Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.225 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

De laatste tijd ben ik in Helmond zaken tegen gekomen die me deden denken aan de voorzittershamer van de Vereniging voor Diaconessenarbeid in Eindhoven. De vereniging was eigenaar van het toenmalige Diaconessenhuis, een middelgroot protestants-christelijk ziekenhuis waarvan Anton Philips destijds één van de mede-oprichters was. Hij steunde het ziekenhuis persoonlijk omdat hij hechtte aan de juiste zorg voor iedere Eindhovenaar, ongeacht zijn of haar levensovertuiging. Anton was een visionair en zijn gedachte stond gegraveerd op de voorzittershamer: “Denk Groot”.

“Denk Groot” dacht ik deze week toen ik hoorde dat de Helmondse afdeling van 50 Plus raadslid Jacqueline Bach – Smits uit de eigen fractie zette. De reden: zij heeft sinds kort een relatie met Berry Smits, collega raadslid en fractievoorzitter van Helmond Aktief. Gelijk het verbod dat Romeo en Julia van hun ouders kregen, oordeelden de volgers van onze nationale held Henk Krol dat de liefde tussen Jacqueline en Berry politiek ongewenst is. Blijkbaar schenken de Helmondse mannen van 50 Plus een vrouw die haar hele leven hard heeft gewerkt, weduwe is, en op 71-jarige leeftijd toch nog een nieuwe liefde heeft gevonden, niet het vertrouwen dat haar toekomt. “Want stel je voor dat….. ” Mijne Helmondse heren van 50 Plus, ik kan u niet volgen. Uw denken beheerst uw eigen irreële angsten. En angst is altijd een slechte raadgever! Shakespeare schreef hier in 1595 al over. Of hebt u een andere reden om haar buiten spel te willen zetten? Zeg dat dan of “Denk Groot” en zet de jonge liefde van deze oudere raadsleden niet onder druk. Henk Krol heeft het stel al gefeliciteerd. De voltallige Helmondse politiek op u na ook. Neem daar maar een voorbeeld aan!

Op de ventwegen van mijn straat wordt regelmatig knoer hard gereden. Daar waar 30 kilometer is toegestaan, zijn al snelheden van 80 kilometer gemeten. “Dat moet een keer fout gaan”, dacht een werkgroepje van buurtgenoten dat spontaan was ontstaan. Het viertal kwam in gesprek met de Stadswacht. Diverse vergaderingen volgden en er was zeker sprake van goede wil bij de Stadswacht. Er werden stickers met de waarschuwing “30 kilometer” uitgedeeld voor de grijze container en plastic bordjes voor de lantaarnpalen van de ventweg. Het werkgroepje moest die dan wel zelf ophangen. Een kinderhand is gauw gevuld, maar wat de werkgroep nu echt wilde: verkeersremmende maatregelen, daar had de deskundige van de gemeente geen oren naar. Dat zou veel te duur worden en het was ook niet nodig. De ventweg voldoet immers aan de minimale eisen die de wet op dit gebied stelt. Om de teleurstelling niet al te groot te maken werd wel de belofte gedaan dat de ventweg te zijner tijd zal worden meegenomen in een onderzoek naar de herindeling van de wegen in de wijk. En er zal actief worden gecontroleerd op snelheid. Wanneer, is niet afgesproken.
Goed beschouwd is dit initiatief van burgers al ambtelijk afgeschoten voordat de mogelijkheden zijn onderzocht. Een eigen onderzoekje van de werkgroep via internet leert dat een verkeersdrempeltje ongeveer € 300,– kost. En er zijn er maar 5 nodig. Waar gaat het dan hier om?
De buurtbewoners zijn met spiegeltjes en kraaltjes naar huis gestuurd. Ambtenaren van Helmond “Denk Groot” en beoordeel en beloon dit initiatief naar waarde!
De werkgroep en de Stadswacht trekken nu gezamenlijk op naar TV Helmond met het doel dat er een reportage komt over de problematiek…

“Denk Groot” dacht ik toen ik Woonpartners via de mail het voorstel deed een gesprek aan te gaan met buurtbewoners die een goed idee hebben de woonoverlast in de wijk tegen te gaan. Mensen die de woningcorporatie de helpende hand willen bieden bij het oplossen en voorkomen van problemen met huurders. Het voorstel werd meegenomen in het werkoverleg en ik zou snel horen, werd mij beloofd. Na 4 weken was er nog geen conclusie; een herinneringsmail werd ook niet beantwoord. “Personeelsproblemen” zouden de oorzaak zijn. We zijn nu 6 weken verder en na wat extra duw- en trekwerk en een uitgelokte interventie van de hoogste baas, komt er eindelijk een gesprek.

Het Diaconessenhuis bestaat niet meer. Waar de voorzittershamer is gebleven, weet ik niet. Jammer want die hamer zou hier in Helmond de goegemeente een prima dienst kunnen bewijzen!

2 reacties:

Lijkt er meer op dat de mannen van 50 plus jaloers zijn.
Hij wel wij niet.????????????

Beantwoorden

Goed stuk, zeker het gedeelte over WP, af en toe een beetje peper gebruiken is nodig.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *