Buiten is het 6 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.397 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

In Helmond Noord, de grootste wijk in de gemeente, gaat de komende jaren heel wat gebeuren. De stad heeft behoefte aan woningen en de wijk biedt daar de mogelijkheden toe: groenzones genoeg! Voeg daarbij de vrijgekomen en in verval geraakte locaties na de afbraak van bedrijfsgebouwen, scholen die gaan verhuizen en een zwembad dat dadelijk geen functie meer heeft, en de mogelijkheid tot bouwen, bouwen en nog eens bouwen ontstaat. De vraag is echter of de Helmondse inwoners dit wel willen.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Podiumbijeenkomsten, kwamen de raadsleden naar Helmond Noord om dit samen met de wijkbewoners te onderzoeken! Iedereen was dinsdag 12 november van harte welkom in het ROC Ter Aa en kon vanuit zijn of haar visie een bijdrage leveren aan de toekomstige invulling van de wijk: zowel op ruimtelijk- (bouwen versus groen) als op sociaal gebied. Beide onderwerpen werden duidelijk en professioneel toegelicht waarna het gezelschap in een drietal korte workshops de mening kon geven over de huidige- en de gewenste toekomstige situatie.
foto: Theo Manders (VVD)Anders dan het Eindhovens Dagblad een dag later schreef (“Er kwamen enkele tientallen buurtbewoners af op de bijeenkomst”) was de opkomst vanuit de wijk erg mager: hooguit 10 mensen met onder hen de diehards die zich sterk maken voor de herinrichting van de omgeving Helmondselaan/Vinkelaan. Waar waren die 12.000 anderen die in Helmond Noord wonen? De kans kennis te maken met onze volksvertegenwoordigers en mee te praten over de toekomst van hun leefomgeving lieten zij voorbij gaan. Waarom?

Tijdens de workshops kwamen diverse mooie suggesties voor de inrichting van de wijk naar voren. Waren daar verrassingen bij? Nee, of het moet zijn dat de aanwezigen elkaar vonden in de wens dat bouwen en de toekomstige centrale structuur van de wijk elkaar moeten aanvullen. Contact tussen de mensen en meer onderlinge betrokkenheid in Helmond Noord dienen de verschillen die er nu tussen de diverse buurten bestaan, op te heffen. Bij de herinrichting van de wijk is dat een prioriteit, aldus één van de eindconclusies van deze boeiende informatie-avond waarin de gemeenteraad de mogelijkheid opende mee te denken en mee te praten over het wijk-ontwikkelingsplan dat volgend jaar op de tekentafel komt.
Dank aan de politici van GroenLinks, Helder Helmond en D66 die de workshops hebben geleid. Het was leuk hen nu in een andere hoedanigheid mee te maken: informatie verzamelen en bundelen in plaats van standpunten verdedigen of aanvallen!

De vraag is nu òf en hoe het college van burgemeester en wethouders de conclusies van deze informatieve avond vertaalt in een plan. De gemeenteraad is daarna aan zet. Als het goed is, heeft die het laatste woord. Ik hoop dat onze volksvertegenwoordigers net als nu, dan opnieuw op zoek gaan naar de achterban. Het is aan ons, Helmonders, deze inspanning te belonen door meer interesse te tonen. Als we af willen van het denkbeeld “Ze doen toch wat ze zelf willen, dus het heeft geen zin!” ligt hier voor ons de taak de uitgestoken hand te accepteren. Meedenken en meepraten is de beste optie, thuisblijven niet!

Hanneke Hegeman

4 reacties:

@Hanneke : Waarom ze die kans voorbij laten gaan ?

Helaas vrees ik dat jij hier zelf ook wel het antwoord op weet !
De mensen hebben gewoon totaal géén vertrouwen meer in politici. Logisch toch ???
Al sinds jaren schotelen ze mensen de mooiste plannen en beloften voor en zodra bij de verkiezingen de “zieltjes” gewonnen zijn verdwijnen het gros van de beloften in de prullenbak ! Mensen herkennen zich zelf gewoon niet meer in het uitvoerend beleid van de politici, niks meer en niks minder !
Als de politici het ECHT wenselijk vinden dat mensen weer betrokken raken bij het wel en wee van onze stad (en/of ons land), dan ligt de bal ligt bij de politici, het enige dat nodig is om het vertrouwen van de burger terug te winnen, is als politici daad bij het woord te voegen !!!

Beantwoorden

Voor ons de taak de uitgestoken hand te accepteren….? Het is aan ons, Helmonders, deze inspanning te belonen door meer interesse te tonen…?

Beantwoorden

Dag Jan (en Henk), de liefde moet van twee kanten komen anders werkt het niet. De politiek is, zoals jullie beiden (indirect) aangeven, jarenlang het contact met de achterban vergeten. En dat niet alleen in Helmond. Nu komen de raadsleden van het pluche om het contact te herstellen. Dit biedt de kans om de samenwerking tussen burger en politiek weer op de rit te krijgen. Dat is de enige manier om als burger direct weer invloed op het bestuur te krijgen. En geloof me, dat is hard nodig.

Beantwoorden

Wij zijn meestal ook aanwezig
Maar deze uitnodiging hebben we gemist
Waar stond dat in vermekd?
Ook in het noorderlicht ?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *