3reacties

Shag op de huishoudschool

MahoniehoutstraatDe overgang van de basisschool in Mierlo-Hout naar de Nazareth-MAVO is over het algemeen soepel verlopen. We begonnen met alleen twee eerste klassen aan de Mahoniehoutstraat. Een aantal kinderen zat al op mijn oude basisschool en anderen kende ik van voetbal of van de kindervakantieweek op ‘t Hout. Omdat de nieuwbouw aan de Dolfijnlaan pas in het derde schooljaar af zou zijn, hebben we de eerste twee jaar in noodlokalen les gehad. Lokaal is eigenlijk het verkeerde woord; het waren afgekeurde hokken waar bouwvakkers weigerden hun brood te eten tijdens hun lunchpauze. De verwarming deed het maar af en toe, het dak lekte, stroomkabels lagen bloot en soms zakte er iemand door de vloer. Taferelen zoals je die nu bij ‘Help mijn man is klusser’ wel eens ziet, waren in de jaren 80 op onze school al heel normaal.

We maakten ook gebruik van een ruimte van de bibliotheek die naast het kippenhok stond. De muziekles werd daar gegeven en in de winter kon je er je bevroren drinken ontdooien. Voor gym en handenarbeid mochten we naar de huishoudschool, aan de andere kant van de noodopvang. Terwijl onze meiden (en af en toe een moedige jongen) nog heerlijk naïef touwtje sprongen en elastiekten, waren de meiden van de huishoudschool al met hele andere zaken bezig. De meeste van hen waren een stuk ouder en soms al van diverse scholen getrapt. Ze rookten al zware shag en waren niet op hun Helmondse mondjes gevallen. Er zat maar één jongen op de huishoudschool, die werd dan ook op handen gedragen. Wij hadden nog kinderfeestjes waar op de uitnodiging stond; Je wordt met volle buik thuisgebracht. Zo’n uitnodiging kreeg op de huishoudschool een hele andere betekenis. Het aantal abortussen lag er dan ook schrikbarend hoog.

Om bij het gymlokaal te komen moesten we door een cordon van deze meiden, die dan net pauze hadden. Het was een beetje te vergelijken met een voetbalwedstrijd waar een klein groepje verdwaalde uitsupporters door de menigte naar het uitvak moet proberen te komen. Dit alles moesten wij dus ook, maar dan zonder politiebegeleiding. Een keer ging een groepje huishoudschool-hooligans intimiderend voor mij staan. Ik was helemaal alleen en al bijna te laat voor de gymles. De grootste en forste dame stapte naar voren en vroeg: “Hedde gai al shag op oe Sjaak?”. Ik begreep de vraag maar half, maar het antwoord dat ik niet rookte en geen Sjaak kende, was voldoende om er door te mogen.
Al met al was het voor mij een mooie tijd op de Nazareth MAVO. Binnenkort komt er een reünie van mijn examenjaar en dan zullen er wel meer verhalen over tafel vliegen. Ik weet niet of er shag gerookt mag worden en of er mensen van de huishoudschool aanwezig zullen zijn, maar het wordt vast heel gezellig.