Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 108.535 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
14reacties

Angelique Raaijmakers- van de Pol, CDA gemeenteraadslid Helmond-Noord, schrijft op ons verzoek over Q-koorts:

Angelique Raaijmakers- Van de Pol, fractielid CDATot en met 2006 kregen in Nederland elk jaar rond de 15 mensen Q-koorts, aangetoond na specifiek bloedonderzoek. Deze mensen werkten beroepshalve met dieren. In 2007 kwam een einde aan dit patroon doordat in Herpen ineens meerdere mensen ziek werden. Na enig onderzoek bleek dat deze mensen Q-koorts hadden en dat hier sprake was van een besmettingsbron.
In 2008 kreeg ik een telefoontje van een bezorgde wijkbewoner die net ontslagen was uit het ziekenhuis met de diagnose Q-koorts. In zijn naast woonomgeving kon hij wel 10 mensen aanwijzen met identieke klachten, zoals hoge koorts, longontsteking en “zo ziek als een hond” voelen. Intussen was dr. Di Giulo, huisarts aan de Leliestraat in Helmond, zelf ook al gealarmeerd door veel zieke patiënten met longontsteking in zijn praktijk.
Op dat moment ben ik gaan bellen met de GGD Brabant-Zuidoost die al acties uitgezet hadden. Al in 2008 werd een besmettingsbron aan de noordoost rand van Helmond aangewezen en het RIVM ( gezondheidsdienst van het Rijk) heeft in Helmond een luchtdeeltjesonderzoek uitgevoerd waarbij ze op een afstand van 500 meter en op 1.000 meter van het besmette bedrijf een hogere concentraties van de bacterie die de koorts veroorzaakt in de lucht aantrof.
Een besmette geit die lammert scheidt miljarden bacteriën uit en u moet weten dat je, bij pech, al van één bacterie besmet kunt raken en ook ziek kunt worden.
In 2009 vond een ware explosie plaats. Meer besmette bedrijven en zeer veel zieke mensen, 2.300 in totaal waarvan 221 mensen uit Helmond. Een flink aantal daarvan belandde in het ziekenhuis. Ik heb met best veel mensen gesproken die de Q-koorts gekregen hebben en allemaal zijn ze onder de indruk van het feit dat je zó ziek kunt worden en dat het zoveel tijd nodig heeft om weer de oude te zijn. Daarbij zijn ook nog flink wat mensen die twijfelen of ze zich wel de oude voelen!
In december 2009 loopt de publieke druk op. Want februari 2010 komt eraan en dan gaan de geiten weer lammeren. We hebben de discussie kunnen volgen en weten nu dat er flink wat maatregelen gaan volgen, waaronder het ruimen van geiten.
Helaas kan niemand een garantie geven voor het jaar 2010 en zelfs niet of de vaccinaties in 2011 het gewenste effect zullen gaan geven. We zullen met zijn allen af moeten wachten!
Ik heb hierboven het verhaal over de Q-koorts in een notendop opgeschreven. As u behoefte heeft aan de bijbehorende achterliggende documenten en cijfers en verdere uitleg over de Q-koorts zoekt, dan wil ik u verwijzen naar mijn web-log.

Met vriendelijke groet,
Angelique Raaijmakers- van de Pol

14 reacties:

Hieronder de meest recente cijfers van de GGD Brabant-Zuidoost over het aantal meldingen van Q-koorts in de regio Zuidoost-Brabant. Daaruit duidelijk blijkt dat Helmond een centrum van de besmetting met Q-koorts is.

Beantwoorden

Meeste besmetting: Dat heeft blijkbaar niets te maken met het aantallen geiten die er staan. Maar meer met de Helmondse locatie.
Het kan ook zijn dat Helmonders een lager immuunsysteem hebben of ze zoeken het op.
Zeker als je ziet hoeveel fietsers er in het voorjaar en zomer uitvliegen over brabants landwegen. Wat me opvalt dat niemand meer roept over de symptomen van de processierups, terwijl die niet weg is.

Ergens van een forum..ongeveer dezelfde symptomen….

Processierups

Jos | email | 13-06-2007

Op dit ogenblik zit ik met een luchtweginfectie ziek thuis. Heb ook last van koorts, spierpijn, hoofdpijn en dat alles heb ik te danken aan de kleine haartjes van die klote rups. Kan dus ook niet gaan rennen en daar baal ik misschien nog het meeste van, want zo beroerd als ik me voel, daar passen geen loopschoenen bij.
Heb de GGD gebeld en de overlast zal duren tot september. Dus ook niet rennen in mijn favourite bos in midden Limburg.
Een waarschuwing dus voor iedereen die net als ik het liefste kilometers maakt met sportkleding aan. Let op! Je hebt het zo en bent er niet zo maar weer vanaf. Als als je weer hersteld bent, kan je het zo weer oplopen!

Beantwoorden

dr. Di Giulo heeft er in ieder geval voor gezorgd dat Q-koorts op de agenda staat. Als je kijkt naar het aantal patiënten die vanuit zijn praktijk komt dan blijkt wel dat hij er veel alerter op gereageert heeft dan andere artsen.

Beantwoorden

Vooruit met de geit!

Een geinformeerd en gewaarschuwd mens telt voor twee!

Nog meer informatie over de Q koorts.

Bron: Wikipedia
Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Q-koorts

Q-koorts is een zoönose en wordt veroorzaakt door de intracellulair levende, Gram-negatieve bacterie Coxiella burnetii.

De bacterie kan lang buiten de gastheer in leven blijven. De ziekte komt over de hele wereld voor.

In Nederland treden er jaarlijks ongeveer 15 besmettingen bij de mens op, maar vanaf 2007 stijgt dat aantal. In België komt deze ziekte in beperkte mate voor.

Geschiedenis:

De ziekte is voor het eerst beschreven door Edward Holbroock Derrick bij slagers in een slachthuis in Brisbane, Queensland, Australië.

Omdat de oorzaak van de ziekte toen nog niet bekend was, werd deze de "query fever" genoemd (vandaar “Q-koorts”).

In 1937 werd de bacterie voor de eerste keer geïsoleerd door Frank Macfarlane Burnet en Mavis Freeman als een Rickettsia-soort.

H.R. Cox en Davis isoleerde in 1938 het pathogeen uit teken in Montana, Verenigde Staten en beschreven de overdracht van de ziekte.

De bacterie kreeg in datzelfde jaar de Latijnse naam Coxiella burnetii. Tegenwoordig wordt de bacterie niet meer tot de Rickettsia gerekend.

Ziekteverschijnselen:

Besmetting van de mens gaat gepaard met griepverschijnselen, zoals hevige hoofdpijn, koude rillingen, zweten, spierpijn, misselijkheid en braken, diarree of een verlaagde hartslag. Na 1 tot 2 weken treedt gewoonlijk herstel op.

Er bestaat echter ook een chronische variant van de ziekte. Personen die de ernstigere vorm van deze ziekte hebben kunnen (zeer) lange tijd vermoeid zijn. In de praktijk zijn nu reeds gevallen bekend waarbij meer dan 2 jaar vermoeidheidsverschijnselen aanwezig zijn.

Beantwoorden

Ha @ Mien,

Bedankt voor de aanvulling. En @Ad , inderdaad heeft Dr. Di Giulo zeer goed werk afgeleverd in het Q koorts verhaal in Helmond. Wij hebben in 2008 al een werkbezoek bij hem afgelegd en daarbij bleek dat hij zich zeer goed geïnformeerd had (en daarmee ons dus ook) en heeft op het gebied van Q koorts. Fijn om zo’n huisarts dan ook in je woonplaats te hebben.

Beantwoorden

@ad wrote:
“Er bestaat echter ook een chronische variant van de ziekte. Personen die de ernstigere vorm van deze ziekte hebben kunnen (zeer) lange tijd vermoeid zijn. In de praktijk zijn nu reeds gevallen bekend waarbij meer dan 2 jaar vermoeidheidsverschijnselen aanwezig zijn.”
……………
Zou dit de nieuwe definitie zijn voor de Hellemondse ziekte ?? -)

Beantwoorden

@-anoniem-,
Het citaat is van Mien en niet van mij.

Beantwoorden

Kreeg dinsdag- net als half Helmond – een brief binnen van onze grote vrienden Dr. A. Klink en G. Verburg. Over, u raadt het al, de Q-koorts. Alles is onder controle, de overheid waakt over ons en er bestaat geen gevaar voor de volksgezondheid. Waar heb ik dat al eens eerder gehoord?
Ik moet zeggen dat deze brief van LNV (het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) nu niet erg geruststellend op me over komt. Veel kleine lettertjes die niks toevoegen aan wat al bekend is en veel te laat verstuurd. Het 'ruimen' van geiten en bokken is intussen begonnen. 'Opruimen', wat een prachtig eufemisme voor afmaken.
Ik vraag me af of (ook) dit allemaal niet wat voortvarender aangepakt had kunnen worden. Plaatselijke huisartsen en GGD'ers waarschuwen al heel wat langer maar kennelijk duurt het even voor de tam-tam van Brabant in Den Haag gehoord wordt. Maar wat kun je verwachten van een land waar landbouw, natuur en milieu in precies die volgorde belangrijk worden gevonden?

Beantwoorden

@Dag Jean Cat,

Ook ik heb gisteren de brief in mijn brievenbus ontvangen. Typisch dat dat toevallig op de dag gebeurt dat er bij het geitenbedrijf geruimd is. Voelt een beetje als “mosterd na de maaltijd” of als “het kalf verdronken is, dempt men de put” en bedenk maar meer gezegden..

Maar is dat wel zo?
Ik ben er namelijk niet van overtuigd dat er in 2010 geen mensen meer ziek zullen worden en dat geldt ook voor de betrokken ministeries, GGD-en en RIVM, ook die instanties hebben hun twijfel of het leed geleden is ook al uitgesproken.

Daarom is het goed als mensen alert blijven in 2010 en de brief bewaren of de website http://www.qkoortsinnederland.nl bij de hand houden om bij ziekteverschijnselen te kunnen handelen.

Bovendien zie je momenteel dat er door de tweewekelijkse tankmelkonderzoeken er nog steeds nieuwe besmette bedrijven bijkomen.

Zoals ik al aangaf in het artikel hierboven… het blijft afwachten wat 2010 zal brengen! Misschien valt het mee….

met groet,
Angelique

Beantwoorden

Duizenden geiten gedood omdat ambtenaren slapen
BRIEF, Guus Queisen, Sittard, landbouwjournalist op 24 december ’09, 00:00, bijgewerkt 24 december 2009 17:30
Nederlandse veehouders en boerderijdieren zijn de dupe van ambtenaren van de departementen Landbouw en Volksgezondheid. Zij kunnen kennelijk niet met elkaar samenwerken. Reeds bij de eerste uitbraak van Q-koorts in 2007 in het Brabantse Herpen hadden de specialisten van beide departementen veel alerter moeten reageren. Het gevolg van deze afwachtende houding is duidelijk: een Q-koortsexplosie, waarvan vooral de geitenhouders een hele zware rekening krijgen gepresenteerd.
Tijdens het debat in de Tweede Kamer verkondigden beide ministers dat ze door gebrek aan kennis de Q-koorts niet eerder konden aanpakken, en dat in 2007 of 2008 niet reeds werd besloten tot het ruimen van besmette dieren.
De Q-koorts komt al vele tientallen jaren voor. Vooral in Beieren en Baden Würtemberg vormt het een probleem. Duitse mens- en diergezondheidsinstituten beschikken dan ook al vele jaren over draaiboeken: hoe met Q-koortsuitbraken om te gaan. Een voorbeeld van deze gerichte aanpak was te zien bij Soest/Dortmund. Daar vond in 2003, vier jaar voor de eerste Nederlandse uitbraak in het Brabantse Herpen, een Q-koortsuitbraak plaats. Binnen enkele weken werden daar 240 ziektemeldingen geregistreerd. De Duitse overheid sprong daar direct op in wist snel de bron te achterhalen: een besmette ooi van een proefboerderij die had gelammerd op een boerenmarkt. Alle schapen op het bedrijf werden direct getest en besmette dieren afgevoerd. Bovendien werden alle bedrijfscontacten nagelopen. Door deze aanpak bleef de uitbraak beperkt tot een incidenteel geval op slechts één bedrijf.
Waarom heeft de Nederlandse overheid, na de eerste signalen in 2006 van Q-koorts in Oost-Brabant, niet direct de alarmbellen laten rinkelen? Informatie staat op internet, het is in Brussel besproken en er zijn tal van publicaties in vaktijdschriften aan gewijd. Het gevolg van deze lakse houding van de Haagse overheid is dat tienduizenden geiten moeten worden afgemaakt. Beide ministers zouden hun politieke verantwoordelijkheid moeten nemen door op te stappen, al hebben de geitenhouders daar niets meer aan.

Uit: De Volkskrant van 24 december 2009

Beantwoorden

Dag GvN,

Hieronder heb ik letterlijk de tekst van een aangenomen motie op 16 december jl. (ingediend door PvdA en CDA) neergezet waaruit blijkt dat er een onafhankelijk onderzoekscommissie ingesteld zal worden, zie onderstaande tekst.

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat het nodig is om duidelijkheid te krijgen over de besluitvorming rond de aanpak en bestrijding van Q-koorts sinds de uitbraak in 2007 tot heden, en om hieruit lessen te trekken;

verzoekt de regering, een onafhankelijke onderzoekscommissie in te stellen, die vrij toegang heeft tot alle personen binnen de ministeries van LNV en VWS, en de onder deze ministeries vallende onderzoeks- en handhavingsdiensten, waaronder de VWA, die betrokken waren bij de besluitvorming rond de uitbraak van Q-koorts vanaf 2007 tot heden en ook toegang krijgt tot alle nodige documenten;

verzoekt de regering, deze commissie de opdracht te geven:

– te onderzoeken hoe de communicatie is geweest tussen de ministeries van LNV en VWS onderling en van beide ministeries met de VWA, andere onderzoeks- en handhavingsdiensten en met derden zoals ggd, Gezondheidsraad en RIVM;

– te inventariseren welke besluiten op welk moment genomen zijn;

– te inventariseren op welke momenten zich wel nieuwe ontwikkelingen voordeden, maar geen beslissingen zijn genomen;

– ook de gevolgen van de besluitvorming van het ruimen te analyseren;

– conclusies te trekken ten bate van de aanpak van uitbraak van dierziekten in de toekomst;

– in 2010 met het onderzoek te starten, zonder dat het interfereert met mogelijk dan nog lopende crisisbestrijding,

en gaat over tot de orde van de dag.

De voorzitter:

Deze motie is voorgesteld door de leden Waalkens en Ormel. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 334 (28286).

De Kamer,

Beantwoorden

Meer voorlichting over Q-koorts
Binnenkort worden verspreid over Brabant 6 informatieve bijeenkomsten belegd over de Q-koorts. Ook is er vanaf 24 december 2009 wekelijks overleg over de stad van zaken rond deze koorts. Het onderzoek naar de Q-koorts is geïntensiveerd en inmiddels is ook de website http://www.qkoortsinnederland.nl in de lucht.
Dat schrijft het College in een uitvoerige brief aan de raadsleden over de stand van zaken rond de Q-koorts-uitbraak. Juist omdat veel onduidelijk en onzeker is, is goede voorlichting belangrijk, vinden B&W.
Uit de brief blijkt dat de gemeente zelf geen rol kan of wil spelen, omdat alle beleid rond volksgezondheid bij de Rijksoverheid thuis hoort. Burgemeester en wethouders laten in de brief ook zwaar doorklinken dat diezelfde rijksoverheid sinds de eerste meldingen in 2007 traag en weinig adequaat op de uitbraak gereageerd heeft.

Beantwoorden

Voorlichtingsbijeenkomst Q-koorts

Ook in Helmond wordt ‘n informatiebijeenkomst over de Q-koorts belegd. Deze vindt plaats op maandag 8 februari in de aula van Elkerliek ziekenhuis aan de Wesselmanlaan vanaf 19.00 uur.
Wie daarheen wil gaan, dient zich aan te melden via email bij:
[email protected].

Beantwoorden

Dag GvN,

Goed dat jij het hier neer hebt gezet. Ik was vergeten om de datum van de bijeenkomst ook hier te melden.
Bedankt!

Ik heb zelf op die avond ook een commissievergadering Samenleving en zit nog te twijfelen waar ik naar toe zal gaan….

De raadsinformatiebrief die wij ontvangen hebben kan je bij onderstaande link raadplegen onder nummer RIB010 Q koorts

http://www.helmond.nl/Smartsite.shtml?id=64602

met groet,
Angelique

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *