Buiten is het 36 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 98.294 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
18reacties

Wie wil leren hoe Helmond er ècht voorstaat, kan eens, net als ik, folders gaan rondbrengen. Leerzaam! De laatste weken zijn voor mij bijzonder waardevol geweest. Of we nu als lijst 10 en nieuwkomer in het lokale verkiezingscircus voldoende stemmen halen voor het pluche in de raadszaal of niet! Ik dacht dat ik als geboren en getogen Helmondse mijn stad kende. Dat blijkt maar half zo. Nu ik met flyers letterlijk van deur tot deur ben gelopen, heb ik ook een andere kant gezien. Het heeft me verbaasd. Waarom is me dat niet eerder opgevallen? En het heeft me verontrust. Waar gaat dit naar toe?

Helmond heeft veel mooie zaken waarmee we ons als stad kunnen etaleren. Maar de schaduwkant is er ook. Ga maar eens kijken in de wijken waar de rijtjeshuizen strak in het gelid duizenden Helmonders onderdak bieden. Ik ben daar vergane glorie tegengekomen: ooit keurig onderhouden huizen met halfgesloten glasgordijnen tot op de vensterbank en daar tussenin mooie bloempotten met kleurige planten. Huizen waar nu de afbladderende verflaag op voordeur en de kozijnen de voorbode van een teloorgang is. In een andere wijk heb ik tuintjes ontdekt die ik beter kan omschrijven als een verzamelplaats van artikelen: kinderspeelgoed, fietsen, houten pallets, eigendommen van de supermarkt… Ik heb aanhangwagentjes en zelfs een complete hondenren in een ‘voortuin’ gezien! En huizen die zo’n vieze indruk maakten, dat ik die maar voorbij ben gelopen. Op een gegeven moment merkte ik dat ik het liedje ‘De Heilsoldaat’ in gedachten had: “Hij sjouwde van kroegie naar kroegie…” (1974: Kramer/Winter) Dat zegt genoeg over de sfeer die ik af en toe voelde.

Opmerkelijk ook dat steeds meer woningen een gelijkenis met een vesting vertonen. Rolluiken voor de ramen en brievenbussen verankerd aan de muur zijn tegenwoordig geen uitzondering. Maar prikkeldraad op de schutting en camera’s aan de gevel gaven mij de indruk dat de bewoners op zijn minst wel heel erg op hun privacy zijn gesteld. En dan druk ik het nog voorzichtig uit.

Tussen alle ‘opvallende’ adressen bleken gelukkig nog veel ‘normale’ adressen te bekennen. Het overgrote deel zelfs. Toch neemt dit mijn verontrusting niet weg. De vraag is: waar gaat dit naar toe? Ik wil geen waardeoordeel geven over wat ik heb gezien, het zijn feiten. Het gaat er ook niet om wie de schuld van dit alles is. Is er überhaupt een schuldige aan te wijzen? Het is evenmin van belang of het om koopwoningen gaat of om (sociale) huurwoningen. Het gaat om de kwaliteit van het sociale leefklimaat in de wijken waar de ‘gewone’ Helmonders wonen. (Ik laat alle andere zaken waar momenteel veel over te doen is buiten de beschouwing van deze column.)

Mijn waardering voor post-, kranten- en folderbezorgers is gegroeid. Zij hebben ongetwijfeld al veel eerder gemerkt hoe Helmond er ècht voor staat. Het is jammer dat zij geen podium hebben om hun bevindingen met Helmond te delen want er is werk aan de winkel. Dat begint bij het besef dat de verloedering toeslaat en het anders moet! Misschien zouden alle politici eens een folder- of krantenwijk kunnen nemen zodat ze zelf kunnen ervaren wat de stand van zaken in Helmond is. En voor sommigen: dat ze verder leren kijken dan hun neus lang is!

18 reacties:

Collecteren voor een goed doel is ook altijd spannend.

Beantwoorden

Tsja…. wat wil je dan?!

Beantwoorden

Hij sjouwde van kroegie naar kroegie ???????????????????????????????????? mooie vergelijking ????????????????????????????

Beantwoorden

Door de straten heen lopen kan je wel door oordelen. Maar ken je dan pok het verhaal achter de mensen. Pas als je binnenkomt kan je een glimp van hun levens verhaal opvangen

Beantwoorden

Ogen en oren open, mondje dicht en godverdomme de handjes laten wapperen! En niet alle Wethouders met een camera op pad sturen!!! Trots op Helmond Ja, Trots op Helmonders JA, trots op Helmondse politiek en ambtenarij NEE

Beantwoorden

“Ik wil geen waardeoordeel geven over wat ik heb gezien, het zijn feiten.”

Ik weet niet wat erger is in deze, een waardeoordeel geven, of een eigen gekleurde observatie zien als feiten.

Wat achter de deur schuilt weet je niet en waarom een voortuin eruitziet zoals deze eruitziet desalniettemin.

Wat is gewoon? Wat is normaal? Dat is voor iedereen anders.

Voor mij is dit hetzelfde als mensen beoordelen op hun uiterlijk, in plaats van hun inhoud. En dat vind ik verwerpelijk.

Beantwoorden

Ja ik heb rolluiken, ja er staat speelgoed en 2 fietsen in de tuin, ja er hangt een brievenbus aan de deur, en er hangen camera’s… verloedering??.
Kinderen kunnen tenminste nog lekker voor aan de deur of op straat met elkaar spelen, ipv afgesloten tussen 4 muren in de achtertuin.
De rolluiken zijn ideaal tegen kou in de winter en de warmte in de zomer (want zo goed geïsoleerd is het ook allemaal niet) , en tja, daarom hangt er ook een brievenbus aan de muur, zou zonde zijn als al die post en folders de straat zouden vervuilen toch??
En de camera’s zijn bij velen zoals wij niet omdat we gesteld zijn op onze privacy, maar omdat mensen tegen je bezittingen aan rijden,en er vervolgens geen briefje achtergelaten kan worden zodat het netjes opgelost word.
Zo kunnen we toch nog bewijzen als er weer iemand tegen de auto aan heeft gereden, of iets anders vernield heeft wat niet hun eigendom is!

Misschien is het verstandiger na te gaan denken wat nu echt belangrijk is. Zoals bij de autobranden de afgelopen maanden in helmond, misschien zijn juist meer gemeentelijke camera’s daar een oplossing voor om de dader(s) te pakken.
rotzooi die hangjeugd recht voor de deur achterlaat, en wij met ons goede fatsoen nog elke week op staan te ruimen ook nog.
omdat het anders allemaal in onze tuintjes terecht komt, want weet je, plastic afval en wiet zakjes en andere dingen zijn ook niet bepaald veilig voor kinderen en knagende huisdieren.
Misschien zou je dit weten als je in zon wijk zou wonen, en met de mensen in gesprek zou gaan, ipv het meteen verloedering te noemen.

Beantwoorden
Patricia van den Bergh

Eens met Emmanuel.

De buitenkant zegt niet altijd iets over de binnenkant. Die huizen met rolluiken en camera’s kunnen ook van mensen zijn waar ooit ingebroken is. Of er is in het verleden een keer een wietplantage geweest (of een drogerij/knipperij, zoals bij mijn buren) en de huidige bewoners hebben de rolluiken en camera’s laten zitten. Een huis met een slecht onderhouden voortuin kan ook van een alleenstaande ouder zijn die het zo al moeilijk zat heeft om de boel gedraaid te krijgen. Opleggen van maatregelen om onderhoud te plegen ligt ook lastig als het koophuizen betreft. Je kunt immers niet bij iedereen in de portemonnee kijken en weet niet of ze misschien fysiek niet in staat zijn om onderhoud te plegen.

Uiteindelijk is de beste remedie tegen verpaupering sociale cohesie. Als buren elkaar beter kennen zijn ze ook eerder geneigd elkaar aan te spreken op slecht onderhoud en misschien te helpen als het moeilijk gaat. Vrijwilligerswerk waarbij een groep buurtbewoners helpt met tuintjes opknappen of woningonderhoud is ook een mooi voorbeeld van een zelfredzame buurt. En mensen zijn best bereid om te helpen. Als er maar een duidelijke kop en staart zit aan het werk, want mensen leggen zich tegenwoordig liever niet meer vast.

Dus als je verpaupering tegen wil gaan:
– Stel budget beschikbaar voor korting op onderhoud.
– Stimuleer buurtfeesten, zorg dat er een buurtkroeg is of andere ontmoetingsplaats.
– Gebruik de staat van onderhoud van een woning of tuin als signaal om een uitnodiging te doen om eens in gesprek te gaan.
– Zorg voor een wijk-vrijwilligerspool.

Beantwoorden

laat ik mij aansluiten wat Sjef er van vond nl voor mij is dit hetzelfde als mensen beoordelen op hun uiterlijk, wat ik ook verwerpelijk vindt! Trots op Helmond , ja natuurlijk en zijn Helmonders! Trots op bestuurders en ambtenaren,,, natuurlijk Niet!!

Beantwoorden

“Ik veroordeel niet”, maar het vervolgens wel een verloedering van de wijk vinden als er spullen in een voortuin liggen..
Klinkt anders best veroordelend…

Net zoals de rest hierboven zich afvraagt, zijn er ook gesprekken geweest? Waarom heeft iemand die spullen in de tuin? Waarom willen steeds meer mensen camera’s en rolluiken? Verdiep je daar eens in..

Ik weet zeker dat er kleurige verhalen komen en duidelijkheid, wellicht ook nog stof tot nadenken en een nieuwe colomn…

Beantwoorden

Ik heb ook hele huis rolluiken en camera’s vind het ideaal je hoort tegenwoordig vort van alles en nu hoef ik als de bel gaat maar te kijken ken ik diegene niet maak ik niet open!!

Beantwoorden

Waar bemoei je je mee?

Als een persoon kiest voor een bepaalde levensstijl die niet in jouw opvattingen past, wil dat niet zeggen dat er iets mis is met die persoon.
Misschien ben jij het probleem wel.

Beantwoorden

Wij hebben ook camera’s hangen eb niet omdat we iets te verbergen hebben maar omdat anderen vonden dat er iets te halen valt.
En achter de voordeur speelt er meer dan tit de voordeur.

Beantwoorden

Geen waardeoordeel?!…deze hele colunm is 1 grote opsomming van vooroordelen. “En huizen die zo’n vieze indruk maakte, dat ik die maar voorbij gelopen ben” Deze uitspraak vind ik echt stuitend voor een kandidaat raadslid. Als volksvertegenwoordiger ben je er voor alle inwoners van je stad! Inderdaad kijk eens langer dan je neus is….

Beantwoorden

@Lonneke Maraczi op donderdag 15 maart 2018 om 16:48:

Maak je niet zo druk. Tijdens verkiezingstijd kunnen alle politici op elke hoek van de staat een broodje aap inkopen.

Beantwoorden

Grappig.. Heb vele meningen maar vond de laatste zin toch wel een reactie waard. Nu u iets voor uw zelf probeert te bereiken, ziet u pas? En u moet zeggen:’kijk verder dan uw neus lang is?’ Kijkt u even naar u zelf! Wij weten dit al lang, het is U die dit NU pas ziet..

Beantwoorden

@Karm ben jij toevallig Karm A.? Wat die schijnt een bitch te zijn…..

Beantwoorden

Veel mensen hier vragen om een gesprek en dat mensen niet zo snel oordelen, dat vind ik een mooi streven. Alleen voor mij geeft zo n “verloederde” tuin met allerlei spullen als autobanden onkruid winkel wagentjes een niet al te vriendelijke indruk. Ook als ik een groep mensen met camping spullen aan het bier zie dan denk ik aan de ene kant gezellig maar aan de andere kant durf ik ook niet er zomaar op af te stappen. Dus zit ik met de vraag, hoe zou je werkelijk reageren als iemand uit het niets op je afstapt en vraagt waarom je tuin er zo uit ziet? Of als een wildvreemde vraagt hoe het met je is en of je hulp nodig hebt?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *