Buiten is het 4 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.267 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
25reacties

De gemeente Helmond gaat het boerkaverbod handhaven! Weliswaar met zachte hand; er worden geen boetes uitgedeeld, maar het signaal is duidelijk: In gebouwen van de gemeente wordt het verbod vermeld en medewerkers vragen bezoekers hun gezicht te tonen wanneer dat deels bedekt is door een boerka, nikab, bivakmuts of integraalhelm. Bij weigering dienen mensen het gebouw te verlaten. Helmond volgt hiermee de nationale wetgeving zoals het ook hoort!

Na jaren van politiek geharrewar op nationaal niveau is de Wet ‘Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende bekleding’ op 1 augustus inwerking getreden. Verstopte gezichten zijn in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen vanaf deze datum niet meer toegestaan. Op straat geldt het verbod niet; daar kan de politie wel vragen het gezicht te tonen als dat nodig is voor identificatie.

De Wet ‘Gedeeltelijk verbod…’ is bedacht omdat wij in onze open samenleving op een open manier met elkaar willen communiceren. We willen elkaar kunnen aankijken en herkennen. Dat laatste is een tweede, belangrijk argument, dat de nieuwe Wet rechtvaardigt. Het heeft immers alles te maken met veiligheid en bescherming tegen bijvoorbeeld criminaliteit.

Anders dan een stad zoals Amsterdam die het verbod niet gaat handhaven, geeft Helmond een duidelijk signaal af: De wet is de wet en die geldt voor iedereen die in Nederland verblijft! Ik vind dat een goede zaak! Het kan toch niet zo zijn dat een lokale overheid een dikke vinger richting Den Haag opsteekt zoals onze hoofdstad doet! Burgemeester Halsema rechtvaardigt haar beleid met de woorden: “Ik vind dit zó niet bij onze stad passen” en “We hebben wel belangrijkere zaken te doen”. Nou ja, als elke burgemeester zo over onze wetgeving denkt, waar blijven we dan? Waar trekken we dan, ook bij andere wetten, de grens? Mogen we dan voortaan massaal door het rood rijden, in het wildplassen, dronken over straat lallen of boodschappen doen zonder te betalen?

Overigens denk ik dat de consequenties van het Helmondse beleid niet echt ingrijpend zijn. Ik kom slechts zelden mensen tegen die hun gezicht helemaal hebben bedekt. En waar dat per vergissing wel zou kunnen gebeuren zoals bij tankstations, gelden al jaren strikte regels. Elke motor- of bromfietsrijder moet zijn integraalhelm afzetten. Gebeurt dat niet, dan krijgt de chauffeur geen brandstof. Zo simpel kan het zijn en iedereen heeft dat geaccepteerd.

Waar ik wel afstand van neem is de term ‘boerkaverbod’. De benaming is niet correct, dekt slechts een deel van de lading en leidt tot discussies over discriminatie, vrijheid van godsdienst en integriteitsschending. Onderwerpen opgevoerd door mensen die een speciale behandeling claimen. Professor Paul Cliteur noemt dit ‘Identiteitspolitiek’ en publiceerde over dit onderwerp een interessant artikel.

Het gemeentebestuur van Helmond heeft gemeend de discussie niet aan te gaan en gewoon de wet te volgen. Daarmee is karakter getoond want alle Helmonders zijn immers gelijk en voor allen geldt dezelfde wet!

Hanneke Hegeman

25 reacties:

Wet is wet. Dat geldt ook voor Halsema. Als zij de wet niet wil respecteren moet ontslag volgen. In een eventuele gerechtelijke procedure is zij kansloos. Wat zij in het openbaar zegt doet zij niet t.o.v. haar ambtenaren. Zij moeten de wet handhaven. Zij hebben geen keuze.

Beantwoorden

Haha heb er nog nooit 1 zien rondlopen hier in Helmond was dat verbod er toevallig niet al ????????

Beantwoorden

Laat de mensen met rust en zoek een leven

Beantwoorden

Ja zie er 2 in Helmond een in n twingo altijd is net of er niemand achter t stuur zit ????

Beantwoorden

Pffff, zachte handhaving. Ik denk als ik het gemeentehuis inloop met een bivakmuts op, dat het gauw gedaan is met die zachte handhaving. Maar met de buitenlanders moet weet voorzichtig omgegaan worden.

Beantwoorden

Handhaven, maar geen boete uitdelen.
Leg mij de term handhaven dan nog eens uit.

Dit brengt de politie in een lastige spagaat; de wet handhaven en bekeuren, of de leidinggevende (de burgemeester) gehoorzamen en niet bekeuren.

Zou ik als ik ga wildplassen ook wegkomen met een waarschuwing om mijn broek omhoog te doen en anders de crime scene te moeten verlaten? Natuurlijk niet.
Het wordt eens tijd dat bestuurders zich aan de wet houden i.p.v. zelf menen te denken beslissen of het ze wel goeddunkt.

Beantwoorden

ik denk ooit daar loopt weer een Parasol ..dicht geklapt ..Whaaaa

Beantwoorden

je aan passen ook in helmond ..dan is iedereen gelijk..gezicht vrij..

Beantwoorden
Erwin van der Heijden

nergens voor nodig
alsje niet gezien wil wordt blijf binnen

Beantwoorden

Kheb er gisteren nog 2 gezien

Beantwoorden

Als ze t net zo hanteren als het veiligheids gebied dan kunnen ze gewoon zo blijven lopen

Beantwoorden

Maakt me geen ene moer uit

De een een burka de ander 27 lagen foundation
Leef en laat leven is toch tegenwoordig moeilijk

Beantwoorden

Politiek verbod zou echt pas de mensheid helpen.
We hebben alles behalve goed bestuur.

Beantwoorden

Ongelofelijk typische Nederlandse symboolpolitiek…
Vooral de mogelijkheid om als burger iemand staande te mogen houden en de politie te mogen bellen. Ik zie het al voor me. Een hoop hufterige, populistische FVD en FVV-praat en er vervolgens achterkomen, dat een hoofdoek iets anders is…
En dat voor 750 Nederlandse boerkadraagsters…
Ik denk dat het nog zinvoller is om iedere VW Golf-rijder staande te houden: dat resulteert in ieder geval tot een enorme stijging van de verkeersveiligheid… 🙂

Hoe onnozel kan een land worden.

Beantwoorden

Wir setzen uns met Tranen nieder. Laten we de dijken verhogen en ons ver houden van dit soort gelul.

Beantwoorden

@Job : waarom de suggestie wekken dat FVD en PVV-(die zal je wel bedoelen i.p.v. FVV ) stemmers zo dom zijn dat ze het verschil niet kennen tussen een hoofddoek en gezichts-bedekkende kleding !
Vervolgens nog de opmerking dat de VW Golf-rijder onveilige situaties op de wegen veroorzaken…..
Als je zo walgt van hufterig en populistisch gedrag dat moet je zelf ook géén mensen in een hokje stoppen !!! Beetje onnozel….

Beantwoorden

Om even on-topic te blijven : Het is toch niet meer als normaal dat men zich aanpast aan de gebruiken en wetten die we in ons land hebben, ze komen toch zelf naar ons land !
Er zijn maar weinig landen waar ze het zo goed hebben als hier, dat blijkt ook aan de aantallen die aankloppen….
De meeste vluchtelingen komen uit arme, grotendeels moslim, derde wereld landen. Als ze eenmaal hier zijn lijden ze géén honger, krijgen medische zorg, krijgen onderdak, zijn veilig en kunnen hun geloof in gebedshuizen belijden.
Dus mogen we op zijn minst verwachten dat ze zich aanpassen aan onze normen, waarden en wetten !!!

Beantwoorden

@Jan op vrijdag 9 augustus 2019 om 08:15:

Ben ik met je eens, over dat aanpassen. Jammer alleen dat het nooit gaat over daadwerkelijk werkende manieren van integratie voor vluchtelingen zélf, zoals taalbeheersing e.d. maar juist enkel over schijnoplossingen, die het – en ik neem dat wel degelijk PVV en FVD-stemmers kwalijk – goed doen aan de borreltafel. Leg gewoon zuiver de nadruk op onze voorzieningen en stop met populistisch geneuzel.
Jammer dat je in dit licht bezien mijn flauwe opmerking over Golfrijders zwaarder inschatte dan bedoeld…

Beantwoorden

De bevolkingstoename in Nederland is een gevolg van migratie. Nederland wordt beschouwd als een paradijs. Dan trek geen gemotiveerde ‘Nederlanders’ aan.

Beantwoorden

Ach Job, je bent zo’n betweter.
PVV en FvD staan met pasklare haalbare oplossingen.
Minder of geen EU, minder of geen migratie, minder of geen islamisering.
Wat is daar zo erg aan.
Het zal juist de samenleving ten goede komen. Meer draagvlak voor ECHTE vluchtelingen, voor normaal doende moslims bv, voor aardige Marokkanen en Turken.
Er zal beduidend betere zorg en sociale verzorgingsstaat zijn; want we houden geld over!
Mensen kiezen daar gewoon netjes voor.
Dan zijn jouw praatjes wel een beetje naar

Beantwoorden

@Andre op zaterdag 10 augustus 2019 om 19:03:

Mij is niet duidelijk wat zo ‘naar’ is aan mijn praatjes. Ik sta open voor ideeën, maar geen kreten. Drie keer het woord ‘minder’ roepen illustreert precies wat ik zo irreëel vind aan PVV en FVD-ideeën: geroeptoeter, maar geen concrete oplossingen bieden.

Beantwoorden

Nou Job, heb je even..
Wat zijn de grootste issues voor de politiek in NL voor de nabije toekomst.
1.Massa Migratie
2.islamisering
3.klimaat;liegen of barsten.
4.EU en hoe ermee verder
ik pak er eens wat.
Dan kan je ouwehoeren wat je wilt,maar JUIST de PVV is heel CONCREET.
Of jij weet niet wat dat betekent.
Of dat voor sommige mensen wenselijk of onwenselijk is, is secundair.
Moet ik ze alle gaan bespreken? Dacht het niet; het is politiek juist zaak om tot een compromis te komen, voor ieder aanvaardbaar.
Je kan best stellen dat PVV wens van 0 migratie extreem is, zo is D66 en GL wens van onbeperkte migratie dat ook.
De huidige situatie is mi. totaal uit de hand gelopen,mislukt en onhoudbaar.
Draagvlak ebt weg, is niet meer te betalen.Handhaven(uitzetten,veroordelen gebeurt niet).Zelfs met EU; zichzelf riante pensioenregelingen en belastingvrije salarissen gevend;wat krijgen wij als burgers? Vind jij het zo positief?Samenwerken is leuk maar werken we zo goed samen?
Islam; ook zoiets wat “mislukt” staat tolerantie en integratie in de weg.en maar goedpraten, het zijn maar 5 a 6 %..Kan je nagaan, 6% moslims en nu al zo’n heisa en gedoe! Klimaat; ik houd van natuur en leven, maar er wordt bewust en onbewust gelogen en GELD verdiend met transitie.zie jij dat anders?
Job, we kunnen best praten, maar hoe basaal of extreem PVV oplossingen of standpunten zijn, die zijn wel degelijk concreet. Een grens dicht hoeft niet met een muur; gewoon handhaven en uitzetten illegalen en straffen landen die niet meewerken. Ik noem maar wat…logisch ,gezond verstand, eerlijk, direct, Nederlands.

Beantwoorden

Nou, André, dat is een heel verhaal!
Ik waardeer het zeer dat je de moeite neemt om over de inhoud te proberen te praten.
Over jouw eigen top 4 van ‘grootste issues in NL’ worden wij het niet eens, al was het alleen maar omdat het naar mijn mening kapotbezuinigen en reguleren van onderwijs en zorg aantoonbaar meer problemen (gaat) veroorzaken in ons land.
Ik ben het helemaal met je eens, dat er genoeg zaken zijn, wat voor de een aanvaardbaar is, terwijl dat voor de ander totaal onaanvaardbaar is. Dat heet inderdaad deels politiek.

Om even ‘on-topic’ te blijven: juist jouw wens tot ‘handhaven’ vind ik een interessante binnen deze discussie.
Ik ben zeer voor handhaven, als je regels stelt en samen afspraken maakt.
Ik ben alleen erg sceptisch, wat van de term ‘handhaven’ overblijft en wat het betekent, als het in PVV-jargon geen boerka’s, migratie, islamitisch onderwijs e.d. betreft, maar juist de NON-islampraat gaat raken.
Ik verwacht dat op dat moment juist de PVV en FVD niet thuis geven en hun oude kinderliedje over ‘demoniseren’ weer uit de koffer halen.
Waarom denk ik dit? Kijk naar de aanklachten tegen Dion Graus, de rechtszaak tegen Wilders en mist rondom de financiële partijcultuur van FVD.
Er wordt bij dit soort ‘andere handhaving’ structureel niet inhoudelijk op de zaak ingegaan, maar met een hoop bombarie geschreeuwd.

Handhaven? Zeker! Maar niet alleen wanneer het jou en je partij het zo uitkomt!

Beantwoorden

Het bestuur van Helmond verdient pek veren en stront.

Beantwoorden

Helmond is zo dood als een verzopen pier.
Nergens is er iets gemeenschappelijks te doen voor de onder klasse, de opper klasse vermaakt zich prima op de golfbaan en andere dure geldpraatuitzuigplaatsen.

We mogen allemaal turen op het beeld van de duivel, oftewel de telefoon.

Het Helmondse bestuur en elite krijgt een zwaar karma!

Dat beloof ik u.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *