Buiten is het 10 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.014 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
19reacties

Poppodium Plato gebouw Helmond

Bijna dagelijks kom ik, op weg naar het centraal station, langs het gebouw van Plato. Poppodium Plato om precies te zijn.
Daar op die m.i. unieke locatie staat een gebouw bestemd voor jongeren wat nauwelijks wordt gebruikt voor het doel waarvoor het midden jaren 90 is gebouwd t.w. een cultureel centrum voor alle jongeren in de stad met speciale aandacht voor muziekconcerten.
Een aantal dagen in de week is er wat beweging. Meestal in de namiddag zie je enkele jongeren die, al of niet onder begeleiding van een ouder, deelnemen aan lessen welke worden verzorgd door medewerkers van het Kunstkwartier. De affiches die er hangen melden concerten welke worden georganiseerd bij 013 in Tilburg of  de Effenaar in Eindhoven. Alles lijkt erop dat Plato op stervensna dood is……….

Uit de krantenkoppen van de laatste maanden krijg ik de indruk dat het de wethouder goed uitkomt dat hier zo weinig activiteiten plaatsvinden. Het lijkt erop dat we, tragisch langzaam maar doelgericht, afstevenen op de sloop van dit gebouw. Politiek en pers praten niet meer over de door wethouder Bethlehem beloofde doorstart, het Plato bestuur zwijgt in alle toonaarden, interim managers onthouden zich wijselijk van gevoelige uitspraken en de jongeren, ofwel de doelgroep, wat vindt die er eigenlijk van? Het blijft erg stil.
Daarentegen lijken alle pijlen gericht op het zoveelste stedelijke wereldwonder van allure dat deze keer moet verschijnen in de omgeving van de Cacaofabriek. Oh ja, de naam hebben we al….die begint met een L.

Hoewel er niet openlijk wordt gesproken over te realiseren nieuwbouw aan de Molenstraat, lijkt het erop dat het Plato terrein, de parkeerplaats en het gebouw van de voormalige archiefdienst in de verkoop zijn. Wellicht voor het zoveelste project dure, niet verkoopbare woningen of een nieuw kantoorgebouw met de naam ‘Leegstand’. Gemakshalve praten we ook niet meer over de 1,4 miljoen gulden die Plato in 1995 kostte en de tussentijdse financiële injecties.

Als de jongeren van Helmond niet het initiatief nemen om te knokken voor het behoud van Plato en tegelijkertijd de zo lang verwachtte doorstart mogelijk te maken dan, ja dan, wordt het lastig. Of heeft de gemeente inmiddels de jongeren ‘in the pocket?’ Zijn de relaties misschien te ‘intiem’ geworden met het subsidiëren van Impact, Helmond Young2gether en is deze gemeentelijke bemoeienis de doodsteek voor dit platform voor de Helmondse jongerenscène?

Sloop…..nee!  Zoek dan naar andere alternatieven voor dit gebouw.

Frans van der Zanden

19 reacties:

Ik ben het helemaal met je eens. Ik hoorde van een ambtenaar dat het uiteindelijk zelfs het dubbele heeft gekost door verbouwingen en aanpassingen.
Ik denk dat de jeugd van tegenwoordig onderhand geen zin meer heeft in Plato. Die hebben het er wel mee gehad doordat het steeds niks is vanuit de gemeente. Jammer vind ik.

Beantwoorden

Ik heb het idee dat de gemeente tot nu toe elk plan wat wordt voorgelegd meteen in de prullebak verdwijnt.

Een tijd terug las ik nog ergens dat Patrick van de Pol (oud uitbater van het Muziek café) interesse had in Plato, maar hier wou de gemeente niet aan mee werken.
Iemand met zijn netwerk in de muziekwereld had veel kunnen betekenen voor Plato.

Even Googlen en er verschijnt al meteen een uitgewerkt plan ergens uit 2007 voor ons Plato (kennelijk is deze nooit in gebruik genomen),gemaakt oa door een aantal bekende Hellemonders. (copy and paste onderstaande link)

http://www.helmond.nl/BIS/2008/Notities%20en%20kaarten/Commissie%20S/5e%20vergadering%2010%20maart%202008/Raamwerk%20Bedrijfsplan%20Plato.pdf

Beantwoorden

@-anoniem-
Patrick van de Pol heeft inmiddels een carrieremove gemaakt, waardoor hij (volgens mij) niet meer zo geschikt is om zich aan een jongerencentrum/poppodium te binden.

Beantwoorden

Wat de bouw en de daarop volgende aanpassingen van Plato precies gekost hebben, is zelfs voor gemeenteraadsleden nauwelijks meer te achterhalen, zo blijkt. De cijfers varieren van 2 naar 4,5 miljoen euro. En dan heb ik het nog niet over het geld dat is besteed aan organisatiebureaus als Sniper en de prijs van het beschadigde imago van onze stad, zeker ook naar jongeren toe.
Even terug in de tijd weet ik wel dat de realisatie van de nieuwbouw zo lang duurde dat bestuur en vrijwilligers allang afgehaakt hadden, zelfs verdwenen waren uit de stad. Vervolgens kregen we in 1999 een gloednieuw gebouw waarvan al op voorhand duidelijk was dat het niet voldeed. En ja, de jongeren mogen ook de hand in eigen boezem steken: zonder actieve deelname geen jongerencentrum. Maar ik kan me voorstellen dat de animo om in een zinkend schip te stappen niet groot is. Ik weet van het voormalige bestuur dat het taaie, vrijwel zinloze onderhandelingen waren. Haastig ingehuurde organisatiebureaus snapten niets van de bedoeling van Plato en draaide de boel nog verder de soep in.
Daarna volgde een serie reanimatiepogingen met in 2007 een inderdaad voortreffelijk rapport van de stichting BrAM, steunfunctie voor muziek in Brabant. Die reanimaties mochten tot op heden niet baten, ondanks dat ook dit jaar weer bijna 500 duizend euro voor Plato gereserveerd is. Goede ondernemende kandidaten werden aan de kant geschoven ten bate van een nieuw bestuur dat alsmaar niet compleet werd.
Medio 2008 begon een zoektocht door de stad, op zoek naar een nieuwe locatie. En dan tovert wethouder Stienen als een konijn uit de hoed een verhuizing naar de te realiseren culturele hotspot bij Suytkade. Alsof de (toekomstige) bewoners daar op zo'n buurman zitten te wachten! Volgens mij is de enige drijfveer hiervoor subsidiegeld dat (snel!) opgemaakt moet worden.
Ik denk dat Plato nooit een kans gehad heeft, ingekapseld als het was tussen stroperige besluitvorming en bureaucratische regels. Het gebouw slopen terwijl het nauwelijks gebruikt is, is een prachtig voorbeeld van kapitaalvernietiging. Maar als de gemeente die hele plek, inclusief het voormalige archief en terrein daarachter – wat al jaren in de verkoop staat – voor veel geld kan verpatsen om nog meer kantoren voor leegstand te laten bouwen, komt er financieel misschien toch nog een positief saldo uit. Cultureel gezien en naar jongeren toe is het een uiterst voorbeeld van de weigering cultuur, jongeren en popmuziek serieus te nemen.

Beantwoorden

Naam: (verplicht)
Die is alvast in de maak.
Nu nog stenen en pegels!
Helmondo moet er komen!
Links- of rechtsom.
Binnendoor of achterlangs.
Voorkom een culturele leegloop in Hellemond!
Keep the young customer satisfied!

Beantwoorden

Het gebouw nooit slopen, dit is een geweldig gebouw om onze lokale omroep in te huisvesten.
De lokale omroep is nu gevestigd in een gebouw van de woningbouw waar de geest uit de zeventiger jaren nog rondhangt. Het is totaal niet representatief voor een moderne lokale omroep, welke wij graag willen realiseren.
Hadden wij maar 5 ton dan wisten wij het wel.
dan werd ieder dubbeltje verantwoord uitgegeven.
Kom op Gemeente, schenk eens wat meer aandacht aan onze lokale omroep Helmond.

redactie Kanaal Helmond … tv uit jouw eigen stad!
http://www.kanaalhelmond.nl

Beantwoorden

Sinds wanneer is Kanaal Helmond onze lokale omroep?

Beantwoorden

Kanaal Helmond is de tv zender van de lokale omroep Helmond. Als dit niet duidelijk is ligt er voor ons nog een taak de inwoners van Helmond hierover in te lichten.
Wij zijn te zien op het analoge (lokale)tv kanaal van UPC.

redactie Kanaal Helmond

Beantwoorden

Ik lees net op de site van Omroep Brabant dat de nieuwe naam van Plato LAKEI gaat worden.
Wat is dat nu weer voor een rare naam.

Beantwoorden

@Noud:
Lakei is een beetje een rare naam inderdaad. In de Traverse stond dat ze zich zien als bedienden van het publiek en ‘kei’ verwijst naar Keiebijtersstad. Ach als we die naam maar vaak genoeg en zonder wanklank horen, gaat die wel klinken.
Een beetje een opgelaten gevoel krijg ik als ik lees dat dit nieuwe bestuur ook weer vol vertrouwen naar de toekomst kijkt. Maar goed, wat moet een nieuw bestuur anders zeggen? Hopelijk verwijst ‘la’ in de naam Lakei niet naar een la waarin ook hun plannen verdwijnen. Zie -anoniem- | 14-10-09 om 22:44

Beantwoorden

@Kees
Nou, verdraaid weinig Stadsradio op dat televisiekanaal. En nog minder televisie, alleen domme reclamefilmpjes.

Beantwoorden

Er moet natuurlijk ook geld beschikbaar zijn voor het produceren van inhoud voor een TV-kanaal, RdL.

Beantwoorden

Ja, of het doel moet meer zijn goede uitzendingen te maken en minder om dik geld te verdienen.

Beantwoorden

“Een lakei is een bediende werkend aan een koninklijk hof.

De taak van de lakei bestaat uit het bedienen van leden van de koninklijke familie, hij maakt deel uit van de koninklijke huishouding. In gewone huishoudens staat de lakei onder de butler.

Opmerkelijk: Dit is een van de weinige beroepen die alleen door mannen worden uitgevoerd; vrouwelijke lakeien bestaan nog steeds niet.”

Hiep hiep hoera, koning klant wordt hier straks met koninklijk egard behandeld.

En er ligt nog een uitdaging voor de dames in Helmondo!

Beantwoorden

Plato moet naar Suytkade (de Cacaofabriek) omdat daar subsidie gekregen kan worden en het pand op de huidige plaats de ontwikkeling van woningbouw bij het voormalige gemeentearchief in de weg zit. Dat blijkt uit het 'Variantenonderzoek poppodium Plato' dat maandag in de commissie Samenleving besproken is. Het onderzoek vergelijkt de huidige locatie aan de Molenstraat met Steenweg 12 (voormalig 'Hot News') en de Cacaofabriek en omgeving.
Volgens het onderzoek kost aanpassing van het bestaande gebouw ca. 1 miljoen euro. Vervangende nieuwbouw komt op ca. 3,5 miljoen euro. Hot News is zowel als gebouw als wat betreft de locatie ongeschikt en zou ook 3,5 miljoen euro kosten. Nieuwbouw op Suytkade tenslotte kost net zo duur maar kan 25% tot 45% goedkoper uitvallen als kantoor, horeca en andere zaken met andere gebruikers gedeeld kunnen worden. Het onderzoek heeft dan ook een sterke voorkeur voor verhuizing naar Suytkade. Ook vanwege "de bijdrage die deze functie als onderdeel van een grotere culturele hotspot kan leveren aan de ontwikkeling van Suytkade."
Ondanks dat, heeft de raadscommissie geen besluit genomen. Lakei opent op 19 december haar deuren en ontvangt over 2009 een eenmalige extra subsidie van € 200.000,–. Verder wordt nog niet gekeken. Eerst moeten de plannen voor Suytkade verder worden uitgewerkt voor de gemeenteraad beslist over verhuizing van Lakei (en het filmhuis) naar Suytkade. Intussen is ook de stichting ArtEvent genoemd als mogelijke partner voor Suytkade.

Beantwoorden

Ongetwijfeld zal het verhaal van Plato nog worden vervolgd. Voor de tussentijd echter wil ik deze fase voorlopig afsluiten.
Wat betreft de reacties ben ik teleurgesteld. Ik had gehoopt dat bovenstaand verhaal voor een aantal jongeren aanleiding zou zijn daadwerkelijk actie te ondernemen en kritisch te reageren. Helaas, het lijkt erop dat van een jongerenscene die een eigen gebouw kan opeisen, nauwelijks nog sprake is.

Ik hoop dat het tegendeel waar is, maar de lauwe reacties geven me trouwens ook weinig vertrouwen in een daadwerkelijke doorstart, laat staan in nieuwbouw…..

Indien u geïnteresseerd bent in de mening van de SP over dit onderwerp, verwijs ik u naar deze link: reactieshttp://www.helmond.sp.nl/Plato_naar_Cacaofabriek.stm

Beantwoorden

@Frans:
Ik ben het helemaal met je eens! De rol die Plato had moeten hebben is inmiddels zo wat door onder meer de stichting Impact en het Muziekcafé overgenomen.
Wat Ad Spruijt van en namens de SP zegt is precies hoe het is.
Zijn vraag daar: “Maar, als er nu begonnen wordt op de huidige locatie en het een succes wordt, waarom kan daar dan niet gewoon gebleven worden?”
Het enige verstandige antwoord: DAN daar houden inderdaad. En als het geen succes blijkt (af te rekenen op meetbare doelstellingen), dan heel snel stoppen met die bestuursleden/interim-manager of zelfs met de Lakei!!! Alleen een andere locatie maakt van de Lakei echt geen succes. Sterker, elke betrokkenen weet dat het verval begon bij de verhuizing van Roadhouse (aan de Traverse) naar Plato (aan de Molenstraat).

En soms denk ik bij zo’n onderwerp heel cynisch, ach het is maar belastinggeld dat door de pijp gaat, laat ze toch aanmodderen. Veruit het grootste deel van dat belastinggeld is immers niet van mij afkomstig.

Beantwoorden

Ik sprak gisteren op een feestje een tiener over Plato en noemde een beetje wat hier allemaal staat. Haar mening was echt niet positief over Plato, dat wordt nooit meer iets zei ze wijs kijkend. En ze vertelde hoe het elke keer mis weer mis gaat met allemaal ouwe lullen van buitenaf die wel even komen vertellen hoe het moet.

Beantwoorden

Gisterenavond naar de muzikale opening geweest van Lakei. De eerste twee artiesten (bands), Bag on Wheels en Waylon waren wel leuk. Daarna Bert Heerink en dat was ook wel leuk, maar voor mijn gevoelige oren toch iets te veel van het goede. Toen zijn we maar gegaan.
Het was niet echt druk, met zo’n 100-120 personen tijdens het optreden van Waylon. Maar aan de andere kant had je nou wel de ruimte om het goed te bekijken.
Nog wat kleine probleempjes zoals een tap die het niet echt best deed in het begin en het was er wel erg koud binnen. Waarschijnlijk had de organisatie niet gedacht dat het buiten zo’n 10 graden zou vriezen.
Ben nu benieuwd wat het gaat worden de komende tijd.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *