Buiten is het 12 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.149 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Helmonders tref je overal. Zelfs bij een sollicitatieronde van Forum voor Democratie. Gezien de laatste verkiezingen voor Provinciale Staten, waarin Forum in Helmond ruim 16% van de stemmen kreeg en daarmee uitgroeide tot de grootste in onze stad, verwondert mij dat niet. Wat mij wel hogelijk verbaasde is dat ik deze week tijdens de selectie in Den Bosch ons jongste raadslid tegenkwam. Hè gaat die nu al onze raad verlaten? Hij is pas anderhalf jaar in functie!

Mijn buurvrouw met wie ik mijn verbazing een dag later deelde riep meteen “kiezersbedrog”. Of dat zo is, zal de kiezer in 2022 wel bepalen. Dat is niet aan mij om te roepen, maar haar kreet maakte mij wel wakker en nieuwsgierig. Dus ging ik op onderzoek uit. Maar waar zou ik beginnen? Bij de persoon in kwestie in ieder geval niet! Die had mij de hele avond genegeerd. Dom, heel dom, hij kent mij goed, woont bij mij om de hoek, is mijn Facebookvriend en hij weet dat ik columns schrijf. De fractievoorzitter van zijn partij, tevens de vader, benaderen leek me ook geen plan. De vraag zou dan zijn wie mij zou antwoorden: de ouder of de politicus? Want de natuurlijke loyaliteit tussen vader en zoon kan zelfs een politiek leider niet doorbreken. Mijn vragen zouden mogelijk leiden tot gewetensbezwaren en dat wilde ik de man niet aandoen. Dus belde ik met één van de burgerleden van de desbetreffende partij. Of hij wist van de sollicitatie, of dit besproken was met de achterban en wat de reactie was. En of hij wellicht vond dat hier sprake kan zijn van kiezersbedrog. Het antwoord was in alle gevallen ontkennend.

Na mijn telefoontje zijn in de Helmondse partij de alarmbellen gaan rinkelen. Binnen het uur had ik via Facebook een reactie van ons jonge raadslid te pakken: “Hij was door Forum voor Democratie gevraagd om op gesprek te komen.” En hij had mij genegeerd “omdat ik hem afkeurend en hoofdschuddend had aangekeken”. In een telefoongesprek later op de dag, ontkende hij dat het om een sollicitatiegesprek was gegaan. “Hij was daar gewoon uit belangstelling naar toe gegaan.” Ik heb hier sterk mijn twijfels over want iedereen die door Forum was uitgenodigd had vooraf een c.v. moeten opsturen. Hij ook, vertelde hij me. En via de ontvangstbevestiging die ik zelf kreeg, werd ik hartelijk bedankt voor de sollicitatie. Waarom zou dat bij hem anders zijn geweest? Het bewijs hiervoor heeft hij me ook niet geleverd.

De toekomst is aan de jeugd. Binnen de Helmondse raad hebben we recent gezien dat talentvolle politici zijn doorgestroomd naar Den Haag en Brussel. Het zijn mannen die in de Helmondse politiek een stevige leerschool hebben doorlopen. Er is ook niets mis mee dat politici op meerdere niveaus bezig zijn. Het is ook prima ambities te hebben, maar doe dat dan niet stiekem en als je dan ‘betrapt wordt’ draai er dan niet omheen. Wees helder! We leven in een open democratie en zeker van raadsleden verwacht ik eerlijkheid!

Deze jonge telg uit een politiek betrokken familie heeft nog veel te leren. Hij is nog groen achter de oren en heeft blijkbaar niet in de gaten dat een Helmonds raadslid in een glazen huis woont. Een politicus die solliciteert of zich aanmeldt bij een andere partij kan zich ook niet beroepen op het feit dat hij dit als privépersoon doet. Ook dit argument dat ik kreeg, classificeer ik als een smoesje.

Tot slot: raadsleden die hun werk serieus nemen, komen tijd te kort. In juli verklaarden de ervaren Helmondse politici Berry Smits en Hans de Mare nog in het Eindhovens Dagblad dat alleen al het doornemen van alle stukken bijna ondoenlijk is. Ons jonge raadslid met ambities richting Forum voor Democratie heeft naast zijn raadswerk een baan als supervisor bij een cateraar en hij is werknemer bij Player United. Daarnaast staat hij op de nominatie voorzitter te worden van de gemeentelijke Opiniecommissie. Je moet wel bijna een wonderkind zijn om dit allemaal goed aan te kunnen.

Hanneke Hegeman

0 reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *