Buiten is het 13 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.703 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties

Afgelopen week reed een automobilist, pal voor mijn neus, een fietser aan op de oversteek die daar juist is aangelegd om het jonge grut dat in grote getalen door onze wijk rijdt te beschermen. Allemaal tieners die in Helmond Noord naar school gaan en zich daar voorbereiden op hun toekomst als volwassene. De gemeente beschermt deze vrolijk fietsende jeugd met fietspaden en goed aangegeven oversteekplaatsen waar zij voorrang hebben. Zo ook op dit overzichtelijke punt waar het vaak raak is. Automobilisten, wat mankeert jullie?

Wat ik heb gezien was helemaal niet nodig! Of de bestuurder de voorgeschreven snelheid van 30 kilometer in de Vinkelaan respecteerde weet ik niet. Wat ik wel weet is dat hij op geen enkele wijze snelheid minderde toen hij de fietsoversteek naderde. Hij reed gewoon door terwijl daar 2 scholiertjes van een jaar of 12 passeerden. Het was volle bak raak, midden op de fiets. Alsof het een kegel was knalde hij het ene kind op de grond, tegen het asfalt. De andere kon nog net de klap ontwijken.

Terwijl ik het slachtoffertje samen met de inmiddels uitgestapte bestuurder opraapte, beet ik de man toe dat deze aanrijding helemaal niet nodig was geweest! Op het stuk Vinkelaan van amper 400 meter dat hij net had afgelegd, liggen maar liefst 3 verkeersdrempels en geven 3 verkeersborden duidelijk aan dat je hier niet snel mag rijden en dat je moet opletten! En wat doet dan zo’n gast: die rijdt gewoon midden op één van die verkeersdrempels, waar het zicht prima is en waar hij moet stoppen, het kind van een ander tegen de grond! Toen ik van de desbetreffende automobilist ook nog een grote bek kreeg, was voor mij helemaal de maat vol! Terwijl het slachtoffer met een bebloede knie en een pijnlijk pols werd opgevangen door voorbijgangers, belde ik met de stoom uit mijn oren 112. Dat werd me niet door de automobilist in dank afgenomen. De moeder van het slachtoffer was inmiddels gebeld. Even later verschenen een politiewagen en een ambulance. De zorg voor het huilende en beduusde kind werd professioneel opgepakt.

Terwijl de automobilist zich tegenover het slachtoffer en zijn moeder uitputte in verontschuldigingen (“sorry, sorry, sorry”) deed ik samen met een andere getuigen tegenover de politie verslag van de gebeurtenissen. Kort en zakelijk, maar beiden heel duidelijk over het onverantwoorde rijgedrag van de bestuurder. Aan dat ”sorry” en ”mea culpa” van de man hadden wij geen boodschap! Even later ging ik, op verzoek van de moeder, met de fiets van het slachtoffer naar huis. Zij nam haar zoon in de auto mee.

‘s avonds kwam de vader de fiets ophalen. Hij bracht een bos bloemen voor mij mee ”omdat ik zo goed voor hun zoon had gezorgd”. Een mooi gebaar dat ik op prijs stel. Wat mij betreft was dit niet nodig geweest. Mijn handelen werd ingegeven door het oergevoel dat je kinderen moet beschermen. Dat niemand het recht heeft ze te beschadigen ook al gebeurt dat niet met opzet. Als je dat ziet, denk je niet, je doet! In dit geval was er op zijn minst sprake van onzorgvuldigheid, onachtzaamheid, of gewoon desinteresse in andere weggebruikers. En het resultaat: een kind gewond en over zijn toeren, zijn vriendje geschrokken, de ouders héél erg geschrokken en omstanders boos. Kortom: volop emoties en dat allemaal de schuld van één domme jonge gast die zich in het verkeer niet weet te gedragen en de gezondheid van anderen op het spel zet.

7 reacties:

Dus je snauwde de bestuurder af en daarna vind je het gek dat je een grote bek krijgt? Een ongeluk is vaak een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Beantwoorden

Ik zou hem ook afgesnauwd hebben. Het is mij onlangs ook overkomen. Net op tijd het stuur omgegooid. Dikke enkel aan over gehouden. Er wordt nog niet eens afgeremd bin fietspaden. Hoe groot moeten haaientanden dan zijn? Ook ik kreeg een sorry, niet gezien blabla. Gewoon afremmen bij nadering fietspad, oversteek en zebrapad. Punt.

Beantwoorden

Mark, vind je het gek dat ik de bestuurder een flinke sneer heb gegeven. Of had ik dan zo’n man die alle regels negeert en een kind van zijn fiets rijdt, een compliment moeten geven? “Beste bestuurder, dat hebt u geweldig gedaan. Hier mag u trots op zijn.”
Wat hier gebeurd is, had niets te maken met een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Dit was onverantwoord gedrag waardoor anderen moesten lijden. En jij neemt het dan op voor de bestuurder…. ? Onbegrijpelijk!

Beantwoorden

Ikzelf heb al heel lang mijn rijbewijs, ik rijd al 20 jaar of langer schadevrij, echter heb ik wel een paar keer een BIJNA ongeluk gehad, door mijn schuld….. Ik ben een rustige bestuurder maar toch maak ik het mee dat er in de auto dode hoeken zijn (A,B en C stijl) in een auto waarin een fietser of zelfs een andere auto geheel in kan verdwijnen, dat ligt aan de hoek en snelheid van de auto en bijvoorbeeld een fietser (ik zeg overigens niet dat dit hier ook het geval is).

Daarom zeg ik het nogmaals: ook al heb je voorrang, neem het niet automatisch zonder uit te kijken, kijk zelf ook uit!!

Ook automobilisten hebben het al moeilijk genoeg tegenwoordig met twee richtingen fietspaden, elektrische fietsen, snorfietsen die overal en nergens rijden en noem maar op, en dan heb ik het nog niet eens over de donkere maanden.

Als ieder voor zich zou opletten zou het een heel stuk veiliger worden.

Beantwoorden

Een ongeluk kan altijd gebeuren, maar als dat gebeurt door pure onoplettendheid of zelfs complete desinteresse en er daardoor meerdere mensen de dupe zijn (aangereden kind, vriendje dat net kon ontwijken, ouders en ooggetuigen) dan had ie van mij ook een snauw kunnen krijgen! Denk er eens 1 tel over na dat dat jouw kind is dat over de weg vliegt, zou je dan niet enorm blij zijn dat iemand het voor hem/haar opneemt?

Beantwoorden

Hanneke, nou mag je mij eens uitleggen wat het afsnauwen van die autobestuurder voor positief effect heeft, behalve dan dat je er zelf een goed gevoel van krijgt als je weer de moraalridder uit kan hangen.

Beantwoorden

Ik zie het probleem niet, om iemand even de waarheid te zeggen , door a-sociaal weggedrag en daardoor een ongeluk veroorzaken. uiteraard kan dit op verschillende manieren gedaan worden , maar door emoties kan dit best op een niet zo vriendelijke manier overkomen.

Verder zijn ook fietsers de veroorzakers vaak, langzaam rijden bij oversteekplaatsen is geen regel om te voorkomen dat een ongeluk gebeurt, Ik woon op de rijpel, en zelfs toen ik stil stond,10 meter van huis af, reed er een fietster, met telefoon voor de neus, tegen de bumper van de auto aan en viel op de grond, en een grote waffel dat ik uit moest kijken . Ja, fietsers zijn beschermd voor de wet, maar ook zij hebben ogen gekregen die verder kunnen kijken dan het beeldscherm alleen .

Maar ook volwassenen , – zie ik dagelijks voor ons huis – terwijl ik ik huis zit – steken diagonaal de kruising over, want dat is korter dan recht over steken, als automobilist , is het dan niet meer te zien, dat er een fiets aan komt

Uiteindelijk keur ik niets goed wat hier in het bovenstaande gebeurt is ( Er is niets ergers dan kinderleed ) , maar er gebeurt veel in het verkeer wat ook gedaan kan worden als je stil staat.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *