘suf-controleren’ ook bij deze ‘vervuilers’. Mensen in hun portemonnee raken: het is toch jammer dat alleen dàt nog lijkt te werken?

Higgy

In de reacties staat een update.

9 reacties:

@ higgy. Het controleren bij scholen gaat om veiligheid. Iets belangrijker dan zwerfvuil waar gelukig de mac zich verantwoordelijk voor voelt. Een boete uitdelen lijkt me goed. Maar de inzet kan beter ingezet worden op andere punten.

Beantwoorden

@ruud op donderdag 23 mei 2013 om 23:27:

Daar zit wel wat in in wat je zegt. Maar wat extra aandacht voor al dat onnodige zwerfvuil is wel goed. Het maakt er Helmond niet mooier op. Maar krijg je er eigenlijk wel een boete voor en hoeveel boete dan?

Beantwoorden

@ronald. volgens mij is dat 90 euro als je iets zo maar weg gooit. Zou mooi zijn als meer bedrijven het doen zoals de Mac. De gemiddelde friettent kan er nog wat van leren. (apv zegt straal 25 meter rond bedrijf is bedrijf voor verantwoordelijk) Daar kan ook meer inzet op gezet worden.
Maar zo lang men kriskras door de stad blijft rijden en alleen meldingen afrijd. en niet ook representief werkt hebben ze uren te kort.

Beantwoorden

@Ruud: ik begrijp je punt. Maar los van dat de Mac zich verantwoordelijk voelt, wat hen siert, sla je niet een stap over? De verantwoordelijkheid van de vervuilers zelf?

Beantwoorden

McDonald’s Helmond ruimt mee op tijdens de Landelijke Opschoondag
Komende zaterdag doet de McDonald’s mee aan de Landelijke Opschoondag, een jaarlijks initiatief van Stichting Nederland Schoon. De medewerkers steken samen met zoveel mogelijk buurtbewoners de handen uit de mouwen om de buurt op te ruimen. Zij zetten zich die dag extra in om zwerfafval in hun directe omgeving aan te pakken.
Meerdere malen per dag ruimen de medewerkers de omgeving van het restaurant op. Maar dit keer is de eerste keer dat onze Mac meedoet aan deze Landelijke Opschoondag. Rob Dingen, franchisenemer van de Helmondse McDonald’s: “Tijdens de Landelijke Opschoondag laten we zien hoe belangrijk, maar ook hoe gemakkelijk het opruimen van zwerfafval is. Daarom steekt McDonald’s Helmond zaterdag de handen uit de mouwen om het zwerfafval dat op het parkeerterrein en in de nabije omgeving ligt op te ruimen”.

Beantwoorden

Thnx! Nou heb ik zin in McDonalds :/

Beantwoorden

Ik heb het bij de McDonald’s nog nooit bekeken, maar hoe zien de afvalbakken rond de parkeerplaats er uit?
Ik heb namelijk meerdere keren publieke vuilnisbakken ‘uit zichzelf’ afval uit zien ‘tuffen’. Wat uiteindelijk een kauw bleek te zijn die na het leeg slingeren van een bak, vrolijk tevoorschijn hupte en met een gevonden snack de vleugels nam.

Beantwoorden

McDonald’s is totaal niet geïnteresseerd in het voorkomen of opruimen van zwerfafval. Alles wat ze zelf niet op hoeven te ruimen kost ze namelijk niets. McDonald’s vangt de winst, maar de kosten voor het opruimen van hun zwijnerij zijn voor de gemeenschap.

Beantwoorden

Is McDonald’s de boosdoener, of is dat het schorem dat hun afval op straat gooit i.p.v. in een van de tientallen afvalbakken rond het restaurant?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *